sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Kasvun alkulähteillä

Tähän postaukseen sain kimmokkeen eräästä kommentista, joka jätettiin äskettäin kasvien lisäämisestä kertovaan postaukseeni. Kommentista tuli mieleen elävästi se, kuinka erään kerran löysimme isännän kanssa uuteen asuntoon muuttaessamme vaatehuoneen hyllyltä neljä siemenpussia. Ulommat, eli kaikki tarpeelliset tiedot sisältävät pussit olivat teillä tietymättömillä ja jäljellä oli vain sisemmät foliopussukat ja niiden sisällä olevat siemenet. Siementen kylväminen oli jokseenkin jännittävää, mutta onneksi niistä kasvoi vain aivan tavallisia yrttejä. Aiheesta inspiroituneena päätin tutkailla siemenkokoelmiani ja tehdä postauksen siitä, mistä puhtaaseen multaan ilmestyy jossain vaiheessa vihreää. Kasvun alkulähteille, eli siemeniin siis! Otin mukaan ainoastaan perennojen siemeniä, sillä kesäkukkien ja hyötykasvien kanssa puuhaan olisi mennyt koko päivä. Ehkä tutkailen niitä joskus toiste.
Vasemmalla tiibetinkatkeron, oikealla metsäkatkeron siemeniä. Nämä ovat häiritsevän eri näköisiä keskenään, vaikka samasta lajista onkin kyse.
Tässä on vähän kookkaampia ja melko epämääräisen muotoisia siemeniä. Ylhäällä vasemmalla ritarinkannus ja oikealla harjaneilikka. Keskellä myskimalva, alhaalla vasemmalla ukonhattu ja oikealla sorjalaukka 'Mount Everest'.
Siemenen koosta voi usein päätellä jotain kasvin koosta. Ainakin siinä tapauksessa, jos kasvit ovat keskenään saman lajin eri lajikkeita. Seuraavassa kuvassa muiden siementen joukossa on kaukasian- ja kivikkotörmäkukkaa. Kivikkotörmäkukka on matala ja pienempikukkainen kuin kookas kaukasiantörmäkukka. Siemenissäkin on selvä kokoero.
Minikokoisia ja jättimäisiä. Pienimmät oikeassa alanurkassa ovat belliksen siemeniä, niistä myötäpäivään kiertäen seuraavana kaukasiantörmäkukka, varjolilja, kivikkotörmäkukka ja isotähtiputki.
Ylhäällä kahta korkeahkoa akileijaa, alhaalla kääpiöjapaninakileijaa. Vaikka siemenet ovat keskenään saman näköisiä, ovat kääpiön siemenet selvästi pienempiä kuin toiset.
Keskenään eri lajia olevien kasvien siementen koosta ei sen sijaan voi päätellä mitään kasvin lopullisesta koosta. Vai mitä mieltä olette, kun katsotte seuraavaa kuvaa, jossa on mm. korkeaksi kasvavan ranskantulikukan ja aivan maanmyötäisesti matelevan ristikin siemeniä?
Kukkasen vartena on loistosalvian siemeniä. Varresta myötäpäivään kiertäen kullero, ranskantulikukka, ristikki, lehtosinilatva ja pikkuampiaisyrtti. Keskellä syyshohdekukan siemeniä.
Kaikki tähänastiset siemenet on kuvattu saman, vaaleanpunaisen paperin päällä. Värierot taustassa johtuvat siis vain kameran tulkinnasta. Seuraavat siemenet eivät vaaleanpunaisesta oikein erottuneet, joten otin alustaksi mustan paperin. Jos edellisten kuvien siementen käsittely oli hankalaa lasten ihmetellessä (ja puhallellessa) vieressä, niin seuraavia siemeniä tutkaillessani päätin päästää heidät lukkojen takana olleen autoradan kimppuun. Työrauha taattu!
Lentoon lähtijöitä: vasemmalla tarhakylmänkukka, keskellä ylhäällä punatähkä ja alhaalla loistosädekukka. Oikealla purppurapunalatvan höyhentäkin kevyempiä hahtuvia. Hauskasti tässäkin n.70-senttisen punatähkän siemenet ovat selvästi suurempia kuin parimetrisen punalatvan.
Loppuun suosikkini: silkinpehmeää "villaa". Vasemmalla amerikanvuokon isompia villapalleroisia, oikealla syysvuokon hentoista untuvaa. Syysvuokon pölyhiukkasen kokoisia siemeniä (ruskeat pisteet) hädin tuskin erottaa himmeästi kiiltävän villan seasta.
Vaikka isoja siemeniä on mukava kylvää, niin nuo vuokon siemenet hurmasivat minut täysin. Niiden kylväminen tulee olemaan oikea nautinto! Syyskylvöt ovat siis minulla edelleen tekemättä ja tulevan viikon säitä kun seurailee, ei kiirettä näyttäisi olevan vieläkään. Saatanpa siis jättää ainakin perennojen kylvämisen talveen, jos silloin ei olisi vaaraa siementen hukkumisesta tai ennenaikaisesta itämisestä.

