lauantai 20. heinäkuuta 2019

Herkuttelijoita

Tänne saatiin vihdoin heinäkuisen lämpimiä päiviä ja öitä, joten puutarhassakin alkoi taas tapahtua enemmän. Kivikkorintessä maksaruohot humpsahtivat vauhdilla kukkaan ja siitäkös kimalaiset ja perhoset ovat riemuissaan. Aurinkopenkin puolella kukkivat isotähtiputket ja oreganot, ja lisähoukuttimeksi laitoin sinne perhosbaarinkin.
Nokkosperhonen isotähtiputken kukalla.
Kivikkorinteen viime syksynä tehdyssä osassa näyttää nyt tältä.
Nokkosperhoset kamtsatkanmaksaruoholla.
Kaksi erilaista kimalaista isomaksaruoholla. Raidallisella onkin jo vasut täynnä siitepölyä.
Kivikkorinteen vanhaa osaa ja aurinkopenkkiä. Aidan raosta kurkkii jo loistokärhö 'Elsa Späth' kauniine kukkineen.
Nokkosperhonen kaukasianmaksaruohon kukassa.
Ja taas nokkosperhonen. Tällä kertaa oreganolla.
Herukkaperhonen lehahti baarille. Pilttipurkissa on punaviini-banaani-punaviinietikkaliemi ja rullattu puuvillakankaan palanen. 
Vaikka näissä kuvissa nyt olikin vain nokkosperhosia ja herukkaperhonen, niin on täällä lennellyt muitakin. Ainakin tesma- ja metsänokiperhonen, niittysinisiipi sekä isomaayökkönen on tunnistettu, mutta eivät vain sattuneet kameran ulottuville. Odotan vaellusperhosten saapumista, sillä tähänastinen kesä antaa ymmärtää, että perhoset eivät ole ainakaan vähenemään päin. Toisenlaiset ötökäiset taas eivät ole tervetulleita ruokapöytään. Kyllästyin etanoiden noukkimiseen nauriiden lehdiltä ja päätin ottaa niiltä harson kokonaan pois. Hoitakoot linnut kaalikasvipenkin etanaongelman. Kasvimaalla on ollut etanoita ainoastaan tässä penkissä, joten harson on pakko olla syypää.
Etanoiden riivaama kaalikasvipenkki, jossa pavut ja kuukausimansikat ovat päässeet kasvun vauhtiin. Tatsoit kukkivat etualalla. Papujen taakse retiiseiltä vapautuneeseen tilaan kylvin vajaa viikko sitten tatsoita (tai jotain), mutta vielä ei näy taimia.
Takanurkassa ruusukaalit ovat melkein säästyneet tuholaisilta. Kukkivat samettiruusut ja iisoppi ilmeisesti harhauttivat etanoitakin.
Etanoitakin ei-toivotumpia ruokavieraita ovat rusakot. Eilen aamulla huomasin, että tänä kesänä ostamani sinikatana 'Alban' melkein kaikki kukkanuput oli napsittu ja toisella puolella pihaa olevat tuoksumiekkaliljat oli löydetty. Rusakonkutale ilmiselvästi kosti minulle kulkureittinsä tukkimisen. Vastaiskuna otin mansikoilta verkonpalaset arvokkaampien aarteiden suojaksi ja ripottelin tuhdisti valkosipulijauhetta vähän sinne sun tänne, mistä arvelin rusakon seuraavaksi maistelevan.
Rusakko tuli röyhkeästi ihan patiolle asti herkuttelemaan. Sinikatanan häkki on "hiukan" liian korkea, mutta estääpähän akrobaattisimmatkin suoritukset. Kaksi nuppua siihen vielä jäi, toissapäivänä niitä oli pitkälti toistakymmentä. Odotin melkein malttamattomana katanan kukintaa, joten harmitus oli aikamoinen.
Nämä tuoksumiekkaliljat säästyivät edellisen kerran maisteluilta. Nyt vasemmanpuolimmainen oli parturoitu puoleenväliin ja sen vieressä olevasta oli mutusteltu osa lehdistä. Tämä häkki taas on liian matala, mutta ehkä miekkaliljat eivät suutu kun joutuvat vähän kumartelemaan.
Varmuuden vuoksi maustoin mm. patiopenkkiin istuttamani silmäkatanan taimen.
Herneen kukalla ruokaileva kimalainen oli saanut ylleen kunnon pölykerroksen. Valkosipulijauhettako...? Hmm... hups :D
Seuraavassa postauksessa taitaakin olla jo kärhöjä. Ei tosin vielä ihan kärhöjuhlaksi asti, mutta vähän alkua kuitenkin. Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

24 kommenttia:

