lauantai 13. huhtikuuta 2024

Fiilistelyä keväisessä puutarhassa

Nyt tuntuu jo oikeasti keväältä täälläkin. Lumi sulaa vauhdilla ja jopa varjossa tuntui tänään melko lämpimältä. Auringossa tarkeni oleskella hetken t-paidassakin, kun lapset ulkoillessaan huomasivat kuningatarkimalaisen ja kaksi nokkosperhosta sipulikukkaruukuissani ja hälyttivät minut sisältä paikalle. Olimme pari tuntia aiemmin käyneet pyöräilemässä ja nähneet kevään ensimmäiset nokkosperhoset kauempana kylillä. Siinä vaiheessa vain totesimme, että meillä on vielä niin paljon lunta, että ei varmasti näy perhosia. Ei näytä lumi estävän, kun on syötävää tarjolla! Kimalaisesta en valitettavasti ehtinyt saada kuvaa mutta perhoset malttoivat pysytellä aloillaan paremmin.
Hyasintti ja taustalla olevat viimeiset krookukset näyttävät kelpaavan hyvin nokkosperhoselle. 
Kyllä kannatti syksyllä istutella alesipuleita ruukkuihin ja tuoda ne hyvissä ajoin ulkoeteiseen heräilemään. Ja erityisesti nostaa pihalle, kun näemmä ensimmäiset nälkäiset olivat jo liikkeellä meilläkin. Ensi syksynä voisi nostaa ihan kukkapenkeistä helmililjoja ruukkuun, jotta saisi monipuolisemman kattauksen hyönteisille. Täällä kun ei juuri muuta vielä ole kukassa kuin puutarhaihmisten kukkasipuliruukut ja ehkä pajut. Leskenlehtiä emme pyörälenkillämme nähneet, vaikka moni aurinkoinen tienpientare olikin varmasti ollut jo pitkään sulana.
Kosiopuuhissa kenties? Kärpänenkin pääsi kuvaan.
Kärpäsistä puheenollen: ikävämpi yllätys mönki tänä aamuna ulos siitä 'Harlequin'-amarylliksestä, josta löysin kuukausi sitten narsissikärpäsen toukan. Selvästi puolen tunnin 46-asteisessa vedessä kylvetys ei riittänyt tuhoamaan koteloitunutta toukkaa, joka katsoi nyt sopivan hetken tulleen ja ryömi amarylliksen sipulista ihmettelemään ulkomaailmaa. En tiedä, mikä sai minut tutkimaan juuri silloin amaryllistä mutta hyvin pian jähmeästi liikkunut kärpänen löysi itsensä muovirasiasta ja kuvaamisen jälkeen mainospostin päältä, jossa kohtasi saman tien loppunsa.
Laittakaahan otuksen ulkonäkö mieleenne ja tarkkailkaa alkukesällä narsissikasvustojen liepeillä lentelijöitä. 
Narsissikärpänen on huonekärpästä selvästi rotevampi, kookas kärpänen. Kimalaisesta sen erottaa noista kärpäselle tyypillisistä melkein koko pään peittävistä mulkosilmistä. Kimalaisella on myös tuntosarvet, kärpäsellä ei. Voi rähmä, jos noita ällötyksiä on viime kesänä lennellyt enemmänkin ja toukat ovat tuhonneet vähät narsissikasvustoni! Ikäviä yllätyksiä alkaa löytyä myös puutarhasta. Toistaiseksi myyrien tunneleita ei ole näkynyt mutta paksut hanget ovat tehneet tuhojaan erityisesti pensasryhmässä. Pensashanhikkeista on revennyt paljon oksia ja niitä joutuu nyt leikkaamaan aika rankalla kädellä. Ne onneksi toipuvat nopeasti eikä runsaskaan leikkaaminen juuri näy loppukesän kukinnassa. Enemmän harmittaa puistoatsalea, josta oli revennyt yksi paksu oksa ja taittunut melkein poikki toinen, hitusen ohuempi oksa.
Siinä meni osa 'Illusian' kukinnasta.
Aurinkopenkin 'Illusia' näyttää toistaiseksi selvinneen lumikinoksista vahingoittumattomana. Lumet ovat vajuneet muutamassa päivässä puoleen siitä mitä ne olivat, joten tahti on ollut kerrassaan huimaa. Tänään esille ilmestyi pikkuisen kevätatsalean suojaverkko, joka on 35-40cm korkea (alla olevassa kuvassa aikalailla keskellä kuvaa. 'Illusian isompi verkkokehä näkyy sen ja aidan välissä). Jos sama vauhti jatkuu, pääsen minäkin aivan pian kukkapenkkeihin puuhailemaan.
Aurinkopenkkiä nurmikon kohdalle talven aikana kolatun lumivuoren huipulta kuvattuna.
Patiopenkistä löytyi hyvin talvehtineita mehitähtiä. Reitti patiolle alkaa myös paljastua.
Jos olisi huvittanut, olisi voinut lapioida patiota esille. Samalla suurin osa talven aikana lumelle kertyneestä noesta, puunlehdistä, Karon jätöksistä ja muusta törystä olisi lähtenyt. Ehkä huomenna on enemmän lapiointi-intoa. Tänään vain fiilisteltiin keväästä. Ja pestiin käsin sen verran pyykkiä, että kaikille on vielä alkuviikoksi puhdasta vaatetta päällepantavaksi. Pyykkikoneemme korjaaminen on nimittäin edelleen kesken, sillä varaosa on edelleen matkalla. Jospa kone tulisi jo siihen mennessä kuntoon, ettei tarvitsisi enää käsin pesemiseen ryhtyä. Johan tässä on reilu kolme viikkoa odoteltu.
