maanantai 1. heinäkuuta 2019

Heinäkuun alun näkymiä

Hienoa heinäkuuta! Minä jo aamulla ikkunasta ulos katsoessani ajattelin, että heinäkuu alkaakin oikein lupaavasti, kun mittarissa on 19 astetta lämmintä, aurinko paistaa ja tuulee kevyesti. Ja sää pysyikin muutaman tunnin sellaisena. Nyt sataa (taas!) vettä. Ihan varmasti siinä on jokin taika, että juuri silloin sataa kun pionin kukat alkavat aueta! Eikä siltä voi välttyä, vaikka puutarhassa olisi vain kaksi pionia.
Perintöpioni 'Elinan' melkein täysin auennut kukka, taustalla tarhakurjenpolvea.
Tänä vuonna tässä 'Elinassa' on peräti 30 nuppua, muutama kukka on jo melkein auki. Kärhöportin toisella puolella olevasta laskin 20 isompaa. Aikamoinen parannus viime vuoteen, jolloin kummassakin oli kymmenisen kukkaa. Taustalla viimeiset kivituhkat odottavat lapiota ja kottikärryä.
Aurinkopenkin vaaleanpunaisen värin herruus jäi hetkelliseksi, sillä nyt sinne on ilmestynyt pari sinistä kukkaa. Sain viime viikolla äidiltäni sinisen siperiankurjenmiekan taimen, jossa oli pari kukkanuppua. Luulin sen suuttuvan siirrosta, sillä alkukesällä siirretty tarhakurjenmiekka veti takaisin kaikki tulossa olleet nuppunsa ja kuivatti vielä lehtienkärkiäkin varmuuden vuoksi. Onneksi tämä ei ollut niin nirppanokka, vaan aukaisi ainakin ensimmäisen nupuistaan.
Toivottavasti tämä ei jatkossa käyttäydy samalla tavoin lehtiperennan tavoin kuin valkoiset siperiankurjenmiekkani, vaan kukkisi edes silloin tällöin.
Ensimmäinen kukkiva tarhakukonkannus sattui olemaan samaa sinisen sävyä kuin parin metrin päässä oleva siperiankurjenmiekka. Minusta tämä olisi voinut kasvaa vähän korkeammaksikin: nyt varrella on mittaa hädin tuskin 20cm ja sekin vähä luikertelee maata myöten.
Kahdesta sinisestä väripilkusta huolimatta punainen on aurinkopenkin vallitseva väri. Ihanat leijonankidat...
... ja isotähtiputket kukkivat näyttävästi. Aidan edessä on se korkea purppurapunalatva, mitä olen haikaillut pitkään. Sain keväällä jakopalan tuttavalta, mutta näytti vähän siltä, että se suuttui hellekelillä siirrosta, joten en maininnut blogissa mitään. Nyt se on niin lupaavasti kasvussa, että pääsee jo pikkuisen näyttäytymään täälläkin.
Kurkkasin aidan yli kivikkorinteen puolelle. Isotähtiputket alkavat kukkia sielläkin ja ovat muutkin kasvit rehevöityneet. Kevätvuohenjuurille rinteen tämä pää on varmaan liian kuiva ja paahteinen, sillä ne ovat aurinkoisina päivinä nuupottaneet lehtiään. Siirränkin ne tuoksuvattujen paikalle syksyllä, jos vatukosta on päästy siihen mennessä eroon.
Pian rinteessä kukkii isotähtiputkien lisäksi maksaruohoja. Keskellä tummimman vihreinä nousevat punatähkät alkavat myös muodostaa nuppuja.
Tältä näyttää tuoksuvatukko tasan kolme viikkoa myrkytyksestä. On sillä jotain vaikutusta ollut, mutta riittiköhän yksi käsittely kuitenkaan?
Pihaantulosta näyttää tältä. Vatuissa on vielä aika paljon (liikaa) vihreää minusta. Tältä puolelta näkyvät myös kivikkorinteen karuimmassa osassa kukkivat keltamaksaruohot.
Jotkut kivistä ovat suoraan juurimaton päällä, joidenkin alla on sentti-pari hiekkamultaa. Keltamaksaruoho viihtyy mainiosti.
Kivikkorinnettä vastapäätä pihatien toisella puolella olevalla pikkuniityllä kukkii päivänkakkaroiden seurana pieni (aho-)orvokki. Sen vieressä on ihan minikokoinen bellis, sillä siirsin orvokin aiemmin aurinkopenkistä bellisten keskeltä niitylle enkä alkanut repiä juuria erilleen toisistaan.
Etupihalla pikkujasmikkeet aloittelevat kukintaa. Pian niiden metsämansikkainen tuoksu leviää ympäri etupihaa.
Pation luo kolmiopenkkiin istuttamani 'Voluceau' on aukaissut kaksi kukkaa. Osa lehdistä taisi kärsiä jossain vaiheessa kylmästä tai auringonpaisteesta, mutta onneksi uusi kasvu näyttää paremmalta.
Kellarissa talvetettu jättiverbena on myös aloittanut kukinnan. Värinsä puolesta tämä ei ole paras valinta punaista seinää vasten, mutta harmaisiin kiviin sopii kauniisti. Ja viihtyy loistavasti paahteisella kasvupaikallaan. Perhosia vielä odotellaan. Ehkä ne ilmestyvät sitten kun kukkia on enemmän auki.
Mukavaa uutta viikkoa ja kukkaisaa heinäkuuta!

