tiistai 16. heinäkuuta 2019

Heinäkuun puolenvälin ihmeitä

Huomasin, että oman puutarhani kukkijoista ei ole ollut hetkeen postausta. Toivottavasti ette luulleet, ettei täällä kuki mitään. Kukkii kyllä, joka hetki jotain. Ihastellaan muutamaa tavanomaisempaa ja ihmetellään vähän poikkeuksellisempaa kukintaa sekä vilkaistaan, mitä muuta kulissien takana on tapahtunut.
Ritarinkannukset kuuluvat heinäkuuhun. Nämä kukkivat metsänreunapenkissä. Taustalla töyhtöangervo, varjolilja sekä puolikas linssilude.
'Elina'-pionin pääkukat ovat jo varisseet, mutta sivunuput ovat parhaimmassa kukassa. Pioni onkin nyt ehkä näyttävimmillään.
Toinen kukkaan ehtinyt tarhakukonkannus onkin hempeän vaaleanpunainen. Harmi, että tämäkin kasvaa mieluiten maata myöten.
Viime kesänä alesta löytämäni riippapelargoni näyttää nyt tältä.
Ja talvetetut pelargonilaatikot tältä. Hopeaputous oli sinistä lobeliaa parempi valinta roikkuvaksi kasviksi, mutta hetki menee, ennen kuin ne ovat tasapainossa pelakuitten kanssa.
Daalia 'Wittem' on vihdoin aukaissut ensimmäiset nuppunsa.
Rusakko ei ole vielä huomannut, että yksi karpaattienkellorypäs on päässyt kukkivaksi asti. Tästä kuvakulmasta yhdistelmä taustalla olevan päivänlilja 'Stella d'Oron' kanssa on melkoisen räväkkä, mutta normaalista katselusuunnasta tarkasteltuna yhdistelmä ei ole ollenkaan näin paha.
Tai sitten rusakon vatsa tuli jo täyteen tuoksumiekkaliljoistani. Minulla ei ollut sopivaa verkonpalasta aidan alle, joten jätin sen laittamatta. Tässä lopputulos. Nyt kun vahinko jo pääsi tapahtumaan, laitoin herukanoksia hidasteeksi. Jospa muut kasvit säästyisivät.
Heinäkuun ihme on kukkiva esikko. On ollut niin kylmää, että esikkokin luulee, että on kevät. Mikäs siinä, kesä on varmaan sitten vasta edessä!
Tein pikakohennuksen kompostialueelle, joten taas on yksi rytöläjä pihalla siistitty. Urakka kävi helpommin mitä etukäteen pelkäsin, sillä tuossa kohdassa olikin pölyävä hiekkamulta, josta nurmet rikkoineen päivineen lähtivät talikolla vaivattomasti irti.

Ennen näytti tältä.
Nyt tältä. Pikkuisen siistiytyi kivituhkalla ja vanhoilla laatoilla. Nurmen ja kivituhkan välissä on muovia. Laitoin pikakompostorin suotovesiaukkoon letkun, joka tulee tuohon kompostorien väliin. Kivien alle on haudattu kannellinen purkki.
Etupihalta katsottuna näyttää tältä. Jospa vielä joskus saisi siistittyä mös marjapensaiden välit.
Kärhöjen juoksukilpailun voittajaksi julistettiin jo ajat sitten tiukukärhö 'Arabella'. Nyt on hopeasijan voittaja selvillä ja pronssisijoitus melkein varma.
Mantsuriankärhö on aukaissut ensimmäisiä pikkuruisia kukkiaan.
Loistokärhö 'Elsa Späth' on alkanut raotella ensimmäisiä nuppujaan. Tänäkin vuonna tämä kaunotar ehti loistokärhöistä ensimmäisenä kukkaan.
Kesän parhaat hetket ovat siis käsillä: kärhöjen kukinta-aika!

