keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Millainen puutarhuri olet? -haaste

Sain Pauliinalta Kukka & Kaali -blogista hauskan haasteen, jonka ideana on näyttää, millainen puutarhuri/puutarhahullu olen. Koska en löytänyt mieleisiäni vastausvaihtoehtoja kaikista kohdista, päädyin vastaamaan kunkin kohdan alle oman näkemyksen itsestäni.

Puutarhasuunnittelu
 1. Piirrän suunnitelmat paperille ja arkistoin ne. Niistä on hyvä myöhemmin tarkistaa lajikkeiden nimet.
 2. Nautin puutarhan suunnittelusta niin paljon, että kun tulee suunnitelmien toteutuksen aika, teen lennossa uudet suunnitelmat.
 3. Teen aina uuden suunnitelman taimistolla löydettyäni taas ah, niin ihanan taimen, joka haluaa tulla meille.
 4. Suunnittelen vain suuret linjat. Istuttelen minne milloinkin.
 5. Puutarhasuunnittelu – kauhea sana. Eihän sitä voi tietää mikä fiilis sinä päivänä on kun alan taimia istuttaa.
Tähän kysymykseen vastaukseksi valitsen 1, 2, 3 ja 5 -vaihtoehdot sekä loppuosan nelosesta :D Nautin paljon suunnitelmien tekemisestä. Asettelen risuja, kiviä, ämpäreitä ja milloin mitäkin nurmikolle uusien istutusalueiden reunoja mallaamaan ja saatan katsella niitä eri kulmista parinkin viikon ajan. Samalla mittailen, lasken ja piirrän suunnitelmia mittakaavassa paperille ja siirtelen merkkejä milloin mitenkin päin. Mietin väriyhdistelmiä ja kukinta-aikoja ja alan kaivaa, kun olen kaikkeen tyytyväinen (tai melkein). Istutusvaiheessa yleensä viimeistään suunnitelmat muuttuvat tai unohtuvat kokonaan. Jos johonkin jää tyhjä paikka odottamaan ostoslistalla olevaa kasvia, siihen on tapana ilmaantua mystisesti sitä sun tätä kasvamaan kokoa ja etsimään lopullista paikkaansa. Kasvien nimilaput talletan puutarhakansiooni ja suunnitelmat, istutuskartat yms. hyvin sekaiseen ruutuvihkoon.
Kaikki tärkeä ja aivan liikaa suunnitelmia tallessa. Muutama irtolappunen odottaa vielä rei'ittämistä.
Ostokset
 1. Minulla on nollabudjetti. 
 2. Fiksu puutarhuri tekee ostoslistan ja pitäytyy siinä.
 3. Ostan kasveja hyvin maltillisesti, mutta minulla on pieni (paketti)auto eivätkä kaikki ostokseni meinaa sopia kyytiin.
 4. Minulla on tapana pelastaa kasveja syksyn alennusmyynneistä. Olisi sääli jättää niitä seisomaan orpoina hyllyille.
 5. Haalin puutarhaani kaikki uutuudet ja erikoisuudet maksoi mitä maksoi.
Budjetti on aika lähellä nollaa. Minulla on (pitkä) ostoslista, jonka kasveja metsästän alennusmyynneistä. Joitain harvemmin vastaan tulevia ostan myös normaalihinnalla, jos satun niihin törmäämään. Eli yhdistelmä 1, 2 ja 4 -vaihtoehdoista.
Kasvit löysin viikonloppuna tarjoushyllyltä, ostosten loppusumman saa näytettyä yhden käden sormilla.
Työkalujen säilytys
 1. Kaiken pitää olla tip top. Minulla ovat sukatkin aakkosjärjestyksessä.
 2. Paikka kaikelle, kaikki paikalleen tai ainakin sinne päin. Ei se ole niin nokon nuukaa.
 3. Minä kyllä laitan tavarat paikalleen, mutta joku muu  viskelee niitä minne sattuu.
 4. Varaston ovessa lukee: "Vierailta pääsy kielletty." Voisivat saada sätkyn. Olisikohan Marie Kondolla käyntiä täällä päin?
