sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Sunnuntain suloinen

Muistatteko vielä kärhöesittelyt, joita tein loppukesällä ja syksyllä. Muistin juuri, että en olekaan tehnyt omaa postausta 'Justa'-kärhöstä, vaikka kuvamateriaalia olisi varastossa. Korjataan epäkohta saman tien.
'Justa' on aikamoinen söpöliini.
'Justa' löysi tiensä meille heräteostoksena kesällä 2016 halpakaupan tarjoushyllyltä ja se olikin ensimmäinen ostamani kärhö. Lapussa luki, että se olisi loistokärhö, mutta matkan varrella se onkin paljastunut tarhaviinikärhöksi (Viticella-ryhmä). Viticella-ryhmän kärhöjen sanotaan olevan isokukkaisia loistokärhöjä vaivattomampia ja pärjäävän myös kuivemmissa olosuhteissa. Sen lisäksi niitä sanotaan kestävämmiksi ja terveemmiksi kuin loistokärhöjä.
Yksi kärhön versoista oli suikertanut kangasajuruohon seassa.
'Justa' on lähtöisin Liettuasta. Sen on jalostanut L. Bakevicius vuonna 1988. 'Justan' vanhempia ei ole tiedossa. Enkä muuten onnistunut löytämään tietoa Bakeviciuksestakaan. Löysin 16 hänen jalostamaansa kärhöä, mutta henkilöhistoria jäi nyt ahkerista etsinnöistä huolimatta hämärän peittoon.
Kukinnan alkuvaiheessa.
Justalla on kauniin muotoiset kukat, joissa on 6-8 terälehteä. Hempeän lilassa kukassa on vihertävänkeltaiset heteet. Kukka on vain 5-8cm halkaisijaltaan, mutta 'Justa' korvaa koon määrällä. Kukat ovat lisäksi aika lyhyissä varsissa, joten niistä muodostuu tiheitä ryöpsähdyksiä.
Vasta avautuneessa kukassa heteiden viherrys näkyy selvimmin.
Vanha kukka vaalenee. 'Justan' kukat ovat usein kylki kyljessä.
'Justa' jää aika matalaksi: sen korkeus näytti olevan 1-1,5m kaikilla löytämilläni sivuilla eikä se minullakaan ole kasvanut sen korkeammaksi. Senpä vuoksi se onkin loistava valinta esimerkiksi ruukussa kasvatettavaksi.
'Justa' kiipeilee minulla metallisessa köynnöskaaressa 'The Presidentin' kaverina.
Tästä kuvasta näkee aika hyvin 'Justan' kukkaryppäät ja kukkien koon verrattuna 'The Presidentin' kukkiin.
'Justa' on myös innokas kukkija ja aloittaa kukinnan aikaisin. Viime kesänä täällä IV-vyöhykkeellä kukinta alkoi heinäkuun puolivälissä ja jatkui lokakuulle asti. Paras kukinta oli kuitenkin elokuussa. Uskaltaisin suositella 'Justaa' ainakin V-vyöhykkeelle, ehkä jopa kuutosellekin, sillä se on tuntunut luotettavalta talvehtijalta ja ehtii varmasti kukkia pohjoisempanakin.
Syyskuun lopun kukintaa. Siemenhahtuvapalleroisista näkee, kuinka ahkera kukkija 'Justa' on.
Lähteenä olen käyttänyt taas hyväksi havaitsemaani Clematis on the Web -sivustoa. Suloista sunnuntaipäivää kaikille!

30 kommenttia:

  1. Viinikärhöt ovat kestäviä, näin olen käsittänyt. Niitä pitäisi laittaa omaankin pihaan juuri sen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en osaa sanoa kestävyydestä verrattuna loistokärhöihin, sillä yksikään kärhöistäni ei ole vielä heittänyt henkeään. Eikä toivottavasti heitäkään. Ainakin täällä IV-vyöhykkeellä uskaltaisin kokeilla ihan mitä tahansa saman vuoden versoilla kukkivaa kärhöä. Paikasta ja lajikkeesta sitten riippuu, ehtiikö kukkia vai ei. Viinikärhöjä kannattaa kokeilla, sillä niiden kanssa onnistuu helpommin kuin vaativampien loistokärhöjen.

      Poista
  2. Onpa nätti! :) Täytyy ehtiessäni käydä lukemassa kärhöesittelyt läpi, sieltä löytyy varmasti hyviä vinkkejä omaan puutarhaankin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin :) Esittelyt löytyvät helpoiten klikkaamalla tunnisteluettelon kohdasta historia. Lisää kuvia ja kärhöjuttuja kohdista kärhö, loistokärhö jne...