 1. En tiedä onko metsistä ja niityiltä ruoka vähissä kun meillä on ensi kertaa kesäaikaan jäniksiä pihassa, muutama omenapuu sai nakertamisen jäljet, nyt ovat suojattuina. Ja ilmeisesti lintuja riivaa se ettei ole mustikoita, ensimmäistä kertaa 14 vuoden aikana meillä on syöty punaherukat pensaista niin että 2 pensasta on typötyhjiä! En ole koskaan verkottanut pensaita koska ennen marjoja on vain maisteltu. Huomenna on aloitettava keruu jotta meillekin jää jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se jossain päin Suomea kuivuuden takia ollakin niin, mutta kyllä täällä pitäisi olla metsässä tarpeeksi syötävää varsinkin jäniksille. Meidänkin nurmikko on ollut yli viikon leikkaamatta ja apilat rehottavat valtoimenaan. Ei minua haittaisi, että rusakot sitä söisivät, jos nälkä olisi. Mustikkatilanne saattaa olla kehno täälläkin, mutta vielä eivät linnut ole tyhjentäneet meidän marjapensaita. Eipä niissä kyllä vielä edes kypsiä marjoja olisi.

   Poista
 2. Tänä kesänä palstallani on jänis syönyt jopa salaattia, yleensä ei salaattiin koske. Suojata siis tosiaan pitää.
  Ihania perhosia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun palstavieraallasi on sitten kova nälkä tai on oppinut heinää parempien eväiden makuun. Meilläkin ilmeisesti jänis kävi alkukesällä syömässä esikasvattamani jäävuorisalaatin ja uudenseelanninpinaatin taimet, mutta nyt ne ovat saaneet olla rauhassa. Olen kyllä ripotellut niille ahkerasti valkosipulijauhettakin, jotta ne harvat itäneet taimet saisivat edes kasvaa rauhassa.

   Poista
 3. tykkään kovin varjojen leikistä, tuo kolmas kuva ihastuttava.

  VastaaPoista
 4. Olet saanut ihania perhoskuvia. Meilläkin on tänä kesänä enemmän perhosia viime kesään verrattuna. Niiden kuvaaminen vain saattaa olla aika haasteellista. Harmillista nuo rusakkojen tuhotyöt. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jotkut perhoset päästävät helposti lähellekin kuvaamaan, toiset lehahtavat karkuun kun vähänkin liikahtaa niitä kohti. Aamulla aina kauhulla odotan, mikä kasvi on seuraavana syöty. Ei minua haittaisi, jos rusakko kävisi parturoimassa vaikka koko nurmikon, mutta on mokoma päässyt parempien eväiden makuun. Monestakin kasvista on maisteltu lehdenkärkiä, ilmeisesti vertailee kasvien makuja ja etsii herkkuja. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Täällä olen nähnyt toistaiseski vain nokkosperhosia, näytävät tykkäävän kangasajuruohosta. Pitäisikin kokeilla tuota perhosbaaarijuttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkosperhosia on nyt paljon. Kangasajuruoho on kuulemma hyvä perhoskasvi. Omani talvehtivat vähän huonosti, joten niissä ei ole ollut juuri kukkia eikä siten perhosiakaan. Jospa ensi vuonna kukkisivat paremmin. Meillä muut perhoset ruokailevat mieluummin kukissa, mutta herukkaperhonen viihtyy baarissa. En tiedä, viitsinkö kovin usein täyttää perhosbaaria, sillä siinä näkyy pörräävän ampiaisiakin.

   Poista
 6. Pihallasi onkin jo lennellyt mukava määrä erilaisia perhosia.
  Näin eilen naapurin pihassa verkkoperhosen ja toivoin sen lentävän tien yli meidän pihalle. Useimmiten perhosten joukkoesiintyminen on vasta elokuussa, mutta nyt niitä lentelee jo päivittäin ja vieläpä erilaisia. Ovat kyllä tervetulleita vierailijoita.
  Vietävän rusakot ja jänikset. Luulisi luonnossa riittävän ruokaa, mutta niin vain pitää tulla toisten puutarhaan ruokailemaan. Oletko kokenut valkosipulijauheen auttavan? Jos siitä on vähänkin apua, taidan hankkia.
  Nyt riittää lämmintä. Toivottavasti teilläkin. Mukavaa sununtaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta valkosipulijauhe auttaa. Sitä vain pitää muistaa käydä lisäämässä säännöllisin väliajoin ja aina sateen jälkeen tai jos on kovin tuulista. Toistaiseksi valkosipulilla maustettuja kasveja ei ole maisteltu, mutta varmaan rusakko oppii jossain vaiheessa pyyhkimään tassulla jauheet pois. Saa nähdä, kumpi tämän sodan voittaa. Toivon, että se olen minä.
   Eilen ja tänään on ollut oikein mukava sää. Nyt tuntuu taas heinäkuulta, kun ulkona tarkenee kevyemmässäkin vaatetuksessa eikä tarvitse viritellä öiksi harsoja. Kiitos! Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 7. Nokkos- ja ohdakeperhosia on alkanut pyöriä runsaasti myös meidän pihallamme. Eilen olin näkevinäni suruvaipan, mutta en ole havainnosta 100% varma. Ihanaa, kun on taas lämmintä. Tuntuu kesä jälleen kesältä. Kivikkorinteesi on kaunis. Punatähkät tuovat mukavasti korkeutta muuten matalaan kasvustoon. Minullakin niitä kasvaa rinnepenkissä korkeutta tuomassa ja pidän niistä kovasti. Odotan innolla niiden kukintaa, sillä se tietää lisää perhosia. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivkkorinne tulee vielä muuttumaan, kun saan sitä laajennettua. Punatähkiä on tarkoitus lisätä sinne paljon. Rinteestä on tulossa toivon mukaan oikea perhosten paratiisi. Täällä oli ohdakeperhosia alkukesällä, mutta nyt niitä ei ole näkynyt pitkään aikaan. Lämpö tuntuu todella ihanalle pitkän kylmän jakson jälkeen. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 8. Nyt on lähipäivinä tiälläkin perhoset lissääntyneet ja er liihottelijoita näkköö. Harmi kun kukkia pittää jäniksiltä suojata kesällä, oishan niille ruokoo luonnossa. Miulta söi kaikki rimpsureunasen orvokin kukat. Kiva on tuo kivikkorinne ja vuosien saatossa vuan kaunistuu lissee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäjänikset varmaan pysyvätkin luonnon helmassa, mutta rusakonkutaleet oppivat herkuille. Kiitos! Odotan jo innolla tuoksuvatukoiden kuolemista, jotta pääsen laajentamaan kivikon lopulliseen mittaansa.