24 kommenttia:

 1. Mukavia näkymiä uuteen kuukauteen :-)

  VastaaPoista
 2. Voi kunpa osa sateesta tulisi sieltä tännekin! Meillä on niin kuivaa, että pitäisi varmaan sataa viikon yötä päivää, jotta tilanne paranisi. Kaikki on ihan nuupahtanutta.
  Komeita nuo tähtiputket. Omani kituvat kun ovat ilmeisesti väärässä paikassa. Täytyy keksiä niille parempi paikka. Ja niin suloinen tuo jättiverbena. En tiennytkään, että sen voi talvettaa.
  Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Toinen kuiva kesä putkeen ei kyllä tee kasveille hyvää. Isotähtiputket viihtyvät hyvin aurinkopenkissä. Kivikkorinteeseen siirsin viime kesänä noita pikkutaimia, joten ovat siksi siellä noin pieniä. Minä olen huomannut, että yllättävän monen kesäkukan voi talvettaa. Syksyllä kaivan varmasti useamman jättiverbenan ja leijonankidan kellariin, niin saa ensi vuodeksi paljon helpommin näyttävän kokoiset kesäkukat ja aikaisen kukinnan. Kiitos! Mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Nyt äkkiä sadetanssi millä siirretään sateet teiltä meille. Parin kilometrin päässä satoi tänään kaatamalla, meillä ei yhtään, jäädään aina ilman. Luulen minäkin ettei tuoksuvatukka lähde yhdellä käsittelykerralla vaan vaatii vielä toisen. Kivan värinen kärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tyhjentänyt sadevesitynnyrin joka sateen jälkeen typötyhjäksi, jos vaikka sateet loppuisivat kuin seinään silloin kun saisi sataa tynnyrin täyteen. Lumikolan kesävarastoon siirtämisellä ainakin tuntuu olevan jotain taikavoimia, joten toivon, että tuokin kikka toimisi. Toistaiseksi sillä ei ole ollut vaikutusta, joten ehkä lähetät minulle sateensiirtotanssin koreografian :D 'Voluceau' on oikein samettisen värinen. Siitä tulee varmasti hieno pari vierellä olevan syyshortensian kanssa.

   Poista
 4. Kauniilta näyttää! Keltamaksaruoho on kyllä uskomaton, se menestyy ja kukkii missä vaan. Meiltäkin sitä löytyy joka puolelta pihaa mitä ihmeellisimmistä paikoista. Siirtelen niitä sitten aina paremmille paikoille muiden kalliokasvien seuraksi. Meillä Lappeenrannassa tuli tänään rakeita. Meidän pihamme säästyi pahimmalta pommitukselta ja sade tuli vetenä, mutta sitä tulikin sitten reilusti ja rankasti. Nytkin ukkonen pyörii tuossa ympärillä - saa nähdä, mitä sieltä vielä sataa. Sellaisia kauhukuvia näin toisilta pihoilta, että toivon totisesti, että rakeilta säästytään. Aikamoinen alku heinäkuulle. Toivottavasti teillä sade pysyy nestemäisessä olomuodossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuulinkin Lappeenrannan raekuurosta. Onneksi säästyitte pommitukselta. Toivottavasti tosiaan ei tule tänne. Toistaiseksi on ollut vain lempeää vesisadetta ja nyt illasta jopa auringonpaistettakin.

   Poista
 5. Upea Elina, toivottavasti kukat säilyvät kauniina ja sade lempeänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi näyttää hyvältä. Tälle päivälle olikin luvattu vähän enemmän sadetta, mutta jospa ei rankkasadetta tulisi.

