maanantai 9. tammikuuta 2023

Mannekiinina

Mikä lie laiskuuskärpänen päässyt puraisemaan minua, kun yhtä sun toista jää kesken tai jopa kokonaan tekemättä. Yleensä näihin aikoihin olen ollut jo hyvinkin malttamattomana ensimmäisiä hankikylvöjä tekemässä mutta tänä vuonna siemenpussit ovat vielä toistaiseksi pysyneet laatikossaan. Vähän kuitenkin jo katselin niitä, jos vaikka inspiraatio sillä iskisi. Ei alkanut sormia syyhyttää siihen malliin, joten annetaan ajan kulua. Jätin jo syksyllä pussillisen kasvusammalta kodinhoitohuoneen kaappiin, joten kylvökuumeeseen on lääkkeet valmiina heti kun siltä tuntuu.

Orkideankin piti päästä pitkästä aikaa blogiin. Reilu 7 vuotta sitten saamani yksilö on ollut valtavan ahkera kukkija.
Puutarhaessuprojektini on sentään edistynyt hyvää vauhtia. Sain ompelukoneen lainaksi, joten epämääräiset yhteen harsitut kappaleet ovat nyt paremmin kiinni toisissaan ja essua pääsi sovittamaan ihan kantamustenkin kanssa. Isot takataskut jäivät vielä ompelematta, sillä tuntikausien ompelu ja näprääminen alkoivat tuntua jo niskassa eikä mojova päänsärky yötä vasten ollut ensimmäisenä toivelistallani. Kokeilin kuitenkin jo sujauttaa toiseen niistä malliksi puutarhahanskat. Farkkujen omat takataskut jätin isojen taskujen alle "sisätaskuiksi", joten niihin voi laittaa jotain pienempää tavaraa, kuten taimipurkeissa tulevia nimilappuja.
Hyvin mahtui jos jonkinmoista tavaraa kyytiin, vaikka taakse tulevissa isoissa taskuissa ei ollutkaan muuta kuin puutarhahanskat.
Farkkujen omiin taskuihin mahtui hyvin muistivihko, kyniä sekä pienempiä siemenpusseja. Kännykälle tein oman mittatilaustaskunsa eteen vasemmalle. Sen vieressä on kapeampi tasku, johon sujahti sovitushetkellä sekatöörit. Luulen, että niitä kannattaisi kuitenkin mieluummin kuljettaa taakse tulevissa väljemmissä taskuissa, joista toiseen voisi vaikka ommella pohjan vahvikkeeksi tukevampaa kangasta suojaamaan essua saksien teriltä. Näin myös tavaramäärän paino jakaantuisi tasaisemmin eikä farkkujen nappikiinnitys rasittuisi niin paljoa. Vaikka farkut melko korkeavyötäröistä mallia olivatkin, niin ei takakappaleen ihan näin korkealla etukappaleeseen nähden kuulunut olla. Käyttömukavuutta se ei kuitenkaan tunnu haittavan. Ompelin nappikaistaleen sisään tueksi muutaman sentin matkalle kaksinkertaisen suikaleen farkkukangasta mutta vasta tätä postausta kirjoittaessa tuli mieleen, että olisihan saman toimenpiteen voinut tehdä myös napinläpipuolelle. Vielähän tuon ehtii, pitää vain purkaa taas pikkuisen saumaa. Olen varautunut ompelemaan nappikiinnityksen lisäavuksi vielä tarranauhaa, jos pelkkä nappi ei jaksa oikeassa käytössä pitää essua tukevasti päällä. Ja jos sekään ei riitä, varastossa on myös vanhoista repuista purettuja hihnoja solkineen.
Essua edestä, sivuilta ja takaa. "Kuvataanko peppukin?", varmisti kuvaajana toiminut esikoinen. Myönteinen vastaus huvitti suuresti häntä ja makutuomarina toiminutta kuopusta.
