tiistai 27. joulukuuta 2022

Joulu ohi

Blogin joululoma taitaa olla nyt ainakin suunnilleen ohi. Tänä vuonna meillä olikin vähän erilainen joulu, sillä suunnitelmissa ollut sukulaisreissu peruuntui lasten flunssien takia ja järkkäsimme kotijoulun viime tipassa. Tarjouksesta joitakin päiviä aiemmin napattu joulukinkku olisi ollut pakastimessa mutta eihän sitä tähän hätään otettu sulamaan. Joulupöydän menu oli siis sitä mitä sattui kaapista löytymään ja kaupan tarjouslaatikoita lisäksi. Joulutorttuja, pipareita, suklaata ja glögiä sentään oli tarjolla. Kävimme myös joulusaunassa, poltimme kynttilöitä ja avasimme lahjat, jotka joulupukki osasi kuitenkin tuoda meille muuttuneista suunnitelmista huolimatta. Jouluperinteistä poiketen katsoimme aattona koko perheen elokuvan pikkunaposteltavineen. Illalla pelasimme yhdessä lasten lahjaksi saamaa lautapeliä. Muut joulunpyhät olen rakentanut lasten kanssa legoilla. Oikeasti. Alan epäillä, että joulupukki toi vahingossa kolmen perheen lapsille tarkoitetut legot meille. Onpahan vietetty perusteellisesti laatuaikaa lasten kanssa!
Ensimmäinen itse valettu kynttilä.
Muutama päivä ennen joulua kokeilimme kynttilöiden valamista. Se on kiinnostanut jo pitkään ja nyt vihdoin päätin sulattaa viime joulun kynttilänjämät uusiksi kynttilöiksi. Ostin jo alkukuusta 5-10-senttisille kynttilöille tarkoitettua sydänlankaa, jotta inspiraation tullessa olisi tarvikkeet valmiina. Kynttilöiden muottina käytimme maitopurkkien pohjia. Kynttilänjämistä tuli kaksi noin 10cm korkeaa kynttilää ja sen verran kauniisti ne paloivat, jotta taidanpa jatkaa kynttilännysien keräämistä. Tuleepahan aikanaan kierrätettyä nekin. Vanha ruuanlaittokäytöstä poistettu kattila oli säästetty juuri tällaisia tarkoituksia varten. Sitä on käytetty muuten myös uutena vuonna mehiläisvahatinojen sulatukseen (sivupalkissa on linkki viime vuoden uudenvuoden juttuun).
Kaksi lahjaksi saatua amaryllistä ovat alkaneet kukkia. Kumpikin ihania mutta yhdessä vielä kauniimmat.
Siemenkirje palautui toiselta kierrokseltaan juuri sopivasti 23.12. Aika paljon siellä oli vieläkin siemeniä jäljellä mutta täytyy myöntää, että hyvin saitte kirjettä tyhjennettyä. Pusseja oli jäljellä "enää" 39 kappaletta ja muutamassa oli siemeniä vain ripaus pohjalla. Ensimmäisen kierroksen jälkeen pusseja oli 68 kappaletta, joten vähennys oli huomattava. Osan siemenistä aion polttaa leivinuunissa, jotta niistä ei jää itselle päänvaivaa. Niihin kuuluvat esimerkiksi lajit, joita itselläni on ja jotka tuottavat 200-prosenttisesti itävää siementä yltiöpäisiä määriä. Nopeasti itämiskykynsä menettävät siemenet ja ne lajit, jotka eivät välttämättä muutenkaan itäisi niin hyvin, kippaan lämpökompostoriin. Joukossa oli kuitenkin sellaisiakin kasveja, joita otin jo ensimmäiseltä kierrokselta itselleni kylvettäväksi. Yhdistän ne samoihin pusseihin ja kylvän tulevina keväinä. Uusista kasveista on aina hyvä olla varastossa ylimääräisiä siemeniä, jotta saa kylvettyä lisää, jos talvi tappaa ensimmäiset taimet. Toivottavasti me kaikki kirjeeseen osallistuneet saamme siemenistä riittävästi taimia ja ihanaa täydennystä puutarhoihimme!
Hyasinttikoppa komeimmillaan. Pieni sivusipulikin jaksoi puskea kukinnon.
Siinäpä oli meidän perheen joulunvietosta tiivistetysti. Nestorin mökissä on muuten tapahtunut tässä loppuvuoden mittaan hyvin jännittäviä juttuja, joten seuraavaan postaukseen tulee terveisiä sieltä. Oikein hykerryttää! Millainen joulu teillä oli?

14 kommenttia:

  1. No voi sentään. Ikävää lapsille sairastua jouluksi. Kuulostaa siltä, että teillä kumminkin oli mukava joulu ja onneksi lahjatkin löysivät perille. Legoilla leikkiminen oli lapsena mielipuuhaani ja olen ihan varma, että se on tosi kivaa aikuisenakin.
    Täällä ei ole tehty oikein mitään. Aaton vietin iäkkään äitini kanssa. Sitten olen tehnyt töitä, remppaa ja historian opintoja avoimessa yliopistossa, viimeinkin on ollut aikaa. Varsin mukavaa.
    Tervetuloa takaisin blogilomalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haitannut flunssa lasten menoa. Kuumetta ei enää aattona tainnut olla kummallakaan mutta yöt menivät yskiessä eikä ruoka oikein maistunut tukkoisen nenän takia. Meteliä ja vauhtia sen sijaan riitti ihan yhtä paljon kuin terveinäkin.
      Legoilla rakentelu on ihan hauskaa mutta jostain syystä näin aikuisena jalat puutuvat ja selkä kipeytyy, kun tuntikausia kyyhöttää lattialla.
      Vai et ole tehnyt oikein mitään! Johan tuossa on tekemistä monelle päivälle ja vaikka useammalle ihmisellekin :D
      Kiitos! Blogin pariin on aina mukava palata ja vähän jo alkoi kihelmöidä mielessä, mitä kaikkea muilla on tapahtunut näiden muutaman päivän aikana.

