perjantai 5. huhtikuuta 2024

Kun mitään ei tapahdu

Aika on tuntunut suorastaan pysähtyneen tällä viikolla, ainakin jos ajan kulumista mittaa lumen sulamisen mukaan. Ei sula. ei sitten millään mutta ei sitä onneksi ole tullut lisääkään. Viimeisen parin päivän ajan on ollut kipakkaa pakkasta, joten vielä viikonloppuna märkänä ollut lumi on jäätynyt pohjia myöten umpijäähän. Tai siltä se ainakin tuntuu. Tarkkoja lumensyvyysmittauksiakaan ei oikein voi tehdä, kun ei saa mittakeppiä uppoamaan maahan saakka. Etupihalla on kuitenkin vielä valtavat nietokset, takapihalla silmämääräisesti arvioiden korkeintaan puoli metriä lunta.
Yritin upottaa rautalapion hankeen. Ei onnistunut kovin hyvin...
Pihaantulon jäätiköt onneksi hajosivat ohuimmista kohdista.
Olen aloittanut kevään edistämisen perinteisesti pihaantulotiestä, jotta postinhakureissulle pääsisi ilman nastakenkiä. Maaliskuun lopussa sain hakattua pienet alut sohjoiseen jäähän ja odotin kovasti aurinkoisia päiviä, jotta tumma kiveys sulattaisi jäätä ympäriltään yhä kiihtyvällä tahdilla. Vähän heikkoa oli sulaminen, kun aurinko ei paistanut moneen päivään. Viimein eilen oli pilvetön taivas mutta lämpömittarissa samaan aikaan -10 astetta. Sen verran tehokas koko päivän porottanut aurinko oli kuitenkin ollut, että jää oli hieman alkanut ohentua. Kun illalla tulin töistä kotiin, oli jäätikön reunasta napsahdellut auton renkaiden alla irti aika isojakin palasia, jotka sain tänä aamuna rautalapiolla naputeltua irti. Tänään on taas pilvisempi päivä, mutta ehkä hetkittäin pilvien lomasta kurkisteleva aurinko sen verran taas lämmittää kiveystä, että sulaminen edistyy edes vähäsen.
Kasvimaalla on alkanut ensimmäinen lava tulla esiin.
Vielä ei tarvitse harkita suorakylvöihin ryhtymistä edes kylmänkestävillä lajeilla, vaikka ensimmäinen lava onkin alkanut paljastua hangen alta. Multa on umpijäässä eikä ihan hetkessä sula saati lämpene kylvökuntoon. Kunhan loput lumet sulavat lavan päältä, laitan siihen kannen, jonka alle nostan kylmäkäsittelyssä olleet perennaruukut. Siinäpähän alkavat hiljalleen heräillä samalla kun lavassa multa sulaa. Sitten kun maa alkaa kannen alla kunnolla lämmetä, saa sinne kylvää jo retiisejä, rucolaa, salaatteja ja mustajuurta. Tavoite on, että pääsisin kylvöihin jo 20. päivän tienoilla. Viime keväänä tein tuohon lavaan ensimmäiset kylvöt 23.4. Lunta oli silloinkin vielä aika paljon mutta kaikki kasvimaan lavat olivat jo esillä ja multa pinnasta sulanut. Kunhan vielä parista pakkaspäivästä selviää, pitäisi ennusteen mukaan lämmetä meilläkin reippaasti.
Ensimmäiset tuoksuherneet ovat itäneet.