22 kommenttia:

  1. Laatoilla ja kivituhkalla saa siistiä jälkeä aikaiseksi. Voi esikkoa, mutta ehkä kesä on vielä tulossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin yksi saksilla tai repimällä siistittävä nurkka on nyt siistimpi. Minkähän nurkkauksen sitä seuraavana siistisi? Kivituhkaa olisi vielä pieni kasa jäljellä. Toivottavasti esikko on hyvä sääennustaja :)

      Poista
  2. Nyt heinäkuun puolessa välissä pitää tosiaankin pysähtyä ihailemaan kaikkea tätä vihreyttä. Nuo ritarinkannuksetkin ovat kuin taideteoksia! Ihanaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ritarinkannusten kukinnot herättävät pienenäkin ryhmänä huomion. Kiitos, ihanaa heinäkuuta!

      Poista
  3. Taas olet ollut kivitöissä reipas! Jännittävää odottaa kärhöjesi kukintaa! Monet yhdistelmät ovat normaalilta katseluetäisyydeltä kivoja, mutta niiden saaminen kuviin (silmän näyttämällä tavalla) ei ole aina helppoa. Hienot kuvat molemmista kärhöistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennemminkin lapiohommissa :D Kärhöjen kukinta tulee olemaan tänä vuonna loistelias. Minulla on työn alla postauspyyntösi onnistuneista kasviyhdistelmistä ja olen välillä tuskaillut sitä, miten kuvissa jotkut yhdistelmät näyttävät niin laimeilta, vaikka ovat luonnossa (minusta) hienoja.

      Poista
  4. Hianua kukintaa! Näköö, ettoot kesäkukkiaki hoitanu kunnolla. Siistiä jäläkiä taas. Teillä rupiaa olemahan pia rakentehet kunnos. Voi hiivatin rusakko! Toivottavasti ei aiheuta lisää tuhoja. Kärhöjen kukintaa kannattaa orottaa koko kesä. On niiren kukinta sen arvoosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna olen petrannut kesäkukkien lannoittamisen kanssa ja sen huomaa kyllä heti kukinnassa. Kyllä täällä on vaikka miten monta nurkkausta vielä laittamatta, mutta pikku hiljaa kohenevat. Sen kun tietäisi, mitä reittiä rusakonkutale alkaa nyt käyttää, niin osaisi ennakoida risuilla tai valkosipulijauheella mahdollisia tuhoja. Onneksi pari tuoksumiekkaliljaa kasvaa ihan eri kohdassa, niin eivät ihan kaikki tulleet syödyiksi. Toivottavasti ensi vuonna pari alppikärhöä tarjoilisi kärhöjen kukintaa jo alkukesästä, niin ei olisi ihan niin pitkä odotus. Vaikka ovathan nämä loistokärhöt ihan omaa luokkaansa näyttävyydessä. Eilen nupulla ollut 'Elsa Späth' alkaa nyt olla jo kokonaan auki.

      Poista
  5. Hyvin puutarhassasi kukkii. Jotkut esikot ovat ihmeellisiä, kukkivat pariin kertaan kesässä. Viileys on öisin ollut pikkasen liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin tällöin olen nähnyt esikoiden kukkivan syksymmällä, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun näen heinäkuussa kukintaa aloittelevan esikon. Öisin saisi kyllä olla lämpimämpää.

      Poista
  6. Teillä tapahtuu taas monenlaista kaunista, kivaa ja käytännöllistä.

    VastaaPoista
  7. Kaunista kukintaa! Tosi siisti tuli kompostointialueesta. Meillä sen laittaminen on vielä vaiheessa. Hyvää viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt kompostialueen saa pidettyä helposti siistinä kun heinät eivät rehota kompostorien takana ja ympärillä. Hyvää viikonjatkoa!