Essun oikealle puolelle eteen tein taskun isommille siemenpusseille. Siemenpussitasku on ommeltu isomman taskun päälle. Isoon taskuun ja kännykkätaskuun ompelin alareunaan pienen vekin, jotta taskuihin tulisi sopivasti väljyyttä. Pienemmät taskut ompelin suoraan ilman vekkejä. Sovituksessa siemenpussin alla olevaan isompaan taskuun sujahti näppärästi rulla tukinarua mutta siihen olisi mahtunut kevyesti vaikka mitä. Toistaiseksi vasta nuppineuloilla kiinnitetyissä isoissa takataskuissa tulee olemaan sen verran väljyyttä, että niihin saa helposti sujautettua vaikkapa puutarhahanskat siksi aikaa kun tarvitsee tehdä jotain paljain käsin. Kuvissa vasemmassa takataskussa repsottava musta asia on puhdas hanskapari. Hieman joutui tunkemaan niitä, joten ennen ompelua pitää vielä tarkistaa sivusaumojen sijainti ja muistaa tehdä vekit alasaumoihin.
Yksityiskohtia: kännykkätaskun läppä ja minipieni tasku vaikkapa kukkasipulipussien pienille nimikylteille (katso tarkkaan mannekiinikollaasin 1. ja 2. kuvat).
Pieniä somisteitakin piti jo laittaa. Tilkkulaatikosta löytyi muutama pieni palanen napakkaa kukkakangasta, joten päätin tehdä kännykkätaskun tarrakiinnitteisen läpän kukkakuosilla. Tilkun reunasta löytyi kokonainen kukkaoksa, josta tein pikkuisen taskun kännykkätaskun vieressä olevan kapean taskun päälle. Taskun koko riitti juuri sopivasti kukkasipulipusseissa tuleville pienille nimikylteille, jotka on kai tarkoitettu kukkapenkkiin tökittäviksi, mutta itse kerään ne aina talteen. Yhden tilkun applikoin siemenpussitaskun päälle ihan vain koristeeksi. En käyttänyt liimaharsoa apuna, vaan tikkasin kuvion suoraan tiheällä siksakilla taskuun. Jospa tuo silti pysyisi. Essun alareunan siistin vielä jotenkin, ehkä sinnekin tulee jotain kukkakuosia, jos vain löytyy sopivaa kangasta.
Siemenpussitasku. Ennen kuvaamista olisi toki voinut suoristaa essun ja laittaa paremman valon. Kaikki kuvista ovat nimittäin liian keltaisia.
Syksyllä koronan jälkimainingeissa tekeytymään laitettu luumulikööri oli valmista pullotettavaksi. Laitoimme sokeriliemen vasta nyt pullotusvaiheessa. Kuulemma likööriin käytettävien hedelmien tai marjojen maku tulee siten paremmin esille verrattuna siihen, että sokerin laittaisi jo alkuvaiheessa. Makua luumuista oli totisesti irronnut! Likööri vain maistui enemmän kirsikoilta kuin luumuilta. Varmaan johtuu lajikkeesta, ellei joku tunnusta vaihtaneensa kirsikoita luumujemme tilalle. Hyvää likööristä kuitenkin tuli ja eiköhän kaikki tule käytettyäkin. Ainakin jälkiruuissa ja kakuissa se toimii varmasti hyvin makeuttajana. Siltään juotavana likööri on melkoisen makeaa, vaikka laitoimme sokeria vähemmän kuin ohjeessa.
Luumulikööristä tuli ainakin upean väristä! Kuva on otettu sivulta kun ei tullut irrotettua vodkapullojen etikettejä.
Nyt on amarylliksissä kukkia!
Mukavaa viikkoa!

26 kommenttia:

 1. Onpa toimivan näköinen puutarhaessu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin tässä vaiheessa essu tuntuu vielä toimivan. Todellisessa testissä ulkona sen vasta näkee lopullisesti.

