tiistai 9. huhtikuuta 2024

Vihdoin edistystä

Jos viime viikolla kevään edistyminen junnasi paikoillaan, niin tämä viikko on alkanut aivan toisissa merkeissä. Vielä viikonloppuna satoi lunta ja räntää maan valkoiseksi mutta sunnuntaina iltapäivällä sää vaihtui vesikeliin ja sillä tiellä ollaan edelleen. Viime yön alin lämpötila oli peräti +3 astetta, joten sulaminen ei pysähtynyt yöksikään. Pihaantulon jäätiköstä puolet on jo sulanut ja talon ympäriltä lumihanki vetäytyy joka päivä muutaman sentin kauemmas seinästä. Ränneistä kuuluu kova lorina ja linnut ovat alkaneet sirkuttaa täysin palkein. Kuulin sunnuntain räntäsateessa ensimmäistä kertaa peipposenkin laulavan. Puoli kuuta peipposesta kesään tuskin pitää paikkansa mutta ehkä lumista on merkittävä osa puolikkaan kuukauden aikana hävinnyt.

Kivikkorinteestä paljastui jo sammalleimun latvoja.
Harmaa ja hieman tihkusateinen sää ei olisi oikein innostanut kuvauspuuhiin mutta nyt kun edistystä on tapahtunut joissain paikoissa jopa huomattavan paljon, pitihän se jollain lailla saada laitettua muistiin. Ei mene kauaa, kun kivikkorinteen vanha osa on kokonaan näkyvillä. Aita on paljastunut jo melkein puoleenväliin ja rinteen etureunakin hyvän matkaa. Aurinkoisena päivänä juuri tuohon kohtaan paistaa aurinko melkein koko päivän, joten sulaminen on silloin nopeaa.
Karosta ulko-ovelle on vielä muutaman metrin matka paksua jäätikköä mutta jyrkin rinne on jo turvallinen kulkea.
Keltaisessa nurkassa ei vielä näy krookuksen piippoja. Jatketaan siis matkaa.
Ulkovaraston lämpötilan pitäisi jo alkaa pysyä vakituiseen plussalla, joten päätin kaivaa hankikylvöt lumen alta ja viedä ne ulkovarastoon. Joskus kylvökset ovat alkaneet itää jo hangen alla mutta nyt missään ruukussa ei näkynyt vihreää. Ihan hyvä niin. Nyt saavat sulaa rauhassa ja itää omia aikojaan. Ihan vielä en uskaltanut nostaa kellarista puuvartisia talvehtijoita varastoon mutta jos ennusteessa näkyy samanlaista säätä vielä viikon kuluttua, sitten uskaltaa paremmin. Muuten olisi voinut tälläkin kelillä nostella kasveja suoraan ulos mutta ulkovaraston edustalla on vielä paksulti lunta ja jäätä eikä seinän viereen olisi montaa ruukkua sopinut. Hankeen en taida arvokkaita kasvejani nostella, vaikka miten olisivat talven vain parin plusasteen lämmössä viettäneet. Odotellaan siis, että tulee vähän enemmän tilaa seinän varteen ja kömmitään sitten nostelemaan kellarista kylmänkestävimpiä kasveja tervehtimään saapuvaa kevättä.
Vanha silityslauta on nyt kylmäkäsittelystä tulleiden perennaruukkujen alusena.
Hauskasti huomaa, kuinka vesi näin keväisin löytää aina jossain vaiheessa tiensä johonkin. Sunnuntai-illan vesisateen ja sitä seuranneen aurinkoisen maanantain jäljiltä lumet sulivat niin nopeaan tahtiin, että varsinkin autotallin seinustalle kertyi valtava vesilammikko. Kävin viskomassa maanantaina aamupäivällä pari kertaa vettä lumilapiolla suota kohti kulkevalle polulle, jotta aurinko pääsisi lämmittämään paremmin betonilaattakäytävää. Vielä iltapäivällä töihin lähtiessäni nurkalle oli kertynyt lapsille kunnon lätäkkö kuraleikkeihin. Viime yön aikana kaikki vesi oli kuitenkin hävinnyt. Jään reunaan oli ilmestynyt pieni onkalo, joka oli ilmeisesti vetänyt lammikon alamäen suuntaan kohti suota. Voi tietysti olla mahdollista, että onkalo ei ollutkaan veden aiheuttama, vaan jonkun hiiren talvitunneli. Toivottavasti lumen alta ei paljastuisi ihan niin paljoa myyrän käytäviä mitä viime keväänä.
Varaston ovelta kärhökaari- ja majapenkkejä kohti. Lunta riittää vielä mutta Karon kohdalla ei enää lainehdi vesi.
Pienikukkainen orkidea teki koko talven ajan nuppuja mutta kuivatti niitä valon puutteessa. Nyt nuput jaksavat kehittyä loppuun asti.

