Sain Betweeniltä
Rikkaruohoelämää-blogista mielenkiintoisen haasteen, jonka ajatuksena on esitellä omaa kompostointijärjestelmäänsä etuineen ja haittoineen. Teinkin jo viime keväänä postauksen pikakompostoristamme (löytyy
täältä). Silloin muuten tympäännyin lopullisesti biopusseihin ja aloitin vuoraamaan bioastiamme sanomalehtipaperilla. Se kokeilu loppui ehkä kuukauden jälkeen, sillä vaikka laitoin paperia niin ohuelti kuin mahdollista, tuntui, ettei komposti enää lämmennyt niin hyvin ja kompostoituminen hidastui. Siirryimme käyttämään astian suojana tavallista kaupan muovista ostoskassia ja sillä tiellä olemme edelleen. Sitten joskus kun laiskuudesta pääsemme eroon, jätämme muovikassit pois ja alamme järkevien ihmisten tavoin pestä kompostiastian joka tyhjennyksen jälkeen. Joka tapauksessa paperin väheneminen kompostorista sai sen pöhisemään koko kesän 50-70 asteen välillä.
|
Tyhjensin kompostoria aiemmin tällä viikolla eikä se ole vielä ehtinyt lämmetä uudestaan. |
Meillä on kesän ajan ollut kuivikkeena pelkästään puuhake ja satunnaisesti kuivia lehtiä, perennanvarsia, mullanvaihtoroskaa yms. Niinpä puolivalmis kompostikin sisältää melko selvästi erottuvia puunpalasia.
|
Tämän näköistä tavaraa tuli pikakompostorista muutama päivä sitten. |
Biolanin pikakompostorin ja halvan muovihökötyksen lisäksi meillä on useampi puutarhajätekasa, joista vain yksi on vähän huolellisemmin kasattu. Tänä kesänä tuli niin paljon rikkaruohoja ja nurmiturpeita, ettei kaikki mahtunut millään pikakompostoriin tai edes siihen paremmin kasattuun avokompostiin. Uusia istutusalueita kaivaessani olen haudannut pohjalle kaikki rikkaruohot, jotka eivät lähde juurenpätkistä villiintymään. Loput, eli ongelmat olen erotellut jatkokäsittelyyn. Osa niistä on toistaiseksi piilotettu...
|
Päällimmäisenä kolminkertainen kevytpeite, sen alla tyhjiä multasäkkejä ja niiden alla voikukkaa, tuoksuvatukkaa, juolavehnää ja valvattia. Pohjalla myös kevytpeite. |
...ja osa jätetty rehellisesti näkyville.
|
Edessä kasa rikkaruohojen juuria, vasemmalla takana piharempassa talteen otettua rikkaruohoista multaa ja takaoikealla tuoksuvatuista punottu kompostikehikko. Sen sisältö on painunut niin paljon syksyn mittaan, että taidan siirtää edessä olevasta kasasta osan siihen. |
Kuiva ja kuuma kesä näkyi meilläkin avokompostin maatumisprosessin hitautena. En anna asian häiritä, vaikka epäsiistejä törkyläjiä onkin normaalia enemmän. Hivutan niistä sitkeimpiä rikkaruohoja pikku hiljaa pikakompostoriin ja loput maatuvat omia aikojaan. Ensi keväänä todennäköisesti kerään kaikki yhteen kasaan ja kaivan kuopan sen päälle. Täytän montun puhtaalla mullalla ja istutan siihen kesäkurpitsan tai jonkun muun reheväkasvuisen kasvin. Katteeksi paksu kerros ruohosilppua muutaman kerran kesässä, niin ei sieltä paljoa heinäkään läpi pääse. Syksyyn mennessä todennäköisesti melkein koko kasa on maatunut mullaksi. Meillä on melkoisen ahkeria (ja lihavia) lieroja, jotka viihtyvät hyvin myös rikkaruohokasoissa. Annan siis luonnon tulla avuksi.
