lauantai 16. maaliskuuta 2024

Taas sitä oppi jotain uutta

Punatulkkukoiras mustilanhortensiassa.
Monenmoista on taas viikkoon mahtunut. Alkukuun plussakeleistä siirryttiin hetkeksi aikaa pikkupakkasille (ja välillä vähän kovemmillekin), minkä ansiosta hanget kantoivat hetken aikaa erinomaisesti. Erään toisen blogin kommenteista luin jonkun kävelleen alppiruusujensa päällä. Minäkin tein saman mutta otin vielä kuvankin todistusaineistoksi. Hassusti kuva vain näyttää siltä kuin jalkani olisi jälkeenpäin photoshopattu hangelle. Käsi sydämellä kuitenkin vannon kävelleeni hangen päällä enkä suinkaan leijuneeni tai varsinkaan yhdistänyt kahta eri kuvaa huijaustarkoituksessa.
Tämä alppiruusu on melkein metrin korkuinen. Nyt siitä näkyy paljon enemmän, kun plussakeli on madaltanut hankea.
Nyt on ollut muutaman päivän taas sen verran tukevasti plussan puolella ja satanut vettäkin, että hanget ovat saaneet kunnolla kyytiä. Etupihan aitakin näkyy taas keittiön ikkunasta, joten sulamista on tapahtunut ainakin parikymmentä senttiä. Vielä on matkaa pälvipaikkoihin, mutta eipä niitä täällä yleensäkään vielä maaliskuun puolivälissä nähdä. Aamulla satoi räntää, joten keli ei kovin houkutteleva ole tänään ollut. Siispä laitetaan tähän väliin pari kuvaa aurinkoiselta (ja hyvin kylmältä) tiistaiaamulta. Karollakin oli tossut aamulenkillä, ettei töppösiä palelisi. Kävelyn jälkeen teimme pikaisen tarkistuskierroksen puutarhassa.
Takapihalla oli jänönen pomppinut. Tuossa kulmauksessa on myös kolme isoa pensashanhikkia. Ovat hautautuneet kokonaan lumeen.
Uusia ilveksen jälkiä ei ole nyt näkynyt, joten jänikset ovat palanneet takaisin maisemiin. Viime viikonloppuna isäntä huomasi illan hämärtyessä rusakon istuvan röyhkeästi takapihalla ja silloin tuli minulle kiire. En ole viime aikoina käynyt lapioimassa jänisverkkoja paremmin esiin ja hangen kantaessa pitkäkorvienkin on helpompi ottaa vauhtia ja hypätä korkeammankin verkon yli herkuttelemaan. Otin riskin enkä hakenut lapiota, vaan kävin penkomassa varaston kaapista muovipussinsuikaleista väkertämäni nauhat. Niillä on onnistuneesti peloteltu satoaikaan rastaita niin marjapensaista kuin luumupuistakin, joten mikseivät ne tehoaisi hetken aikaa jäniksiinkin. Vedin nauhaa niihin kohtiin, mistä jänöt saattaisivat päästä helpoiten verkon yli. Toistaiseksi puput ovatkin pysyneet poissa ja jos hanget madaltuvat tätä vauhtia, nauhat saa pian kerätä takaisin varastoon odottamaan seuraavaa pelottelutarvetta.
Karo esittelee uutta puutarhakoristusta.
Taimipöydillä ei ihmeempiä ole viime aikoina tapahtunut. Sen sijaan tuli opittua taas jotain uutta tuhoötiäisten maailmasta. Olen ainakin kertaalleen, ellen jo useamminkin, ihmetellyt täällä blogissa toissajouluisen amaryllis 'Harlequinin' ikuista lepotilaa. Niinpä päätin tällä viikolla viimein kipata sen ruukustaan ulos ja tutkia sipulin, juuriston ja sivusipulien tilanteen. Vielä ennen joulua sipuli oli oikein pullea ja napakan oloinen mutta mitä pidemmälle aika kului, sitä laihemmalta se alkoi tuntua. Lisäksi kutistuvien kylkien vierestä alkoi näkyä useampiakin sivusipuleita. Tuli mieleen, että emosipulilla on joku hätänä ja se yrittää puskea henkensä hädässä sivusipuleita jatkamaan sukua.
