maanantai 3. kesäkuuta 2019

Patio koekäytetty!

Eilen meillä vietettiin ensimmäistä kertaa aikaa valmistuneella patiolla ja kyllä oli mukavaa! Ruokaryhmä on koekäytetty kahvittelujen merkeissä ja lapset testasivat katuliiduilla laattojen piirustusominaisuuksia. Niin kiire oli saada paikat kuntoon ennen vieraiden saapumista, etten ehtinyt ottaa kuvia ennen taideteosten syntymistä, joten tulipahan testattua myös laattojen pesu. Patio on siis perusteellisesti koekäytetty joka kantilta ja hyväksi todettu. Kukkaruukut ja muutama muu pieni yksityiskohta patiolta vielä puuttuu.
Aloitetaan kierros talon nurkalta etupihan puolelta. En malttanut odotella laattojen kuivumista, sillä alkoi olla jo aika myöhä.
Osa laattojen kolosista on jo täytetty pikkukivillä, mutta suurin osa on vielä kesken.
Laatoistahan olisi myös voinut leikata sopivankokoiset palaset täyttämään rakosia, mutta mielestäni tämä tyyli tuo mielenkiintoa betonipintaan ja persoonallisen loppusilauksen patiolle.
Patiopenkin reunustaminen on vielä vähän kesken. Ruokaryhmän puoleiseen päätyyn on myös tulossa puusta ja raudoitusverkosta tehty seinä, jota vasten kärhöt pääsevät kiipeilemään.
Liiterin edessä on kolmiopenkki, jossa kasvaa jo hunajamarja 'Ilo' ('Vostorg'), pieni syyshortensia 'Prim White' sekä joitain kesäkukkia. Hunajamarjoja on tarkoitus istuttaa kolme tähän penkkiin.
Grillikatoksen edustan laatoituksessa olikin pohtimista kerrakseen, sillä piti keksiä tapa, jolla 50*50cm:n laatat saadaan vaihtumaan kauniisti 40*40cm:n laattoihin. Laattoja sommiteltiin varmaan kymmenellä eri tavalla ennen kuin löytyi mieluisa lopputulos. Tästä tulee vielä hyvä kunhan saan täytettyä koloset luonnonkivillä.
Takapihan puolelta katsottuna näkyy suuri istumakivi. Sille on tulossa kuvan oikeasta ylänurkasta kaveri, joka olisi tarkoitus siirtää kuvan vasempaan alanurkkaan. Älkää kysykö, miten...
Viime kesänä aloittamani kivipolku jatkuu tuivioiden edestä kaartaen patiolle. Laitoin yhden ylimääräiseksi jääneen betonilaatan reunakivien "ulkopuolelle" yhdistämään luonnonkivipolku paremmin laatoitukseen. Toinen istumakivi tulisi siis tuohon grillikatoksen vieressä näkyvän valkoisen suodatinkankaan pään kohdalle.
Vilkaistaan vielä pikaisesti etupihan puolelle. Pation reunakiveys jatkuu suoraan pensasryhmän reunuksena.
Kas näin. Tulipas kerralla viimeistellyn näköinen reuna tännekin eikä heinä enää kiipeä kukkapenkin puolelle.
Ja tässä viime kesänä tehdyn kiveyksen vanhat betonilaatat yhdistyvät uuteen laatoitukseen. Luonnonkivet häivyttävät väri- ja pintaerot ja lopputulos on mielestäni aika onnistunut. Vaikkakin vielä hieman kesken.
Suuret kiitokset isälleni, joka uurasti hiki hatussa apunamme kaksi täyttä työpäivää patiotyömaalla ja äidilleni saman ajan täyspäiväisestä lapsenvahtiavusta! Kiitoksia myös isännän veljelle, joka uhrasi vapaapäivästään muutaman tunnin työmaa-apulaisena olemiseen! Eipä ilman teidän apua olisi patio näin vauhdilla valmistunut. Eiköhän tässä vielä kesän aikana järjestetä grillijuhlat ja testata työn jälki ihan perusteellisesti.

Blogini on saanut taas äskettäin muutamia uusia lukijoita. Tervetuloa! Toivottavasti viihdytte Hiidenkiven puutarhan kuulumisien parissa! Mukavaa viikkoa!

29 kommenttia:

 1. Oih, onpas siellä siistin näköistä ja vauhdilla on tullut valmista! Nuo luonnonkivet laattojen lomassa on just hienot, pehmentää vaikutelmaa kuvasti : ) Ihanasti vielä koko kesä jäljellä tehdä uusiin penkkeihin istutuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koko kesä myös aikaa etsiä luonnonkiviä ja täytellä laatoituksen kolosia :D

   Poista
 2. Kiva patio ja mukavaa tehdä täydennys istutuksia kesän mittaan.

