lauantai 9. maaliskuuta 2024

Taimista talvetuksiin

Kevään taimikasvatukset ovat startanneet jo täälläkin ja siemenvarastoja on pengottu ja laitettu marssijärjestykseen. Vielä ei ole kiivain kylvökausi kohdalla mutta ei siihen enää kauaa mene. Maaliskuun aikana kylvövuoroon tulevat ainakin minulla vähintään tomaatit ja moni kesäkukka. Siispä varastot pitää käydä läpi ja tehdä edes jonkinlaista kylvösuunnitelmaa, ettei vain jää joku ehdottoman tärkeä esikasvatettava laji kylvämättä.

Tässä on jo kasvimaan suorakylvösuunnitelmatkin aluillaan.
Hyötykasvien suorakylvöjä ei tarvitse tehdä vielä pitkään aikaan, mutta siemenpusseja on kiva tutkailla ja samalla vähän pohdiskella, mitä sitä laittaisi tänä vuonna kasvamaan. Ja tokihan siinä samalla pystyy vähän laskeskelemaan, kuinka monta esikasvatettavaa kasvia mahtuu suorakylvettävien sekaan. Tämän vuoden uusia kokeiluja ovat vesikrassi ja vihannesportulakka. Kosteudesta pitävälle vesikrassille kokeilen tehdä oman poteron maahan upotettuun isoon ruukkuun heti sadevesisäiliön kylkeen. Siinä ei pitäisi ainakaan kuivuuden vaivata! Portulakan kasvupaikka jäi vielä auki. Herneitä ja erilaisia salaatteja pitää ehdottomasti olla. Nauriit ja porkkanat olisivat hyviä mutta niitä vaivaavat aina jos jonkinmoiset ötiäiset. Sama ongelma on sipulilla ja niiden istukkaita myydään lisäksi vielä aivan liian suurissa pusseissa. Mustajuurta ja palsternakkaa tekisi mieli kylvää jo senkin vuoksi, että saisi vanhaksi menneet siemenet pois. Toisaalta pitkän kasvukauden vaativat lajit eivät ole paras valinta minikokoiselle kasvimaalle. Valintoja, valintoja...
Yrttejä, tomaatteja, chiliä...
Omista siemenvarastoista löytyvät tomaatit pääsevät lähipäivinä kylvövuoroon. Vakiolajikkeet 'Maskotka' ja 'Balkonzauber' saavat kavereikseen aivan uudet kokeilut 'Evakon' ja 'The Amateurin'. 'Maja' on vielä harkinnassa. Siemeniä olisi mutta monen vuoden kasvattelun jälkeenkään se ei ole täysin osoittanut olevansa vaivan arvoinen. Vai laittaisiko niitä kasvamaan ruukun sijasta maahan? Äidiltäni sain lisäksi luumutomaatti 'Romaa' ja kirsikkatomaatti 'Cereza Amarillaa' kumpaistakin yhden taimen, 'Vilmaa' ja amppelitomaatti 'Tumbling Tom Rediä' on tulossa myöhemmin. Lapset kylvivät mummolassa itselleen kirsikkatomaatti 'Aztekia', mutta ne menevät lasten itsensä hoidettavaksi hiekkalaatikon luokse. Tai ainakin se on suunnitelmana, saa nähdä, mikä on lopputulos.

Toisen muksun kaksi 'Atztekia' pilkistelee mullasta anopilta saatujen santunlehtien seurassa.
Pilvinen sää on vain laittanut jäitä kylvökipinän kourissa kipristeleviin sormiin, sillä jo itäneidenkin taimien kasvu tyssäsi kuin seinään. Kun sääennusteissakaan ei näkynyt aurinkoisempaa säätä, piti viritellä kasvilamppu taimien avuksi. Ei se aurinkoa korvaa, mutta on sentään tyhjää parempi. Varsinkin chileistä huomasi heti, kuinka lisävalo piristi niiden kasvua. Maustepaprika 'Lombardo' jurottaa edelleen, mutta ehkä sekin vielä virkistyy. Se joutui olemaan vähän turhan pitkään siemenkuorensa sisällä jumissa ja sitten kärsi vielä meillä jyllänneen noron takia muutaman päivän kastelemattomuudestakin. Taimi on hengissä mutta kovin ruipelo ulkomuodoltaan. Jos se ei jaksa lähteä reippaampaan kasvuun, taidan turvautua kesän kynnyksellä taimiston valikoimaan.
Kumpikin 'Hungarian Yellow Wax Hot' alkoi puskea ensimmäisiä kasvulehtiään heti kasvilampun alle päästyään ja tomeroitui muutenkin selvästi. Lombardonruipelo takana oikealla.
Toinen norosta (tai siis sen takia unohtuneesta kastelusta) kärsinyt kylvös oli kuukausimansikka. Yksi taimi ehti juuri itää ja ihme kyllä näytti vielä selvinneenkin. Muutaman päivän päästä se kuitenkin nuupahti lopullisesti. Kippasin loput pussinpohjat samaan ruukkuun ja odottelen, josko sieltä itäisi joku taimi. Sellerikylvös mietitytti, sillä olin odotellut siementen itämistä jo pari viikkoa. Onneksi pari päivää noron jälkeen ensimmäiset vihreät alut pilkistelivät mullasta ja sen jälkeen taimia on noussut tasaiseen tahtiin. Nyt voisi riittää, sillä tuossa määrässä on jo useampi taimi hukkavaraakin.