Kahden isomman sivusipulin lisäksi tyvelle oli ilmestynyt minikokoisia sipuleita useampia joka puolelle.
Eläviä juuria näytti olevan jonkun verran mutta heti multien karistelun jälkeen sipulin pohjassa näkyi selvä onkalo. Sampskutti sentään! Aloin kuoria varovasti kuivia päällikerroksia pois samalla käännellen sipulia. Kyljistä löytyi myös selviä syöntijälkiä ja samanlainen onkalo kuin sipulin pohjassakin. Viimeisen kuorikerroksen alta löytyi lopulta oikein hyvinsyönyt toukka, jonka tiputin kuvaamisen jälkeen kannelliseen pakasterasiaan odottamaan rangaistusta.
Toukan tumma peräpää näkyy vähän huonosti, vaikka käsittelin kuvaa kirkkaammaksi ja merkitsin otuksen nuolella.
Nyt näkyy vähän paremmin. Pituutta toukalla oli parisen senttiä, paksuutta reilu puoli senttiä.
Facebookin Puutarhan parhaaksi -ryhmästä sain tiedon, että amaryllikselläni on herkutellut narsissikärpäsen toukka. Saa***in ahmatti! Ensimmäinen ohje oli hävittää koko sipuli, jos siellä vaikka on vielä munia, mutta kun kysyin, uskallanko ottaa yhtään sivusipulia talteen, käskettiin upottaa sipuli 46-asteiseen veteen puoleksi tunniksi. Sivusipuleilla ei ollut vielä omia juuria, joten poistin kahta isointa lukuunottamatta muut ja lykkäsin sählypalloa muistuttavan emosipulin sivusipuleineen umpsukkeluksiin. Vesi oli alkuun 47-asteista mutta ei ollut malttia odotella asteen jäähtymistä. Ei kai se niin tarkkaa ole...
Aikamoiset onkalot, vai mitä? Pohjan reikä meni melkein sipulin kärkeen saakka, kyljessä ammottava onkalo yhdistyi siihen.
Kylvetyksen jälkeen pidin amaryllistä monta päivää kuiviltaan rasiassa vain juuret kosteaan talouspaperiin kevyesti kääräistynä, jotta ylimääräinen kosteus pääsee kuivumaan sipulin sisältä. Tänään viimein ruukutin sen. Laitoin heti sipulin alle pikkuisen lecasoraa, jotta sipuli ei varmasti saisi liikaa kosteutta ja alkaisi mädäntyä. Toisaalta, onhan itse sipulissakin nyt kunnon tuuletusaukot... Jos emosipuli ei kykene enää lähtemään kasvuun, niin jospa se edes antaisi sivusipuleille sen verran voimaa, että saan niistä kasvateltua uuden sipulin. Jatkossa amaryllikset pysyvät kuitenkin turvallisesti sisätiloissa ympäri vuoden!
Kuoriessa paljastui, että 'Harlequin' oli kuin olikin herännyt lepotilastaan. Näinköhän kuitenkaan jaksaa enää lähteä kasvuun, kun tuo alkukin taittui touhun tuoksinassa?
Kerrankin kun noudatin hoito-ohjeita perusteellisesti ja sain amarylliksen sipulin kasvamaan kokoa, niin sitten tuli joku pirun kärpänen pilaamaan koko homman. Montakohan niitä on lennellyt narsissieni kimpussa? Kukkiiko keväällä yksikään narsissi? Ainakaan tuo amarylliksestä löytynyt toukka ei jatka sukuaan. Sen viskasin nimittäin lajinmäärityksen jälkeen leivinuuniin, jossa oli juuri silloin hiillos kuumimmillaan. Tuli varmasti nopea loppu sille otukselle. Jotta reikäinen amaryllis ja ällöttävä toukka eivät jäisi päällimmäisiksi mielikuviksi, laitetaan loppuun iloinen yllätys eteisestä. Kellarissa talvetetuista ruukkutulppaaneista löytyi tänään ensimmäinen kukka.
Pikkutulppaani 'Polychroma' pääsi aukaisemaan ensimmäisen nuppunsa ihan salaa.
Iloa viikonloppuusi!