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva idea täyttää aukkopaikat luonnonkivillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta luonnonkivet ovat kauniita ja hyvinkin käyttökelpoisia myös tällaiseen.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Todella nopeasti saitte näkyvää aikaan. Samansävyiset kivet laattojen välissä tuovat kivasti elävyyttä laattapintaan ja reuna- alueen kasvit tulevat luomaan kauniin loppusilauksensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eniten odotan ehkä sitä, että saadaan kärhöseinämä kasaan ja paikoilleen.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Minäkin haaveilen raudoitusverkosta köynnöksille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Raudoitusverkko onkin hyvä kiipeilytuki, sillä se on tukevaa ja samalla tarpeeksi ohutta, joten köynnökset saavat siitä hyvän otteen.

   Poista
 7. Hieno lopputulos. Minustakin pienet luonnonkivet laattojen välissä elävöittävät pintaa ja liittävät ne hyvin toisiinsa. Nyt kasvit pääsevät tekemään loppusilauksen.
  Raudoitusverkko kärhöjä varten on hyvä ja kestävä idea. Kiva, että saitte kaiken nopeasti valmiiksi. Nyt on koko kesä aikaa nauttia valmiista patiosta ja poluista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitäisi vain jostain kaivella lisää kiviä, jotta saisi täytettyä viimeisetkin koloset.

   Poista
 8. Peruslaattapatio ei olisikaan niin eloisa kuin tämä yhdistelemällä tehty pinta. Kokonaisuus on harkiten suunniteltu ja sitten se voidaan toteuttaa näin nopeasti. Kivalta näyttää ja kasvit täydentävät tunnelman lopullisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vuosi tuota suunniteltiin ja mielessä pyöriteltiin, joten asennus sujui joutuisasti.

   Poista
 9. Tulipa hieno ja mielenkiintoinen tuosta. Hyvä idea laittaa noita pikkukiviä joukkoon. Ja istutusalueet kun kasvavat suuriksi, niin tulee upea.

  VastaaPoista
 10. Hienolta näyttää! Minäkin pidän kovasti luonnonkivien ja laattojen yhdistelmästä, oikein onnistunut lopputulos. Nyt ei muuta kuin nauttimaan kauniista, uudesta patiosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Patiosta onkin jo nautittu useampaan kertaan ruokailun ja oleskelun merkeissä.

   Poista
 11. Kyllä pihan ilime muuttuu palio yhyren viikonlopun aikana. Jos nua aukkopaikat olis täytetty laatoolla, olis siitä tullu tylsän näkööne. Etupihan laatootus o siksi onnistunu, että ireaa kannatti jatkaa. Ny onki kiva hengähtää hetki ja sommitella rauhas kasvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos patio olisi ollut kokonaan betonilaatoista, olisivat molemmat alueet olleet tavallaan irrallaan toisistaan. Nyt ne sopivat paremmin yhteen, vaikka pation laatat ovatkin aivan uusia. Istutinkin jo tänään pari kasvia tuonne.

   Poista
 12. Huh huh, siellä on pantu tuulemaan! Mukavan erilainen ja persoonallinen ratkaisu. Kunhan kaikki on valmista, saatte hienon kokonaisuuden.

  VastaaPoista
 13. Hienosti keksitty laittaa noita pieniä kivialueita laattojen lomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Halusimme elävöittää yksitoikkoista betonilaattapintaa luonnonkivillä.

   Poista
 14. Toistan edellisiä kommentoijia: pikkukivet laattojen lomassa ovat tosi kiva idea!! Ja kärhöseinä kuulostaa ihanalta. Varmasti oli hyvä juttu, saada kertarysäyksenä patio viimeistä vaille valmiiksi. Tilaa voi jo nyt käyttää ja pienten lapsien kanssa pitkään jatkuva rakennustyömaa ei ole aivan yksinkertaista. Istuttaminen onkin sitten mukavaa, kun muu alue on valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jo se pari viikkoa ennen laatoitustyön aloitusta oli aikamoista hermojen testaamista, kun lapset kiipeilivät kerta toisensa jälkeen laattapinojen ja maakasojen päälle ja heittelivät mursketta pitkin nurmikkoa. Nyt pitäisi saada äkkiä kolot täytettyä luonnonkivillä ennen kuin kuopus tyhjentää niistä kivituhkat pois. Jotain pääsinkin jo istuttamaan, mutta monta kasvia sinne vielä sopii :)

   Poista
 15. Hieno tul teijän patiosta. Kiva idea laittoo luonnonkivvii laattojen välliin. Kuhan kasvillisuus levivää penkeissä, lopputulos on kaunis!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!