   Poista
 6. Kaunista kukintoo on siellä. Tuo Elina on kaunis ja ei mahottoman suurelta vaikuta! Toivotaan tännekkin satteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Elina' on ehkä vähän matalampi kuin vaikkapa 'Sarah Bernhardt', mutta kyllä sillekin 80-90cm korkeutta tulee. Kukatkin ovat ihan kunnon pionin kukan kokoisia. Puolikerrannaisina eivät onneksi säikähdä sateista ihan niin paljon kuin kermakakkumallit. Yritän saada manattua sadepilvet täältä etelän suuntaan, kun siellä näyttäisi olevan sateelle tarvetta vähän joka puolella. Jospa olisivat sen verran isoja, että vettä riittäisi kaikille tarvitseville :)

   Poista
 7. Meillä on tosi kuivaa, kaikki luvatut sateet ovat jääneet toteutumatta tai ovat olleet vain muutaman millin. Vettä saa kantaa tämän vuotisille istutuksille ihan kantamalla. Keltamaksaruoho on kätevä, kun pärjää niin vähällä. Ihanan värinen kärhö tuo Voloceau! On sinulla paljon lajeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saisitte sadetta. Ei nyt ihan joka kesän tarvitsisi olla superkuivaa. Keltamaksaruoho pärjää ihan missä vain! 'Voluceau' on todella kaunis. Siitä tulee upea pari vieressä olevan syyshortensian kanssa.

   Poista
 8. Kaunista kukintaa.
  Meillä on satanut tänään hieman. Pitkäkestoiset kuumat ja helteiset päivät ovat saaneet etenkin nurmikon kärsimään kuivuudesta osin tosi pahoin. Paljon sadetta tarvitaan siis lisää asian korjaamiseksi. Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti sinne eteläänkin tulee vielä tarpeeksi sadetta. Täällä ei tarvitsisi sataa hetkeen ollenkaan.

   Poista
 9. Oi, leijonankidat ovat ihania. Niitä pitäisikin joku kerta kasvattaa. On aika kauan sitten kun minulla oli niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leijonankidat ovat tosiaan ihania! Ja helppoja kasvatettaviakin, ainakin kun talvettaa vanhat juurakot kellarissa :D

   Poista
 10. Upea pioni, toivottavasti ehtii vielä hyvin kukkia sateiden jälkeenkin. Isotähtiputkissasi on aivan ihana punaisen sävy!
  Minulla purppurapunalatvan pikkutaimet nuupahtavat aina siirrosta, mutta tokenevat yleensä kyllä. Toivottavasti kasvi viihtyy ja kukkii runsaana :)
  Jasmikkeen tuoksu kuuluu kesään :) Mukavaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toistaiseksi sade on ollut enemmän tihkua kuin kaatosadetta ja ainakaan ikkunasta katsottuna 'Elinan' kukat eivät vielä näytä kärsineen paljoa. Purppurapunalatvalla meni todella kauan toipua siirrosta. Vähän turhan pitkiksi oli ehtinyt venyttää varsiaan ja kun sattui vielä tuulista ja helteistä keliäkin ikävästi samaan aikaan. Onneksi toipui. Nuppuja on tulossa :) Mukavaa heinäkuuta!

   Poista
 11. Kivoja uusia kukintoja on heinäkuu tuonut tullessaan! Upean värinen isotähtiputki, itselläni on valkoinen ja vaaleanpunainen, tuo värisävy hätkähdyttää! Verbenan talvetus siis on onnistunut, hyvä tietää, aion yrittää tänä keväänä ostamani kanssa samoin. Mukavaa heinäkuun jjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä haluaisin myös valkoisen isotähtiputken. Viime kesänä siirsin yhden silloin vaaleana kukkineen siementaimen, mutta tänä vuonna sekin kukkii yhtä punaisena kuin kaikki muutkin. Verbena oli helppo talvettaa ja lähti nikottelematta kasvuun keväällä. Aion ensi talveksi nostaa useamman kellariin, samoin leijonankitoja, niin ei tarvitse niin paljon pikkutaimien kanssa näpertää. Mukavaa heinäkuuta!

   Poista
 12. Kivikkokasvit ovat vaan niin ihania. Keltamaksaruoho on sinnikäs kasv, joka ei paljoa maata tarvitse. Itselläkin sitä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Pian alkavat muutkin maksaruohot kukkia ja silloin on pörriäisillä onnenpäivät.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!