Takapihalla lunta on enää parikymmentä senttiä. Ei enää mene saappaanvarresta lunta kenkään.
Viikolla satuin katsahtamaan ikkunasta ulos juuri kun valkoinen metsäjänis oli keskellä takapihaa. Yhtäkkinen tuulenvire sai kuitenkin luumupuissa riippuvat muovisuikaleet heilumaan ja se säikäytti pupun liikkeelle ennen kuin kännykkä ehti tarkentaa ikkunan läpi pitkäkorvaan. Pari kuvaa sain kuitenkin napattua, kun jänö pysähtyi tontin laidalle popsimaan jotain maasta. Varmuuden vuoksi kävin vielä kolistelemassa ovella, jotta jänis varmasti päättäisi suunnata vauhdikkaasti rauhallisempiin maisemiin.
Kerrankin takapihalla oli metsäjänis eikä aina vain rusakonroikaleet.
Jäniksen vieraillessa takanurkasta ei näkynyt muuta kuin pikkuisen pensashanhikkien latvoja ja muutenkin koko tontin laita oli vielä lumen vallassa. Nyt takanurkassa näkyy jo iso ala paljasta maata ja pääsin etsimään talvesta selvinneitä kasveja. Kevättähtien piippoja ei vielä löytynyt mutta monta vihreänä talvehtinutta perennaa ja valitettavasti myös joitain voikukan siementaimia sun muuta rikkaruohoa. Maa on jäässä, joten pitää vain malttaa rauhassa odotella ennen kitkemisyrityksiä.
Takanurkasta löytyi jo paljon vihreitä mättäitä.
Jouduin talvella viskomaan lunta jänisverkkojen ulkopuolelta verkkojen sisälle. Muualle sitä ei nimittäin enää mahtunut ilman että olisin samalla tehnyt jänöille oikein hyvät lumivuoret, joiden päältä olisi helposti päässyt luumupuiden kimppuun. Hankala lunta olisi ollut pulkallakaan kiskoa kauemmas, kun joka puolella oli 80-90-senttiset, maahan asti upottavat kinokset. Ounastelin jo silloin, että saatan vielä katua moista toimenpidettä ja nyt se pienen harmituksen hetki sitten iski. Luumupuiden juurella on tuplasti paksumpi kinos kuin muualla lähimaastossa eikä niitä pääse korkeiden verkkojen takia madaltamaankaan. Siellä ovat ne aikaiset krookukset ja kevätkurjenmiekat paksujen nietosten alla eivätkä esille tule kuin odottamalla. Varsinainen kärsivällisyysharjoitus tämä kevät!
Luumupuiden juurella on vielä kunnon kinokset.
Kasvimaalla sentään tapahtuu vauhdilla. Pari ensimmäistä lavaa on jo paljastunut käytännössä kokonaan eikä muissakaan enää paljoa lunta ole. Tänään sain reunimmaiseen lavaan kannen päälle vauhdittamaan mullan sulamista. Kunhan maakin sulaa, pitää katsoa, pystyykö pahasti kallistuneelle aidalle enää tekemään mitään. Verkkoaita on helppo suoristaa mutta lauta-aidan tolpat ovat jo monta vuotta sitten paljastuneet enemmän tai vähemmän lahoiksi maan alla olevilta osiltaan. Jos reunimmainen tolppa on jo ihan höttöiseksi lahonnut, ei tähän saakka riittänyt pystyyn tukeminen enää auta asiaa, vaan pitää taas poistaa yksi tai useampi pätkä aitaa. Sillä saa toisaalta aidan juurella kasvaville kuukausimansikoille lisää valoa mutta samalla häviää hyvä tuulensuoja kasvimaan päädyltä. Onneksi aitaverkkoa vasten voi laittaa köynnöksiä kasvamaan, niin tulee myös oikein hyvä näkö- ja tuulensuoja.
Kohta kylvöpuuhiin (no ei ehkä ihan vielä kuitenkaan).
Kivikkorinteen vanha osa on melkein kokonaan esillä.
Ja vihdoin se kevään odotetuin merkki: ensimmäiset piipot. Piippokausi on korkattu meilläkin käyntiin ja yllättävää kyllä, paljon aikaisemmin kuin odotin. Keltaisessa nurkassa krookukset ovat lähteneet melkein joka kevät kasvuun heti kun lumi vain on paennut niiden päältä mutta enpä odottanut, että ne olisivat tänä keväänä näin nopsaan ponnistaneet. Kuvittelin maan olevan umpiroudassa alkusyksyn pitkän pakkasjakson takia, mutta ilmeisesti paksu kerros päivänliljojen kuihtuneita lehtiä on pitänyt roudan vähäisempänä ja siksi krookukset ovat nyt näin pontevasti kasvussa. Viime keväänä oltiin samassa vaiheessa vasta 19.4. Taitaapa samalla mennä Koska kukkii -haasteen veikkaus krookusten kukinta-ajasta (29.4.) todella pahasti pieleen. En millään jaksa uskoa, että kukkia joutuisi odottelemaan vielä yli kaksi viikkoa, kun piipot ovat jo noin isoja. Tai sitten saa olla todella kylmä ja pilvinen pariviikkoinen edessä (toivottavasti ei!).
Ensimmäiset krookuksenpiipot löytyivät keltaisesta nurkasta.
Onpas kivaa, kun kevät saapui vihdoin tännekin!

