sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Kotkan Isopuisto

Kesäkuun puolivälin tienoilla tekemäämme kesälomareissuun mahtui muutama puistovierailu. Pääkohteemme oli Kotka, josta esittelin aiemmin Fuksinpuiston upeine atsaeloineen. Nyt on vuorossa Isopuisto, josta löytyi myös monenmoista nähtävää.
Yleisnäkymää sillä reunalla, josta saavuimme puistoon. Kukassa oranssi ja kaksi keltaista atsaleaa.
Edellisen kuvan vasemmassa ylänurkassa oleva puu oli nupullaan. Joku magnoliako vai jotain aivan muuta? Yhtään avonaista kukkaa ei puusta löytynyt.
Isopuistossa oli paljon puita ja istutukset olivat laajoja. Suuret keltaiset pensaat ovat atsaleoja.
Puista löytyi jokunen hyönteishotellikin. Tässä männyn juurella ilmeisesti omassa tuessaan kiipeilee tarha-alppikärhö 'Albina Plena' (jos en ihan väärin tunnistanut).
Kukat lähempää.
Isopuisto on Kotkan vanhin ja myös suurin puisto. Se on perustettu 1801 valmistuneen Pyhän Nikolaoksen ortodoksikirkon ympärille ja se on kooltaan noin kahdeksan hehtaaria. Puisto on englantilaistyyppinen maisemapuisto, jossa on paljon vanhaa luonnonpuustoa. Yli tuhannen neliön laajuinen istutusalue on ortodoksikirkon edustalla Ruotsinsalmenkadun varrella. Tämän postauksen kuvat ovatkin juuri tältä alueelta, koko kahdeksan hehtaarin puistoa emme kiertäneet.
Ortodoksikirkko pilkistelee puiden takaa. Kirkon edustalla kukkivat syreenit eivät minusta olleet ihan paras väripari atsaleojen kanssa.
Kellokuusama Kotakuusama kukki erään istutuksen keskellä perennojen seassa. Liilakukkainen perenna taaempana saattoi olla illakko tai sitten joku muu.
Atsaleat oikein hehkuivat, kun puiden varjojen välistä siivilöityvä auringonvalo osui kukkiin.
Yleisnäkymää. Vaihtelevat lehtimuodot ja värit toivat mielenkiintoa istutuksiin, kun vain harva kasvi oli kukassa.
Liekö syy vierailumme ajankohdassa (arkiaamupäivä) vai missä, mutta eipä tarvinnut paljoa ihmisiä kuvista rajata pois. Vain pari satunnaista kulkijaa näimme tutkimassa istutuksia. Eniten minua häiritsi traktorin kokoinen ruohonleikkuri, joka pöristeli hirmuista vauhtia pitkin nurmikenttiä ja pyörähteli puiden ympärillä suorastaan vaarallisen näköisesti. Lapsille masiinassa riitti katsomista ja joskushan puistojenkin nurmikot on leikattava. Niinpä siedin tyynesti häiriötekijän ja keskityin istutuksiin.
Kumpuilevaa maastoa ja vanhoja puita. En käynyt lähempää katsomassa, mitä kasveja puiden juurelle oli istutettu.
Laukat kukkivat tässä komeasti.
Puissa riitti ihmettelemistä. Jalavaksi veikkaan tätä, tietäväisemmät korjatkoot.
Valtava hevoskastanja kukassa. Hauskasti tuo alin oksa oli kasvanut metritolkulla puun latvuksesta sivulle.
Kirkas auringonpaiste ei oikein suosinut valokuvaamista ja varsinkin puista sai kuvattua vain alaosia. Kannattaakin ehdottomasti käydä paikan päällä ihailemassa puiston istutuksia ja suuria puita. Voisin kuvitella, että myöhemmin kesällä puisto olisi paljon värikkäämpi kun kaikki jaloangervot, kuunliljat ja muut loppukesän kukkijat ovat päässeet vauhtiin. Eipä tässä Isopuiston kesäkuisessakaan ulkoasussa ollut moitteen sijaa ja istutusten vaihtelevissa lehtimuodoissa ja väreissä riitti ihastelemista.

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen ja kivan näköinen puisto.
    Koko kesän teimme lähtöä Kotkan Sapokan vesipuistoon, mutta aina reissu jäi tekemättä. No, ehkä ensi kesänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotkassa on paljon hyviä puistoja. Kolmas matkakohteemme olikin Sapokan puisto, joten kuvia sieltä on tulossa kunhan ehdin valikoimaan niistä parhaimmat.

