keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Varjokuja=tuoksukuja

Heinäkuun alkuun on meillä kerääntynyt paljon tuoksuvia kukkia. Etupihalla tuoksuvat mm. pikkujasmikkeet, joiden tuoksuun sekoittuu kuistin toisella puolella vanhanajan keltapäivänliljojen tuoksu. Avoimella etupihalla tuuli sekoittaa ja laimentaa vahvimpia tuoksuja, mutta toista on talon päädyn varjokujalla: ilmavirrat vaimenevat kummasti talon, rehevän kasvillisuuden, aidan ja suurten puiden takia. Varjokujasta tulikin kertaheitolla tuoksukuja, kun sormivaleangervot alkoivat kukkia.
Siinä missä sulkavaleangervon kukka on kermaisemman sävyinen, sormivaleangervon kukka on selvästi vaaleanpunertava. Kuitenkin yhtä ihanasti tuoksuva.
Sormivaleangervoja on varjokujalla kolmessa kohdassa ja niissä on tänä vuonna yhteensä 17 kukintoa. Voi tätä tuoksun määrää!
Muuta tuoksuvaa varjokujalla ei vielä ole, mutta kukkia kyllä riittää. Näyttävimmät ovat kujan pään katseenvangitsijana toimivassa ruukkuryhmässä.
Anopin keväällä tuomassa hortensiassa on ehkä isommat kukinnot, mutta talvetetussa jättiläisessäni niitä on enemmän!
Ihan kivasti kukkia. Lannoittaa ehkä voisi enemmän, sillä nuoremmat versot ovat epäilyttävän keltaisia.
Täysin auenneet kukat ovat kauniita, mutta niin ovat myös nuo kellertävät nuput, jotka alkavat värittyä vaaleanpunaisiksi.
Verenpisara vasta aloittelee. Sen pinkit heteet toistavat hortensioiden väriä. Joku verenpisara-ekspertti voisi kertoa, onkohan tämä mahdollisesti 'Carmel Blue'? Olisi mukava saada tälle oikea nimi.
Viime syksyn alelaarista löytämäni tupastiarella kukkii nyt varjokujalla olevassa kantopuutarha-osassa.
Jaoin sen keväällä kolmeen osaan ja epäilin, ettei yksikään jaksa vielä kukkia. Kaksi pienempää eivät kuki, mutta tämä isoin yllätti iloisesti.
Varjokujalla myös kasvien lehdistöt ovat tärkeässä roolissa. Penkit ovat kapeita, jolloin joka kohtaan ei millään saa kukintaa koko kasvukauden ajaksi. Siellä onkin monta erilaista kuunliljaa.
Komeasinikuunlilja 'Elegans' on vielä toistaiseksi vähän reppanan näköinen. On se kuitenkin tuplannut kokonsa viime syksyn jakamisen jälkeen.
Komeasinikuunliljan vieressä on kolme tällaista. Lajike olisi mukava tietää. Tämä on keskikorkea. EDIT: tunnistettu kirjokuunliljaksi (h. undulata 'Mediovariegata').
Onkohan tämä kruunukuunlilja 'Golden Tiara'? Ihan vasemmalla mahdollisesti pieni taimi samaa kuin edellisessä kuvassa tai sitten samannäköinen, mutta pieneksi jäävä lajike. Sen näkee ajan kanssa.
Tälläkään pikkuiselle ei ole lajiketta tiedossa. Aiemmin luulin tätä jalokuunlilja 'Pilgrimiksi', mutta lehtien muoto epäilyttää. Juurelle on näemmä eksynyt myös lemmikin taimi.
Ruukkuryhmässäkin on lehtimuotoja ja -värejä: keltakirjava muratti tuo kontrastia tummanvihreisiin murattiin ja pikkuhavuun. Havun juurella suikertelee pienilehtinen lankaköynnös. Jäkäläistä oksaa pitkin kohti korkeuksia kiipeilee hyvää vauhtia koruköynnös.
Tältä näyttää nyt varjokujalla. Voisipa tietokoneen kautta lähettää myös tuoksuja, sillä valeangervoissa se on yksi mielestäni parhaimmista. Onneksi alkukesän kylmät yöt eivät vioittaneet niiden nuppuja. Toivottavasti myös varjokujan alkupäässä olevassa portissa kiipeilevä tuoksuköynnöskuusama joskus intoutuisi kukkimaan ja toisi oman lisänsä varjokujan tuoksumaailmaan. 

