perjantai 19. huhtikuuta 2024

Piippoja ja kukkia

Arktisen jäätävistä olosuhteista huolimatta kevät mitä ilmeisimminkin etenee edelleen. Jotenkin kummassa jäisestä maasta ja lumen seasta nousee piippoja kurkkimaan, joko uskaltaa herätä. Toivon mukaan eivät pakita takaisin maan sisään hyistä ilmaa tovin nuuhkittuaan. Topakoita tulppaanin piippoja näkyi pensasryhmässä ja pari taisi olla luumutarhassakin. Kavereina nousee krookusta, kevättähteä ja kevätkurjenmiekkaa, bongasinpa pari laukan versoakin.

Jäähileiden seasta nousee tulppaani 'Doll's Minuetia', ellen ihan väärin muista.
Sateinen viime kesä ja erityisesti syksy saivat minut vähän hermostuneeksi erityisesti kevätkurjenmiekkojen puolesta. Nyt, kun ensimmäiset versonkärjet ovat nousseet, huoli on kummasti pienentynyt. Ihan hyvinhän tuolta näyttää nousevan piippoja ja lisää tulee varmasti myöhemmin. Takapihalla on multaisempi maa kuin etupihalla, joten siellä onkin saattanut kato käydä, mutta edes etupihalla on vähintään osa kevätkurjenmiekoista hengissä. Malttamattomana odotan jo kukkatykitystä mutta lumen sulaminen on vain pysähtynyt tykkänään, kun pakkasta ja pohjatuulta piisaa.

Aurinkopenkin kevätkurjenmiekka-kevättähtiniityllä on ainakin jotain hengissä.
Pakkasen kovettamassa maassa olisi turvallista käydä silputtamassa vähän perennanvarsia mutta ei ole huvittanut jäätävällä kelillä lähteä ulos. Toisaalta, on tässä mennyt monta päivää kaikissa muissa menoissa, joten ehtimisenkin kanssa on ollut vähän tiukkaa. Keskiviikkona olin poissa kotoa aamukahdeksasta iltaseitsemään, mikä oli itselleni jo varmaankin jonkin sortin ennätys, jos ei lomareissuja lasketa mukaan. Ehtiipähän noita perennoja silputa myöhemminkin. Saavat kaikki puutarhan ötiäiset ja pikku hiljaa heräilevät kasvit paremmin suojaa kylmältä kun ei ole vielä tässä vaiheessa siivottu mitään pois.
Lumen valtaama alue on kutistunut kovasti eikä hankikaan ole enää kovin paksu.
Sen verran tartuin puutarhasaksiin eräänä aamuna, että leikkasin revenneet puistoatsalean oksat maljakkoon. En ole koskaan ottanut atsalean oksia hyödettäväksi mutta eipä niitä ole aiemmin revennytkään lumen painosta. Mitään tässä kokeilussa ei menetä ja jos hyvin käy, saan niistä vielä oikein kauniit maljakkokukat. Silmujen koosta ja muodosta päätellen nuppusilmuja oli ihan mukavasti. Toistaiseksi oksissa ei ole juurikaan nähtävää, mutta minusta näyttää, että ainakin osa silmuista olisi vähän lähtenyt pullistelemaan. Liekö toiveajattelua vai varovainen merkki onnistumisesta?
Sulamista on tapahtunut myös sivupihalla, vaikka siellä lunta on vielä melkoisesti.
Jäniksille ei tänä talvena kelvannut sopivasti kuonon korkeudelle kiskotut loistokärhöjen versot. Yhden tai kaksi kertaa oli jänö pysähtynyt kärhökaariportin luokse ja maistellut vähän muutamaa latvankärkeä. Samoin melkein kaikki muut loistokärhöt olivat saaneet olla rauhassa. Siispä pitää itse leikata ne poikki ja kärrätä kompostiin. Sellaisen määrän jos saksilla itse silputtaisi, saisi vain melkoiset rasitusvammat käsiinsä. Puutarhakompostin pohjalla isokin vyyhti kärhönversoa maatuu yhdessä kasvukaudessa melkein näkymättömiin, vaikka viekin alkuvaiheessa paljon tilaa. Onneksi myöskään alppikärhöjen versot eivät olleet jänöjen ruokalistoilla, vaikka osa niistä jäi vähän heikolle suojaukselle.

