Ihanainen loistokärhö 'Elsa Späth'. |
Elsa on minusta tänä vuonna pienempikukkainen kuin viime vuonna. Vaikka onhan tuolla ensimmäisenä auenneella kukalla kuitenkin läpimittaa jo viitisentoista senttiä. |
'Arabella' täyttää kiven ja komeamaksaruohon väliin jäävän rakosen juuri kuten olin suunnitellutkin. Tulevina vuosina versojen mitta riittää kehystämään kauniisti kiveä. |
Kärhössä on auennut jo kivasti kukkia ja sen hunajainen tuoksu alkaa erottua läheltä haisteltuna. |
Pikkuruinen kukkahämähäkkikin oli löytänyt kukat. |
Kellarissa talvetetut 'Hagley Hybrid' ja 'Voluceau' ovat kukkineet alkukesästä lähtien, tosin 'Voluceau' piti pienen tauon maahan istuttamisen jälkeen ja on nyt aloitellut kukintaa uudelleen.
'Voluceau' on upean värinen. Ylimpänä on vasta avautunut kukka, vanhemmat kukat ovat jo haalistuneet. |
Maaliskuun lopulla ottamani loistokärhö 'Kaiserin' pistokas työnsi jo kolmatta juurenkärkeä ruukun pohjareiästä läpi, joten päätin istuttaa sen isompaan ruukkuun. Saa nähdä, mitä hän tuumii ruukunvaihdoksesta, toivottavasti ei ainakaan suutu kovin paljoa.
Monesta blogista olenkin jo saanut ihastella upeita kärhöjä. Pian niitä alkaa aueta täälläkin lisää ja lisää. Aurinkoisen lämmintä viikkoa!
Kasvusammal karisi suurimmaksi osaksi pois, joten sama oli kaivella puhelin taskusta ja kuvata lupaava rääpäle. Todisteet talteen onnistuneesta pistokaslisäyksestä! |
Hagley Hybrid on kaunis. Omani joka ei ole comtesse näyttää nyt kovasti samanlaiselta kuin sinun Voluceau. Kukan asento ja väri on sama, pitää vielä tarkistaa nuo heteet. Onnittelut onnistuneesta pistokaslisäyksestä!
VastaaPoistaSe voi hyvinkin olla 'Voluceau'. Heitin sen 'Rouge Cardinalin' toiseksi vaihtoehdoksi, sillä sekin on hyvin samannäköinen. Heteet ovat selvin ero. Kauniita ja kestäviä kärhöjä kumpikin. Kiitos! Onnistunut pistokaslisäys on aina juhlahetki. Toivottavasti onnistumisia tulee vielä monta lisää kevään ja alkukesän aikana otetuista pistokkaista.
PoistaIhania kärhöjä sinulla, Arabella on todella kaunis ja nätissä paikassa sinulla kiveä vasten.
VastaaPoistaKiitos! Muutaman vuoden päästä 'Arabellan' pitäisi olla kaunis, sininen kukkapilvi kiven ympärillä.
PoistaIhani kärhöjä. Muutamista kukista olen itsekin päässyt nauttimaan, mutta suurimmaksi osaksi edelleen odottelen, että nuorehkot kärhöt kotiutuisivat kunnolla. Odottavan aika on hidas. Aurinkoista alkanutta viikkoa!
VastaaPoistaPari vuotta siinä menee ennen kuin kärhötkään alkavat kukkia oikein kunnolla. Onneksi yksittäisetkin kukat ovat yleensä sen verran näyttäviä, ettei kukinta ihan jää huomaamatta, vaikka vaatimatonta muuten olisi. Kiitos! Aurinkoista viikkoa!
PoistaIhania kärhöjä sinulla! Hyvä idea laittaa Arabella kiven eteen, yksi tuki on siinä ratkaistu. Kiva katsoa mitä muuta keksit. Minäkin haluaisin Arabellan, mutta tuki täytyy vielä ratkaista. Näyttää tuo Hagley Hybrid hyvin tutulta, epäilen vahvasti, että oma nimetön on juuri tuo, kuten arvelitkin.
VastaaPoista'Arabella' on maanpeitekasvina mainio, mutta jollain konstilla olisi mukava saada se nousemaan tyveltä vähän matkaa ylöspäin. Mietin jotain matalan perennatuen tapaista, mutta pitää vielä pohdiskella. 'Hagley Hybrid' on tavallinen, usein myynnissä oleva kärhö, joten todennäköisesti sinunkin kärhösi on juuri se. Ahkera kukkija Hagley ainakin on, joten ei yhtään huono, jos on sellainen puutarhassa :)
PoistaUpeita kärhöjä. On se jännä, että vaikka kuinka monta kärhöä itsellä olisi, toisten kuvia katsellessa tulee into saada vielä uusia.
VastaaPoistaOlisiko palasta kananverkkoa apua tuon kiven kupeessa kasvavan kärhön ohjaamiseen? Kananverkko naamioituu helposti kasvien joukkoon ja siihen kärhön on helppo tarttua.
