perjantai 1. maaliskuuta 2019

Hankiaisilla ja puutarhuriorava

Se olisi sitten maaliskuu. Meilläkin päästiin vihdoin nauttimaan yhdestä kevättalven parhaimmista asioista, nimittäin hankiaisista (tai kantohangista, hangenkuorista, kerihangista tai miksi itse kukin niitä nyt kutsuukaan). Tänä aamuna kävin testaamassa ensimmäistä kertaa hangen kestävyyttä. Aivan aikuisenkestävää hankea ei ihan joka kohdassa vielä ollut, vaikka täälläkin oli useampana päivänä plussakeliä ja vesisadetta, ja viime yön aikana oli lämpötila tippunut -13 asteeseen. Onneksi joku oli aiemmin lumikenkäillyt talomme takana olevassa metsikössä, niin pääsin minäkin kulkemaan välillä täysin kantavalla hangella. Lapset ja Karo saivat juoksennella huoleti ympäriinsä.
Parhaimmillaan hanki kantoi minuakin näin hyvin...
...ja juuri silloin kun en osannut varoa, upposin polviani myöten.
Lähimmillään noin kymmenen metrin päässä tonttimme takareunasta kulkee iso oja, jossa on yleensä läpi kesän ainakin jossain kohtaa vettä. Jänikset ja muutkin metsän eläimet käyttävät ojanpohjaa talvisin kulkureittinään. Mekin kuljimme jonkun matkaa eläinten tallaamalla polulla ennen kuin jatkoimme lumikenkäilijän jäljissä.
Karo odottelee, tullaanko sieltä jo.
Mitähän ääniä koiran korviin kantautui? 
Kun koira pysyy lähellä ja tottelee luoksetulokäskyä näin vauhdikkaasti, on mukava ulkoilla. Hihna oli varuilta mukana, jos olisi tullut jotain yllättävää ja pitäisi saada koira pysymään varmuudella jalan juuressa. Tänään sille ei kuitenkaan ollut tarvetta.
Pienet aamuhepulitkin Karo sai aikaiseksi. Tekee hyvää talven aikana kerääntyneille läsk... kurveille :D
Sama oja paluumatkalta toisesta kohdasta.
Meillä on vielä sen verran paljon lunta, että pälvipaikkoja on turha edes yrittää etsiskellä. Toisaalta se on hyvä, sillä täällä voi hyvinkin olla vielä 20 asteen pakkasia. Vaikka etelän blogeissa näkyvät piipot ja vähiin huvenneet lumet saavatkin huokailemaan ihastuksesta, niin toistaiseksi olen kyllä näihin näkymiin tyytyväinen. Aina nämä aurinkoiset hankiaiskelit kuraloskan voittaa!
Vielä saa hetken aikaa odotella, että meillä alkaa pälvipaikkoja näkymään.
Pari päivää sitten seurasin lasten kanssa pihallamme liikuskelevaa oravaa. Todellisuudessa se varmaan etsi joko ruokaa tai pesäpaikkaa, mutta minusta kurressa oli pikkuisen puutarhurinvikaakin.
Tässä orava ilmiselvästi tutkii viherherukan talvivaurioita. Nälkäinen jänis oli käynyt paksumman hangen aikana typistämässä ylöspäin osoittavien versojen latvoja.
Hyönteishotellin kukkalaatikonkin se kävi tarkistamassa.
Suunnitteleeko kenties ensi kesän kattoterassin tarjontaa?
Syksyllä piti virittää harso esteeksi, etteivät tintit käy syömässä talvehtivia asukkaita. Hyvin kesti oravankin kiipeilyn, vaikka ei ole kuin halko kukkalaatikossa painona.
Orava totesi viisaammaksi palata takaisin kukkalaatikkoon, josta matka jatkui autotallin seinää pitkin lintujen ruokintapisteelle.
Limupullosta tekemäni ruokinta-automaatti osoittautui ainakin tämän oravan kestäväksi; kurreressukka yritti kiivetä yläkautta, mutta ei saanut otetta liukkaasta pullosta ja tipahti maahan. Harmikseni en saanut onnistuneita kuvia oravan epäonnisesta yrityksestä eikä kurrella sinnikkyys riittänyt uuteen kokeiluun, vaan matka jatkui naapuriin.