Mukulasellerit näyttävät itävän oikein hyvin, siementen parasta ennen -päiväys oli 12/2021.
Kevättalvella alkaa tehdä mieli jotain tuoretta naposteltavaa leivän päälle. Kaupan ruukkusalaateista ja -yrteistä saa hieman pidempään satoa, kun ne istuttaa isompiin ruukkuihin tai edes laittaa ikkunalaudalle johonkin purkkiin ja muistaa kastella. Valitsen aina hevi-osastolta sen salaatin, jolla on parhaimman näköinen juuristo. Vielä tässä vaiheessa kevättalvea en viitsi säilytellä salaatteja kesään saakka, mutta jos kuukaudenkin verran saa niistä lisäsatoa, se on minusta vaivan väärti. Yhden keräkaalin kannankin laitoin vesimukiin, kun huomasin sen tehneen minikokoisia juurennysiä. Ei mennyt kuin pari päivää, kun kaali lähti kasvattamaan vartta ylöspäin. Nuppuja sen latvaan viimein ilmestyi ja sitä myöten pituuskasvu päättyi, mutta siihen mennessä ennen olin jo kerännyt muutaman kourallisen pieniä kaalinlehtiä salaatinjatkeeksi. Pari päivää sitten laitoin herneitä itämään ja oikeastaan voisi laittaa myös sinapinsiemeniä ja jotain muutakin versotettavaa tulemaan.
Keittiön vaihtuva salaattikokoelma: vasemmalla ruustinnan salaatti, keskellä rucola, oikealla vähän vanhempi frisee.