Ensimmäinen kimalainen pääsi valokuvaan 14.4.-24.
Jänikset kun tuli mainittua, kerrotaan nyt niidenkin touhuista. Edellisen postauksen metsäjänis (tai sitten joku sen kavereista) nimittäin on ottanut nyt tavakseen pyöriä pihapiireissä etsimässä sapuskaa. Itse olen nähnyt sen muutaman kerran meidän pihalla ja saman verran naapureiden pihoilla. Eilen isäntä ja lapset olivat nähneet sen ajavan takaa rusakkoa ympäri taloamme. Olisi voinut kuvitella, että kookkaampi rusakko hätistäisi metsäjäniksen reviiriltään pois eikä toisin päin vai mikä lie hippaleikki pupuilla sitten ollut menossa. Tänä aamuna näin rusakon pation vierellä vetelemässä syyshortensian viimevuotisia lehtiä suoraan pensaasta. Olisi vain samalla vaivalla vähän typistellyt latvojakin, en olisi siitä suuttunut. Aion kuitenkin leikata sen kyseisen hortensiankin vähän kompaktimpaan kokoon kunhan sopiva inspiraatio iskee.
Ensimmäiset nuput bongattu! Ja ne ovat jänisverkon sisällä turvassa.
Ei tarvita kuin yksi aurinkoinen hetki ja ensimmäinen krookus on varmasti kukassa. Veikkasin niiden kukkivan vasta 29.4, joten pieleen tulee menemään. Tuskinpa tämä jääkausi sentään yli viikkoa kestää, vaikka huomiselle onkin luvattu lumisadetta ja pakkasta eikä lähipäivien sää muutenkaan kovin lupaavalta näytä. Mutta aina voi toivoa ennusteiden olevan väärässä. Silloin ei voi kuin iloisesti yllättyä, sillä kovin paljoa nykyisiä ennusteita kurjemmaksi sää ei voisi mennä.
Kasvimaalta tuhdin havukerroksen alta löytyi timjami.
Timjami on useinkin selvinnyt hengissä talven yli mutta kuollut juuri tässä vaiheessa kevättä, kun lumet ovat sulaneet sen päältä. Maa on edelleen jäässä, joten kuvaamisen jälkeen nostelin pihdan oksat takaisin timjamin päälle ja jätin sen sinne suojaan niin auringolta kuin jäätävältä tuuleltakin. Samojen havujen alla talvehtineet ranskanrakuuna ja sitruunamelissa eivät ole vielä heränneet (enkä sitä odottanutkaan), joten saivat nekin jäädä vielä havujen alle odottelemaan kasvukauden alkamista. Rosmariini sen sijaan on talvehtinut onnistuneesti ulkoeteisessä jo neljännen (?) kerran. En ole kuitenkaan saanut sitä koskaan ennen kukkimaan. Ei kukkia ole nytkään kuin yhdessä latvassa ja toisessa muutama nuppu, mutta niinkin vähästä sitä vielä tässä vaiheessa kasvukautta tulee iloiseksi.

Minipieni kukkakimppu ilahduttaa ulkoeteisessä tarkkasilmäistä.
Mukavaa alkavaa viikonloppua!

14 kommenttia:

 1. Jihuu! Ihanat ja sinnikkäät kasvit. Siellä on nyt kyllä todella selvästi lumi vähentynyt – vaan sääkarttaa katsoessani toivon, ettei teille ole tullut uutta metrin hankea tilalle.
  Sepä olisikin metka näky, jos kasvit pakittaisivat takaisin maan uumeniin :-D
  Olet kyllä sellainen talvetusvelho, että oksat pois. Rosmariinin kanssa en ole ikinä onnistunut, enkä todella monen muunkaan, joiden kanssa sinä onnistut. Huippua ja tuo kukka kruunaa kaiken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat, sinnikkäät kasvit ovat nyt tukevasti hangen alla, sillä lunta on satanut eilisillasta lähtien eikä loppua näy. Tulin juuri kolaamasta, oli satanut jo 15cm. Toivottavasti iltaan mennessä ei ole tullut toista mokomaa. Onneksi ei sentään niitä metrin hankia ole vielä satanut!
   Tämä talvetusvelho onnistui tappamaan kukkapenkistä ruukkuun siirretyt pienet jättiverbenan taimet ja neljä pelargoniaa. Mikään ei onneksi ollut sellainen, josta olisi oikeasti itku päässyt. Kun kerran sain rosmariinin onnistuneesti talvetettua, seuraavat talvet ovat menneet helposti. Sitä ei saa päästää kuivumaan missään vaiheessa. Mullan kosteutta on vain hieman hankala seurata, kun kylmä multa tuntuu aina vähän nihkeältä eivätkä rosmariinin jäykät lehdet ilmoita yhtään kasteluntarpeesta. Olenkin kastellut rosmariinin samaan aikaan sisäkukkien kanssa. Pelargonien kerran kuukaudessa tilkkanen -tahti olisi rosmariinille kohtalokas.

   Poista
 2. Tuntuu kyllä ihan käsittämättömältä, miten piipot jaksavat työntyä läpi jäisestä ja kohmeisesta mullasta. Nyt tuli takatalven myötä kasvuun pysähdys, mutta toivottavasti tätä kylmää säätä ei enää kovin pitkään kestäisi. Rosmariinin saaminen talven läpi jo neljännen kerran peräkkäin on todella hyvä saavutus.Tuo kukka on todella herkkä ja kaunis.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään ensimmäisillä sipulikukilla täytynee olla joku lämmönlähde, jolla ne sulattavat tiensä läpi jäisen maan. Täytyy vaan toivoa, että nämä takatalvet ja kylmät säät jäisivät huhtikuulle eivätkä jatkuisi läpi toukokuunkin.
   Kun rosmariinin sai ensimmäisen kerran talvehtimaan onnistuneesti, seuraavat kerrat ovat olleet helpompia.
   Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Onpa rosmariinissa kaunis kukka. Oikea taideteos. Tuosta kannattaa syystäkin olla iloinen.
  Hyvin teillä lumi on alkanut sulaa ja kadota. Toivottavasti ei tule lisää. Ja jos tuleekin, sulaisi samantien pois.
  Onneksi piipot eivät sentään kylmän tullen vetäydy takaisin mullan sisään. Kaikki näyttää jämähtäneen paikalleen, eikä edistystä näillä koleuksilla juuri näy eikä kuulu. Alkuviikko ainakin pitäisi kestää vallalla olevaa jääkautta. Sen jälkeen ennusteissa on toivoa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin läheltä katsottuna kaunis. Kauempaa jää helposti huomaamatta.
   Valitettavasti lunta on tullut eilisillasta lähtien ja aamulla piti käydä kolaamassa ensimmäiset 15cm ja huomisaamuna varmaan toinen mokoma, jos tätä tahtia jatkuu läpi yön. Sen verran tukevasti on pakkasen puolella, että turha toivoakaan pikaista sulamista. Suojaahan tuo lumi sentään piippoja pakkaselta ja jänöiltä.
   Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. This is why the World is so beautiful, in some places it is snow, in other places it is raining, etc. Nature is slowly regenerating. Thanks for the beautiful flowers have a beautiful day🌷!

  VastaaPoista
 5. Olet tällä hetkellä onnekas, kun teillä on vielä talvista lumipeitettä ja piipot eivät ole täydessä kukassa. Täällä nimittäin kaikki krookukset ja kevätkurjenmiekat saivat sellaisen lumipeitteen ja pakkassään niskaansa, että siitä on vaikea rimpsujaan kastelematta selvitä! Eikä taida jäädä päivän sääksi, vaan viikko ainakin menee kylmissä, lumisissa tunnelmissa. Joudutaan nyt vaan kaikki odottelemaan uutta kevään alkua! Jänikset ovat kevätiloissaan ja ehkä nälissään nyt löytäneet sinun pihapiiristäsi kivan leikkipaikan. Toivottavasti jättävät piipot rauhaan! Onnea hyvin talvehtineelle rosmariinille ja sen suloisille kukinnoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se toisaalta on. Onneksi kevätkukkijat kestävät aika hyvin niin kylmää kuin luntakin mutta liika on tietysti liikaa niillekin. Tänne on ennustettu vettä ja räntää eikä enää ihan niin kovaa pakkasta kuin nyt viikonlopun aikana on ollut. Aurinkoa vaan kaipaisi jo kipeästi.
   Toivon, että jänöt eivät koskisi piippohin, vaan etsisivät metsästä syötävää. Luulisi, että johan siellä jo alkaa joissain pusikoissa silmut turpoamaan kivasti ja viimevuotista heinääkin jo löytyy.
   Kiitos!