   Poista
 2. Vau, ihana essu! Tajusin vasta nyt, että se tosiaan tulee edestä kiinni ja taskut sivu- ja takapuolelle. Nerokasta!
  Itse kaipaisin siihen varmaan sivulle lenkkiä vasaralle, sillä aika usein minulla on sellaiselle tarvetta. Ja joku jättitasku, jossa niittipyssy pysyisi - se on erinäiset kerrat pudonnut tikkailta ja jeesusteipillä korjattu, kun on kädet täynnä jotakin ilmansulkupaperia tms. niitattavaa asiaa, ja usein siinä samassa pitäisi olla vasarakin mukana siellä ylhäällä. Kiitos tästä, ehkä alan suunnitella omaa monitoimiessua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Edellisestä postauksesta päälle asettumista olikin tosiaan hankalampi hahmottaa. Yritin silloin ottaa kuvia peilin kautta mutta eihän niistä mitään selvää saanut eikä nuppineuloitettu ja harsittu essukaan ollut edustavimmillaan. Nyt tajusin käyttää kuvaajaa. Ei tulisi puutarhatöissä kyykistellessä mitään, jos tavarat olisivat edessä. Sivuilla ja takana ovat vähiten tiellä.
   Tuohon olisi hyvin helppo tehdä vasarallekin lenkki sivuun. Testasin omalla niittipyssyllä ja oikein hyvin sujahti isompiin taskuihin. Ei se kyllä välttämättä kyykistellessä pysyisi kyydissä mukana mutta nappi tai tarrakiinnitys korjaisi helposti asian. Vyön lenkkeihin saisi lisäksi vaikka miten paljon tavaraa pikalukoilla kiinni, jos kameliksi haluaisi ruveta :D

   Poista
 3. Puutarhaihmisellä on niin paljon tarpeita ja tavaroita, että oletko ihan varma, että pelkkä taskuessu riittää, jos sittenkin tarvitaan haalarit? Tai ettet vaan uuvahda liian painavan essun kanssa kukkapenkkiin?! Ei, vaan hieno idea ja itse tehtyä on ilo kantaa mukanaan! Ja miten paljon enemmän ehditkään puuhata, kun ei aika kulu turhin etsintöihin ja tarvikkeiden hakemiseen. Näitä ilmestyy varmasti ensi kesän postauksiin muiltakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No muu perhe jo vitsailikin, että mihinkäs ämpäri, talikko ja pistolapio mahtuvat. Ei passaa sitä haalaria tehdä, tai tosiaan tulee liikaa painolastia mukana kuljetettavaksi :D Kiitos! Essun tarpeellisuuden huomaa viimeistään silloin, kun ei ole mitään järkevää systeemiä kuljettaa tavaroita mukana. Olisikin hauska, jos muutkin innostuisivat käsitöihin näin talvisaikaan.

   Poista
 4. Todellakin monitoimiessu kuten Saila sanoi, mahtuu kyytiin vaikka ja mitä. Minulla on vyötärölaukku jossa kuskaan kännykkää mutta mitään muuta sinne ei voi laittaa, hanskat pyöriikin sitten aina väärässä paikassa tai toisella puolella puutarhaa jonkun kiven päällä. Joskus käsissä on ämpäri jossa on pikkuämpäri sisällä kaikelle tilpehöörille. eniten olen kaivannut jotain systeemiä sekatööreille, ne saisi kulkea aina mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tein toissakesänä kännykälle oman vyölaukun tapaisen, jotta saan kuljetettua kännykän lämpimällä säällä lenkillä mukana. Hameissani kun ei ole taskuja eikä laukkuakaan viitsi aina kuljettaa mukana. Multaisia hanskoja ei viitsi samaan taskuun kännykän kanssa laittaa eikä oikein mitään muutakaan, joten tarvitaan joka tavaralle omat taskut. Sekatöörit on hankala kuljettaa oikein missään. Niitä tarvitaan melkein joka päivä ja terät silpovat herkästi ohuemman kankaan. Näin kävi vanhalle puutarhatakilleni. Jos ne eivät kulje mukana, niitä, samoin kuin hanskoja, saa tosiaan etsiä ympäri puutarhaa.

   Poista
 5. Minulla olisi kankaat muutamaan trikoopipoon ja ne yritän nyt saada talven aikana ommeltua. Vaan olisipa ihana värkkäillä tuollainen tarvike-essukin. Juuri kävi tytär esittelemässä omia ompeluksiaan, on äitiään ahkerampi ompelukoneen ääressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana kun saa ompelukset tehtyä, niin niitä pääsee käyttämään heti ilmojen lämmetessä. Ei kesällä enää jouda ompelukoneen ääressä istumaan.