22 kommenttia:

 1. Erinomaisesti näyttää kevät etenevän siellä. Meillä jänöt ja rusakonroikaleet juoksevat hangilla ja syövät lähes kaiken, mikä hangen päällä näkyy. Nyt aamusta kuulosti siltä, että sataa vettä. Eilen levittelin lunta etupihalla ja hyvin levitelty lumi suli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä vauhti päällä kevään etenemisessä. Täälläkin sataa nyt vettä. Mieluummin olisin ottanut aurinkoista säätä, niin ei olisi joka paikka koko ajan läpimärkänä.

   Poista
 2. The first flowering bulbs bring Spring, which you come a little later! Very nice pictures of the butterfly and the bee. But the work in the garden is also progressing! Neat post, thank you🌷!

  VastaaPoista
 3. Teilläkin näyttää siltä, että nyt lumet lähtevät kovaa vauhtia. Meillä ei ole enää yhtään lunta (no, jossain pimeässä notkossa saattaa olla lumipallon verran). Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet sulavat nyt melkein silmissä ja pälvipaikat laajenevat hyvää vauhtia. Kiitos, samoin!

   Poista
 4. Huh, noita lumikinoksia, mutta aurinko ja sateet ne varmasti pian sieltäkin sulattavat! Harmi Illusiaa, puuvartisten oksat ovat aina vaarassa painavien lumien alla! Mutta onneksi kasvi on muuten hengissä ja siitä vahvistuu taas tulevana kesänä! Kivoja piippoja, ja ihanaa, kun perhoset ovat heränneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän parin viikon päästä ole jo enemmän paljasta maata kuin lunta. Kävin alkutalvesta useamman kerran ravistelemassa lumia pensaiden oksilta mutta siinä vaiheessa kun kinokset ovat jo selvästi pensaita korkeampia, on vain toivottava, että tuhoja ei tule. Tällä kertaa kävi näin. Varmaan se helmikuussa ollut pidempi plussakeli teki lumimassoista sen verran raskaampia, että oksat eivät enää kestäneet. Kyllähän nuo pensaat ajan myötä toipuvat.
   Perhoset olivat todella ihana yllätys. Olisi ollut kiva saada kuva kimalaisestakin mutta onneksi edes lapset näkivät sen.