 5. Kuka sellaisen hullutuksen on keksinyt, että tavaroilla pitäisi olla paikat? Löydän talikon viimeistään ensi keväänä uudesta perennapenkistä tai ellen löydä, käyn katsomassa pellolta tai voihan se olla kompostikasallakin. Tallessa se ainakin on, siitä voin olla varma.
Ennen olisin vastannut tähän ehdottomasti ykkösvaihtoehdon. Isännän ja lasten myötä olen oppinut, että vuorokauden tunnit eivät millään riitä siihen, että pitäisin kaiken järjestyksessä. Ja toisaalta, välillä hyvinkin rajallista puutarhailuaikaa en halua tuhlata tavaroiden viemiseen paikoilleen ja niiden hakemiseen sieltä. Siispä jätän työvälineet lähelle kulloistakin työmaata, jolloin pääsen suoraan hommiin. Talveksi työkalut ja ruukut pääsevät omille paikoilleen varastoon.
Ruukkukaappi on pari viikkoa sitten järjestetty. Työkaluseinä näyttää tällä hetkellä aika tyhjältä.
Minä hyötytarhurina
 1. Menettäisin yöuneni, jos porkkanakempit uhkaisivat kasvimaatani.
 2. Odotas, näytän Instasta kun voitin viime kesänä kylän komeimman kurpitsan kasvattajan tittelin.
 3. Kylvän, kastelen, kitken ja lannoitan huolellisesti ja saan nauttia runsaasta sadosta. Kellarini on kuin suoraan Veikko Huovisen romaanista Hamsterit.
 4. En melkein raaski syödä kasvattamiani tomaatteja, koska niiden kilohinta hipoo parhaimman naudan sisäfileen hintaa.
 5. Valitsen viljeltävät hernelajikkeet kukan värin perusteella.
Hmm... keväällä kylvetään sitä, mikä tulee meidän perheeltä syötyä. Valitsen aikaisia lajikkeita, sillä kasvimaamme on varjoisa. Kitken suunnilleen siinä vaiheessa kun rikkakasvit alkavat kukkia, lannoitan ruohosilppukatteella, en juurikaan kastele enkä suojaa harsoilla. Satoa tulee jos on tullakseen.
Tänä vuonna samettiruusut onnistuivat erityisen hyvin. Porkkanat niiden väleissä huutavat apua. Maa-artisokat huitelevat kolmen metrin korkeudessa, toivottavasti niistä saadaan satoakin.
Kitkeminen
 1. Kitkeminen on minulle meditaatiota. Nautin joka ikisestä hetkestä.
 2. Kitken ja itken.
 3. No jaa. Otan kitkemisen puuhailun kannalta. Mikäs siellä kyykkiessä kun linnut laulavat ja leppeä kesätuuli puhaltaa.
 4. Kitken vasta sitten kun ohdakkeet alkavat estää pääsyn kotiini.
 5. Miksi kitkisin?
Tämä on helppo: kolmonen pikkuripauksella ykköstä.
Kukkien keskellä on kitkeminenkin mukavaa.
Puutarhapuuhat
 1. Riippumatto ja rikat ovat minun juttuni.
 2. Pientä puuhaa riittää, mutta ei puutarhanhoito ole koko elämä.
 3. Ensin työ, sitten huvi (siis puutarhaan). Missä välissä laittaisin ruokaa ja pesisin pyykit?
 4. Puutarhassa, puutarhasta, puutarhaan... Niinhän se menee.
 5. Oih! Vieläkö näitä kysymyksiä riittää? Minun pitäisi jo olla kitkemässä.
Kyllä se vain niin on, että lyhyen puutarhakauden aikana hyvistä säistä otetaan kaikki irti ja ollaan puutarhassa. Sadekelillä, loppusyksyllä ja talvella ehtii huolehtia paremmin kodista. Kallistun nelosvaihtoehdon suuntaan, sillä kukkapenkkieni rikkaruohot eivät riitä viitoseen :D
Aurinkopenkki alkaa saada jo syksyistä ilmettä. Ei ole himokitkijän paratiisi tämä.
Puutarhan tyyli
 1. Ihan perus
 2. Aina cool
 3. Suuruudenhulluja suunnitelmia hyvällä alulla