   Poista
 6. Kätevä puutarhaessu, tuon kanssa säästää aikaa kun ei tarvitse etsiä tavaroita ympäriinsä. Nyt vasta muistin, että laitoin mustaherukkalikööriä tulemaan jouluksi, täytyypä käydä kurkkaamassa. Sitähän voi juoda vaikka ensi jouluna jos ei aiemmin katoa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivonkin. Varsinkin hanskoja ja sekatöörejä joutuu aina etsimään, kun kumpaakaan ei oikein voi lykätä samaan taskuun kännykän tai siemenpussien kanssa. Likööri unohtuu helposti, kun sen tekeytyminen kestää niin kauan. Onneksi se ei pahastu viikon tai parin unohduksesta eikä mene huonoksi, vaikka sitä ei tulisikaan juotua saman tien.

   Poista
 7. Kiva tehdä välillä jotain muutakin kuin puutarhaa, vaikka sitten essua. Siitä tulee aika kätevä ja ehdit hyvin saada sen valmiiksi ensi kesää varten. Kerrassaan upeat amaryllikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti essu osoittautuu myös käytössä käteväksi.

   Poista
 8. Puutarhaessusta tuli ihan erinomainen! Minulla myös talviunisuus hidastaa käynnistymistä. Lisäksi tuo koira mokoma aiheuttaa niin paljon vielä töitä, että joudun käyttämään jäljelle jääneet ajat muihin töihin. Ehkä tästä vielä käynnistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti olisi myös käytössä erinomainen :) Sinulla on kyllä hurjan pätevä syy lykätä kaikkea mahdollista vähemmän tärkeää. Rillan toipuminen on ensisijalla tällä hetkellä.

   Poista
 9. Tosi nätti ja varmasti kätevä puutarhaessu!

  VastaaPoista
 10. Vau mikä essu! Varmasti tosi kätevä 🤭 Itsekin olen miettinyt, että olisi näppärä puutarhahommissa, mutta essu on vielä suunnittelu asteella 😄 Toisaalta isäntä näytti minulle puutarhahametta jostain kaupasta ja sekin kiinnostaisi 🤭 Katsotaan tuleeko itse tehtyä vaiko vain ostettua 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulta käsityöhommat sujuvat helposti, joten tee ihmeessä oma ja esittele se sitten blogissasi.

   Poista
 11. Onpa näppärä ja nätti essu. Ihania nuo kukkakuvioiset yksityiskohdat. Minun oli tarkoitus kokeilla liköörin tekoa joululahjoiksi, mutta enpä ehtinyt sitä(kään). Ihanat amaryllikset! Minunkin joulun alla ostamani amaryllis kukkii vasta nyt. Valikoin tarkoituksella vaaleanpunaisen lajikkeen, koska arvelinkin, ettei se ehtisi kukkia vielä jouluna. Näin vuodenvaihteen jälkeen kaipaan jo keväisen hempeitä värejä. Minäkään en ole vielä aloittanut kylvöjä. Mieli tekisi jo aloittaa, mutta aikaa ei oikein tahdo löytyä ja lisäksi huonekasveista löytyi harsosääskiä, joita en todellakaan halua kylvöjen kimppuun. Ihanaa ja kukkarikasta alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Piti saada vähän väriä muuten aika tummaan essuun ja puutarhaessuun tulee tietysti kukkakuosia. Kokeilet sitten ensi vuonna liköörinvalmistusta, pienet lapset menivät tänä vuonna tärkeysjärjestyksessä edelle :)
   Minulla on myös yksi amaryllis, jossa on vaaleanpunaista raitaa terälehdissä. Se on nyt parin päivän sisällä aukaissut kukkiaan. Sitten on myös se perinteinen punainen. Tänä vuonna oli amarylliksiä kerrakseen :D Meille tuli myös ilmeisesti joulukukkien mukana harsosääskiä. Niitä sai metsästellä monta päivää mutta nyt näyttäisi siltä, ettei ole uusia tullut.
   Ihanaa ja oikein kukkaisaa vuotta myös sinulle!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!