24 kommenttia:

  1. Hankikanto helpotti kummasti liikkumista, mutta meillä on parina päivänä satanut sen verran paljon, että lumi on nyt aika lössöä. No, lumi on sateen avustuksella onneksi sulanut aika mukavasti, mutta huomiselle ennustetaan taas pakkasta.
    Löysit todellakin syyllisen amarylliksen epäonniseen tilaan. Mokomakin toukka työn touhussa ja ihan salaa vielä ennen esiinkaivamista. Tämä juttu saattaa olla avuksi jollekin toisellekin.
    Pikkutulppaani näyttää oikein kauniilta :). Oikein hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei täälläkään enää kestä hanki edes Karon kävellä. Yhden kerran kävi tänään niin, että seikkailulle lähtenyt Karo humpsahti yhtäkkiä niin syvälle, että vain häntä näkyi. Onneksi pääsi kömpimään itse ylös. Täällä on nyt mennyt ensimmäistä kertaa muutamaan vuorokauteen pakkasen puolelle. Saa nähdä, kantaako hanki taas huomenna vai tarvitaanko pidemmät pakkaset.
      En olisi halunnut löytää moista yllätystä. Toisaalta parempi näin, että toukka löytyi tässä vaiheessa kuin vasta aikuisena kärpäsenä. Helpompi oli nyt saada se kiinni ja hengiltä. Toivonkin, että tästä voisi joku oppia jotain. Ei minulle itselleni tullut ainakaan mieleen, että narsissikärpänen voisi iskeä amarylliksiin. Nyt osaan myös tarkkailla keväällä narsissikasvustoja (jos niitä nousee yhtään) ja kaivaa sieltäkin epäilyttävät hävitettäväksi.
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  2. Siellä sitä lunta näyttää yhä riittävän! Onneksi vesisateet sulattavat kinokset yllättävänkin nopeasti, joten kyllä se kevät vielä koittaa sinnekin, vaikka aika vaihtelevia ja oikullisia ovat kevätsäät.
    Täällä alkaa olla jokseenkin lumetonta, jäätä on vielä jonkin verran, mutta tämänpäiväinen vesisade on vihdoin alkanut sulattaa myös jäätä. Huomenna aamulla pitäisi olla taas lunta maassa, mutta se varmasti sulaa yhtä nopeasti pois kuin tuleekin.
    Kävipäs amaryllikselle köpelösti! Pulskalla toukalla on ollut oikein herkkupöytä. Kaikkia öttiäisiä niitä onkin olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sitä riittää mutta onneksi on jo vähenemään päin, ellei pakkasten myötä tule lisää lumisateita. Kunhan huhtikuun puolivälissä alkaisi jo maata näkyä, niin silloin oltaisiin normaalissa kevään aikataulussa.
      Amaryllis-ressukkakin oli pulska vielä syksyllä. Nyt on kutistunut neljäsosaan siitä mitä oli. Pahuksen toukka!

      Poista
  3. On teillä siellä lunta. Harmillisia nuo öttiäiset. Lieneekö samoja minunkin sipuleissa, kun ei oikein ota onnistuakseen talvetukset eikä kukinnat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota. Toivottavasti ei olisi toukkia sinun sipuleissasi. Kannattaa ehkä kaivaa joku ylös ja tutkia tarkemmin. Minulla on aiemmin amaryllikset vain alkaneet mädäntyä, kun ovat olleet kukkapenkissä kesän. Ruukuissa taas on aina tullut jotain muuta vaivaa. No, oppia ikä kaikki. Nyt on taas yhden asian suhteen viisaampi.