   Poista
 6. Nämä säät - talviset, niitä paheksun kun kevättä odotan, mutta alistun kohtalooni - ilmeisimmin kevät on tänne kyllä matkalla, mutta jotenkin se nyt hidastelee!
  Lunta teillä varmaan vanhastaakin oli ja lisää on tullut - meillekin 10 cm ja tiistaina pitäisi kai tulla lisää! Pikkulinnuilla, niin talvehtineilla kuin muuttajilla on nyt hätä, kun pesimään pitäisi alkaa ja lunta on maassa ja vatsassa nälkä kurnii! Tankattu on automaattia ja lisäruokaa pitää laittaa lisää. Mutta pikkulintuja on ihana seurata! Eilen saatiin punarinta kaveriksi, kun Murun kanssa pihassa tehtiin lumihommia, lintu tuli ihan Murun lähelle!
  Toivon, että kaikki aarteesi nousevat, kunhan jää sulaa ja lumi myös! Olen seurannut yhden tarhurin juttua, jossa hän on ottanut rodoista pistokkaita ja juurruttanut ne mullassa, oletko ajatellut testata atsalean pistokkaan juurruttamista...se voisi onnistua ja nyt kun sinulla olisi materiaaliakin!
  Toivotaan, että kevät hiipii tännepäin ainakin ennen juhannusta! Katsoin että asut IV-vyöhykkeellä eli hieman pohjoisemmassa kuin minä - asun siis III-IV vyöhykkeen rajalla.
  Mukavaa alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä kaipailen jo minäkin mutta talvisen näköiseen säähän on tyydyttävä. Onneksi täällä ei ole normaalinakaan keväänä vielä tähän aikaan juuri mitään kukassa, niin ei tunnu ihan niin pahalta.
   Näissä kuvissa ei ollut vielä yhtään viimeisimpien lumisateiden aikaansaannoksia, vaan kaikki talven jäänteitä. Viikonlopun aikana satoi ehkä parikymmentä senttiä uutta päälle mutta nekin ovat vähän painuneet tämän päivän aikana, kun lämpötila on ollut pikkuisen plussalla. Tulevan viikon ennusteissa on tänne vesi- ja räntäsadetta.
   En taida viitsiä leikkiä atsalean kanssa. Minulla on jo kaksi 'Illusiaa' eikä uusille ole oikein tilaa pienessä puutarhassa. Jos olisi joku sellainen lajike, mitä minulla ei ole ennestään, saattaisin kokeillakin.
   Tässä on V-vyöhykkeen rajakin aika lähellä, joten kunnon kevättä joutuu vielä hetken odottelemaan. Kyllä se kuitenkin joka vuosi on lopulta tullut.
   Kiitos, mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Minulla on myös kerran Rosmariini kukkinut....mutta vain kerran . Tänä vuonna ei menestynyt talven ylitse . No ei aina voi onnistua ostin jo uuden ruukun.
  Lumen alta on alkanut jo jotain näkyvääkin näyttäytyä mutta nyt lumen alla jälleen . Timjami on minullakin juuri tähän aikaan kuivunut aina ruskeaksi mutta saa nähdä nyt kun sai uuden kostukkeen päälleen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla taisi olla vielä vanhempi rosmariini kuin minulla. Harmi, ettei selvinnyt enää tästä talvesta. Se voi joskus olla ihan pienestäkin kiinni. Jospa uusi olisi yhtä kestävä. Ja toivottavasti timjamisi selviää myös talvesta. Kevät onkin sille kriittisintä aikaa.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!