Varjokujalle tarvitaan myös matalaa maanpeittokasvia peittämään paljasta multapintaa valeangervojen ja kuunliljojen väleissä. Joku ideanpoikanen minulla jo onkin, mutta saa vinkata, jos tiedätte jonkun hyvän ehdokkaan. Olen huomannut, että teillä on aina loistavia ajatuksia ja kasviehdotuksia.

Hyvää keskivikkoa!

24 kommenttia:

  1. En tiedä oliko eka kysymäsi kuunlilja hosta undulata. Minulla on samannäköistä ja sellaisen nimen olen niille kysyessäni saanut. Minulla on varjossa maanpeittokasvina taponlehti. Viihtyy nimenomaan varjossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, hetki vain ja tuli jo tunnistus ja hyvä kasvivinkki :) Pistetään taponlehti mietintämyssyyn.

      Poista
  2. Minäkin olin sanomassa, että undulata-kuunliljoilla on tuollaiset kiemurtelevat lehdet. Esim. lajikkeella 'Mediovariegata' on justiin noin vaaleat läikät keskellä lehtiä, kuten lajikenimikin kertoo. Ja samoilla linjoilla olen Kivisen Vilman kanssa maanpeittokasvistakin, taponlehteä minäkin ajattelin suositella :-D Se on niin kaunislehtinen.
    Vau, miten upea hortensian talvetusmenestys! Mahtavan kokoinen ja mikä määrä nuppuja!
    Ja vau mikä määrä kukkia valeangervoissa! Täällä ne kukkivat aniharvoin, montakohan vuotta on edellisen kukan näkemisestä ja silloinkin niitä näkee yhden kerrallaan. Täällä tuntuu olevan liian kuivaa niiden makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kyllä kannattaa kysyä blogissa! Kiva saada jakopaloina tai pistokkaina tulleille kasveille ihan oikeatkin nimet. Taponlehdellä on kyllä kauniit lehdet ja tummanvihreä väri toisi kontrastia muihinkin kasveihin. Mietintämyssyyn siis ainakin se. Hortensia yllätti iloisesti, nimittäin viime vuonna siihen tuli tasan viisi kukintoa, joista pari oli ihan mitättömän pieniäkin. Mitähän olen tehnyt tänä vuonna toisin, kun se noin innostui? Minulla on yksi sormivaleangervo, joka ei jostain syystä kuki tänä vuonna. Kaikkiin muihin tuli kukkia.

      Poista
  3. Komeasti on sormivaleangervo kasvanut varjokujalla. Olen jo vuosia ajatellut sitä hankkia, mutta jostain syystä ei ole tullut vastaan taimikaupassa niin, että olisin sen muistanut. Tuoksut ovat kyllä hyvä lisä puutarhassa! Olen itse ihastunut varjossa kasvavaan tuoksumataraan, mutta se tarvitsi enemmän tilaa näyttääkseen siltä miltä pitää. Tiarellat ovat oikein mukavia varjossa viihtyviä matalia, joten se on myös hyvä vaihtoehto tai jos vihreällä haluaa mennä, niin sitten taponlehti :) Hienoa, että vaihtoehtoja on jos jonkinlaista. Toisaalta - pian kuunliljat täyttävät koko kasvualustan vehreästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormivaleangervot tuntuvat viihtyvän hyvin tuolla. Tiarellan laitan myös mietintämyssyyn, sillä olisi myös kauniit kukat lehtien lisäksi. Kuunliljojen väleihin ei paljoa mahdukaan, mutta leveimmällä kohdalla olevien valeangervojen ja töyhtöangervon väleihin ja eteen tarvitaan maanpeittäjää. Varsinkin valeangervot tuntuvat nostavan lehtensä aika korkealle ja jättävän maanpinnan liikaa näkyville rikkaruohojen vallattavaksi.

      Poista
  4. Valeangervo tekee minulla runsaasti lehtiä ja leviääkin melkoisella vauhdilla, mutta kukkavanoja se ei ole kahta enempää vielä koskaan suostunut tekemään. Sinulla on varmasti siellä mahtava tuoksu, koska tuo yksikin kukinto jo levittää ihanaa tuoksua ympärilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo määrä kukintoja todellakin tuoksuu mahtavasti. En tiedä, mikä taikakonsti saa valeangervot kukkimaan runsaasti.

      Poista
  5. Kaunis tuo Varjokujan alue! Hyvä tuoksu on kasville kyllä ehdottomasti plussaa. Mukavaa viikkoa koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuoksuvat kasvit tuovat oman, hienon lisänsä puutarhaan. Mukavaa viikkoa teillekin!