   Poista
 5. Kiva, että kevät saapui teillekin. Eiköhän nuo lumet lähde katoamaan yhä nopeammassa tahdissa. Pääset piippojahtiin ja pohtimaan, mitä mistäkin nousee.
  Luonnossa tai puutarhassa ei ole vielä kovin paljon ravintoa perhosille. Hyvä, että tarjosit nokkosperhosille helpotusta sipulikukillasi.
  Enpä muista, koska olisin nähnyt metsäjäniksen valkoisena. Niitä kyllä vierailee meidänkin pihalla, mutta ilmeisesti yöaikaan. Rusakoita sen sijaan näkee usein myös valoisaan aikaan. Tekisi mieli karjaista niiden pitkiin korviin kovalla äänellä "pöö". Josko säikähtäisivät pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, kuinka käy lumien, kun on taas viileämpää säätä tulossa. Elättelen toiveita, että päivän aikana kiviin keräytynyt lämpö sulattaisi vielä lunta ympäriltään ennen kuin sää kylmenee.
   Täällä näkee metsäjäniksiäkin suht säännöllisesti mutta pitkään aikaan en ole nähnyt sellaista omalla pihalla. Toisin kuin rusakoita. Laitan lapset kiljumaan ikkunasta tai ulko-ovesta silloin, jos rusakko eksyy puutarhan puolelle. Tulee äkkilähtö pitkäkorville.

   Poista
 6. Keväiseltä alkaa näyttää jo siellä teilläkin.

  VastaaPoista
 7. Kevät on saavuttanut teidänkin tienoot. Eiköhän lumi sula nopeasti luumupuiden ympäriltä, vielä kun on tummia lehtiä edesauttamassa sulamista. Ja toivottavasti oli jäniksen viimeinen vierailu, luulisi puutarhojen ulkopuoleltakin löytyvän syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin luumupuiden ympäriltä suli tänäänkin lunta. Muutama päivä vielä menee ennen kuin sieltä pääsee piippoja etsimään. Nyt saisi kyllä puput pysyä poissa kun on ensimmäiset krookukset jo piipolla. Noiden ympärillä ei ole mitään verkkoakaan, mutta ehkä käyn ripsauttamassa pikkuisen valkosipulijauhetta jossain välissä hämäykseksi.

   Poista
 8. Hienoa että kevät saapuu myös sinne . Kohta olette jo edellä😀 .
  Me näimme viikonloppuna västäräkin ja peipposen ihanaa . Muutamia perhosia ja kohmeisia kimalaisia .
  Minä pääsin jo kasvilavojen ja pensaiden kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa sentään vielä pitkään aikaan ollaan Etelä-Suomea edellä. Syksyllä vasta.
   Peippoja on näkynyt ja kuulunut täälläkin mutta ei vielä västäräkkejä. Pääsin itsekin eilen näkemään ensimmäistä kertaa kimalaisen, varmaan se sama, minkä lapset bongasivat jo toissapäivänä. Vielä pitää odotella hetki lumien sulamista ennen kuin pääsen siistimään revenneitä pensaita.

   Poista
 9. Enpäs ole itse vielä bongannut perhosia vaikka lumet on kasoja lukuunottamatta sulaneet 🤭 Sen sijaan joutsenet ja meidän "jokisorsa" on kyllä tulleet jo 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän jonain aurinkoisena päivänä teilläkin näy ensimmäisiä perhosia. Joutsenet ovat tulleet jo tännekin.

   Poista
 10. Helposti kyllä olisi sekoittanut tuon narsissikärpäsen kimalaiseen. En ole koskaan nähnyt metsäjänistä. Meillä taajamassa juoksentelee vain rusakkoja. Tosin tänä vuonna niitä ei ole paljonkaan näkynyt. Liekö alueella vieraillut susi verottanut kantaa tai ketut. Meillä on kyllä lumet sulaneet, mutta muuten ei ole kevät paljon edennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei passaa puutarhassa ainakaan ihan tutkimatta hutkia, ettei vahingossa listi kimalaisia. Näin läheltä hyvin verkkaisesti liikkuvaa otusta tutkittuna eron huomaa selvästi.
   Täällä metsäjäniksiä näkee vielä aika usein, tosin ei ihan keskellä pihamaata yhtä useasti kuin rusakoita. Tänään oli kahdesti rusakko pihalla etsimässä sapuskaa. Jäniseläimiä vaivavat aika ajoin myös taudit (ainakin jänisrutto), jotka harventavat liian tiheäksi paisunutta kantaa.
   Kevään edistyminen tyssäsi täälläkin nyt kun tuli taas jäätävän kylmä sää. Jospa se pian taas lämpenisi.

   Poista
 11. Meilläkin ensimmäiset perhoset bongattu ja piippoja nousee! Ensimmäiset krookuksetkin kukkivat, mutta eivät siellä missä odotin:)

  VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!