perjantai 22. maaliskuuta 2019

Kevättä ilmassa!

Pitkään jatkuneet plussakelit ovat madaltaneet täälläkin hankia mukavasti. Vielä on turha etsiä pälvipaikkoja kukkapenkeistä, mutta varma kevään merkki meillä on se, että etupihan laatoitukselle talven aikana kertyneeseen jäähän saa hakattua aukkopaikkoja. Kolasipa miten ahkerasti tahansa, kulkuväylille pakkautuu väkisin lunta, joka muuttuu talven aikana paksuksi jääkerrokseksi. Pahimmillaan ulko-ovelta pitää laskea pyllymäkeä kadulle, jos haluaa päästä ehjin jäsenin postilaatikolle. Tänä talvena ei onneksi niin liukasta ole ollut eikä jääkerroskaan päässyt niin paksuksi kuin vaikkapa viime vuonna. Eilen lasten kanssa ulkoillessani huomasin, että parista kohtaa jääkerros kuulosti jalan alla ontolta. Muutama napautus rautalapiolla ja johan alkoi jäätä särkymään. Alkuun kun pääsi, lohkesi jäästä isoja palasia ja nyt sulaminen vain kiihtyy, kun tumma kiveys kerää lämpöä.
Eilisen ahkerointia. Ihan ei ulko-ovelta asti pääse vielä liukastelematta, mutta jyrkimmässä kohdassa voi kulkea huoleti. Kivikkorinteessä pari kivennurkkaa alkaa paljastua.
Etupihalla talon seinän vierus sulaa aina ensimmäisenä, niin tänäkin vuonna. Pikkuisen avitin sieltäkin lapiolla.
Pianhan tähän nurkkaan saa taas taimia ulkoilemaan!
Viime kesänä tehty kiveys alkaa paljastua. Jokohan muuten havut joutaisi kerätä pois...?
Talvehtineiden kasvien heräämistä on ihana seurata. Pari viikkoa sitten verenpisaroissa ja jättiverbenoissa oli hädin tuskin silmällä erottuvia kasvuun lähdön merkkejä. Nyt ne näkee jo kauempaakin. Kellarista tuodut leijonankidat ja kärhöt ovat myös jo tositoimissa.
Kahdessa verenpisarassa on jo näin "isot" alut. Kellarissa talvehtinut on pari-kolme viikkoa näitä jäljessä.
Jättiverbena puskee versoa sen minkä ehtii.Toinen varsista on ehkä kuollut, mutta etualalla olevassa on tyvestä latvaan saakka alkuja. Otan tästä pistokkaita, kunhan versot vielä pikkuisen kasvavat pituutta.
Leijonankidoista kolme on varmuudella hengissä ja pukkaavat uutta kasvua. Neljäs (ei kuvassa) on vähän epävarmempi tapaus. Kärhöt 'Kaiser' ja 'Voluceau' ovat vihertyneet kellarista tuomisen jälkeen kummasti.
Ja jos silmäni ja sormeni eivät hirveästi valehtele, taitaisi olla jo kukkanuppujakin tulossa! Kamera ei suostunut tarkentamaan kunnolla ja väänsi versoista vielä keltaisetkin :D
Hankikylvöt ovat saaneet tarpeeksi kylmää, joten kaivoin ne sulamaan eteiseen. Jännityksellä odotan, milloin sieltä alkaa nousta taimia vai nouseeko mitään. Kellarista tuoduissa puupioni- ja kärhökylvöksissä ei vielä näy mitään, mutta jatketaan odottelua. Mitä teidän talvetuksillenne kuuluu ja onko kevättä ilmassa?

22 kommenttia:

 1. No nii, kyllä se siitä :) Kärhöt näyttää olevanki jo kovasti tohinas. Mullaki näkyy ainaki yhyres nuppuja. Ovat viälä kellaris, valakoosin versoon. Annan ollakki viälä hetken. Hyvä, että sait jättiverbeenanki talavetettua. Siitä saakki monta pistokasta. Mun verenpisarat ei selevinny, kuivivat jo syksyn aikana. On aurinkoone päivä ja vesi tippuu räystähiltä. Kevättää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä kahdella kärhöllä oli kova hinku pois kellarista :D Kaksi maltillisemmin aloittelevaa on vielä kellarin pimeydessä ja viileydessä. Äkkiä ne valkoiset versot vihertyvät, kun valoon pääsevät. Vähän jännitti jättiverbenan talvetus, kun oli aika raasku syksyllä. Tuosta tulee jo komea yksilö, kun tuuheutuu latvoessa. Meillä ei vesi tippunut räystäiltä vaikka aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, sillä tuuli niin kovasti. Voisi sanoa melkeinpä myrskytuuleksi. Taimet saivat kuitenkin nauttia auringosta pitkän pilvisen jakson jälkeen :)