Esikasvatusten lisäksi talvetukset vaativat ajoittain huomiota. Eteisessä ja vierashuoneen ikkunalla talvehtivat pelargonit leikkasin viikko sitten. Perusjampat talvehtivat taas mainiosti ulkoeteisessä mutta niiden sekaan laitetut 'Appleblossomit' näyttivät kehnommilta. Hengissä ovat kaikki mutta varsinkin lähempänä ikkunaa olleet kaksi yksilöä olivat ilmeisesti kärsineet kylmyydestä. Muiden keskellä sisäseinän vieressä oleva puska oli selvinnyt parhaiten, vaikka sen talvehtimispaikka oli samalla koko joukon pimein. Sen sijaan vierashuoneen ikkunalla talvehtinut 'Appleblossom' oli sen verran vehreä, että siitä sai leikattua useamman pistokkaankin.
Vierashuoneen 'Appleblossom' leikkauksen jälkeen. Seurassa viime joulun (punainen suojaruukku) ja toissa joulun (valkea ruukku) amaryllikset.
Amaryllisten kanssa en vain tunnu onnistuvan sitten millään. Viime kesän mukavasti kokoa kasvatellut ja syksyllä sopivaan aikaan lepotilaan vaipunut 'Harlequin' ei suostunut heräämään omin avuin eikä kastelemalla. Ainoat vihreät elonmerkit tunkivat pienistä sivusipuleista, joita emosipuli oli salaa kasvatellut juurelleen, ja nekin kuihduttivat jo lehtensä. Tykkäsi emosipuli mitä tahansa, aion seuraavaksi kaivella kaikki sivusipulit esille ja katsoa, olisiko niillä omia juuria. Yhden tai pari isointa voisin ottaa erilleen ja kokeilla, pääsisikö niiden kanssa helpommin yksimielisyyteen sopivasta kasvurytmistä. Jos yhdelläkään ei ole omia juuria, jätän isoimman emosipuliin kiinni ja poistan loput häiriköimästä. Aina ennen amaryllisten jatkokasvattelu on tyssännyt sipulin mädäntymiseen, jolloin on ollut helppo viskata kokeilu kompostiin. Tällaiset prinsessa ruususet sen sijaan saavat taisteluhaluni heräämään. Tämän tarhurin kanssa kun ei yksi jääräpäinen kukkasipuli pelleile!
Afrikansinisarja heräsi ihan omin avuin ja oikeastaan jopa pikkuisen etuajassa.
Onneksi ihan kaikkia ei tarvitse väkisin herätellä. Parin vuoden kellaritalvetuksen jälkeen päätin talvettaa afrikansinisarjan taas eteisessä, kun epäilin kellarin olevan sille kuitenkin liian kylmä. Sattumaa tai ei, niin kellaritalvetuksen jälkeen kukkia ei ole tarvinnut ihastella, vaikka talvehtiminen muuten on onnistunutkin. Eteisessä sinisarja päätti nukkumisen riittävän nyt ja puski vauhdilla reippaaseen kasvuun. Jos tästä seuraa edes yksi kukkavana, olen hyvin iloinen ja sinisarja saa jatkossakin talvehtia eteisessä. Jos taas kukkia ei edelleenkään tule, taitaa olla syksyllä primadonnan lähtö lähellä. Ei se niin kaunis viherkasvina ole, että sen vuoksi viitsisin sille talvetustilaa uhrata.
Kellarista haetut tulppaanit 'Polychroma' ovat lähteneet hyvään kasvuun.
Syksyn alesipuleista pikkutulppaanit olivat pisimmällä kasvussaan, joten toin ne joitakin päiviä sitten kellarista eteiseen. Sen verran alkaa tuntua jo pullistelua lehtien välissä, että pian pääsen ihastelemaan tulppaanien kukintaa. Pitää hakea viikon sisällä myös hyasintit ja krookukset kellarista. Jospa joku niistä kukkisi sopivasti pääsiäisenä. Kevät on täällä niin lyhyt, että sitä on kiva vähän pidentää näillä kellarikasvatuksilla.

20 kommenttia:

  1. Kaikenlaista kasvatettavaa sinulta löytyy, mukavaa hommaa, kun kevät ei tunnu etenevän.
    Hyvän näköinen sinisarja! Pelkään pahoin siemenestä kasvattamani erikoisemman sinisarjan menehtyneen, kun täällä oli vuodenvaihteessa –3 astetta sisällä siinä vaiheessa, kun pääsin kaupunkireissulta kotiin. En ollut odottanut parinkymmenen asteen pakkasia, etenkään vielä siinä vaiheessa talvea, mutta niin vain kävi. Yllättävää kyllä, lähes kaikki muut sisäkasvit / talvetettavat näyttävät selvinneen. Pari verenpisaraa otti nokkiinsa, mutta kumpikin on jo tehnyt uusia versoja paleltuneiden tilalle tähän mennessä. Harmittaa se sinisarja, kun se ei ollut vielä koskaan ehtinyt kukkia edes, mutta tällaista tämä on. Sitä ei juurakkonakaan mistään löydy.
    Mutta uusi kasvukausi, uudet mahdollisuudet. Suunnitelmasi kuulostavat ihanilta. Eipä aikaakaan, kun jo päästään kylvämään kasvimaat ja istuttamaan vastahankittuja uusia taimia! Vähänkö ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät ei todellakaan tunnu etenevän askeltakaan! Onneksi ei myöskään mene takapakkia, joten ehkä täytyy olla tyytyväinen.
      Voi harmitus sinisarjasi puolesta. Tämä talvi, erityisesti alkutalvi oli säiden puolesta aika arvaamaton. Toivottavasti sinisarjasta olisi joku juuri vielä elossa ja se lähtisi versomaan siitä.
      Odotan kyllä kovasti sitä, että lumet sulaisivat ja pääsisi taas touhuamaan kukkapenkeissä.

      Poista
  2. Paljon on sinulla jo taimia kasvamassa. Talvetetutkin näyttävät sangen virkeiltä ja hyvinvoivilta.
    Minäkin kävin tänään läpi omat lämpimässä varastossa ja autotallissa talvetettavana olevat kasvit ja tein niistä vielä julkaisua odottavan postauksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvetukset onnistuvat onneksi useimmiten, kiitos hyvän kellarin ja ulkoeteisen. Minä ajattelin edellisellä kellarikäynnillä ottaa kuvia, mutta siellä oli vielä niin talviunista porukkaa, että antaa nukkua rauhassa. Ehkä loppukuusta siellä alkaa näkyä enemmän heräilijöitä.