      Poista
  4. What a different weather. You still have snow and plenty of it. When does Spring come there? Have a nice week!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. We have still winter. First spring flowers start to bloom here in mid-April or later, but at the same time, we usually have more or less snow. In the beginning of May should be only a little bit of snow left on shady areas. So I have to wait at least a Month before flower hunting.
      Thanks! Have a nice week, too!

      Poista
  5. Ohhoh mikä toukka, ja siellä on kaikessa rauhassa nauttinut ateriaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta. Taisi amaryllis maistua ihan yhtä hyvin kuin narsissin sipulitkin.

      Poista
  6. Ronskin näköinen toukka. Ilmankos on pullukka, kun on syönyt onkaloita sipuliisi.
    Kuva hankikantokävelystäsi rhodon päällä on aika hauska. Nyt voit ottaa osaa brittihovin kuvamuokkauskeskusteluun. Äkkiä katsoen näyttää, kuin roikkuisit ilmassa.
    Toivottavasti nauhat pelottavat jänikset pois puutarhastasi. Vastapäinen naapuri kertoi eilen peuran nousseen heidän terasilleen, joka on useamman portaan verran muuta maanpintaa korkeammalla. Lähti pois vasta äänekkään hätistelyn jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin oli maistunut amaryllis.
      Sama tuli itsellekin mieleen, vaikka tukevasti maan kamaralla, tai siis hangen päällä oltiin. Sen verran kantava hanki oli, ettei kengistäkään jäänyt minkäänlaista jälkeä ja lisäksi metsä varjosti niin, ettei tullut varjoakaan kuvaan. Kumpi tahansa olisi varmasti selventänyt asiaa. Viime yön pakkasesta huolimatta tänään ei hanki kantanut kunnolla edes Karoa, joten en pääse ottamaan uutta kuvaa aiheesta. Joudutaan siis tyytymään hieman epäuskottavaan näkymään.
      Jäniksiä tai edes niiden jälkiä ei ole nyt näkynyt luumupuiden luona ja varmaan verkotkin jo pidättelevät niitä. En kuitenkaan vielä eilen kerännyt hauhoja pois. Antaa olla sen aikaa, että puut ovat varmasti turvassa. Onpas teillä kesyjä peuroja. Toivottavasti ne eivät tule sinun puutarhaasi herkuttelemaan vasta nousseilla piipoilla.

      Poista
  7. Onpa toukalla kokoa. On saanut herkutella sipulilla oikein kunnolla.
    Täällä meilläkin iski takatalvi oikein kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso oli sipulikin, riitti paljon syötävää toukalle... Täällä on ollut tänään aika keväinen sää. Pitkästä aikaa aurinkokin paistoi kauniisti, kunhan aamupäivän pilvet vain väistyivät.

      Poista
  8. Jääkautta eletään niin siellä kuin täälläkin ja uutta lunta saatiin lisää, ensin tuli vettä, sitten räntää ja viimein lunta, lumijumppaa on riittänyt. Välillä oli tosiaan hyvät hankikannot ja totta, minä myös kävelin rodojen päällä kuten sinäkin!

    Olipa pulska herkuttelija, onneksi sait sen nitistettyä, harmillista! Toivottavasti amarylliksesi toipuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei onneksi ole toistaiseksi lunta satanut. Ei sitä tarvitakaan enää yhtään lisää. Kylmää on kuitenkin ollut viime yöstä lähtien. Kävin tänään kokeilemassa hangilla kävelyä, mutta ei kantanut kovin hyvin.
      En panisi rahojani likoon emosipulin puolesta mutta ehkäpä nuo kaksi isointa sivusipulia lähtevät kasvuun.