Aurinkoa on saatu vähän turhan harvakseltaan mutta eilen se paistoi komeasti koko päivän. Kuskasin taas aamupäivän taimia ikkunalta toiselle. Ulkoeteisessä talvehtinut muratti on päässyt pilvisempinä päivinä rappuselle ulkoilemaan mutta ihan täyteen aurinkoon en sitä uskaltanut nostaa kuin hetkeksi aikaa. Sen sijaan kukkivat sipulikukat pääsivät rappuselle koko päiväksi. Nostin ne sisään vasta illalla kotiin tullessani. En ole vielä nähnyt meillä ensimmäistäkään talviunilta herännyttä kimalaista tai mehiläistä mutta jos niitä oli jo liikkeellä, niin oli ainakin pikkuisen evästä jo tarjolla. Kestävät myös kauemmin, kun saavat olla välillä viileämmissä oloissa. Yöksi en sipulikukkia uskaltanut rappuselle jättää, ettei vain joku nälkäinen rusakko käy myös herkuttelemassa.
Hyasintit ja krookukset nauttivat auringosta.
Viime aikoina työt ovat pitäneet minut niin kiireisenä, että muuta ei ole jaksanut eikä oikein ehtinytkään tehdä. Olen käynyt välillä lueskelemassa postauksianne mutta kommentointi on valitettavasti jäänyt kovin huonolle tolalle. Kunhan tästä viikosta vielä selvitään, niin sitten pitäisi olla taas jokunen viikko kevyempää. Lähiaikoina minulla on pienimuotoiseen työnkuvan laajenemiseen liittyvä parin tunnin koulutus, josta olen jo nyt aika täpinöissäni. Tai ainakin näin etukäteen tuntuu, että kyseinen homma voisi olla hauskaa vaihtelua perustyön oheen. Olen myös hakenut ihan oikeasti kouluun. Jos minut otetaan sisään, pääsen laajentamaan ammattitaitoani alalla, josta pidän valtavasti. Valmistumisen jälkeen meni melkein kymmenen vuotta, ettei minkäänlainen opiskelu houkutellut. Pikemminkin tuli kylmät väreet selkäpiihin, kun edes ajatteli asiaa. Ehkä välillä tuli otettua opinnot liian vakavasti ja olihan siinä jo tullut opiskeltua yhteen menoon aika pitkään, kun lukion jälkeen tein vielä kaksi ammattitutkintoa peräjälkeen. Ilmeisesti nyt on kuitenkin kulunut riittävän pitkä aika edellisistä opinnoista, ettei ajatus opiskelusta tunnu enää vastenmieliseltä. Saan edellisistä kouluista hyväksiluettua suuren osan pakollisista kursseista, mikä keventää opiskelua kummasti. Jäljelle jää vain ne hauskimmat osa-alueet. Ensin pitää vain erottua edukseen muista hakijoista, jotta minut hyväksyttäisiin opiskelijaksi. Sellainen pikku sivuseikka vain...

Ärhäkän värinen 'Jaan Bos' vähän pilvisempänä päivänä kuvattuna.
Keväisen lämpöistä viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Nuo sinun sipulikukka-astiasi ovat niin ihanat!
  Ja ihanaa on sekin, että lunta häviää, jäätikköä häviää ja jopa syntyneitä lammikoita häviää. Ei mene kauaa, kun piippoja alkaa nousta.
  Täällä tapahtui tänään ihmeiden ihme: krookus 'Yalta' raotti ensimmäistä kukkaansa juuri tänään: sinä päivänä, kun olin veikannut sen tulevan kukkaan Koska kukkii -haasteessa.
  Niin että ihmeitä tapahtuu!
  Onnea opintoasioihin ja uusiin työkuvioihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et arvaa, kuinka paljon kukkivista sipulikukista on iloa täällä, jossa vasta parista kukkapenkistä näkyy vain pieni aavistus reunasta eikä piipon piippoa missään. Maa on kyllä niin umpijäässä, että voi mennä kauankin ennen kuin piipot pääsevät nousemaan.
   Olipa mainiosti arvattu! Miten täsmällinen ajoitus silläkin kevätkukkasella.
   Kiitos! Opintoasiat jäävät sille tielleen, jos en pääse sisään, mutta onpahan nyt edistetty asiaa ainakin hakemuksen verran.

   Poista
 2. How beautiful the pots with the little flowers that came out of the bulbs and the surrounding snow.. They herald Spring in such a beautiful way🌻🌼🌥️!