      Poista
  3. Oho, sinisarja näyttää olevan hurjan reipas ja vehreä, toivottavasti se kukkii nyt hienosti. Ja nuo tulppaanit ovat niin kivasti vauhdissa, että olen harmissani, kun en ole tätä konstia ymmärtänyt kokeilla. Yritän syksyllä muistaa ehdotuksesi ja laittaa joitain sipuleja ruukkuun kasvamaan.
    Keittiöpuutarhan suunnitelmasi kuulostavat hienoilta ja sinulla on vaikka mitä lajeja kasvatettavana. Olen itse vähän turhan laiska kokeilemaan ihan uusia hyötykasveja, koska tiedän, mitä meillä kuluu paljon ja kasvatan niitä. Kasvivalot auttavat varmasti pimeinä päivinä. Nyt on ollut pilvistä säätä vähän turhan paljon. Hyvää jatkoa viikonvaihteena ja onnea kaiken kasvuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lähti kyllä todella reippaasti kasvuun. Saisi kyllä tänä kesänä kukkia sen verran komeasti, että korvaisi parin vuoden kukkimattomuuden. Kellarissa talvetetut kukkasipulit tuovat paljon iloa kevääseen ja ruukuista ne on helppo istuttaa aikanaan kukkapenkkeihin juuri sinne, mihin kaipaa lisää kukintaa.
      Minullakin suurin osa hyötykasveista on niitä, joita tulee varmasti käytettyä. Siinä rinnalla on kuitenkin kiva kokeilla jotain aivan uuttakin, sillä niistä saattaa löytyä uusi suosikki. Viime kesän kokeiluista esimerkiksi kamomilla oli sellainen.
      Kiitos, samoin!

      Poista
  4. Sinisarjan sinnikäs kasvu kiinnittää erityisesti huomiota. Toivottavasti se palkitsee sinut kukkimalla kesällä runsaana. Ylipäätään ansaitset hatunnoston itsekin innostuneisuudesta kaikkien kylvämisten ja taimien kanssa. Niin paljon erilaisia ja suunnitelmissa toinen mokoma lisää.
    Kasvimaan pienen tilan haltuunotto vaatii huolellista mietintää. Kaikkea on kiva kokeilla, mutta käytännössä jatkoon pääsevät parhaiten pärjäävät ja eniten tykätyt. Ajattelin jättää tänä vuonna salaatin kokonaan kylvämättä ja laittaa tilalle kaupan hevytiskistä ostettu ja syöty salaatti. Osoittautui viime vuonna menestykseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinisarja lähtikin tällä kertaa hyvin vauhdikkaasti kasvuun. Jospa se ennakoisi runsasta kukintaa. En taida olla ainut tähän aikaan taimien ja kylvöjen kanssa intoileva. Sinullakin oli jo monenlaista tulossa.
      Pienellä kasvimaalla on omat haasteensa. Usein siemenpusseissa on siemeniä monelle rivimetrille, kun vuosittainen tarve on metrin verran. En kuitenkaan halua kylvää samaa sorttia joka lavaan, joten pussinpohjat ehtivät usein mennä vanhoiksi. Pitäisi ehkä suosia enemmän nopeasti satoa tuottavia vihanneksia, joita voisi kylvää pari-kolme kertaa kesän aikana. Onneksi sentään jotkut siemenet säilyttävät itävyytensä paremmin. Toistaiseksi kaikki sato on tullut syötyä mitä kasvimaalla on kasvanut, joten hukkaan mennyttä viljelyalaa ei ole jäänyt. Ruukkusalaatit kannattaakin istuttaa maahan alkukesällä, niin niistä saa pitkään satoa. Nopeammin ne kasvavat kuin kylvökset. Ehkä itsekin istutan keväällä keittiön ikkunalta ruukkusalaatit kasvimaalle tuottamaan satoa ennen kuin kylvetyt salaatit ehtivät satoikäiseksi.