      Poista
  8. Tulpas siisti tuosta kompostialueesta! Kauniisti kukkivat kukat, tuo päivänlilja on kyllä hieno. Aikaseen oot tainnu daaliat laittoo kasvamaan. Miullakin yks esikko kukkii nyt ja sitä oon ihmetelly. Rusakko pistel meillä poskeensa kaikki miun rimpsureunaset orvokit. Iso ryökäle ol kun näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänlilja on kaunis, olisipa vielä jonkun muun värinen kuin keltainen. Sillä on niin kaunis lehdistö, että saa siksi toistaiseksi olla tuossa. Daalian ruukutin muistaakseni huhtikuussa eteiseen ja se pääsi myös ensimmäisten kasvien joukossa ulkoilemaan aina sään salliessa. Tuo on matala lajike, niin ei ollut vaaraa siitä, että olisin ollut ongelmissa liian pitkien ja honteloiden varsien kanssa. Varmaan tämä pitkään jatkunut koleus on sekoittanut esikoiden kalenterin. Lapset, aamuvirkkuja kun ovat, näkivät tänä aamuna ikkunasta, että meillä oli kaksi jänistä pihamaalla. Toinen oli ollut nurmikolla ja toinen kukkapenkissä parturoimassa belliksiä. Pitää lähteä kohta tarkistamaan, mitä kaikkea ovat tällä kertaa pistelleet poskeensa. Kyllä saisivat rusakot pysyä metsissä näin kesäaikaan!

      Poista
  9. Ohhoh, en tiennytkään, että tuoksumiekkaliljat ovat rusakoiden herkkua! Kas kun ovat meillä säästyneet, ensimmäiset kohta kukkivatkin.

    Minullakin muuten taitaa olla "Arabella". Pari kesää takaperin kasvatin ruukuissa kärhöjä. Eivät kasvaneet kovin hyvin (härmää), mutta kaivoin ne kuitenkin syksyllä maahan eri paikkoihin ja ikään kuin unohdin koko jutun. Kaikkein huonoimmassa paikassa kasvanut oli edelleen hengissä ja nyt keväällä viimein muistin siirtää sen parempaan paikkaan. Siinä se nyt kukkii. Nimiä ei tietenkään ole muistissa, mutta Arabellalta se kovasti näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennyt minäkään. Ilmeisesti olivat juuri sopivasti niiden kulkureitillä tai sitten kostivat sen, että maustoin karpaattienkellot valkosipulilla. Muutama eri paikkaan istutettu on saanut olla rauhassa ja toivon mukaan kukkii sitten myöhemmällä. 'Arabella' onkin hieno kärhö ja sitkeä sinnittelijä. Hyvä, että selvisi :)

      Poista
  10. Kauniilta näyttää heinäkuun puoliväli teillä, ihanasti kukkii. Minulla ei kärhöissä nuppuja näy, mutta tämä onkin niiden ensimmäinen kesä, joten odotukset eivät ole korkealla kukinnan suhteen. Miss Bateman kukki silloin alkukesästä vanhoilla versoilla, mutta uudessa kasvustossa ei ole merkkejä nupuista. Pahuksen jänöt, aina pahoilla teillä. Kumma kyllä, meillä ne eivät (koputan saman tien puuta) ole juurikaan tuhoja tehneet, vaikka niitä tässä paljon pyöriikin. Ehkä niillä on parempaa syötävää muualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Odottele ihan rauhassa, kärhösi ehtivät vielä hyvinkin kukkia tänä kesänä, vaikkei vielä näkyisi yhtään nuppua. Tänään huomasin, että sinikatanan melkein kaikki nuput oli käyty syömässä ja olivatpa löytäneet sen toisen kasvuston tuoksumiekkaliljaakin. Onneksi vasta parista oli maisteltu. Nyt otin mansikoilta verkot pois ja suojasin nämä tärkeämmät aarteet. Muille ripottelin tuhdin kerroksen valkosipulijauhetta. Minusta tuntuu, että metsäjänikset pysyvät paremmin metsässä tai nurmikolla, mutta rusakot tulevat röyhkeästi suoraan kukkapenkkeihin.

      Poista
  11. Daalioiden ja kärhöjen kukinta on sellainen odotettu hetki! Kompostialueesta kuoriutui siisti ja tyylikäs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kompostialue sekä siistiytyi että muuttui mukavammaksi käyttää. Nyt pääsee vaikka sukkasillaan viemään kompostiroskat; ei kastu sukat märässä heinikossa :D Kärhöjen täyttä kukintaa odotan innolla.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!