perjantai 20. marraskuuta 2020

Liisalta lunta tupaan!

Liisa-myrsky katkaisi meiltä eilen sähköt peräti kolmeksi tunniksi ja järjesteli pikkuisen puutarhaakin uusiksi. Parin pensaan jänisverkot olivat nousseet osittain irti ja yhden verkko oli lähtenyt kokonaan lentoon. Lasten leluja löytyi ympäri tonttia ja vähän metsästäkin. Kyytiä sai myös jälkikompostori, jolta myrsky oli repinyt tyhjennysluukunkin irti. Ilmeisesti olimme valinneet kompostorille väärän paikan eikä luukun värikään miellyttänyt kiukkuista leidiä.

Liisan mielestä tämän kompostorin paikka on kumollaan viiden metrin päässä alkuperäiseltä paikaltaan. Tyhjennysluukku löytyy kukkapenkin toiselta puolelta nurmikolta. 

En minä tälle kunnan puolella kasvavalle pihlajalle ollut verkkoa tarkoittanut, vaan kanadanatsalealle. Hetken aikaa piti etsiä, mihin atsalean häkki oli karannut.
Tuhoja ei onneksi tullut, vaikka puoliksi salaa toivoin myrskyn vetäisevän tontin reunasta pari koivua ja kuusta nurin. Tuulikin sopivasta suunnasta, joten kaatuneet puut olisivat pysyneet poissa pihalta. Pitää käydä viikonloppuna katsomassa tarkemmin, olisiko lähistöltä kuitenkin kaatunut puita, jotka voisi (luvan kanssa) käydä tekemässä polttopuiksi.
Vähän yli tunti ennen tämän kuvan ottoa paistoi aurinko. Tähän pyryyn sitten lähdin ajelemaan töihin ja kun tulin illalla kotiin...

... oli lunta jo paksulti. Talvi tuli! Eräs nelijalkainenkin sai lumihepulit.
Pienen hetken Karo malttoi seistä paikoillaan, tosin häntää ei saanut pysähtymään.
Vaikka aiemmin arvelin, että saatan jättää perennojen syyskylvöt tekemättä, päätin kuitenkin kylvää pikkuisen joitakin lajeja. Siemeniä oli sen verran runsaasti, että on varaa kokeilla vähän joka tyylillä ja kyllähän ylimääräiset taimet aina johonkin saa tungettua, jos niitä omiin tarpeisiin liikaa tulee. Kokeilin tällä kertaa kylvää viinirypäle- ja tomaattirasioihin, jos vaikka kannet auttaisivat viime talven kaltaisen vedenpaisumuksen toistuessa pitämään kylvökset turvassa. Viime syksynä kylvin siemenet tavallisiin ruukkuihin ja vaikka laitoin ruukut reunojaan myöten täyteen multaa ja asettelin ne hieman kallelleen, joutui niitä silti pitämään maasta kaivamisen jälkeen pitkän aikaa irti alustasta, jotta ylimääräiset vedet valuisivat pois. Kylvettäväksi pääsi clematiskukkaista akileijaa, metsä- ja tiibetinkatkeroa, valkoista ja liilaa tarhakylmänkukkaa, loistosädekukkaa, syyshohdekukkaa, kaunopunahattua, vaaleanpunaista loistosalviaa, syys- ja amerikanvuokkoa sekä kivikko- ja kaukasiantörmäkukkaa. Jos tekstit jotenkin häviävät rasioista talven aikana, on ainakin kuva nyt tallessa muistuttamassa siitä, mitä on kylvetty mihinkin lokeroon.
Jospa nämä kylvökset pysyisivät kansien ansiosta hieman kuivempina kuin viime syksynä tavallisiin ruukkuihin tehdyt kylvöt, joissa siemenet olivat suorastaan mädäntyneet vedenpaisumuksessa.
Työt ovat taas nielaisseet paljon aikaa blogimaailmalta, mutta viikonloppuna aion uppoutua teidänkin puutarhakuulumisiinne. Kivoja hetkiä on siis odotettavissa. Iloista viikonloppua!

18 kommenttia:

 1. Liisa on riehunut siellä ja täällä! Meillä ei juuri vaikuttanut, muuta kuin tuuli kovasti. Teillä tavarat sinkoilivat pitkin pihaa. Meilläkin lunta hiukan, mutta tämän iltaisen vesisateen myötä ne ovat muisto vain. Harmillista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuuli sen verran rajusti, että paikoillaan oleva autokin hytkyi. Liisa veti vertoja kesä-heinäkuun vaihteessa olleelle myräkälle. Meillä on lämpötila noussut päivän aikana -7 asteesta nollaan, joten pian taitaa täältäkin lumi sulaa. No, saipahan nauttia edes pari vuorokautta.