      Poista
  2. Hienon näköinen puisto. Ah noita atsaleojen värejä! Ovat niin paljon enemmän värisilmääni osuvia kuin useimpien alppiruusujen sävyt. Magnolialta tuo nuppuinen puu kovasti näyttää, mietin vain myöhäistä kukinta-aikaa. Mutta onhan noita magnolialajeja useita, ehkä joku niistä kukkii vasta kesäkuun puolivälissä. Onhan se atsaleoillekin aika myöhäinen, Kotkassa oli varmasti pitkään kylmä kevät. Ihanat nuo kasviympyrät puiden ympärillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuollakin kannatti käydä pyörähtämässä. Tutkittavaa riitti, vaikka moni perenna oli vasta kasvunsa alussa. Alppiruusuissa ei tosiaan ole tuollaisia hehkuvia keltaisia ja oransseja sävyjä.
      Fuksinpuistossakin magnoliat olivat vasta kukassa (tai ainakin osa), joten ehkä siellä on tosiaan ollut sen verran kylmää, että kasvu oli myöhässä. Aika kolea sää siellä oli reissummekin aikaan.

      Poista
  3. Kiitos esittelystä. Meidän vierailu Kotkan Isopuistossa ajoittui loppukesään, joten oli kiva nähdä nämä kuvat alkukesän kukinnasta. Erilaiset lehtimuodot tuovat lisäarvoa, vaikka kukkia ei kaikissa kasveissa juuri kierroksen aikaan olekaan. Upeat atsaleat ja niin täydessä kukassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! On mukava katsella toisten esittelyjä samoista kohteista, missä on itse käynyt. Harva kuitenkaan pääsee toiselle puolelle Suomea useamman kerran kesässä samaa puistoa tutkimaan. Reissumme ajoitus sattui atsaleojen kannalta täydellisesti, sillä jokaisessa puistossa ne olivat komeimmillaan kukassa.

      Poista
  4. Onpa upea puisto, niitä taitaa olla Kotkassa useita. Joku kesä pitäisi malttaa lähteä vierailulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me kävimme tutkimassa kolme Kotkan puistoa. Enempää ei päivässä ehtinyt, kun oli lapset ja miesväki matkassa eikä heitä voinut raahata koko päivää pelkästään kukkasia ihastelemassa. Voin lämpimästi suositella Kotkan reissua. Teiltä ei edes olisi ihan mahdotonta matkaa sinne.

      Poista
  5. On siellä kaunista. Ihania atsaleoja ja muutkin kasvit. Eipä oo käyny mielessäkään kasvattoo tarha-alppikärhöä puun runkoa vasten. Suuren työn ovat Kotkan puistojen rakentajat tehneet. Toivottavasti huolta pietään jatkossakin. Haaveena käyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt kuvissa alppikärhöjä puiden juurella mutta olen aina miettinyt, kuinka ne saa tuettua. Alppikärhöt kun eivät saa puun rungosta otetta lehtiruodeillaan. Kannattaa ehdottomasti tehdä puistoreissu Kotkaan. Sapokan puistokin on todella hieno. Sieltä onkin tulossa kuvia myöhemmin talvella.

      Poista
  6. Hieno puisto. Muistinpa, että mulla on vieläkin askartelematta hyönteishotellit. Nyt talvella olis vielä aikaa... Oliskohan kuvassa kotakuusama, kivan näköinen kukkivana. Ja voi, kun hevoskastanjani ensi kesänä kukkisi. Tulee kymmenen vuotta, kun olen sen idättänyt siemenestä. Kiva, kun kävit ja jaoit meillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitäisi kerätä vähän täydennysmateriaalia omaan hyönteishotelliin. Tintit ja käpytikka ovat käyneet tyhjentelemässä sitä kun en laittanut eteen suojusta syksyllä. Oli kyllä suunnitelmissakin vaihtaa sieltä materiaaleja, jotta loispistiäiset eivät ihan liikaa villiintyisi.
      Haa, kotakuusamahan se varmaan onkin eikä kellokuusama. Kiitos vinkistä, korjaan saman tien postaukseen.
      Pitää toivoa, että hevoskastanjasi kukkisi. Vanhempieni pihassa oleva siemenestä kasvatettu hevoskastanja taitaa olla suunnilleen saman ikäinen mutta tuskinpa se täällä paljon pohjoisemmassa vielä kukkii. Kukkiva hevoskastanja on todella hieno ja itse kukinnotkin ovat valtavan suuret. Tuolla etelässä niitä näkyi vähän joka puolella toisin kuin täällä päin.

      Poista
  7. Kotkan puistot ovat kyllä ansaitusti kaiken kehun ja kiinnostuksen kohteita. Itse kiersin noita puistoja elokuussa, jolloin kukassa oli eri kasvit. Minulle jäi kesän 2015 Kotkan puistoista mieleen runsas köynnösten käyttö perennojen lomassa. Sen idean poimin omaan käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää itsekin tehdä joskus reissu Kotkaan myöhemmin kesällä. Näin alkukesällä ei paljoa köynnöksiä näkynyt. Joissain kohdissa näkyi kärhöjen nimikylttejä mutta joko olivat kuolleet talven aikana tai sitten eivät olleet vielä ehtineet heräillä. Minulle mieleen jäivät erityisesti atsaleat, joita kukki ihan joka puolella.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!