   Poista
 2. Ihania kasvunmerkkejä, hyvin onnistuneet talvetukset! Upea keväinen sää on ollut, linnut sirkuttavat ja vettä tippuu räystäiltä. Aion viimeistään huomenna käydä kurkkaamassa, miltä puutarhassa näyttää, edelliskerrasta onkin jo parisen viikkoa. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna talvetukset onnistuivat kyllä erityisen hyvin. Meillä ei räystäältä vesi tippunut, eikä ollut lätäköitä lapsillekaan, kun tuuli niin kovasti. Ihanan aurinkoista oli kyllä ja taimet saivat pitkästä aikaa oikeaa auringonvaloa. Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Vau, hyvin ovat talvetetut hengissä tai oikeastaan jo ihan hereillä. Kyllä kannattaa kokeilla talvetusta.
  Meillä on vielä lunta riittämiin, mutta on sitä näköjään teilläkin. Vaikka täällä oli tänään aurinkoinen ja lämmin päivä, riittää pihalla vielä jäisiä paikkoja ja varsinkin kolatut lumikasat ovat tiukkaa tavaraa. Minusta jään hakkaaminen ja lumikasojen hajottaminen on mukavaa kevään edistämistä. Ihan vain kulkiessakin tulee ohimennen kantapäällä jäätä nakutettua. Ilta-Sanomissa ennustettiin piakkoin jopa 10-15 asteen lämpötiloja. Saattaa olla uutisankka, mutta toteutuessaan tietää lumelle kyytiä. Tämä vaihe keväästä on aina jotenkin uuvuttavaa "yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin" -elämää, mutta lupaus tulevasta kantaa ja ilahduttaa.
  Oikein mukavaa ja toivottavasti myös aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kivaa kuin siementen kylväminen on, niin alan tulla pikku hiljaa siihen tulokseen, että kellarissa tai eteisessä talvetettavat kasvit ovat kaikkein parhaimpia. Aurinkoista oli täälläkin ja mittari oli plussalla koko päivän, mutta navakka tuuli viilensi sen verran, ettei sulamista oikein tapahtunut. Katsoin juuri tänne ennustetut säät ja nollan molemmin puolin näytti pyörivän. Hidastaa vähän sulamista, mutta eipä tässä vielä hätä olekaan. Lunta on ehkä puolet siitä mitä viime vuonna huhtikuun puolivälissä :D Kiitos! Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 4. Hyvältä näyttää ja talvetus on hyvin onnistunut. Täällä meillä aurinko on paistanut lähes koko päivän, mutta on ollut todella kova luoteistuuli, joka hieman latisti muutoin kivaa päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä tuuli myös navakasti. Ei sulaneet lumet, mutta onneksi sentään aurinko paistoi, niin saivat taimet valoa.

   Poista
 5. Näyttää vahvasti keväältä, ihanaa :) Minun hankikylvöni ovat edelleen paksun lumipeitteen alla. Yritän saada niitä nyt viikonlopun aikana kaivettua ylös; on ollut lämmintä jo sen verran pitkään, että pitäisi onnistua. Aurinkoista viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, keväältä alkaa jo näyttää... tai ainakin myöhäiseltä kevättalvelta :D Minullakin hankikylvöjen kohdalla oli puolisen metriä lunta, mutta lasten kanssa kaivettiin ne sieltä esille. Kiitos, aurinkoista viikonloppua sinnekin!

   Poista
 6. Onhan sen aivan ihanaa, kun onnistuu talvetuksessa. Uudet, hennot versot on aivan liikuttavia!

  Hankien sulaminen on hiljalleen kiihtyvää vauhtia lisääntymään päin. Pienikin tumma pläntti kerää heti auringon sulattavat säteet ympärilleen. Ajattelin huomisen myräkän jälkeen viskoa hangille tuhkaa. Meillä on aivan liian puhtoiset hanget, joten pieni tuhraaminen lisää auringon tehoja. Haluaisin nähdä taas maata ja huutaa "Ohoi - maata näkyvissä!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Verenpisaratkin kun näyttivät koko talven kuivilta risuilta, niin oli vaikea uskoa, että kyllä ne hengissä ovat. Nyt jo uskon :D Minäkin varmaan jossain vaiheessa levitän tuhkaa vauhdittamaan kevään tuloa, mutta antaa nyt vielä hetken aikaa hankien sulaa itsekseen. Tänään tuuli niin navakasti, että ei ollut auringonsäteistä mitään hyötyä lumen ja jään sulattamisessa. Pienet taimet sen sijaan nauttivat valosta.