Tuoksuherneet kestävät myös hyvin kylmää, joten ehkäpä siirrän myös ne aika pian lavakauluksen kannen alle tai ulkovaraston ikkunalle. Vielä saavat kuitenkin olla ainakin viikon verran sisällä, jotta loputkin siemenet itävät ja sitten ehkä eteisessä hetken aikaa totuttelemassa viileämpään. Tänä kesänä on pakko saada kerättyä siemeniä tuoksuherneistä. Käytin nimittäin kaikki vanhat pois. Kaksi peräkkäistä märkää kesää on vaikeuttanut siementen keräämistä, sillä kukat eivät ole joko pölyttyneet, kun pörriäiset ovat pitäneet sadetta koloissaan tai sitten siemenet ovat alkaneet itää paloissaan jo ennen kuin ovat tuleentuneet. Yritä siinä sitten kerätä itämiskelpoista materiaalia tulevien vuosien kylvöihin. Nyt säiden haltija voisi olla kuulolla sen verran, että heittäisi tähän meidän kohdalle vaikka hyvin paikallisen kuivuuden heinä-elokuuksi. Jos siis pitää ääripäästä toiseen mennä eikä voi antaa yhtä sadepäivää viikon-kahden välein ja muuten kesäisen lämmintä poutasäätä. Siemenvarastot ovat tyhjillään ja ainakin tämä puutarhuri on lopen kyllästynyt tyhjentämään täysiä vesisäiliöitä kerta toisensa jälkeen jorpakkoon.
Taimien valohoitoa.
Pilviset päivät ovat olleet tuskaisia taimilleni. Niinpä heti ensimmäisen aurinkoisen päivän osuessa kohdalle taimet saavat seikkailla ympäri huushollia auringon perässä. Päivän ensimmäiset valonsäteet osuvat olohuoneen sohvalle, joten se saa sitten palvella taimipöytänä tähän aikaan keväästä reilun tunnin ajan. Myöhemmin keväällä aurinko nousee sen verran korkeammalta, että sohvan valaistus alkaa aiemmin ja kestää vähän pidempään. Sohvalta taimet siirtyvät muutamaksi tunniksi takkahuoneen ikkunalle ja iltapäivällä osa keittiöön, osa varsinaiseen taimikasvattamoon vierashuoneen ikkunalle. Tuleepahan jumpattua ja ehkä taimistakin kasvaa vahvempia, kun heiluvat paikanvaihdoissa. Olen pyytänyt lapsia kuskaamaan tomaattien ja chilien taimet auringon perässä silloin kun olen itse töissä, joten paikanvaihdos ei aina ole ihan sitä tasaisinta mahdollista kyytiä. Toistaiseksi joka ikinen taimi on kuitenkin säilynyt kyydityksestä vahingoittumattomana.
Eteisessä onneksi tapahtuu enemmän keväisiä juttuja. Hyasintit 'Jaan Bos' alkavat aukoa nuppujaan.
Sinisahramit 'Blue Pearl' alkavat jo olla loppusuoralla mutta onneksi vielä muutamia nuppuja nousee kukkimaan.
Sahramien kanssa samaan ruukkuun istutetut narsissit ovat vasta nousemassa. Pelkäsin, etteivät ne aio herätä ollenkaan, mutta vihdoin tänä aamuna löysin ensimmäisen vihreän lehdenkärjen aivan mullan rajasta. Pitkään odotuttivat mutta pääasia, että ovat hengissä. Hyvää viikonloppua!

