tiistai 3. marraskuuta 2020

Toivepostaus: lapset puutarhassa

Lasten osallistuminen puutarhatöihin on aihe, johon tulee joka vuosi uusia näkökulmia. Lapset kun kasvavat ja oppivat uusia taitoja. Tähän postaukseen kimmokkeen heitti Ulla (Rannanpihassa-blogi), joka toivoi minun kertovan lastemme osuudesta puutarhan istutuksissa, kastelussa ja muissa puutarhapuuhissa sekä varsinkin sadon syömisessä. Tällä kokemuksella voisin sanoa, että 1-2-vuotias lapsi on ollut ihan hankalin puutarhakaveri: intoa, omaa tahtoa ja näkemystä olisi enemmän mitä yksi puutarha kestää, mutta taitoa ja sääntöjen noudattamiskykyä alle murto-osa siitä, mitä äiti toivoisi. Esikoinen oli vielä kolmivuotiaanakin aivan mahdoton täystuho, mutta rauhallisemman kuopuksen kanssa puutarhailut sujuivat suht helposti. Kuluneena kesänä lapsista oli monta kertaa jopa apua puutarhapuuhissa. Kuvia tuli otettua yllättävän vähän, sillä eihän se kamera ole ollut juuri silloin mukana kun lapset ovat pinkaisseet hetkeksi leikeistään minua auttamaan. Muutamia kännykällä näpättyjä otoksia löytyi ja lisäksi kaivelin pari vanhaa, ennen julkaisematonta kuvaa, kun en halunnut käyttää blogissa aiemmin julkaistuja kuvia.

Valmiina hommiin! Tässä esikoinen noin parivuotiaana.
Vauvaiän jälkeen lapset ovat saaneet osallistua ikänsä mukaisiin puuhiin puutarhassa. Herneiden kylväminen ja kukkasipulien pudottelu valmiiksi kaivettuihin kuoppiin sujuu hetkittäin riittävän hyvin jo 2-vuotiaalta ja sipulin sekä joidenkin juuresten sadonkorjuu jopa sitäkin nuoremmalta. Kasteluhommat ovat olleet mieluisia ihan pienestä pitäen, tosin vesi on osunut useammin hiekkaleluihin, kuorma-autoihin tai kenkiin kuin kasvimaalle tai ruukkuihin. Lapset ovat välillä olleet mukana kaivamassa kuoppia taimille ja kukkasipuleille tai kaatamassa kanankakkaa kuoppiin. Kumpikin on myös saanut kokeilla ottaa taimen irti ruukusta (lasten kokeiltavaksi kannattaa valita vähän ronskimpaa käsittelyä kestävä taimi, esim. samettikukka tai paprika). Tänä kesänä lapset olivat usein mukana hakemassa kasvimaalta salaattitarpeita tai kasviksia ruuanlaittoa varten. Varsinkin pulleiden herneenpalkojen etsiminen oli heistä mieluista puuhaa.
Esikoinen noin parivuotiaana auttamassa punajuurten sadonkorjuussa.
Kukkapenkkipuuhissa lapset ovat olleet tänä kesänä mukana enemmän kuin aikaisempina vuosina. Enimmäkseen he ovat kehitelleet omat leikkinsä äidin kaivamille mulloksille, mutta ovat he kuljettaneet välillä rikkaruohokasoja kompostiin ja ylimääräisiä pikkukiviä kivenkeräyspaikalle. Joskus kuorma-auton kyydissä kulkee taimia, kukkaruukkuja tai siemenpusseja, joskus istutuslapio tai porkkanoita. Mukana lapset kuitenkin useimmiten puuhastelevat. Heitä kiinnostaa myös kovasti, minkä nimisiä kasveja minä milloinkin istutan. Aika monta kukkaa he kesän aikana oppivatkin nimeämään.

Tältä kesältä löytyi pari kuvaa lapsista puutarhatöissä. Nuotiopaikka kaivettiin (ainakin osittain) konevoimia apuna käyttäen. Huomatkaa hienosti parkkeeratut kuormurit.
Istutuksista ja muista puutarhapuuhista lasten osuus on aika vähäinen, mutta sadon syömisessä he ovat mestareita. Suurin osa kasvattamistani hyötykasveista menee varmasti lasten suuhun. Päiväkodissakin on ihmetelty, kuinka hyvin meidän muksuille maistuu kasvikset..Ehkä meille on vain sattunut normaalia suvaitsevaisemmat lapset ruoka-asioissa, mutta varmasti kasvatuksellakin on oma osuutensa. Emme tainneet isännän kanssa ostaa kertaakaan valmiita lasten purkkiruokia edes silloin kun perheessä oli taapero ja vauva, vaan kokkasimme itse ja muokkasimme muun perheen ruokia vauvalle sopivaksi. Uskon, että kun lapset ovat jo alusta lähtien tutustuneet erilaisiin kasviksiin, he eivät ole myöhemminkään vierastaneet niitä.
Ei ihan lähde, totesi esikoinen.
Kasvikset maistuvat meidän lapsille parhaiten raakana, mutta syövät he niitä eri tavoin kypsennettyinäkin. Ruokaa tehdessä leikkuulaudalta häviää vaivihkaa niin porkkanat, kaalit, sellerit kuin sipulitkin. Kummallakin on muutama sellainen kasvis, joka ei maistu jossain muodossa, esim. kuopuksella kypsennetty paprika tai esikoisella raaka kesäkurpitsa. Marjat ja hedelmät maistuvat, ja varsinkin pakastemarjoja lapset söisivät umpijäisinä vaikka miten paljon. Satomääriä siis pitää saada kasvatettua, jotta omaankin suuhun jäisi jotain. Siinäpä haastetta tuleville vuosille!