   Poista
 7. Oi kun hienot talvetukset sulla! Ois kiva joskus kokeilla kärhöjä talvettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos löytyy talveksi 0-4-asteinen kellari tai muu vastaava tila, niin kokeile ihmeessä kärhöjen talvetusta. Ovat mielestäni helpoimpien talvetettavien joukossa.

   Poista
 8. Meillä toi sama:pälvipaikkoja niissä kohtaa, mistä lunta kolattu. Pieniä alueita, mutta kuitenkin. Jossain vaiheessa aloitan jokakeväisen hullun homman:siirtelen lumikasoja sulamisen jouduttamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä ne pälvipaikat lähtevät laajenemaan pikku hiljaa. Samaa hullun hommaa teen minäkin :D

   Poista
 9. Vau, sinulla kärhöt tosi kovassa kasvuvauhdissa! Minä toin myös omat kärhöni sisätiloihin, ja tosi nopeasti lähtivät kasvuun. Nyt jo harmittelen, että joutuvat olemaan vielä melko pitkään sisällä, niin ehtivät versot venähtää liikaakin. Hienoa, että jättiverbenasi on hengissä, nyt jos saat vielä pistokkaita, lainehtii verbenapelto upeasti loppukesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pari ovat aloittaneet aivan huiman spurtin kevääseen. Kellarissa olevat ovat myös kasvuun lähdössä, mutta paljon maltillisemmin, joten saavat olla vielä hetkisen siellä. Muuten eteiseni olisi varmasti ennen toukokuuta jo sotkuista kärhönversojen sekamelskaa. Jos raaskii latvoa kärhöjä, niin ne pysyvät paremmin alkuun kurissa ja ovat kesään mennessä tuuheita. Jättiverbenan talvehtiminen oli kiva juttu. Vähän jännitin, miten se talvehtii, kun oli aika reppana syksyllä. Uskoisin, että saan siitä jo pian pistokkaita. Sitten pitäisi vain keksiä niille sopivat paikat... :D

   Poista
 10. Voi ihanaa, nyt se on kevät alkanut sielläkin. Lumet sulaa ja varastossa kukkia pukkaa. Pidän hirmuisen paljon tuosta sinun liuskekivireunuksesta talon vierellä. Aiotko istuttaa varaston kasvit maahan vai jatkaa talvetusta sisätiloissa? Niilläkin on selvästi kevät alkanut, kyllä kasvit tietää :) Onnellista kevättä sinne savoon ♥!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanin aika aluillaan :) Kiitos, minäkin pidän talon vierustan kiveyksestä, vaikka liuskekiveä siinä on vain murto-osa. Ajattelin pitää 'Kaiser'-kärhön ruukussa, sillä se tekee kerrannaiset kukat ilmeisesti ainoastaan edellisen vuoden versoihin, jotka täällä paleltuvat varmasti joka talvi. Muut kärhöt istutan keväällä maahan. Leijonankidat ja jättiverbenan istutan myös varmaan ainakin kesäksi maahan, pitää katsoa sitten syksyllä, nostanko ne taas kellariin talvehtimaan. Riippuu pitkälti siitä, tarvitsenko seuraavalle vuodelle kesäkukkia. Kiitos, onnellista kevättä myös sinne etelään!

   Poista
 11. Selvästi kevättä ilmassa! Ja mukavaa, että talvehtineet kasvit ovat hengissä.
  Kävin tänään lapioimassa hankikylvöille lisää lunta päälle, mutta lumi taitaa sulaa nyt sellaista vauhtia, että pian on pakko ottaa kylvöt sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Sulaisipa meilläkin lumet vähän vauhdikkaammin. Lämmintä olisi, mutta kova tuuli jäähdyttää. Minä taas lapioin syyskylvösten päältä lumia vähemmäksi, että saisin sieltäkin pian ruukut irti edes sen verran, että kärhökylvökset pääsisivät sisälle. Voisin melkein lähettää pari kuutiota lunta ja jäätä sinne päin, täällä sitä nimittäin vielä riittää :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!