Näinhän se menee! Maailma on täynnä toinen toistaan upeampia kärhöjä. Kanaverkkokin voisi toimia, jos sen saisi aseteltua vaakatasoon vajaan puolen metrin korkeudelle maanpinnasta. 'Arabella' ei tartu minkäänlaiseen tukeen, mutta jos versot ohjaisi sopivista kohdista kanaverkon läpi, niin ne saisivat vähän tukea. Pitääpä miettiä jotain.
PoistaArabella ei kiipeä tukeen sitten millään. Se on pakko sitoa, jos haluaa sitä ylöspäin saada. Sen sijaan ehdotan sinulle versojen ohjaamista maahan painettujen tikkujen muodossa. Siirrä versoja kiven vierelle, ja laita tikku maahan pitämään verso suunnassaan. Vihreät tai harmaat tikut katoavat penkkiin haittaamatta maisemaa, mutta ohjaavat versot sinne minne haluat. Arabella on parhaimmillaan juuri silloin, kun se saa levitä maanpeittona. Kukkiikin parhaiten maata vasten maaten.
VastaaPoistaNo ei, se on huomattu! Sen vuoksi istutinkin sen maanpeitekasviksi. Maata myöten versot on tosiaan helppo ohjailla tikuilla, mutta haluaisin ainakin osan niistä nousevan istutuskohdasta hieman ylöspäin. Vähän niin kuin matalaksi, lamoavaoksaiseksi pensaaksi. Tai sitten pitäisi ohjata poispäin kasvavia versoja mutkalle takaisin tulosuuntaansa, jotta istutuskohtaankin tulisi lehtiä ja kukintaa. Toisaalta ongelma saattaa hävitä, kun kärhölle tulee ikää lisää ja versoja enemmän, jolloin ne saavat tukea myös toisistaan.
PoistaKomeita kärhöjä. Mantsuriankärhö on oman pihan suosikki. Alkaa olla täydessä kukassa ja tuoksuu ihanalle. Se ei kasva kovin korkeaksi, ehkä 160cm, mutta on komea puska ja kukkiessaan täysin valkoisten kukkien peitossa. Sinnikäs ja menestyy hyvin täällä pohjoisempanakin.
VastaaPoistaMantsuriankärhö onkin ihana ja huoleton kestävyytensä ansiosta. Minulla tuo on ehkä vähän reilu metrin korkuinen nyt, mutta se onkin vasta viime vuonna istutettu. 160cm passaisi mainiosti: sillä tuo hassussa paikassa oleva lamppu peittyisi jo melkein kokonaan.
PoistaKauniita ovat siulla kärhöt. Hienoja värejä kukissa! Miulla tuo Mantsuriankärhö sillon tappotalavena vaurioitu, kukki edellisenä kesänä ihan mahottomasti. Nyt on muutamalla versolla kukkimassa ja korkeutta on reilut kaks metrii, ei oo matala kärhö.
VastaaPoistaKiitos! Hyvä, että mantsuriankärhösi selvisi kuitenkin tappotalvesta. Minua ei haittaisi, vaikka omani peittäisi tuon lampun ihan kokonaankin. Mieluummin katselen edes osan vuodesta valkoista kukkapilveä kuin vähän hassussa paikassa töröttävää lamppua.
PoistaUpeita kärhöjä, 'Elsa Späth' on todella kaunis, kuten myös kaikki muutkin. Aika hyvin tuo matsuriankärhö kiipeilee pitkin lampunjalkaa!
VastaaPoistaKärhöistä on vaikea valita kaikkein kauneinta. Yllätyin itsekin, kuinka hyvin mantsuriankärhö pääsee kiipeämään, vaikka ainut tuki on sileä ja aivan liian paksukin kärhöjen tartuttavaksi. Piti vain alkuun saada pari versoa tarttumaan toisiinsa lampunjalan ympäri ja lopusta kärhö onkin huolehtinut hienosti itse.
PoistaIhania ja monenlaisia kärhöjä sinulla. Minun täytyy vielä jaksaa odotella kärhöjen kukintaa, nuppujakaan ei vielä näy. Ehkä ensi kesänä sitten :) Osaatko muuten sanoa, miksi Miss Batemanin lehdet ruskistuvat? Se ei näytä lakastumistaudilta - lehdet ovat muuten elinvoimaisen näköiset, ainoastaan rusehtavat. Mukavaa päivää!
VastaaPoistaKesää on vielä jäljellä, kärhösi ehtivät kyllä vieläkin kukkia :) Toisalta on hyvä, jos keskittyvät tänä vuonna juuriston vahvistamiseen. En osaa sanoa, mikä 'Miss Batemanilla' on. Nyt kun sanoit tuosta, niin muistin, että äitini kanssa ihmettelimme monena vuonna samaa vaivaa Batemanilla. Osa kärhöstä kasvoi hyvin ja näytti terveeltä, osasta lehdet ruskettuivat. Muistaakseni vaiva katosi joidenkin vuosien päästä istuttamisesta, mikä voisi viitata siihen, että juuristo on vielä liian pieni versostoon nähden. Myös kylmyys kesken kasvukauden tai kuivuus voivat olla syypäitä. Vaikka en tautia ensimmäisenä epäilekään, niin leikkaisin varmuuden vuoksi ruskettuneet lehdet pois ja hävittäisin. Siten pystyy myös helpommin seuraamaan, ruskettuuko lehtiä lisää ja missä tahdissa. Mukavaa päivää!
Poista