      Poista
  6. Kylläpäs sinun valeangervosi kukkii komeasti ja runsaasti! Minun valeangervoni teki tänä vuonna neljä (valtaisaa) kukkaa, jotka meinaavat koko ajan kaatua kumoon. Kukat ovat niin suuret, että pitää varmaankin virittää kasville kunnon tuet. Kuunliljat ovat kyllä upeita varjoisten paikkojen kasveja upeine lehtineen. Pidän niistä kovasti. Mahtavasti kukkii myös sinun hortensiasi! Mukavaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä osa minunkin valeangervojen kukista meinaa kaatua. Yhden jouduin tukemaan silloin kun tuuli oikein navakasti. Varjokujalle onneksi harvemmin käy sellainen puhuri, että nuo pahemmin kaatuilisivat ja tulevaisuudessa paikka on vieläkin suojaisampi, kun tuoksuköynnöskuusama ja alppikärhö kasvavat isoiksi. Hortensia yllätti tänä vuonna iloisesti. Viime vuonna siihen tuli vaivaiset viisi kukintoa. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  7. Varjokuja alkaa rehevöityä ja kukkia. Kaunista! Mitä kummaa juttele valeangervoille, kun saat ne kukkimaan. Omani pukkaa lehteä, mutta kukista ei tietoakaan.
    Taponlehti minullekin tuli mieleen. Viihtyisi varmaan hyvin ja olisi kaunis katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoin istuttaessani, että "olokeepa vaikka siinä" ;) Ehkä minulla vain sattuu olemaan erityisen kukkimisinnokasta kantaa. Kaikki sormivaleangervoni ovat peräisin äidiltäni ja ovat lähtöisin yhdestä taimesta. Pidän taponlehden mielessä. Sen perusteella, mitä olen ehtinyt siihen tutustua, se varmasti viihtyisi tuolla ja toisi ikivihreänä väriä jo heti keväästä.

      Poista
  8. Kaunis varjokuja. Tuoksut on puutarhassa tärkeitä, ainakin kun ei mittään hajuallerkioita oo. Kuunliljat ovat hienoja kasveja, vihreet lehet varjossa etenkin. Miekin niitä oon kerräilly ja levitelly puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuoksut ovat hyvin olennainen osa puutarhaa. Minäkin pidän kuunliljoista, ovat helppoja ja näyttäviä.

      Poista
  9. Aivan mahtava kukinta valeangervossa! Minulla kasvaa sellainen myös, muttei ole koskaan kukkinut. Tupastiarellat ovat aivan ihania. Ne kyllä tuuhentuvat tosi nopeasti jakamisen jälkeen ja kukkivat myös. Tosi kiva alue tuo varjopolku. Varjoon löytyy vaikka mitä kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi! Olet jäänyt ihanasta tuoksusta paitsi. Kiitos! Varjoon todellakin löytyy vaikka mitä kivaa.

      Poista
    2. Sormivaleangervo on todella kaunis. Omani menetin muutama vuosi sitten ja pitäisi hankkia uusi tilalle.
      Tuoksut ovat tärkeitä puutarhassa ja ne jättävätkin usein mieleen pysyvän tuoksujäljen, jonka aistii vielä vuosikymmenienkin jälkeen.
      Kaunis ruukkuryhmä.

      Poista
    3. Kiitos! Sormivaleangervo on hieno perenna. Sen ainut huono puoli on olematon hallankesto, mutta onneksi tuossa talon päädyssä on sen verran suojaisampaa, että ainakin tänä vuonna säästyivät hallavaurioilta. Ja sen huomaa kukkien määrässä: kuja tuoksuu huumaavasti.

      Poista
  10. Tuoksut ovat niin tärkeä osa puutarhafiilistelyä! Upeat hortensiat ja ihanat kuunliljat. Ne ovat niin kirjavia, että ei niiden oheen edes kaipaa mitään kukintaa, ovat jo hyvin näyttäviä sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varjokujalla on mukava käydä kitkemässäkin kun saa olla tuoksupilven keskellä.

      Poista
  11. mukava oli astella varjokujalla ja tuoksutella ihanaista valeangervoa. olen itsekin monasti kaivannut tuoksukameraa, kunpa joku viel joskus sellaisenkin keksisi;)
    hortenaiasi kauniita, omani viime syksyn alesta hankittu myös jo hyvässä kasvussa, saas nähdä jaksaako se jo kukkia tälle kesälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuoksukamera olisi varmasti myyntimenestys. Toivottavasti hortensiasi kukkisi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!