Lunttasin aiemman postaukseni kommenteista, että seuraavat kompostoivat ainakin vielä keväällä, joten haasteen saavat:
Piparminttu
Multaa ja mukuloita -blogista
Ulla
Rannanpihassa-blogista
Hannelen
Kivisen Vilman piha -blogista
Tehtävänä on siis kertoa vapaamuotoisesti kompostoreistanne ja omasta kompostoinnista. Haasteen saa toki napata ilman haastamistakin.
Kompostointi on kiinnostavaa ja siitä on kiva lukea muiden kokemuksia. Jossain vaiheessa käytin kompostorissa kuivikkeena kuivia lehtiä mutta meillä ne eivät toimineet. Tosin meillä ei ole lämpökompostoria vaan halpa vihreä pönttö joka ajaa kompostorin virkaa. Hyvin sekin toimii, 4 kottikärryllistä tyhjensin keväällä ja saman määrän nyt syksyllä. Enemmänkin olisi tullut mutta en uskaltanut tyhjentää talvea vasten liian tyhjäksi vaikka joka talvi käykin niin että kompostori lakkaa pöhisemästä.
VastaaPoistaPelkät kuivat lehdet eivät taida imeä tarpeeksi kosteutta, vaikka muuten niistä tulee oikein hyvää multaa. Niinhän se on, että kompostointiin kelpaa melkein millainen hökötys tahansa, jos on muuten kompostoinnin perusasiat hallussa. Ja sinulla taitaa mullan määrästä päätellen olla :) Kalliimmissa kompostoreissa taitaa maksaa yleensä merkki ja/tai paremmat lämpöeristeet ja rakenne.
PoistaMinä laitan aina tyhjennyksen jälkeen kompostiastiaan noin neljänneksen tilavuudesta kuiviketta pohjalle valmiiksi. Astia ei ala haista niin nopeasti, kun pohjalle ei valu mitään nesteitä muhimaan vaan ne imeytyvät kuivikkeeseen. Astia on myös helppo tyhjentää, kun mitään ei jää pohjaan kiinni. Eikä myöskään tarvitse muistaa lisätä kuiviketta kompostiin, kun se tulee joka kerta jätteen mukana. Meillä tämä on toiminut hyvin, joten ajattelin jakaa vinkin.
VastaaPoistaTuo on muuten toimiva vinkki. Meillä on talvisin ämpärillinen kuiviketta eteisessä, mistä sitä on helppo aina laittaa kompostiastian pohjalle. Kesäisin laitetaan, jos sattuu varaston avaimet käteen kompostille mennessä. Muuten sitten varastolla käydessä lisätään kuiviketta tarvittaessa. Hajuhaitat vähenevät kyllä huomattavasti, jos on kuiviketta kompostiastian pohjalla.
PoistaMeillä kompostoidaan tällä hetkellä vain puutarhajätettä yhden lehtikompostin ja yhden suuren puutarhajätekasan toimesta. Lehtikomposti koitui pelastukseksi tänä kesänä pionipenkkiä tehdessä ja sain sieltä runsaasti multaa penkin rakennusaineeksi. Nyt siellä on jälleen tilaa myös tämän syksy lehdille. Jätekasan maatumisesta pitää vielä tovi odotella... Mukavaa alkannutta lokakuuta sinulle :)
VastaaPoistaPuutarhajäte maatuu todella hitaasti, varsinkin epäedullisissa sääoloissa, kuten tänä kesänä. Siksi yritän laittaa edes osan puutarhajätteestäkin pikakompostoriin. Oma kompostimulta on kyllä erinomaista maanparannusainetta ja saa samalla palautettua oman pihan kasvijätteet takaisin kiertoon. Kiitos, mukavaa lokakuuta sinullekin :)
PoistaKompostointi onkin mukava haaste. Mielelläni otan haasteen vastaan. On ollu nyt niin paljon kiireitä, jotten oo kerinny kommentoimaan, en koko tietokonetta monneen päivään aukassu. Pienimmeinen ol mummolassa ensimmäistä kertoo ja häntä seuratessa aika män. Rotinavieraitakin käy monena iltana.