   Poista
 9. Ihania perhosvieraita. Meillä rusakko käy nyt syömässä ojanpientareelta. Ne kaikki kuuluisi meidän ajaa matalaksi, mutta eräs naapuri jättää ajamatta ja siellä on rusakko viihtynyt syömässä ojakasvillisuutta. Se samainen rusakko siirtyy talven tullen pihoihin ja on kyllä jäljet näkyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosvieraat ovat odotettuja puutarhassa kävijöitä. Söisipä meilläkin rusakko ojanpientareilla tai edes nurmikolla. Talveksi pitää joka tapauksessa suojata kaikki jäniksille kelpaavat puuvartiset, joten silloin ei niin haittaa, jos rusakkokin käy pihalla.

   Poista
 10. Ihania perhosia ja maksaruohoja! Meillä on lennellyt lähinnä kaaliperhosten sukulaisia (en kasvata mitään kaalikasveja, joten saavat lennellä), toivottavasti jotain värikkäämpiäkin siivekkäitä tulee myöhemmin. Kimalaisia on ollut vähemmän kuin viime vuonna, mutta ihan mukavia määriä kuitenkin.

  Rusakkotuhoja en ole havainnut yhtään, vaikka pitkäkorvia täällä yleensä runsaasti onkin. Ehkä ovat lähteneet kesäksi maalle lomille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla on kaalikasvejakin tänä vuonna, mutta oikeastaan mitään valkoisia perhosia ei ole nyt lennellyt. Eiköhän värikkäämpiä ja isompia päiväperhosia ala pian saapua kun vaellusperhoset tulevat. Meillä on kimalaisia yhtä paljon kuin aina ennenkin. Rusakot ovat varmaan sitten tulleet teiltä tänne kesälomalle :D

   Poista
 11. Kaunis tuo kivikkopenkki ja kiva idea tuo perhosbaari! Meillä rusakko oli napsinut puolet syyshohdekukista ja alaoksan siperianhernepensaasta. Kaikki näköjään kelpaa. Hankalaksi menee jos jokainen perennapenkkikin pitää suojata verkolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Otin perhosbaarin tänään pois, sillä siinä alkoi pörrätä liikaa ampiaisia. Perhoset viihtyivät paremmin maksaruohoissa. Mihinköhän ihmeeseen istutan syyshohdekukkieni taimet turvaan rusakolta? Enpä osannut ajatella, että sekin kelpaisi niille. Voi kun löytyisi jokin kaunis reunuskasviksi sopiva kukkanen, minkä rusakot kiertäisivät oikein kaukaa. Sillä voisi reunustaa kukkapenkit ja laittaa ihan keskimmäiseksi turvaan jänöjen herkut.

   Poista
 12. Kiviasetelmapenkit ovat kauniita, sillä niissä on kullakin kasvilla oma tila rehevöityä. Ilmeisesti tuo perhosbaari houkuttelee lentäjiä, joten täytyypä virittää moinen - meillä ei vielä ole paljoa perhosia näkynyt. Voi tuota taistelua pupujen kanssa, siinä on pidettävä kiirettä, että ehtii ajoissa seuraavalle herkkukasville! Hellettä on tulossa, joten ihania hetkiä kukkien ja perhosten kera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herukkaperhonen on ainut perhonen, minkä olen nähnyt baarissa. Se on käynyt siellä useampaankin otteeseen. Nokkosperhoset ja muut ruokailevat mieluummin kukissa. Otin perhosbaarin tänään pois, sillä siinä alkoi pörrätä liikaa ampiaisia. Kyllä tässä saa mielikuvitusta käyttää, jotta pysyisi askeleen rusakoiden edellä. Kiitos! Täällä on nautittu helteistä jo pari päivää. Tuntuu oikein mukavalta kylmän alkukuun jälkeen. Ihania hetkiä puutarhassa sinullekin!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!