lauantai 7. marraskuuta 2020

Mitä jäi käteen?

Kasvukausi alkaa olla tältä vuodelta paketissa, joten on aika muistella, mitä tuli opittua ja laittaa asioita ylös ensi vuotta varten. Ei niitä muuten enää keväällä muistaisikaan. Suurimmat opit ja ahaa-elämykset tulivat itselleni hyötytarhailupuolella, joten postaus käsittelee käytännössä niitä. Kuviksi löysin muutamia ennen julkaisemattomia otoksia hyötytarhan silmäniloista.
Kehäkukkasekoituksesta tuli matalia, eri värisiä kehäkukkia. Tämä yksilö oli minusta väriltään kaunein.
Sellerit tarvitsevat oikeasti pitkän kasvukauden, joten ne kannattaa kylvää jo helmikuun puolella. Palsternakat ja ruusukaalit kuuluvat samaan kastiin. Ruusukaalit kylvin 30.3, mutta ne voisi kylvää jatkossa jo pari viikkoa aikaisemmin. Kasvavat sen verran hitaasti alkuun, etteivät vie liikaa esikasvatustilaa aikaisemmin kylvettyinäkään. Palsternakat pitää kylvää joko syksyllä tai keväällä heti maan sulettua, jotta ne ehtisivät kasvaa kookkaiksi.
Keltaiset maistuivat makeimmalle (tein makuvertailua näistä, ihan oikeasti!). Keräsinkin niiden terälehtiä muutaman kerran salaattiin.
Ruusukaalit kasvoivat suuremmiksi ilman harsoa, vaikka laitoin harson alle ne parhaat taimet ja surkeat raaskut jäivät ilman. Oliko harson alla sitten liian kuuma kaaleille vai kuivuiko maa siellä nopeammin, vaikka panostin kasteluun enemmän kuin aikaisempina vuosina? Toinen oppi ruusukaaleista oli se, että kuusi sellaista on aivan liikaa yhteen lavaan. Varsinkin kasvimaan kapeampi kulkuväylä kutistui syksyllä aivan olemattomiin, kun ruusukaalien lehdet levittäytyivät niin leveälle kuin vain pystyivät. Yksi ruusukaali kunkin lavan keskellä olisi sopivampi kasvatustiheys.
Vaikken niin oranssista välitäkään, niin kasvimaalla sekin sopii olemaan. Taustalla sellerien tummanvihreitä lehtiä.
Kurkku tarvitsee harson ympärilleen, jos lämpötila edes uhkaa laskea alle kymmenen asteen. Kastelunkin kanssa saa olla tarkkana, sillä kurkku ei selvästi pidä siitä, että juuret lilluvat liian märässä tai jos multa pääsee kuivahtamaan liikaa. Yleensä minulla ei ole liikakastelusta tullut ongelmaa, mutta viime kesänä olin kerran kastellut kaikki ruukut, kun seuraavana yönä tullut sade kasteli niitä lisää. Tuuli sopivasta suunnasta, joten autotallin räystäs ei suojannut ollenkaan. Koska ei ollut hellettä, multa ei edes kuivunut moneen päivään, joten kurkkuparka sai ihan kunnon kylvyn. Tomaatteja ja paprikoita sama käsittely ei haitannut.
Tässä oli aika hauska, vähän persikkainen väri.
Halvat harsot eivät kestä edes yhtä kesää. Ostin keväällä yhden harsotunnelisetin, jonka tukikaaret kyllä kestivät syksyyn saakka. Harso sen sijaan lähti repeilemään jo kesäkuun lopussa ja oli alta aikayksikön pientä silppua. Nyt on hankittuna uusi harso, joka pitää talven aikana leikata sopivan kokoisiksi palasiksi ensi vuotta varten. Toivottavasti se kestäisi useamman kasvukauden.

