'Polish Spiritin' on jalostanut kärhönkasvattajana ansioitunut veli Stefan Franczak Puolassa. Kärhön vanhempia ei tiedetä. Veli Stefanista olen kertonut lisää loistokärhö 'Jan Pawel II':n esittelyn yhteydessä (hyppää lukemaan tästä), joten ei hänestä sen enempää tässä yhteydessä. 'Polish Spiritin' esitteli toinen kärhöguru Raymond Evison (The Guernsey Clematis Nursery Ltd.) vuonna 1990 ja tähänpä liittyykin melkoinen tarina.
Vasta avautumassa oleva kukka, nuppu ja vanha kukka samassa kuvassa. |
Evison pääsi kesällä 1984 vierailemaan veli Stefanin puutarhassa ja huomasi siellä kärhön siementaimen kasvamassa aitaa pitkin. Vaikka se oli melko runsaskukkainen, isompikukkaisiin kärhöihin mieltynyt veli Stefan ei nähnyt sillä olevan kaupallista arvoa. Evison kuitenkin huomasi sen potentiaalin. Veli Stefan antoi taimen Evisonille kasvatettavaksi ja Evison esitteli lajikkeen hänen suostumuksellaan vuonna 1990 koko maailmalle nimellä 'Polish Spirit'. Niin vaikuttunut hän oli ollut vierailullaan sodasta ja kaikista muista vaikeuksista selvinneiden puolalaisten kansallishengestä. Vain kolme vuotta esittelyn jälkeen kärhö sai Royal Horticultural Societyn Award of Garden Merit -palkinnon ja se on edelleen yhdistyksen suositeltavimpien kärhöjen listalla, joten turhaan ei Evison rahdannut kärhöntainta Puolasta Iso-Britanniaan.
'Polish Spirit', loistokärhö 'Innocent Blush' sekä kelloköynnös syksyllä 2022. |
'Polish Spirit' on siitä erikoinen tapaus, että se on alunperin luokiteltu viticella-ryhmään kuuluvaksi, eli tarhaviinikärhöihin (toisen lähteen mukaan arvostettu asiantuntija John Howells esitteli 'P. S.':n kirjassaan 'Trouble Free Clematis The Viticellas' kun taas yhtä tunnettu Victoria Mathews luokitteli sen myöhäisiin isokukkaisiin kärhöihin. Ja sitten kiisteltiin tietysti.). Nykyään 'Polish Spiritiä' pidetään Jackmanii-tyypin kärhönä ja siten osana myöhäisiä isokukkaisia kärhöjä. Vanhemmista kun ei ole tietoa, niin katsantokanta näyttää olevan henkilöstä kiinni. Uudelleenluokittelu on herättänyt kuitenkin jonkun verran keskustelua (ja tekee sitä varmaan edelleenkin). Raymond Evison ratkaisi asian ottamatta luokitteluun sen enempää kantaa: "It proved to be a very good commercial clematis and is now widely grown around the world".
Kukinnan alkuvaihetta 22.8.2023. Nyt ei ole kelloköynnöstä tuomassa lisävihreyttä. |
Itse ymmärrän hyvin, miksi 'Polish Spirit' kuuluisi viinikärhöjen sijaan loistokärhöjen joukkoon. Sen kukat ovat minusta selvästi "loistokärhömäisemmät" kuin viinikärhöillä. Kooltaan ne ovat netin mukaan 5-10cm, mutta itse mittasin viime kesänä joidenkin kukkien halkaisijaksi jopa 12cm. Ehkä runsailla sateilla oli vaikutusta kokoon. Suurin osa mitatuista kukista oli 8-10-senttisiä. Kukkien muoto on myös jotenkin täyteläisempi kuin monella viinikärhöllä, varsinkin silloin kun terälehtiä on enemmän kuin neljä. Suomessa kärhöä myydään edelleen tarhaviinikärhönä, varmaan samat vanhat taimilaput ovat maahantuojilla liikenteessä vuodesta toiseen. Ulkomaisilla sivustoilla näkee pikaisen katsaukseni perusteella rinnakkain kumpaakin, eli jompi kumpi on laitettu varsinaiseksi ryhmäksi ja toinen on siinä vieressä suluissa. Minkähänlainen geenitesti pitäisi kärhölle tehdä, jotta saataisiin piste asialle?
Kelloköynnöksen kukka 'Polish Spiritin' rinnalla värivertailussa. |
Kärhöllä on syvän violetinsiniset kukat, joissa on aavistuksenomainen violetinpunainen raita. Heteiden ponnet ovat syvän punaiset. Korkeutta pitäisi tulla 3-4 metriä, mutta toistaiseksi se on jäänyt meillä alle kolmimetriseksi. Sen verran vahvakasvuiselta se näin muutaman vuoden tutustumisen jälkeen tuntuu, etten suosittelisi tätä kärhöä ruukkukärhöksi. 'Polish Spirit' tarvitsee tilaa ympärilleen ja kunnon kiipeilytuen.