      Poista
  2. Heippa. Minäkin kerkisin juuri vastaamaan niihin kommentteihin mitä viimeksi oli tullut ennen ja jälkeen joulun. Kiirettä on pitänyt mutta olemme viettäneet laatuaikaa lasten lasten kanssa ja se on ollut työn täyteistä .Ne on imeneet meistä viimeisetkin mehut mutta ihanaa on ollut .Oli ihanaa nähdä lasten riemua ja kuulla kauniit sanat kuinka he rakastavat meitä . Hyvä että siemenkirje on tullut tiensä päätökseen ja kiitos vielä sinulle sen alkuun lähdöstä .Ajattelin juuri yksi päivä niitä mitä istutin ja mitäköhän niistä nousee .
    Hyviä loppuvuoden päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun katsoo, miten meidänkin muksut hyppyyttävät isovanhempiaan, niin en yhtään ihmettele, että on mehut pois parin päivän jälkeen.
      Siemenkirjeen liikkeelle laitto oli mukava projekti ja sain itsekin vaikka mitä uusia lajeja sieltä kokeiltavaksi. Kiitos sinulle ideasta! Ja hyvää loppuvuotta sinullekin!

      Poista
  3. Sairastuminen on kurjaa, mutta kuulostaa olleen ihan kiva joulu. Pelaaminen on aina mahtavaa koko porukalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan se vähäsen on mutta onneksi ei ollut mikään raju flunssa. Vain sen verran, ettei oikein viitsinyt lähteä tartuttamaan muita. Ääntä ja vauhtia riitti kuitenkin ihan yhtä paljon kuin terveinäkin. Pelaaminen oli mukavaa ja varmaan otetaan tavaksi pelailla useamminkin nyt kun lapset ovat jo sen verran isompia, että malttavat keskittyä paremmin.

      Poista
  4. Jouluiset terveiset Nokialta: olemme myötäeläneet tautianne. Onneksi joulupukki löysi perille jokaisessa osoitteessa! Mukavaa alkavaa vuotta toivottavat Nokian tontut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myötäelämisestä! Ikävää, kun joulusuunnitelmat muuttuivat, mutta onneksi joulupukkia eivät muutokset haitanneet. Mukavaa pian alkavaa uutta vuotta myös Nokian tontuille!

      Poista
  5. Kotijoulu oli täälläkin, en nyt uskalla leikkausta odottavalla keuhkollani lähteä kotoa kovin kauaksi. Toisaalta ollaan kyllä aina ennenkin vietetty aatto omassa kotona ja vasta sitten rynnitty sukulaisiin. Meillä on ollut vielä kaiken lisäksi riesana uusinut syyhy esikoisella ja siihen liittyen oli nyt pyhinä neljäs talon siivouskierros höyryimurilla. Ja pyykkikone lauloi kun ei ollut nyt kunnon pakkasia jotta olisi voinut heittää kaikki petivaatteet terassille. Kamala riesa ja rahaa on palanut eräskin saturainen tähän rumbaan. Toivottavasti ette koskaan saa tätä, kihomadot ja täit on helppo ja halpa homma tähän verrattuna😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Onpa ollut teilläkin ikävä riesa jouluna! Pitää toivoa, etteivät lapset tuo syyhyä meille milloinkaan, jos se noin hankala häädettävä on. Toistaiseksi ollaan vältytty kihomadoilta ja täiltäkin, mikä on ollut minusta varsinainen tuuri.

      Poista
  6. Kurja kuulla lasten sairastumisesta, mutta saitte mitä ilmeisemmin vietettyä ihan sopivan joulun nopealla suunnitelman muutoksella.
    Legot olivat jo meillä lasten lempileluja ja näyttävät olevan myös lapsenlapselle mieleisiä.
    Hieno tulos kynttiläpajaltasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan mukava joulu eikä lasten flunssakaan menoa haitannut. Legot ovat syystäkin lasten suosiossa. Kiitos!

      Poista
  7. Teille sitten osui se, mitä mediassa jouluksi ennustettiin - eli petipotilaita. Hyvin onnistuitte järjestämään joulun pikavauhdillakin. Jokunen joulu on itsekin tullut vietettyä legoja rakennellen.
    Siemenpussit ovat vielä laatikossa, mutta sitäkin voimakkaammin ajatuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petipotilaat olivat ihan toisessa osoitteessa; meillä vauhtia ja ääntä riitti, vaikka nenä valui ja välillä yskitti. Nyt tuli rakenneltua legoilla monen vuoden tarpeiksi. Muutaman vuoden päästä äiti ei ehkä enää kelpaa rakenteluseuraksi, joten silloin voi keskittyä vaikka lukemaan kirjaa.
      Minäkin laitoin siemenkirjeen loput vielä laatikkoon mutta eiköhän tässä viikon-parin päästä ole jo ensimmäinen erä pääsemässä hangen alle talvea viettämään. Katsoo nyt, milloin kylvökuume iskee.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!