      Poista
  3. Kauniinväriset kukat! Minulla ei ole yhtään kärhöä kun olen mieltänyt ne vaikeiksi tapauksiksi näillä korkeuksilla (V-vyöhyke). Mutta ehkä pitäisi kokeilla, vaikkapa juuri tuota Justaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kärhöt eivät ole vaikeita, kunhan paikka on niille sopiva. Pohjoisemmassa etuna on hyvä lumisuoja, mutta lyhyt kasvukausi asettaa toki rajoituksia lajikevalintaan. Kannattaa kokeilla 'Justaa' ja miksei muitakin viinikärhöjä. Alppikärhöistäkin löytyy paljon eri lajikkeita ja onhan muitakin pienikukkaisia, kuten siperian- ja mantsuriankärhö. Vasta kun kokeilee, tietää paremmin, sopivatko oman pihan olosuhteet eri kärhöjen vaatimuksille. Ruukussa voi sitten kasvattaa isokukkaisia loistokärhöjä, jos on sopiva talvetuspaikka.

      Poista
  4. Hieno on tuo Justa! Ja nuo mustaksi maalatut harjateräkset tukena miellyttävät silmääni. Millä maalilla maalasit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Justa' on oikea söpöliini. Isäni teki tuon kaariportin minulle. Se on maalattu jollain spraymaalilla, en tiedä merkkiä.

      Poista
  5. No joopa joo - nyt tätä lukiessa tuntee, kuinka kärhökuume alkaa nousta :)
    Hyvän parin muodostavat Justa ja The President! Jännällä odotan omien kärhöjen selviytymistä talvesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Sinun tiluksillesi sopiikin vaikka miten paljon kärhöjä sinne ruusujen sekaan ;) Pidetään peukkuja, että kärhösi talvehtivat hyvin. 'Justa' ja 'The President' ovat sopusointuinen pari.

      Poista
  6. Ihanat kärhökuvat!:)
    Sirot ja vaatimattomat alppi- ja tarhaviinikärhöt ovat kauniita ja helppoja, mutta tuo loistokärhö "The President", jota rakastan yli kaiken, ei ole viihtynyt valitsemallani paikalla. Paikka on liian kuiva ja aurinkoinen - tai sitä pitäisi hoitaa vain paremmin. Täytyy yrittää vielä kerran...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'The President' on kyllä upea kärhö! Minullakin se on kasvanut vähän laiskanlaisesti verrattuna muihin kärhöihini. Tosin ei se kovin vanhakaan vielä ole; taisin istuttaa sen keväällä 2017, jos en ihan väärin muista. Kuivassa paikassa loistokärhöt eivät viihdy.

      Poista
  7. Kauniita kuvia. Justa löytyy minunkin puutarhastani. Meillä se on vielä niin uusi tulokas, että on ehkä liian aikaista sanoa siitä vielä kovin lopullista arviota. Kukat ovat tosiaan aika pienikokoisia, jos vertaa jalokärhöihin ja sen pituuskasvukin on aika vaatimaton, mutta se on silti minustakin ehdottomasti kasvattamisen arvoinen kärhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei ainakaan kovin isojen kasvien seuraan kukkapenkin taka-alalle kannata 'Justaa' istuttaa. Ruukkukärhöksi se sopisi koon puolesta mainiosti, kun ei tarvitse parimetristä tukea. Tai sitten ihan kukkapenkin etualalle tai kulkuväylän reunaan, niin kuin minulla on.

      Poista
  8. 'Justa' on suloinen, ihanat kukat. Mukavaa sunnuntain iltaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on pikkuinen söpöliini. Kiitos, mukavaa sunnuntai-iltaa sinnekin!

      Poista
  9. Minulla on paljon tarhaviinikärhöjä puutarhassani, ne ovat todella huolettomia ja kukkivat runsaasti, vaikka vähän unohtaisi kastella ja lannoittaa. Justaa minulla ei muistaakseni ole, mutta saattaa kesällä jo ollakin :) Tosi kivan värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla taas 'Justa' on ainut tarhaviinikärhö, eikä sitäkään ehkä olisi, jos lapussa ei olisi lukenut loistokärhö :D En kuitenkaan ole pettynyt hankintaani, kun se on niin innokas kukkija ja suloisen värinen.

      Poista
  10. Tekis kyllä mieli kokeilla tätä Justaa. Sinulla se ainakin kukkii kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Etsit lämpimän kohdan tontiltasi ja istutat kärhön kohopenkkiin puolen metrin syvyydelle, niin sen pitäisi pärjätä hyvin :)

      Poista
  11. Hieno on tuo 'Justa'. Kärhöt on kyllä upeita kasveja.