18 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Meidän pojanpoika on myös innokas kastelija ja marjojen syöjä. Onneksi molemmat lapsenlapset ovat myös kaikkiruokaisia. Se helpottaa kummasti arkea. Kasvatuksella on iso osuus asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Helpottaa kummasti arkea, kun ruuat kelpaavat lapsille sellaisenaan eikä tarvitse miettiä, kuka suostuu syömään mitäkin.

      Poista
  2. Kiva postaus tosiaan. Lasten mukanaolo puutarhassa heti pienestä saakka, on varmasti eduksi ja he oppivat siinä samalla havannoimaan puutarhan ja luonnon tapahtumia.

    Blogissani olisi sinulle haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kävinkin jo kurkkaamassa, minkä haasteen minulle heitit. Siihen vastaaminen tulee olemaan varmasti haastavaa minulle, kun en oikein ruusuihminen koe olevani ja puutarhastakin on pyritty hävittämään täällä olleet ruusut. Katsotaan, jos kuitenkin jotain saisin aikaiseksi :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Olisi mukava lukea joskus sinulta postaus samasta aiheesta. Teilläkin kun varmasti lapset ovat olleet puutarhassa mukana :)

      Poista
  4. Tosi kiva postaus, jonka soisi muidenkin pikkulasten vanhempien lukevan. Ihan varmasti puutarhatouhut ovat välillä melkoista säätämistä pienten lasten kanssa, mutta niin on kaikki muutkin tehtävät tuossa vaiheessa. Eivätkä he opi, ellei heitä opeta ja parhaiten se hoituu ottamalla muksut mukaan. Olet fiksu nuori äiti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Usein lapset ovat jääneet myös isännän vahdittaviksi siksi aikaa kun itse möyrin puutarhassa. Muuten en olisikaan saanut näin paljoa aikaiseksi tässä ajassa. Onneksi tänä vuonna ei tarvinnut enää olla ihan joka sekunti silmät selässä ja lapsetkin osasivat jo halutessaan auttaa ihan oikeastikin.

      Poista
  5. Kiva aihe ja myös tapasi toteuttaa se. Minäkin kannatan arjen touhujen tekemistä lasten kanssa (silloin kun se on mahdollista / turvallista). Monesti pääsee helpommalla itsekseen, mutta siinä tapauksessa lapset eivät pääse osallisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Usein on myös niin, että on helpompaa ottaa suosiolla lapset mukaan tekemään kuin yrittää tehdä itse ja samalla seurata, mitä kolttosia nurkan takana tapahtuu. Ainakin meillä esikoinen lähti saman tien tekemään tihutöitä, jos häntä ei ottanut mukaan puuhailemaan hetkeksi. Eikä sekään aina auttanut, vaan kyllästyttyään äidin kukkajuttuihin hän lähti aivan vapaasti toteuttamaan itseään :D Mutta olipahan edes hetken aikaa luvallisissa puuhissa.

      Poista
  6. Lasten kanssa puutarhapuuhiin tulee aivan toinen ulottuvuus; mikä ihana tilaisuus olla yhdessä ja samalla opettaa uusia kivoja asioita ja nähdä lasten utelias ja innostunut halu saada osallistua aikuisten hommiin. Kiva,kun lapsesi viihtyvät yhteisissä hommissa. Kärsivällisyyttähän se toisinaan vaatii ja menetyksiäkin saattaa kasvimaalle koitua liian innokkaiden apulaisten touhuista, mutta suurin osahan on silkkaa iloa! Kiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toinen ulottuvuus tosiaan, välillä hyvässä, välillä pahassa... Silloin kun kumpikin haluaa osallistua ja malttaa tehdä rauhassa, heidän kanssaan on kiva puuhastella. Onneksi tänä kesänä oli jo paljon vähemmän sellaista hölmöilyä, että olisi tarvinnut pelätä kasvien puolesta. Taimiruukutkin pysyivät yllättävän hyvin jopa pystyssä kuormurin lavalla, vaikka vauhti ja reittivalinta olivatkin välilllä vähän rajumpia :D

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, ei se ihan lähtenyt ennen kuin äiti tuli avuksi. Saatiin kuitenkin ilman isäntää kivi siirtymään.

      Poista
  8. Siälon selevästi tulevia puutarhuria kasvamas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, saa nähdä, mitä heistä aikanaan tulee :D Jos nyt edes jonkinlaisen innostuksen luontoon ja kasveihin saisi heihin istutettua.

      Poista
  9. Ihana postaus! Kovin kuulostaa tutulta touhulta.:D Mukavaa marraskuuta koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vilskettä riittää, kun yrittää yhdistää lapset ja puutarhan. Mukavaa marraskuuta teillekin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!