      Poista
  9. Olen kuullut tuosta narsissikärpäsestä mutta en koskaan vielä tavannut. No varmasti se on vain ajan kysymys😅 Kaikki tuholaiset näyttävät lisääntyvän ja lisääntyvän kun ilmasto muuttuu. Tuo punainen värikin sipulissa on muuten jotain tautia. Siitä myös joskus Luodon ryhmässä kyselin. En ole sen tiedon jälkeen halunnut ostaa yhtään amaryllistä kun kaikissa tuntuu olevan sitä ainakin jonkin verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ole koskaan ennen narsissikärpäseen törmännyt. Tai ehkä sitä on täällä ollut ja osa narsisseistani on siksi hävinnyt teille tietymättömille. Tiedä häntä, kun en ole tajunnut niitä sillä silmällä tutkiakaan. Nyt osaan tarkkailla alkukesällä sekä kärpäsiä että narsisseja tarkemmalla silmällä!
      Niin se taisi joku sienitauti (?) olla mutta myös mekaaniset vauriot voivat tehdä sipuliin ja lehtiin punaisia jälkiä. Tuo sipuli oli kuitenkin täysin terve kesällä, joten toivon, että nuo olisivat vain toukan takia tulleita jälkiä. Pitää kuitenkin seurailla tilannetta ja varmuuden vuoksi en anna sen olla uusimman amaryllikseni kanssa vieretysten.

      Poista
  10. Kyllä sinulle sattuu ja tapahtuu. Mutta ihailen sinnikkyyttäsi selvittää asioita . Minä olisin vain heittänyt roskiin . Inhoittavan näköinen ötökkä . Minua kiinnostaa kuitenkin mistä se on saanut alkunsa onko se joku lentävä mikä on muninut multaan . Narsissi kärpänen? Onko se tullut narsissien mukana kaupasta?
    Toivottavasti sipuli toipuu olet niin suuren vaivan nähnyt .👍 .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan olisin itsekin viskannut sipulin tuholaisineen menemään, jos olisi ollut joku peruspunainen mutta kun oli itselle erityisen mieluisa lajike ja kismitti hirmuisesti, niin piti tehdä salapoliisintyötä.
      Narsissikärpänen on ilmeisesti ihan tavallinen narsissin tuholainen. Se lentää alkukesällä ja munii narsissin sipuleihin. Pääsisikö sitten niihin käsiksi kuihtuvista lehdistä jäävien aukkojen kautta vai kaivautuuko mullan läpi? En ole ehtinyt selvittää vielä kunnolla itse kärpäsen toimia. Toukat kuoriutuvat aikanaan ja syövät sipulin ennen kuin koteloituvat. Että sellainen tihulainen se.

      Poista
  11. En ennen oo kuullu narsissikärpäsestä tai toukasta. Inha on. Harmi kun porrail reikiä siun lempi amarylikseen. Kaikenlaisii ötököitä sitä onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ollut kuullut siitä ennen, vaikka se ei mikään harvinaisuus olekaan. Ei olisi tarvinnut tulla tänne tekemään tuhojaan. Pitää tarkkailla keväällä narsisseja ja jos joku mätäs vaikuttaa huonovointiselta, kaivaa se ylös ja tutkia toukkien varalta.

      Poista
  12. Tuhoeläimet kasveissa tuntuu lisääntyneen hurjasti. En muista, että aiemmin olisi ollut niin paljon kaikenlaisia toukkia ja muita, kuin mitä nyt on. Melko vastenmielisen näköinen toukka, vaikka tykkäänkin kaikista ötököistä. Herkutellut oikein kunnolla amarylliksen sipulin sisällä, mokomakin ryökäle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään rahdataan ehkä enemmän kasveja ulkomailta ja muutenkin ympäri Suomea, joten tuholaiset saavat lisäapua levittäytymiseen. Ilmaston lämpenemiselläkin voi olla osansa. Tuo toukanrutjake olisi saanut jäädä tulematta juuri tuohon amaryllikseen. Vieressä kun olisi ollut ihan tavallinenkin tarjolla. Se tosin mätäni ihan muuten vain, joten en onnistunut senkään kanssa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!