14 kommenttia:

  1. Jännä tutkailu ja kivasti kuvitettu. Kahden alimmaisen kuvan siementen ulkonäkö on jokaisella todella kaunis. Jälleen yksi esimerkki luonnon monimuotoisuudesta ja viisaudesta, sillä tarkoitushan on, että jokainen siemen löytää tiensä itselleen sopivaan paikkaan.
    Luin ensin, että laitoit lapset autoradan kanssa lukkojen taakse. Taisit kuitenkin päästää autoradan lukkojen takaa lapsien leikittäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siemeniä on monennäköisiä ja -kokoisia ja kaikilla on tarkoituksensa. Viimeisten kuvien siemenet poikkeavat ulkonäöltään selvästi muiden kuvien mustista "nökäreistä". Noiden vuokkojen villatupsuja asetellessani mietin, kuinka saan ne kylvettyä tarpeeksi harvaan ja niin, että siemenet koskettavat multaa. Syysvuokon siemenet ovat vielä niin pieniäkin, että niitä tuskin kannattaa haudata kovin syvälle. Toisaalta tuollainen villa saattaa painua kastellessa hyvinkin helposti maata vasten. Mielenkiintoisia hetkiä tiedossa.
      Heh, piti ihan lukea itsekin vielä uudelleen, olinko peräti kirjoittanut laittavani lapset lukkojen taakse. En onneksi sentään. Autorata oli ollut lukkojen takana odottamassa hetkeä, jolloin lapset pitää oikeasti saada pois jaloista.

      Poista
  2. Ihana kuvitus, rullailin kuvia ylösalas monta kertaa.
    Minulla on muutamat siemenet odottamassa kylvöinspiraatiota. Tänään tilasin kevääksi tuoksuherneitä Cecilialta, koskaan ei kai ole liian aikaista aloittaa uusi kasvukausi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siementen asettelussa meni hetki aikaa, varsinkin kun lapset hääräsivät ympärillä. Toivottavasti sain kuitenkin kaikki siemenet kerättyä omiin pusseihinsa, ettei tarvitse keväällä taimia kouliessa miettiä, mikä on mitäkin.
      Minäkin ajattelin aikaisemmin kylvää ainakin joitain vihanneksia, mutta nämä lämpimät säät ovat saaneet lykkäämään kylvöjen aloittamista. Siementen tilaamiseen sen sijaan on koska vain hyvä hetki. Ties vaikka kauneimmat ehtisivät loppua, jos jää liian pitkään odottelemaan :D

      Poista
  3. Oi nuo pörröiset vuokkoset💚 Monenlaisia siemeniä sitä on jo itsekin tullut kylväneeksi mutta aina yhtä jännää on avata itselle vieraan kasvin siemenpussi ja tutkailla millaisia siemenöisiä sieltä löytyykään. Itse laitoin kylvöjä jo elokuussa ja osa niistä lähti itämään. Purkit ovat edelleen kasvihuoneessa läpinäkyvän muovipussin alla. Osa on jopa jonkin verran kasvanut. Jännä nähdä millainen talvi tästä tulee, pärjääkö kylvökset kenties koko talven kaavarissa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkö olekin hellyttäviä? Joidenkin siementen kanssa on ihan ihmeissään, kun näyttävät niin kummallisilta. Varsinkin itse kerätyistä siemenistä saa välillä tutkia tarkkaan, ovatko kerätyt hituset roskia vai siemeniä.
      Minä kylvin elokuussa harjaneilikkaa kasvimaalle yhden pienen rivinpätkän ja aika pian taimettuivat. Toiveissa olisi, että ne jopa kukkisivatkin jo ensi vuonna. Saa nähdä, kuinka käy. Toivottavasti sinunkin taimesi pärjäävät kevääseen, olivatpa sitten kasvarissa tai taivasalla.

      Poista
  4. Vuokon siemenet tosiaan söpösiä. Itse olen kerännyt vain akileijan ja puna-ailakin siemeniä.Itivät hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akileija ja puna-ailakki lähtevät tosiaan helposti siemenestä kasvuun. Niiden siemeniä on myös helppo kerätä, eikä tarvitse ihmetellä, onko kädessä siemeniä vai roskia. Sen verran helposti tunnistettavia ovat.

      Poista
  5. Kiva ja havaannolline postaus. Et kai oo näitä kaikkia itte keränny?

    VastaaPoista
  6. Siepäs oot monenlaisii siemeniä kerräilly. Toiset noista on hyvin kauniita ja nuo pörröset vuokot on kun villapalloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime talven menetyksien jälkeen havahduin siihen, että mieluisimmista kasveista pitää olla varmuuskopiot ja/tai siemeniä, jotta ei joudu ostamaan kokonaan uusia taimia ainoan yksilön kuollessa. Kummankin vuokon siemenhahtuvat näyttivät ja myös tuntuivat hämmästyttävän paljon villalta. Kuin olisi meidän koiran pehmoista pohjavillaa hipelöinyt.

      Poista
  7. Kiva postaus, minäkin olen jonkinverran kerännyt siemeniä. En tiedä vielä mitä kaikilla edes teen kun ei ole sitä siemenkirje juttuakaan. 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joutaisi minultakin osa siemenistä kiertoon. Jos joku innostuisi laittamaan siemenkirjeen liikkeelle, niin varmasti osallistuisin heti ensimmäisenä! Sieltähän saa sitten uusiakin siemeniä kylvettäväksi :)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!