Minulla oli joku kuvitelma siitä, että vahapavut tarvitsisivat edes jonkinlaista tukea. Olin väärässä: ne eivät lähteneet kiipeämään sen paremmin kasvimaan verkkoaitaan kuin tukikeppeihinkään, vaan korkeintaan nojailivat naapureihinsa. Ensi vuonna vahapavut pääsevät siis lavakauluksiin ja aita jää kokonaan herneiden kiipeilytueksi.
Samettikukat olivat edellisvuosien siemenistä kylvettyjä. Kasvatin osan taimina ja kylvin loput suoraan maahan. Itävyyskin oli hyvä, sillä monessa kohdassa, kuten tässä oli taimia vähän turhan tiheässä.
Mansikat eivät viihtyneet altakastelulaatikoissa. Satoa kyllä tuli, mutta ei valtavasti ja mansikat olivat pienehköjä. Luulen, että ensimmäistä kertaa kokeilemani sammalmulta (eri tuote kuin kasvusammal) ei ollut niille mieluisa kasvualusta ja lannoituksessakin taisi olla säätämisen varaa. Linnut ja oravat sen sijaan jättivät raakileet rauhaan, joten idea toimi siinä mielessä. Kokeilen ensi vuonna jotain toista multaa ja jos sekään ei auta, pitää miettiä uusi ratkaisu mansikoille.
Ei tämä nyt ihan epäonnistunut kokeilu ollut, vaikka vähän paremminkin olisi voinut onnistua.
Puutarhakompostin lämpötila ei riitä tuhoamaan siemeniä (yllätys!). Rikkaruohoista ei ollut ongelmaa, mutta nukkapähkämön taimia putkahteli pitkin kesää kaikkialta, mihin olin keväällä levittänyt kompostimultaa. Onneksi talven aikana kuoli kivikkorinteestä useampi nukkapähkämö, joten taimia ei tarvinnut kitkeä kompostiin. Yksi pihakäenkaalikin ilmestyi jostain, vaikka sitä ei meillä kasva. Ehkä sen siemen tuli tuulen mukana ylämäkeen tuosta parin talon päästä ja päätti kiivetä vielä lavakaulukseenkin. En ole vielä päättänyt, annanko sille jostain pikkunurkan (ja koko puutarhan) vai torppaanko leviämisyritykset alkuunsa.
Rikkaruohojen lisäksi samettikukkien kaveriksi nousi nukkapähkämöä ja muutama orvokkikin.
Nostin tänään maa-artisokat. Ne eivät ehtineet tänäkään vuonna kukkia, vaikka syksy oli lämmin ja lehdet säilyivät virkeinä pitkään. Viime vuoden sato oli surkea ja siemenmukuloiden pienen koon takia luulin, että tämänkin vuoden sato jäisi heikonlaiseksi. Lämpimän syksyn ansiosta isoja mukuloita oli kuitenkin selvästi enemmän kuin normaalivuonna, jolloin aikaiset hallayöt palelluttavat varret ja lopettavat mukuloiden kasvun. Isoimmat mukulat päätyvät ruuaksi, mutta istutin kaikki pienemmät uudelle kasvimaalle aurinkoiseen paikkaan. Jospa maa-artisokat ehtisivät jatkossa kukkiakin, kun saavat enemmän valoa ja lämpöä. Ainakin niiden luulisi lähtevän vähän aikaisemmin kasvuun.
Isoin maa-artisokan mukula. Vaa'an vierellä olevista kavereista löytyi useita 130-145-grammaisia yksilöitä, joten satoon voi olla ihan tyytyväinen.
Kolmesta pienestä siemenmukulasta tuli tällainen kasa syömäkokoisia mukuloita. Näistä tulee isänpäivän alkuruuaksi maa-artisokkakeittoa.
Mitä ahaa-elämyksiä te olette tänä vuonna saaneet joko hyötykasvipuolella tai muuten puutarhassa?

Hyvää huomista isänpäivää kaikille isille!

14 kommenttia:

  1. Oli mukava lukea kesän kasvatuskokemuksista. Paljon hyviä vinkkejä meille muille napattavaksi. Hyvää isänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta on hyvä, että jaetaan vinkit muidenkin iloksi. Pidän itsekin sellaisten postausten lukemisesta, mistä oppii jotain, niin ei tarvitse kaikkien toistaa samoja mokia :)

      Poista
  2. Mullon tua hyätytarhan puali aika piäni ja ihan perussettiä. Keväällä kylyvin ensimmäästä kertaa palsternakkaa ja ilokseni sain jopa maistiaasiaki. Hyvää isäänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä se kasvimaa ole iso meilläkään ja pikkuisen vielä pieneni tänä vuonna. Palsternakka tuntuu olevan aika helppo, jos vain muistaa kylvää ne tarpeeksi aikaisin. Muutaman kerran olen niitä kasvattanut.