 4. Iloinen hurlumhei
 5. Täysi kaaos
Varmaan riippuu siitä keltä kysytään... naapurit taitavat pyöritellä silmiään, mutta minusta tämä on hyvin hallittua peruskaaosta höystettynä pitkän tähtäimen suunnitelmilla, jotka ovat etenemässä hyvää vauhtia kohti maalia... aikataulua vain venytetään tarvittaessa ;)
Vanha kuva aurinkopenkistä, mutta tässä on jo hitunen sitä tyyliä, jonka suuntaan olen tekemässä puutarhaani. Eli paljon kukkia ja erilaisia lehtimuotoja ja kasvutapoja. Yläreunan hölmö rajaus johtuu naapureiden pihoilla olleista autoista. Ihmisten poistumisen kuvausalueelta maltan sentään odottaa ;)
Kasvivalikoima
 1. Olen perinteen ystävä. Tulepa muuten katsomaan isotädiltäni perittyä joriinin mukulaa. (talvella) Se on jo talvehtimassa, mutta voin pikkuisen raottaa sen turvepeitettä, niin näet kuinka komea se on. Ja katsopas näitä valmun siemeniä... Oi, ja nämä floksit...
 2. Kaikki kelpaavat. Jokainen kasvi on omalla tavallaan kaunis.
 3. Olen aika tarkka. Värit. Leviäminen. Kestävyys. Vaivattomuus. Siinäpä niitä kriteereitä nyt alkuun.
 4. Palasin juuri Japanista, josta kävin ammentamassa ideoita parvekkeeni/rivitalopihani/taloni pihan suunnitteluun.
 5. Mahdollisimman modernia, kiitos!
Kolmonen ilman muuta. Tosin kaikkien kasvien ei tarvitse täyttää kaikkia kriteereitä. Kasvi voi olla vaativakin, jos sillä on muita hyviä ominaisuuksia. Holtittomasti leviäviä kasveja karsastan, samoin huomiota herättävän räikeitä värejä, kuten oranssia.
Vaativana pidetty, mutta haittaako se, jos lopputulos on näin ihana? (Postaus 'Elsa Späth' -loistokärhöstä täällä)
Minä ja sää
 1. Pidän sääpäiväkirjaa ja mittaan sademäärät. Haluatko, että näytän sinulle Excel-taulukkoni?
 2. Ihan hirveetä kun aina vain sataa / paistaa / jotain! Eihän tässä sateessa / helteessä / missä lie säässä voi tehdä mitään kun aina vaan...
 3. Jaahas, tälle päivälle on ennustettu 18 astetta lämmintä, pientä koillistuulta. Kello 14 ja 15 välillä pitäisi sataa. Yhtä tippaa näyttää. Illemmaksi on tiedossa poutaa. Aika lämmin yö tulossa.
 4. Asennekysymys. 
 5. Jos saisin valita, koko kesän paistaisi aurinko. Silleen sopivasti. Yöllä sataisi sen verran mitä kasvit tarvitsevat.
Viitonen. Mutta ei sadetta joka yö; mieluusti kerran viikossa niin reilusti, että maa kastuisi kunnolla myös syvemmältä.
Ihan vain kiva kuva vailla sen kummempaa yhteyttä sääkysymyksen vastaukseen.
Suhtautuminen vuodenaikoihin
 1. Ihanaa kun talvi on olemassa. En jaksaisi kontata puutarhassa ympäri vuoden.
 2. Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa.
 3. Talven aikana näännyn puutarhapuuhien puutteeseen.
 4. En voi elää ilman puutarhapuuhia. Siksi minulla on toinen puutarha Espanjassa / Kiinassa / jossain. Lennän sinne joka syksy heti kun en enää saa sipuleita maahan edes rautakangella.
Kakkonen: Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa, jotka ovat kevät, kesä, alkusyksy ja talvi. Sen viidennen, eli masentavan loppusyksyn, joutaisi lahjoittaa jollekin liian hyvään tottuneelle maalle tai poistaa kalentereista kokonaan.
Kevät taitaa kuitenkin olla lempivuodenaikani,