VastaaPoistaSinulla onkin ollut erityisen tärkeä tehtävä pikkuiseen tutustuessa. Mukava kun otat haasteen vastaan, sen ehtii tekemään sitten kun arki palaa uomiinsa :)
PoistaHienoa, että otit haasteen vastaan. Toivottavasti moni osallistuu haasteeseen kertomalla omista tavoistaan, sillä jo tästä sinun postauksesta ja sen kommenteista löysin vinkkejä.
VastaaPoistaReetan idea laittaa kuiviketta kompostiastian on hyvä. Itse käytän keittiön kompostiroskiksessa muovipussia, jonka tyhjennän kompostoriin. Maatuvat pussit eivät maadu tai ainakin se on todella hidasta ja sanomalehti hidastaa kompostin käymistä, kuten totesit. Kesän aikana olen käyttänyt biokompostorissa kuivikkeena oman pihan hienoa oksahaketta ja haravointijätettä. Syys- ja talvikaudella ostettua kuiviketta. Kovin paljon puutarhajätettä en biokompostoriin laita, koska sitten tila käy talousjätteelle ahtaaksi. Ostin kannellisen metallisaavin kuivikkeelle ja säilytän sitä kylmään aikaan lämpimässä varastossa. Opin viime talvena, että lämmin kuivike pitää kompostorin paremmin käynnissä.
Olen miettinyt pääni puhki, mihin saisin tontillemme sopivan lehtikompostipaikan, mutta sellaista ei vain ole. Tontti alkaa olla käytetty. Pakko tulla toimeen aurinkoisen paikan kompostiyksiköllä.
Tämä onkin hyvä haaste, sillä näinhän ne vinkit tulevat parhaiten muidenkin ulottuville. Minäkin sain hyviä neuvoja edellisen postaukseni kommenteista ja tästä tulee varmasti vielä lisää. Minä seurailen kompostorin lämpötilaa ja täyttymistä ja lisään sen mukaan puutarhajätettä mahdollisimman paljon. Kun lämpötila nousee korkealle ja pysyy siellä pitkään, tuntuu, että massa vajuu ihan silmissä ja silloin saa huoleti lisätä puutarhajätettäkin. Saisiko kompostejasi varjostamaan rakennettua vaikka säleikön, jossa kasvaisi alppikärhöä, villiviiniä tai jotain muuta koko kesän vehreää köynnöstä? Tai joku muu ratkaisu, jolla saisi paikan kompostoreille suotuisammaksi?
PoistaKiva ja hyödyllinen haaste👍 Tästä tulikin mieleeni, että minulla onkin toisen kompostin tyhjennyt ennen talvea vielä tekemättä.
VastaaPoistaTämä on hyöyllinen haaste. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu, että saadaan oikein paljon hyviä vinkkejä jakoon :)
PoistaHyödyllinen haaste tosiaan. Meillä kompostoidaan kuuden "heinähäkin" voimin. Multaa tulee parin vuoden välein.
VastaaPoistaSiinä onkin sitten jo kääntämistä kerrakseen, mutta syntyvä multa maksaa vaivan moninkertaisesti.
PoistaTosi mielenkiintoinen ja opettavainen haaste! Meillä lämpökompostori on vasta hankinnassa ja ainoastaan lehtikompostori käytössä. Tarvetta olisi kuitenkin laajentaa kompostointialuetta. Kuulaita syyspäiviä!
VastaaPoistaTästä haasteesta kyllä oppii paljon. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu, niin saadaan kaikki hyvät vinkit jakoon. Kiitos, samoin! :)
PoistaMeilläkin on käytössä muovipussi biojätteen keruupaikkana.. vähän syyllinen olo on siitä, mutta en ole keksinyt muutakaan yhtä toimivaa ratkaisua. Kompostimonttu on hyvä ajatus, sitä voisi kokeilla rikkaruohoille.