Kukintaa 9.9.2023. Nuppuja on vielä vaikka miten paljon tulossa. |
Vielä loppuun haluan kertoa oman 'Polish Spiritini' tarinan. Olin syksyllä 2020 tuttuun tapaani kiertelemässä alelaareja. 'Polish Spirit' ei ollut listallani mutta koska pari raaskutainta nyt sattui olemaan halvalla myynnissä, nappasin yhden mukaan. Mieluilemiani lajikkeita kun ei ollut vielä löytynyt eikä oikein mitään muutakaan, vaikka useammassa paikassa olin jo kierrellyt. Tyhjin käsinhän ei taimistokierrokselta voinut mennä kotiin. Ensimmäisen talven puolalainen vietti kellarissa ja heti seuraavana keväänä pääsi maahan. Kukkia ei ensimmäisenä kesänä tainnut tulla laisinkaan mutta 2022 oli jo oikein hyvännäköistä meininkiä. 'Polish Spirit' on lunastanut paikkansa puutarhassani ja nyt kun tiedän sen jännittävästä taustasta enemmän, se nousi arvostuslistallani vielä pykälän korkeammalle.
Kauan eläköön 'Polish Spirit'!
Totta: eläköön Polish Spirit! Upea kärhö ja mielenkiintoista lukea sen historiaa. Kunpa omani kasvaisi joskus yhtä runsaskukkaiseksi kuin tuo sinun. Voi olla, että sen kasvupaikka on liian paahteinen, kun mietin istuttaessani tuota viinikärhön perimää, mutta sitä ei tosiaan lainkaan välttämättä ole. Kärhöjen luokittelu joihinkin lajeihin lienee mahdottomuus, niin paljon niitä on risteytetty, joten ehkä tuo luokittelu kukan koon ja kukinta-ajan suhteen on järkevin tai ainoa mahdollinen näiden runsaasti risteymäperimää omaavien tyyppien suhteen.
VastaaPoistaPolish Spirit on kyllä upean värinen ja hieno yksityiskohdiltaan. Ihan kärhöjen aatelia. AGM:ää ei lisäksi anneta, ellei kasvi ole erityisen taudinkestävä ja elinvoimainen, pelkällä ulkonäöllä ei pitkälle pötkitä.
Luostarinveljen osuus lisää myös kärhön arvoa silmissäni. Luostarit ovat kautta aikain olleet kasvitieteen tärkeitä tekijöitä ja on jotenkin ihanaa ajatella veli Stefanin siellä pölyttäneen ja vertailleen. Kiitos näistä kaikista tiedoista!
Minulla 'Polish Spirit' kasvaa paksussa multakerroksessa puolivarjossa ja vielä rinteen alaosaan päin, joten multatilaa ja kosteutta on riittämiin. 'Polish Spiritillä' ei tosiaan välttämättä ole lainkaan viinikärhöperimää. Loistokärhöissäkin kun on niiden ruokalautasen kokoisten lisäksi myös kahvitassin kokoisia (kuten esim. 'Piilu'). Sen verran selasin äsken kuitenkin veli Stefanin jalostustyön tuloksia, että löytyi sieltä peräti kuusi viinikärhöäkin (tunnetuimmat ehkä Suomessa 'Emilia Plater' ja 'Solina'). Ei kovin iso osuus hänen 79 kärhölajikkeestaan :D Mutta olipa kärhön tyyppi mikä tahansa, niin hieno ja elinvoimainen se on. Jostain taisinkin löytää maininnan 'Polish Spiritin' erityisen hyvästä taudinkestävyydestä.
PoistaMiten paljon köyhempi puutarhamaailma olisikaan ilman luostareita ja veli Stefanin kaltaisia innokkaita jalostustyön tekijöitä!
Olet nähnyt todella vaivaa tämän körhön taustan selvityksessä . Kiitos mielenkiinnosta luettavaa . Hienon värinen ja joskus ale laareista löytyy todella upeita kasveja....ainakin hyvässä hoidossa ennen pitkää .
VastaaPoistaMinua kiinnostaa tämäntyyppiset selvitystyöt. On kiva tietää, mistä päin maailmaa joku kasvi on peräisin ja milloin se on saanut alkunsa.
PoistaYour Polish spirit seems wonderful. Very useful information about its history, we also have similar plants here (Greece).
VastaaPoistaThank you! 'Polish Spirit' is beautiful and very interesting clematis.
PoistaKauan eläköön! Kiitos taas selvitystyöstä ja tarinan jakamisesta. Näitä on mielenkiintoista lukea. Minunkin silmiin Polish Spirit näyttää enemmän loistokärhöltä ja ehkä tämä seikka kannattaa ottaa huomioon, jos kyseisen taimen istuttaa puutarhaan (kuten totesit). Minulla tätä kaunista kärhöä ei ole (vielä), mutta jos sen saan käsiini, on hauska tietää tuo kertomasi tarina sen taustalla.