      Poista
  5. Sinisarja on ihana kasvi ja toivon että kukkavanoja nousee, omani on vielä kellarissa, se kukki viime kesänä ihmeekseni, samaa toivon tänä vuonna, ruukun luulisin olevan riittävän ahdas. Sinisarja on yksi lempikukista! Vähän on ollut viileää, mutta hiljalleen pikkutaimet piristävät kevättä kohden ja siemenpussien helistely. Itselläni varsinainen taimikasvatus alkaa ensi kuun puolessa välin, kun pääsen multahommiin lasihuoneeseen - teen sinne harsoteltan että taimet pysyvät jotenkuten plussan puolella ja loppukuusta kylvän loput tomaatit. Tänään multiin meni kuusi erilaista microdwarfia. Suosin kyllä suorakylvettäviä ilman muuta - melkein kaikki siemenet onkin jo hankittu, vaikka tiedän heikon luonteeni messuilla siemen- ja juurakkohyllyn vieressä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkäisin sinisarjasta mutta tuo omani on ollut vähän nihkeä kukkimaan. En tiedä, johtuuko se siitä, että tuo on sen normaalin sinisarjan sijaan valkoinen afrikansinisarja.
      Kasvihuone onkin hyvä taimien esikasvatukseen. Minulla sen virkaa viileämpää kestäville taimille toimittaa ulkoeteinen, lämpimämmässä viihtyvät ovat perinteiseen tapaan ikkunoiden ääressä sisällä. Suorakylvöillä pääsisi ilman muuta helpommalla mutta niitä joutuu odottamaan niin hirmuisen pitkään. Esikasvatuksilla pääsee vähän pidentämään kasvukautta.

      Poista
  6. Ruutupaperille täälläkin laitetaan muistiinpanoja. Saa nähdä toteutuvatko omani ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa ne toteutuisivat tai vähintään jalostuisivat entistäkin paremmiksi.

      Poista
  7. Minä en ole siemeniä hypistellyt juurikaan enkä suunnitellut mitään .
    Sinä olet ollut siellä ahkera ja piirtänyt jo hyvän luonnoksenkin istutuksista.
    Minä en ole nyt kellarissa käynyt mutta ehkä ensi viikonloppuna .
    Kellarissa on talvehtinut monena vuonna jo sinisarja molemmat värit samassa purkissa . Pitää tuoda ehkä jotain myös sisälle tupaan . Ne kun on niin suurissa purkeissa niin paikat täyttyy hetkessä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, tyhjiä paikkoja on vielä suunnitelmassa vaikka miten paljon. Tosin pikkuisen edistyin tuosta kuvanottovaiheesta, sillä tuossa taisi näkyä kartassa vasta viime syksyn syyskylvöt ja listattuna ne, joita suunnittelin tänä vuonna kasvattavani.
      Ensi viikonloppuna taitaa olla minullakin uusi kellaritarkistus vuorossa ja vähintäänkin kukkasipulien haku. Muut saavat vielä jäädä kellariin odottamaan kevättä.

      Poista
  8. Siellä alkaa olla jo mukavasti taimikasvatukset aluillaan! Tämä on aina vähän vaikeaa aikaa, kun tekisi jo kovasti mieli hakea kellariporukat valoon ja alkaa kylvöhommat, ja tietää, ettei kaikilla siemenillä ole todellakaan vielä mikään hoppu! Tila loppuu pian taas kesken, kaikille ei riitä kasvivaloa ja itseltä alkaa mennä hermo pottien siirtelyjen kanssa...Mutta kuitenkin siemenet rapisevat houkuttelevasti ja multapussi siirtyy keittiön pöydälle kuin salaa... Ihanaa, kun ollaan näissä hetkissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa. Maltti olisi valttia vielä tässä vaiheessa kevättä. Pitää vain yrittää miettiä, mitä tapahtuu sitten, jos toukokuun lopussa tulee taas kerran pitkä ja kylmä jakso. Pitäisi viedä multapussi piiloon johonkin ulkovarastoon, niin se ei houkuttelisi jatkuvasti kylvöpuuhiin.

      Poista
  9. Maskotkan siemeniä löytyi vihdoinkin, kokeilen ensi kertaa tänä vuonna ihan sinun kehujesi perusteella. Sielläkin on laitettu siemen jos toinenkin kylvöihin. Toivotaan hyvää satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Maskotka' onkin ainakin ruukussa ulkosalla ollut maku- sadon määrä - luotettavuussuhteeltaan paras kokeilemistani lajikkeista. Toivottavasti sinäkään et pety siihen. Sen ainoa miinuspuoli on minusta hieman retkottava kasvutapa mutta sehän on vain tukemiskysymys.

      Poista
  10. Ihanaa viherrystä! Ihan pikkasen olen itsekin kylvänyt, orvokit koulin viikonloppuna ja lobeliat alkaa vihertää. Kohta lisää kesäkukkien siemeniä multaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet sitten pikkuisen minua pidemmällä, kun olet päässyt jo koulimispuuhiinkin. Perässä tullaan!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!