  VastaaPoista
 3. Teillä vielä lunta riittää . Meillä mökillä ulkokameran mukaan on todella vähän lunta jäljellä .
  Ompa pirteän värinen hyasintti 😃 . Minulla ei ollut hankikylvöissä mitään mutta muuten istutin todella paljon uusia kasveja mitä sain vaihdossa . Taisi olla neljäkymmentä uutta . Jännittää miten on istutus onnistunut .
  Toivottavasti sinunkin hankikylvösi lähtee kasvuun ja pääset oppilaaksi .😃 .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne sitä osui talven mittaan vähän reilummalti mutta nyt se on kyllä sulanutkin ihan kiitettävää vauhtia. Sademittarin pidikekin oli ilmestynyt jo esiin.
   Sinulla onkin paljon jännitettävää. Luulen, että ainakin osa omista kylvöistäni itää mutta osa oli kyllä aika vanhoja siemeniä, joten ei välttämättä ole kummoista itävyyttä tiedossa. Mutta sen näkee tässä kevään mittaan. Kiitos!

   Poista
 4. Hienoa, että sielläkin kevät etenee jo silminnähden.
  Tsemppiä sinulle ja toivottavasti saat haluamasi opiskelupaikan (uskon, että olet vahvoilla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tätä jo odotettukin! Nyt lumen sulamisen jo erottaakin, kun hangesta alkaa paljastua yhtä sun toista, kuten pensaiden latvoja ja sademittarin pidikkeen pää.
   Kiitos!

   Poista
 5. Toivottavasti sinut hyväksytään opiskelemaan. Minusta aikuisopiskelu on paljon antoisampaa, kuin nuorena. Elämänkokemus auttaa monissa asioissa eteenpäin. Sinä olet aina aktiivinen postaaja ja kommentoija. Pieni kommenttitauko ei maailmaa kaada.
  On teillä vielä lunta. Eiköhän sen sulamistahti tässä päivien myötä kiihdy. Luultavasti kaikki piipot ja monet perennatkin ovat siellä hangen alla lähtökuopissa. Kukkivista sipuleista saat onneksi vähän helpotusta kevätkaipuuseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo voikin olla ihan totta, että aikuisena saa opinnoista enemmän irti. On ollut aikaa sisäistää nuorena opitut asiat ja pystyy ihan toisella tavalla yhdistelemään niihin uutta.
   Lumen sulaminen on nopeutunut huomattavasti nyt, kun on ollut monta päivää plussalla ja välillä on satanut vettäkin. Hangesta alkaa paljastua merkkejä muustakin kuin vain lumesta. Iloinen yllätys oli sademittarin ilmestyminen, sillä se on muistaakseni 70-80cm korkea. Lunta on siis siinä kohdassa enää 50-60cm. Voihan sitä toivoa, että sipulikukat ja perennat ovat kasvuunlähtövalmiina hangen alla. Luulen kuitenkin, että tänä vuonna tarvitaan vähintään muutama päivä roudan sulattelua ennen kuin piipot pääsevät puskemaan esille.

   Poista
 6. Toivottavasti saat opiskelupaikan! Opiskelu on aikuisena mukavaa, siihen osaa suhtautua ihan erilailla kuin silloin nuorena, lähes lapsena. Kevät etenee sielläkin, kun se pääsee vauhtiin niin lumet sulavat nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin toivon, että opiskelupaikka irtoaa. Lumien sulaminen on nopeutunut huomattavasti, kun ympäri vuorokauden on ollut plussan puolella. Edelleen on pitkä matka piippoihin mutta päivä päivältä ollaan lähempänä.

   Poista
 7. Kevät tuntuu etenevän siellä teilläkin. Meiltä lähti aurinkopuolen pihan lumet parissa päivässä, varjoissa on vielä paksusti kinosta. Kohta aurinkopuolella on sen verran maa kuivahtanut, että voisi harkita haravointia. Onnea hakemuksellesi, toivottavasti löydät itsesi opiskelijana piakkoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenee hyvinkin. Täällä ei vielä niin pitkällä olla, että olisi lähtenyt kokonaan lumet edes aurinkoisimmilta paikoilta mutta kinokset madaltuvat joka päivä ja pihaantulotielle on pian sulanut kulkukelpoinen väylä. Kiitos!

   Poista
 8. Meillä Porissa peipponen taisi myös erehtyä kevään tulosta. Kävi lauleskelemassa jo monta viikkoa sitten. Ehkä oli katsonut kalenteria väärin. Ajelin eilen Helsingissä ja Vanha Helsingintien varressa oli ihan valtavat kevättulvat. Ehkä myöhäisistä kinoksista kannattaa näillä sateilla olla tyytyväinen, jos vaikka auttaisi tulviin. Pidetään peukut pystyssä, että pääset opiskelemaan haluamaasi alaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ihan säälittää lintuparat, kun tulevat lumen ja jään keskelle etelän lämmöstä. Täällä ei ole sunnuntain jälkeen kunnolla onneksi satanut. Tulvia voi tulla näistäkin kinoksista moneen paikkaan, jos kovin nopeasti sulavat.
   Kiitos!

   Poista
 9. Nyt kyllä lumet sulaa niin, että melkein kohinan kuulee;) Kyllä tätä on odotettukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä vain melkein; äsken juuri kuuntelin ja katselin hetken aikaa, kun kiven kyljessä lumi suli. Odotettu on kovasti!

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!