VastaaPoistaOtan haasteen mielelläni vastaan! Vinkkejä minulla ei erityisesti ole jaettavaksi, koska kokeilun ja erehdyksen kautta mennään, mutta voin ainakin kertoa omista kokemuksistani.
Minä en hirveästi pode syyllisyyttä muovipussin käytöstä; niitä vain kertyy jostain ja tällä tavalla tulee kassille ainakin yksi käyttökerta lisää. Kompostiastian suojana menee hyvin jo viimeisiään veteleväkin muovipussi, joka ei kestäisi kantaa enää kertaakaan kauppaostoksia. Kokemuksista, olivatpa ne onnistumisia tai epäonnistumisia, voi olla apua jollekin toiselle, joka painii samojen ongelmien kanssa. Mukava, että osallistut :)
PoistaNyt kiertää mielenkiintoisia haasteita. Käytän biojätteen keruuseen pakasterasioita tai satunnaisia kulhomaisia astioita, mitkä odottavat pesuun menemistä. Niissä tulee vietyä biojäte kompostoriin suunnilleen kerran päivässä. Eikä edes lisää pestäviä astioita, jos käyttää esim aikaisemmin käytössä ollutta salaattikulhoa ja pitää sen pesukoneeseen vasta tyhjentämisen jälkeen. Samanlaisille avokompostikasoille pihallamme ei ole tilaa. Sattumalta tein tänään postauksen missä hiukan jo kerroin komposti-systeemistäni.
VastaaPoistaTuo olisikin muuten kätevä tapa kerätä biojätteet. Talvella varsinkin olisi hyvä, että jätettä tulee tasaiseen tahtiin, niin komposti pysyisi helpommin sulana. Veikkaan, että jossain vaiheessa on meilläkin sellainen tilanne, ettei avokompostikasoille ole tilaa. Tosin nytkin läjät sisältävät enimmäkseen kukkapenkkien laajennuksesta ja patiopaikan kaivuusta tulleita nurmiturpeita, joita ei rikkaruohojen takia ole pystynyt hautaamaan kukkapenkkien pohjalle. Siinä vaiheessa kun ei enää ole rikkaruohoista nurmikkoa kaivettavaksi, vähenee avokompostienkin tarve huomattavasti.
PoistaMinäkin käytän kaupan muovisia hedelmäpusseja biojäte astiassa. Ovat juuri sopivan kokoisia ja astian kompostiin tyhjennyksen jälkeen pussi on helppo nakata sekajätteisiin. Komposteja meillä on useita. Biolanin pikakompostorin lisäksi Biolanin puutarhakompostori, sekä Stiga Kitchen lämpökompostori. Puutarhajätteille on vielä kaksi isoa lautakompostia.
VastaaPoistaKiva ja hyödyllinen haaste.
Tämä on todella hyödyllinen haaste ihan jokaiselle kompostoivalle puutarhurille ja myös niille, jotka miettivät kompostorin hankintaa tai ovat vasta aloittelemassa kompostointia.
PoistaTein itsekin uuden vuodenlupauksen tänä vuonna, että hankin vihdoin kompostin täällä Turussa. Muistan lapsuudesta kompostorin pihan perältä, jonne meidät lapset aina käskettiin kiikuttamaan biojätteet. Onko muuten joku tietynlainen hake mikä sopii parhaiten kuivikkeeksi?
VastaaPoistaSe on hyvä lupaus ja maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa. Kuivikkeen materiaali riippuu aika paljon siitä, millaista biojätettä kompostoriin menee. Meillä on ollut vähän hienompaa, missä saattaa olla ihan sahanpurua ja liiterinpohjiakin seassa ja sitten on ollut todella karkeaa (jopa 5-senttisiä puunpalasia seassa). Isommat puunpalat maatuvat todella hitaasti, joten suosisin sellaista, missä on myös vähän hienojakoisempaa tavaraa seassa. Kokeilemalla löytyy itselle sopivin vaihtoehto.
Poista