      Poista
  3. Erinomainen kooste, josta on hyötyä niin itselle kuin blogisi seuraajillekin. Tomaateista tein loppukesästä yhteenvedon, mutta sellainen voisi olla hyväksi myös muusta hyötypuolesta.
    Aika surkeita harsoja, jos eivät yhtä kesää kestä. Minulla on harsoja, joilla on ikää varmasti yli 10 vuotta ellei enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itselle ainakin näistä koosteista on hyötyä. Luen myös mielelläni toisten kokemuksia, sillä niistä löytyy aina hyviä vinkkejä myös itselle kokeiltavaksi.
      Heti kun keväällä aukaisin harsopaketin, huomasin, etteivät harsot ole varmasti pitkäikäisiä. Oletin niiden kuitenkin kestävän edes yhden kesän. Meilläkin on pari todella vanhaa harsoa vielä käytössä, mutta varmaan ensi syksynä niistä pitää joko leikata repaleisimpia kohtia pois tai viskata kokonaan roskiin. Eilen viikkasin varastoon yhden, jonka reunat olivat paikoitellen melkein pitsiä, mutta keskellä oli vielä iso pala ehjää. Kiinnitin huomiota siihen, että kesällä hajonnut halpaharso lähti repeämään kuitujen suuntaisesti saman tien kun ensimmäinen pieni reikä ilmestyi johonkin. Pian koko harso oli repeillyt suikaleiksi ja silpuksi. Vetolujuus oli samaa luokkaa kuin kastuneessa talouspaperissa. Noissa vanhoissa harsoissa kudos menee jotenkin ristiin rastiin niin, ettei pieni reikä tai repeämä lähde etenemään "sukkahousutyyliin".

      Poista
  4. Olipas kiva postaus👍 Voi kunpa joskus uskaltaisin edes yrittää jotain niin haastavaa kasvatettavaa kuin ruusukaali. Täällä kaavaa vaan enimmäkseen valkkaria ja perunaa😂 Eikä perunakaan joka vuosi onnistu. Tänä vuonna tuli hyvää ja ruvetonta pottua kun tuli vettä tarpeeksi. Sitä ennen oli useita kuivia kesiä ja potut rupisia kuin konnat😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, meillä ei ole pariin vuoteen edes yritetty kasvattaa perunaa kun kyllästyin ruttoon ja rupeen :D Teillä ruusukaalin kasvatus saattaisi onnistua vähän paremmin kuin täällä, kun kasvukausi on selvästi pidempi.

      Poista
  5. Kiva yhteenveto kasvukaudelta. Omat palsternakat ja parsakaalit kylvin hieman liian myöhään ja porkkanat ja punajuuret olisivat vaatineet hieman reilummalla kädellä harventamista.
    Mukavaa isäinpäivän iltaa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aikainen kylväjä sadon nappaa... Myöhässä olin minäkin monen asian suhteen. Pitää petrata ensi vuonna. Mukavaa isänpäivän iltaa teillekin!

      Poista
  6. Kiitos tästä mainiosta kokemuskoosteesta. Hyvä tietää, ettei ruusukaaleja kannata istuttaa liian ahtaasti. Jätin ruusukaalit tänäkin kesänä väliin mutta ensi kesänä ajattelin edes yhden taimen laittaa lavaan kasvamaan. Ja kokemuksestasi oppineena, vain yhden laitan minäkin.
    Kurkkujen kanssa en kyllä osaa olla, muutama tosi makoisa kurkku tulee mutta siihen se sitten jääkin. Patio Snack -lajike oli ihan kauhean kitkerän makuinen, jäi ikuisesti mieleeni.

    Olikohan meillä samoja harsoja, samanlainen kokemus nimittäin minullakin? Se oli sellainen harsotunneli joita hommasin lavoja varten ja kesäkuun lopulla alkoivat repeillä suikaleiksi. Niillä saa nakata kyllä naakkaa. Onneksi on varastossa ikivanhoja harsoja jotka kestävät kesästä toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Neljä ruusukaalia saattaisi vielä sopia keskenään samaan lavaan, jos on leveät käytävät lavojen ympärillä. Meillä kun lavojen toisella puolella on vain 50cm kulkuväylä, niin siellä ei paljoa mahdu liikkumaan, jos kasvit vähänkään ottavat omaa tilaa.
      Lavoja varten minäkin harsotunnelisetin hommasin. Tuskin kovin montaa samanlaista on markkinoilla, joten voi hyvinkin olla samoja. Kerrassaan kelvottomia kapistuksia! Olisin tehnyt valmistajalle valituksen, jos vain olisin löytänyt ostokuitin. Vanhassa on vara parempi näemmä tässäkin asiassa.

      Poista
  7. Minulla on vielä maa-artisokat maassa, varret ovat vielä vihreitä. Niille on myös uusi, aurinkoisempi paikka odottamassa. Toivoisin myös, että ne ehtisivät jatkossa kukkiakin, mutta epäilen niiden kyllä olevan sellaista lajiketta, joka ei yksinkertaisesti meidän oloissamme ehdi kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä lehdet olivat jo mustuneet muutaman napakamman pakkasyön takia. Meillä maa-artisokat ovat kyllä tehneet nuppuja melkein joka vuosi, joten kukinta on varmasti ainakin lämpimänä kesänä aivan mahdollinen. Sen näkee sitten ensi vuonna.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!