14 kommenttia:

 1. Lunta riittää täälläkin muttei ihan noin paljon .Tänään on satanut taas lisää.
  Minulla on vain kolme tomaatin tainta ne aion nyt sitten kasvattaa lasituksen sisällä mökillä . Sarkoruusuja ja samettikukkia on noussut mukavasti pintaan myös kotona pöydällä .Pitää vaan nyt keksiä jotain muuta kun puutarha hommia ei ole . Suunnittelukin on mukavaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne on luvattu ensi yölle ja parille seuraavalle päivälle lumisadetta mutta sitten pitäisi lämmetä. Sitä odotellessa... Suunnitellessakin saa ajan mukavasti kulumaan.

   Poista
 2. Voi sentään. Kyllä tuo rautalapio hangessa -kuva näyttää aika hyvin hangen koostumuksen. Jos teillä ei ole tullut lunta lisää, niin täällä sitä tulee parhaillaan. Sitä taitaa olla jo monta senttimetriä!!
  ;-)
  Mutta ei tämä tosiaan kovin mieltä ylennä, karsea sitkeä talvi, alkoi jo marraskuussa eikä vielä huhtikuussakaan tajua siirtyä takavasemmalle. Voi helv---in helv---i.
  Onneksi sinulla on kumminkin aivan ihana krookusniitty eteisessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tarvinnut pelätä upottavaa hankea ja lunta sukissa. Ei antanut hanki periksi, vaikka tasajalkaa hyppi päällä. Älä huoli, ne lumisateet ovat tulossa tänne päin ja ensi yöstä alkaen sitä pitäisi ennusteen mukaan sataa meilläkin. Ei päästä siis yhtään helpommalla, tosin täällä se muutama senttimetri ei tunnu missään.
   Krookukset ovat valitettavasti olleet pääsääntöisesti auki silloin kun olen itse töissä. Muutaman kerran olen onneksi nähnyt ne parhaassa kukassa. Pitää muistaa jatkossa, että kannattaa suosia näissä kellaritalvetuksissa jotain sellaista lajia, joka pitää kukkansa auki aamusta iltaan myös pilvisellä säällä.

   Poista
 3. Sementin kovaa hankea, voi ei. Se kaipaisi päivällä kovaa aurinkoa ja yöllä haurastuttavaa vesisadetta. Olo on kyllä melkoisen pettynyt, pääsiäisenä kevät oli pitkällä ja nyt ollaan taas talvessa. Valohoito on tarpeen kunhan vaan aurinko paistaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki on nyt melkoisen kovaa ja vaatii varmasti monta päivää plussakeliä, että sulamista alkaa taas tapahtua. Täällä vielä odotellaan sitä "pitkällä olevaa kevättä", pääsiäisenäkin oli taivas pilvessä ja välillä satoi vettä. Jospa pimeän kevään vastapainoksi kesä olisi aurinkoinen.

   Poista
 4. Ihme talvi. Joko ei viikkoihin tapahdu mitään tai sitten tapahtuu liikaa liian usein lumisateiden muodossa. Tulin juuri kolaushommista. Pääsiäisen piipot ovat tanakasti lumen peittämiä. Kuten kaikki muukin. Valo- ja lämpöhoito olisi toiveissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Tässä vaiheessa kevättä kaipaisi jo lämpimämpää säätä ja paljon aurinkoa. Täällä ei vielä ole niin paljoa satanut, että kolaamaan pääsisi. On vain todella liukasta, kun sentin pakkaslumikerros peitti kaikki jäätiköt. Olisi nyt edes satanut oikein vetistä räntää, joka olisi tarttunut tiukasti jäähän ja alkanut sulattaa sitä siinä samalla.

   Poista
 5. Täälläkin lumitilanne on aika lohduton. Ja vaikka omenatarhassa näkyy jo maata, se on niin jäässä, ettei piippoja juuri vielä näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samassa veneessä ollaan siis. Jospa pian tulisi kunnon lämpöaalto, joka lähtisi sulattamaan lunta ja maata oikein vauhdilla.

   Poista
 6. Meilläkin jämähti talvi paikoilleen lupaavan pääsiäisen jälkeen. Oli ihan tosi kylmää hyisen viiman kanssa, mutta odotan parempaa alkavalle viikolle. Kiva, että taimesi pääsevät valohoitoon ja saat jopa lapsista apua taimien liikuttelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valohoitoa ei riittänyt kuin yhdelle päivälle kunnolla ja hyvin pienissä pätkissä toisena päivänä. Parempi kuitenkin sekin kuin ei mitään. Lasten apu onkin tarpeen, jos en itse ole kotona silloin kun aurinko paistaa eri ikkunalle. Tään päivän aikana sää muuttui aamun -5 asteesta illan +3:een ja vesisateeseen. Luulisi lumien ja jäätiköiden nyt saavan vauhtia sulamiseen.

   Poista
 7. Meillä satanut taas vettä kaatamalla aamusta asti. Lumet ovat lähes sulaneet, mitä nyt kolauskasoja on jäljellä. Maa on vettä täynnä, ojat ja joet tulvivat yli äyräiden. Silti maa ei tunnu sulavan mitenkään nopeasti. Tainnut pakkanen mennä kovin syvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin satoi tänään hyvin vetistä räntää ja myöhemmin ihan puhdasta vettäkin. Hanget eivät vielä ole vajuneet yhtään mutta jos tällainen sää kovin pitkään jatkuu, varmasti alkaa sulamistakin tapahtua.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!