Aurinkoista maaliskuuta! Käykäähän osallistumassa edellisen postauksen kirja-arvontaan, jos puutarhakirjahylly tarvitsee täytettä näin kevään korvalla :)

22 kommenttia:

 1. Koirulilla ainakin näyttää olleen mukava reissu :) Ja ihana orava loppukaneettina :D

  VastaaPoista
 2. Oravat ovat aina niin söpöjä, tämä selvästi etsiskeli syötävää tai pesätarpeita.
  -Katja

  VastaaPoista
 3. Hankikantokelit ovat ihania, järven jäällä on upeaa hiihdellä hankien kantaessa. Nyt on vaan varoiteltu niin paljon jäiden heikkoudesta, ettei oikein innosta. Mutta pelloillakin on ihanaa kävellä pakkasaamuina. Karolla ainakin näyttää olevan mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin pysyttelen poissa järven jäältä. Meillä kaikilla oli mukava kävelyretki, vaikka kuopus ei aluksi meinannut uskaltaa kiivetä hangelle ollenkaan. Niin monesti on jäänyt viime aikoina jumiin, kun ei ole uskonut, ettei hanki kanna :D

   Poista
 4. Hankiaiset on kyllä mukava juttu, varsinkin kun on lapsia. Ja koira nauttii tietenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Koko porukka nautti kauniista säästä ja hankiaisista :)

   Poista
 5. Eilen näin, kun aikuinen mies käveli pellolla hangella täälläkin päin. Täytyneepä kokeilla itsekin!
  Oravat ovat aina yhtä hellyttäviä seurata.:)

  VastaaPoista
 6. Kyllä on koirallakin kiva kirmailla vapaana ulkona! On noiden saatava välilä sitäkin tehdä, kun tilanne on sopiva. Hyvin meidän koirakin tottelee, mutta on sitä saanuut kouluttaakin! Ja aina on pieni epävarmuus silti olemassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karo nautti, vaikka saa omallakin pihalla olla vapaana. Uudet maisemat ja hajut tekevät koirallekin hyvää. Koko ajan pitää olla kyllä itse tarkkana kun pitää koiraa irti ja yritettävä ennakoida sen liikkeitä. Ja tottelevaisuutta pitää treenata jatkuvasti.

   Poista
 7. Mukava on hankiisillla kävellä. Kyllä se on aika ihmeellistä, sekin. Varo vuan noita oravia, pesäpaikkoja ehtii. Toivottavasti ei rakennuksien ullakoille piäse! Söpö se kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravapesue voi saada aikamoista tuhoa aikaiseksi rakennusten eristeissä. Jospa kurre löytäisi paremman pesäpaikan jostain kuusesta. Toivottavasti hankiaiskelit jatkuisivat pitkään.

   Poista
 8. Tänäänkin on ollut hieno hankikanto. Ihan joka talvi ei sellaista täällä ole, kun ei aina ole kunnolla luntakaan. Meilläkin on edelleen melko paljon lunta ja pälvipaikat vähissä. Ei siis piippojakaan. Kävin potkimassa lunta niiden harvojenkin pälvipaikkojen päälle, jotta kasvit olisivat tasaisemmin lumen suojassa. Pakkasta on ollut ihan kunnolla varsinkin öisin.
  Karo on tavattoman kaunis koira.
  Mukavaa viikonloppua ja alkavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä taas tuiskutti lunta ja lämpötila nousi nollaan. Ei kantanut enää niin hyvin hanki. Ihan hyvä vielä suojata pälvipaikkoja lumella, on kuitenkin vielä talvea jäljellä. Karo kiittää kehuista :) Mukavaa viikonloppua ja maaliskuuta!

   Poista
 9. Hankikannot oli hauskoja kersana. Ny ei oo tullu kokeeltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta hankiaiset ovat edelleen hauskoja, kun pääsee liikkumaan helposti ihan minne vain :)

   Poista
 10. Iloitse vaan lumesta, täällä etelässä hirvittää, että miten maasta puskevat sipulikukat selviävät pakkasista ja rusakoista.

  Ihana orava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, talvea on ainakin täällä vielä jäljellä vähintään maaliskuun loppuun, jopa huhtikuun puoleenväliin. Yllättävän hyvät pakkasnesteet sipulikukkien versoissakin on, että ei tarvitse välttämättä kovin huolissaan olla. Voihan niille laittaa vaikka havuja vähän suojaksi, jos näyttää todella kovat pakkaset tulevan :)

   Poista
 11. Ihana Karo ja suloinen kurre :) Meilläkin haukku nauttii hankiaisista täysin siemauksin. Metsässä pääsee viilettämään mielin määrin, kun tassut eivät uppoa ikävästi hankeen. Nautinnollisia kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saisi vain tulla hankiaiset takaisin. Nyt taas upottaa, kun on satanut paljon lunta. Nautinnollisia kevätpäiviä sinnekin!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!