   Poista
 2. Kylläpäs Liisa somisti pihanne..:D Meillä ei sähköt olleet poissa, vaikka kunnassa monin paikoin olikin. Pahimmilta vahingoiltakin säästyttiin, mutta kyllä Liisa kovin riepotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut Liisan mielestä myrsky-fengshuin mukainen somistus :D Kilometrin päässä meiltä taisi myös pysyä sähköt koko ajan, mutta paljon oli sähköttömiä talouksia, kun katsoin sähkölaitoksen häiriökarttaa.

   Poista
 3. Meilläkin Liisa nappasi pari verkkoa ja vei ne muutaman metrin päähän, mutta ihmettelin, ettei muuta tapahtunut, vaikka tuuli oli niin kova ja puuskainen. Sähköt temppuilivat pitkin päivää, mutta ei onneksi tullut pitkää sähkötöntä aikaa.
  Karolla oli selvästi hauskaa, koiran riemua on kiva katsoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan onni on se, että lehdet ovat jo tippuneet. Paljaita oksia ei kovatkaan tuulet riepottele. Meillä taas sähköt menivät kerrasta eivätkä räpsineet pitkin päivää. Karo pitää lumesta :)

   Poista
 4. Liisa ei näyttänyt tykkäävän teidän kompostorista ollenkaan. Aikamoinen voima Liisalla kyllä oli, kun meilläkin se kaatoi pystyasennossa olleet kottikärryt. Joitakin jänisverkkoja kävin nostamassa, pysyivät sentään omalla tontilla. No, taas tuulee navakasti, mutta ei onneksi Liisan voimalla.
  Päätin olla tekemättä syyskylvöjä, mutta sinun esimerkkisi on kyllä aika houkutteleva. Ehkä sittenkin tsekkaan siemenvaraston.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain vikaa kompostorissa ilmiselvästi oli. Se on vielä sellaisessa kohdassa, ettei siihen tuuli helposti osu. Täällä taitaa olla aika tyyntä tällä hetkellä.
   Siitä vain sinäkin syyskylvöjä tekemään!

   Poista
 5. Meillä on tuullut ja satanut rajummin vasta tänään. Liisa kyllä toi lunta ja kylmää mutta tämän päivän myräkkä on ne jo vienyt mennessään. Huomenna pitäisi olla lämmintä ja aurinkoistakin.
  Nuo rypälerasiat on tosi hyviä👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkoi pyryttää uudelleen nyt illasta ja tuuleein navakasti. Ei tosin vielä lähellekään niin rajusti kuin Liisan aikana. Lämmintä on asteen verran, joten saa nähdä, muuttuuko yön aikana vesisateeksi.

   Poista
 6. No nii. Lissu tais mesoa teillä enemmä ku meillä. Vai putsasko erelline myrsky meillä jo kaiken irtonaasen. Lunta teille tuli ainaki ihan kunnolla. Onnia syyskylyvöölle! Jätän ne välihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas se edellinen (Aila?) jäi aika leppoisaksi. Lunta tuli reilusti ja illasta on alkanut pyryttää lisää. Toivotaan syyskylvöistä runsaasti pikkutaimia keväällä :)

   Poista
 7. Liisa myrsky riehu teillä tosissaan. Meilläkin tuul kovasti ja sähköt ol 3tuntii poikki. Muutamia puita kuatel mehästä. Satopas teille jo paljon lunta, meille vuan värjäs muanpinnan ja nyt sekin on melekein sulanu. Näppäriä on nuo rasiat talavikylyvöksille, toivotaan keväällä itämistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se puhalteli aikamoisella voimalla. Eilen illalla tuli taas useampi sentti lisää, mutta tämän päivän aikana suurin osa on jo sulanut pois. Vielä on kuitenkin maa pääosin valkoisena. Aion kylvää vielä tammikuussa lisää siemeniä ja haudata hankeen, jotta varmasti edes osa itää.

   Poista
 8. Täällä myrsky oli armelias eikä kärsitty vahingoista, kynnysmatto lensi paikoiltaan mutta sekin löytyi omasta pihasta. Lunta saatiin hitunen mutta johan se suli pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole vielä kaikki lumi sulanut, kun eilen illalla tuli monta senttiä lisää. Voi olla, että loput ehtivät sulaa vielä pois ennen kuin sataa uutta. Hyvä, että kynnysmatto ei ollut ehtinyt naapuriin saakka :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!