    VastaaPoista
  12. Kauniisti muuttuu tuo kukan väri kukan vanhetessa. Hurmaava <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säät vaikuttavat paljon kärhöjenkin kukan väriin. Viileänä kesänä värit tuntuvat pysyvän pidempään intensiivisinä kun taas viime kesän helteillä jotkut alkoivat vaaleta aika nopeasti. 'Justa' on aikamoinen söpöliini.

      Poista
  13. Kiva, kun laitoit juuri tämän postauksen. Ostin nimittäin syksyllä monta kärhöä euron kappale, joukossa myös `Justa´. Nyt olen ottanut osan sisälle lämpimään, ja kas, Justa kasvaa hienosti, selvisi ruukkutalvestaan. Katsostaan nyt, mihin sen istuttaisi, vai jättääkö kokonaan ruukkuun, jos ei kerran kasva kovin korkeaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain oleskelualueen reunalla tai polun varrella menee varmasti hyvin, mutta ei tosiaan kannata sellaiseen paikkaan istuttaa, missä kukinnan pitäisi nousta korkealle. Alimmat kukat saattavat hyvinkin olla jo puolen metrin korkeudella, kuten noista parista kuvasta näkee. Ruukkukärhönä menisi varmasti hyvin, jos ei haittaa ruukkujen hoitaminen ja talvetus. Sinua odottaa superpitkä kukinta, jos on jo nyt hienosti kasvussa :)

      Poista
  14. Justan kukat muistuttaavat pikkuuse 'Arabellaa'. Taitaavat olla vähä violetimmat. Mullaki syksyyne hankinta kellaris.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, on niissä ehkä pikkuisen samaa. 'Justalla' on ehkä avonaisemmat kukat.

      Poista
  15. Mulla on Justan kanssa ongelmia. On kitunut kokoajan ja viime kesänä teki vain kaksi pientä piippaa ja kasvu loppui siihen. Nyt se on styrokslaatikossa talvehtimassa mökillä ja oli jossain kohtaa jo ihan homeessakin. Saapa nähdä onko siitä enää kukkijaksi. Olisi kyllä kaunis, mutta mulla on tämän "halpistaimen" kanssa ollet probleemaa alusta saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei :( Joskus halpistaimet ovat kasvattaneet ruukkunsa niin täyteen juuria sopivasti solmuun, että ovat tavallaan kuristamassa jo itseään. Jos kärhösi ei ole vielä täysin heittänyt henkeään, niin et ainakaan menetä mitään, jos perkaat sen kokonaan ruukustaan ja oikaiset koko juurisotkun ihan levälleen. Katko saksilla tai terävällä veitsellä kaikki mustuneet ja mädäntyneen oloiset juuret pois (jos niitä löytyy). Viereen voi ottaa ämpärillisen puhdasta vettäkin ja huljutella juuristoa välillä siinä, niin lähtee myös mahdolliset tuholaiset pois. Jos siihen tyven kohdalle (mistä versot kasvavat) jää edes muutamia terveitä juuria, kannattaa kärhö istuttaa hyvään multaan sopivankokoiseen ruukkuun toipumaan. Muista laittaa tyven kohdalle karkeaa hiekkaa tai soraa. Se suojaa silmuja ja versoja taudeilta ja liikamärkyydeltä. Näillä toimenpiteillä kärhö voi piristyä hyvinkin nopeasti.

      Halpistaimien kanssa saa varautua joskus yllätyksiin. Minä perkaan niiden juuripaakkuja aina sen verran, että saan pahimmat kiepit auottua ja juuret lähtemään tasaisesti eri suuntiin eikä varsinkaan tyven kohdalle jää solmuja kuristamaan koko kasvia hengiltä. Voihan kärhössäsi olla joku tautikin ja silloin ei välttämättä auta juuriston perkaaminen. Minulla ei ole kärhöissä ollut koskaan mitään tauteja, joten siksi kallistuisin ennemminkin juuristo-ongelmien suuntaan. Melkein poikkeuksetta myöhempään kesällä ostetut pikkuruukkuiset kärhöt ovat ihan täynnä juuria, mikä on toisaalta parempi kuin se, että juuria olisi vain vähän, mutta toisaalta paksut, mehevät juuret myös puristuvat helposti ahtaassa ruukussa lyttyyn. Jos sieltä juuren alkupäästä jää joku kohta pahasti puristuksiin, saattaa pahimmillaan puolet juurista mennä kuolioon ja kyllähän se näkyy sitten kasvin voinnissa. Toivottavasti kärhösi ei ole vielä talven aikana heittänyt henkeään ja toipuu pihasi ylpeydenaiheeksi :)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!