VastaaPoistaKuvassa sen kärhötuki näyttää hyvältä taustalta kärhölle ja miten hyvin väri osuukaan kelloköynnöksen kukan väriin.
Kiitos! Ei ehkä tosiaan kannata istuttaa tätä kärhöä ihan kuivimpaan ja paahteisimpaan paikkaan, vaikka ihan varmasti 'Polish Spirit' pärjää hyvin montaa muuta loistokärhöä ankarammissa oloissa. Siitä kertoo omalta osaltaan jo sen saama palkintokin. Kukinta vain kestää yleensäkin pidempään, jos kärhö saa osittaista varjoa pitkin päivää verrattuna täyspaahteessa sinnitteleviin yksilöihin.
PoistaLisäähän nimi ostoslistalle; sinulta voisi löytyä montakin tarpeeksi suurta rakennetta tälle kärhölle kiipeiltäväksi.
Olet perehtynyt hyvin 'Polish Spiritin' taustaan. Sen kukat ovat aika kookkaita, mutta se omaa paljon myös viinikärhön ominaisuuksia, eli kukinta on hyvin runsasta ja kukkia on viinikärhöjen tapaan ihan vieri vieressä peittäen lehdistön lähes kokonaan alleen. Jalo/ loistokärhöjen kukat ovat yleensä paljon harvemmassa ja kukkien koko on suurempi.
VastaaPoistaSiitä löytyikin hyvin tekstiä, kun vain lähti penkomaan.
PoistaIhan täysin en allekirjoita tuota viimeistä lausettasi. Joillain loistokärhöillä tosiaan on vähemmän mutta suurempia kukkia, mutta esimerkiksi 'Voluceau' on minulla ollut joka ikinen vuosi yhtä kukkaröykkiötä. 'Hagley Hybrid' on myös kunnon kukkimiskone ja äidilläni 'Rouge Cardinal' sekä 'Jackmanii' ovat olleet parhaimmillaan aivan täynnä kukkia. Sitten taas esimerkiksi loistokärhö 'Piilun' kukat ovat selvästi pienempiä kuin edellä mainitsemani kärhöjen, samaa kokoluokkaa 'Polish Spiritin' kanssa, mutta sekin kyllä kukkii runsaasti. Aika moni loistokärhökin kukkii valtoimenaan jättikokoisin kukin, kunhan vain kasvuolosuhteet ovat kunnossa. Kärhömestarina tiedät sen :)
Hienosti koottu historia. Mukava lukea. Olen pari kertaa yrittänyt istuttaa kärhöjä puutarhaani ja aina saanut ne hengiltä. Naapurilla sen sijaan kukkii joka vuosi loistavasti juuri tuollainen violetti kärhö. Olenkin siis tyytynyt sittemmin ihailemaan vain naapurin kärhöä ja keskittynyt helpompiin kasveihin tai pihamme olosuhteisiin paremmin soveltuviin.
VastaaPoistaKiitos! Ehkä puutarhasi kasvuolosuhteissa on jotain, mistä kärhöt eivät pidä tai sitten istutusvaiheessa on mennyt jotain vikaan. Oletkohan istuttanut ne tarpeeksi syvälle hyvään multaan? Kannattaa kokeilla myös tarhaviinikärhöjä tai alppikärhöjä, jos loistokärhöt eivät meinaa viihtyä.
PoistaPuolan henki on upea!
VastaaPoistaSe on.
PoistaKyllä on kaunis ja runsaasti kukkiva kärhö Polish Spirit. Mukava lukea sen tarina!
VastaaPoistaKiva, kun kävit lukemassa. Hieno kärhö tämäkin on.
PoistaOnpa kaunis kärhö sinulla. Mun omani on vielä pikkuinen ja odotan selviääkö tästä talvesta. Vaikka ei ehtinyt olla kuin yhden kesän, teki valtavasti kukkia. Ansaitsee todellakin oman postauksen!
VastaaPoistaPidetään peukkuja, että niin sinun kuin minunkin kärhöt selviävät hyvin. Pelkään itsekin omieni puolesta, kun oli niin märkä syksy ja pakkaset tulivat rytinällä päälle. Jospa routa ei olisi kuitenkaan tehnyt tuhojaan.
PoistaUpea kärhö todella ja viinikärhöksi en sitä olisi edes ajatellut! Upea ja runsas kukinta! Kasvien taustat ovat aina kiehtovia ja mielenkiintoisia, luostareissa on tehty tärkeää jalostustyötä monen kasvin osalta.
VastaaPoistaMiten köyhää kasvimaailma olisikaan ilman luostareita! Sieltä on lähtöisin niin hyöty- kuin koristekasveja. Näiden kärhöjen historian penkominen on minusta tavattoman mielenkiintoista.
PoistaOn kaunis!
VastaaPoistaVastasin muuten Koska kukkii- haasteeseen. Sillai omalla epämääräisellä tyylillä :D
Näin on.
PoistaHuomasinkin jo haastepostauksesi, kiva että sinäkin osallistuit.