Kiitos Pauliina, näitä oli hauska pohdiskella!

Ja sitten haasteen sääntöihin:

Haasta muutama blogiystäväsi mukaan. Kerro, keneltä sait haasteen ja voit myös mainita, että alunperin haasteen pani alulle Pauliina blogista Kukka & Kaali. https://kukkaetkaali.blogspot.com/Alkuperäinen haaste löytyy täältä ja Pauliinan tekemä "haastepohja" ilman hänen vastauksiaan täältä

Minä lähetän haasteen seuraaville ihanille blogeille:
Kasvin paikka
Pale red rose
Pihan vuosi
Rikkaruohoelämää

Mukavia pohdiskeluhetkiä haasteeseen vastaaville ja kaikille yhteisesti mukavaa keskiviikkoiltaa!

19 kommenttia:

 1. Hauska haaste. Luin tämän Kukka ja kaali -blogissa ja hetki sitten Unelmia ruusuista -blogissa ja päätin napata haasteen, vaikka kukaan ei minua haastaisikaan. Onpa mukavaa, että heitit pallon minulle. Sen verran hoppu on juuri nyt, että luen myöhemmin illalla tämän sinun postauksesi tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs sattui sitten sopivasti :) Minäkin olisin napannut tämän, jos Pauliina ei olisi haastanut minua.

   Poista
 2. Tuo on mukava haaste, saa vähän pintaa syvemmältä tutustua itse puutarhuriin:) Upea Elsa Späth ja hieno auringonlasku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja mikäs sen mukavampaa! Minä ainakin odotan kovasti, mitä muut vastaavat. Haasteen valmiit vastausvaihtoehdot houkuttelevat helposti kirjoittamaan itsekin pilke silmäkulmassa omia vastauksiaan, joten odotettavissa on varmasti useita hymynkareita ja ehkä muutama kunnon naurukin :)

   Poista
 3. Kivat vastaukset! Minusta marraskuun voisi myydä ruotsalaisille vaikka. Ja ottaa vaihdossa toisen toukokuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit! Kelpaisikohan lokakuu sille isommalle rajanaapurille? :D Tuplaelokuu olisi minusta aika hyvä vaihtokauppa.

   Poista
 4. Todella hauska ja nokkela haaste :) On kiva kuulla vähän tarkemmin, millainen kenenkin puutarhafilosofia on. Blogeja lukiessa tulee harvoin mietittyä asiaa noin monelta kantilta. Kaunis tuli sinun syklaami-istutuksestasi. Ja tuo kärhö on kerrassaan lumoava <3

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva kun vastasit haasteeseeni ja tosiaan hymy huulilla sain lukea vastauksiasi. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen se harras suunnittelu ja vähemmäs harras toteutus :D Kuulostaa niin tutulta, niin tutulta ämpäreineen kaikkineen. Ja lopputulos on aina yllätys :)

  Kivoja kuvia vielä mukavan tekstin lisäksi! Oli hauska tutustua sinuun vähän paremmin, kuten Sirkku tuossa ylempänä sanoi.

  Oikein hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä kerran haasteesta! Joskus tulee pyöriteltyä itsekin päätä mokomalle suunnitteluvimmalle, mutta minkäs sille mahtaa. Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty... tai ainakin aloitettu. Ehkä samaan lopputulokseen päätyisi silläkin, että vain aloittaisi sen kaivamisen ja pohtisi siinä samalla :D Kiitos, sinullekin oikein hyvää loppuviikkoa!

   Poista
 6. Ihanan humoristisia vastauksia, hehhee. 😄 Toivottavasti osaan vastata haasteeseen yhtä hienosti, kiitos paljon haasteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja olepa hyvä! Osaat varmasti. Valmiit vastausvaihtoehdot oikein houkuttelevat vastailemaan pilke silmäkulmassa :)

   Poista
 7. Puutarhasi on kuvien perusteella kaukana kaaoksesta :) Mukava haaste, oli kiva lukea vastauksiasi.

  VastaaPoista
 8. Luin tämän kerran jo osittain läpi, mutta tuli muuta puuhaa keskenkaiken, niin nyt on luettu uudelleen ajatuksella. Varastosi näyttää kätevältä. Vuodenajoista olen muuten ihana samaa mieltä! Ja tuo 'Elsa Späth' -loistokärhö on edelleen ihan mahava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varasto on kätevä nyt, kun siellä on naulat kaikille työkaluille. Kaappehin sopii ruukut, harsot, lannoitesäkit, yms. 'Elsa Späth' on uskomattoman hieno <3

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!