perjantai 13. lokakuuta 2023

Rankkasateista myrskytuuleen

Bloggaamiseen meinaa huomaamatta livahtaa harvinaisen pitkiä taukoja. Sää on ollut osasyyllinen, sillä kameraa ei viitsi rankkasateeseen lähteä ulkoiluttamaan eikä toisaalta itseäänkään saa hilattua puutarhatöihin koiranilmalla. Viimeviikkoisen pakkasyön jäljiltä kukinta väheni huomattavasti ja nyt puhkuvat sellaiset tuulenpuhurit, että ei taida olla pian lehtiäkään jäljellä kasveissa. Onneksi on vielä muutamia sitkeitä sissejä, jotka uhmaavat niin pakkasta, sadetta kuin tuultakin. Ne piti saada ikuistettua vielä kun pystyi ja kun eilen aamulla sattui olemaan sateeton hetkikin kaiken kukkuraksi.

Kivikkotörmäkukka 'Pink Mist' on on yksi puutarhani ahkerimpia kukkijoita.
Kuvassa näyttää vaisulta, mutta livenä pinkit kukat näkyvät kauas.
Vaikka kuvassa kivikkotörmäkukka ei olekaan edustavimmillaan, kuka tahansa näkee kuihtuneiden varsien määrästä, kuinka ahkerasti se on kukkinut. Nuppuja on edelleen tulossa ja jos vain sää pysyy plussan puolella, nuput myös aukeavat. Kukinta-aikaakin voisi sanoa ihan kohtuulliseksi: ensimmäisiä kukkia aukesi nimittäin jo ennen kesäkuun puoliväliä eikä kukinta ole missään vaiheessa ollut tauolla. Ihan ihme kukka! Yhtä lupaavia merkkejä kukkimisinnokkuudesta näyttää keltatörmäkukka. Suurin osa tämänvuotisista siementaimista on ehtinyt vähintään nupulle mutta muutama kookkaampi yksilö on kukkinutkin jo kuukauden verran. Sillä on vähän pienemmät kukat kuin kivikkotörmäkukalla mutta voihan se johtua ihan vain taimien iästäkin. Toivottavasti taimet selviävät talven yli, niin pääsevät näyttämään todellisen luonteensa.
Keltatörmäkukka ei säikähtänyt hallaöitä, kuten ei kivikkotörmäkukkakaan.
Sammalleimut toisella kierroksella.
Sään lisäksi kaikenlaiset muut projektit niin töissä kuin kotonakin ovat työllistäneet viime aikoina sen verran paljon, ettei ole ollut enää intoa istua koneella kotona. Kahdesti vuoteen toistuva projekti, josta en niin välittäisi, on lasten ulkovaatevarastojen läpikäyminen. Keväisin ja syksyisin eteisen naulakko tulvii yli, kun lämpimämpien kelien varalta pitää olla vielä kevyempää tuulipukua, muutaman asteen plussakeliin jotain välikausikampetta ja pikkupakkaselle kevyttoppaa. Käsineitä ja kenkiäkin joka kelille. Elämä helpottuu, kun päästään syksystä ohi. Postauksiakin olen aloitellut mutta osasta on jäänyt testit kesken ja toisiin on kuvat etsimättä. Eräs blogiin liittyvä projekti on myös työllistänyt pitkin kesää, siitä sitten reilun kuukauden päästä enemmän... 
Maa-artisokat ovat vähän kärsineet tuulessa.
Puutarhan puolellakin riittäisi projektia. Kaikki jänisverkot on vielä laittamatta ja puutarha muutenkin ihan mullin mallin. Naapureilta tuli iso kasa paksuja syreeninrunkoja, jotka ovat toistaiseksi vain läjässä keskellä pihamaata. Ne pitäisi karsia jatkokäyttöön sopiviksi pätkiksi ja siirtää syrjemmälle. Paksuimmilla rungoilla saan uusittua ensi keväänä kärhökaaripenkin ja majapenkin reunuksia, keskipaksuista oksista tulee jänisverkoille tukikeppejä ja ohuet risut menevät haketettaviksi. Oksakasan käsittelyssä kuluu varmasti pari tuntia helposti. Viikolla ei sellaiseen urakkaan löydy aikaa, joten kompostiroskia viedessä tulee tehtyä vain jotain pientä parin minuutin hommaa. Eilen kävin pikaisesti siistimässä katkeilleita maa-artisokanvarsia niin, ettei tarvitse koko naapuruston niille naureskella. Keräsin myös tuulessa pitkin tonttia lennelleet kukkaruukut varastoon. Olin nimittäin ennen näitä sateita levittänyt nurmikolle ruukkuja peseytymään, kuten tein osalle varastoa jo kesällä. Totesin, että siistimpää jälkeä tulee kesäsateen jäljiltä, sillä tähän aikaan vuodesta tuuli lennättää ruukkuihin puunlehtiä. Siis niihin, jotka olivat pysyneet paikoillaan...
Puhdasta tai ainakin hieman puhtaampaa jälkeä. Pohjareikien tukkeitakin on jo valmiina.
Räväkkää ruskaa ei tänä vuonna taida tulla meille lainkaan. Pensasmustikoista osa punastelee mutta niistäkin alkavat lehdet jo karista tuulen takia. Puolet mustikkapensaista on edelleen vihreinä, samoin atsaleat, jotka yleensä saavat leiskuvat ruskavärit. Ensimmäisiin atsaleoihin tosin alkaa jo hitusen hiipiä punertavaa sävyä, joten ehkä ruskaa pääsee ihailemaan kuitenkin pienemmässä mittakaavassa. Kuten alla olevasta kuvasta näkee, lehtipuut ovat käytännössä kaljuja, joten niiden osalta peli on jo menetetty.
Kärhökaaripenkin syksyistä mutta ei vielä kovin ruskaista näkymää.
Patiolta kohti nuotiopaikkaa. Tykkään tästä näkymästä, vaikka 'Vanille Fraisen' vähäiset kukat ruskettuivatkin hallan takia.
Hyvin tarkkaan kun tihrustaa, ylläolevassa kuvassa näkyy vielä nuotiopaikan portissa kiipeilevä loistokärhö 'Ville de Lyon'. Se ei säikähtänyt juurikaan hallaa, joten kukat ilahduttavat niin olohuoneen ikkunasta katsottuna kuin patiolta nuotiopaikalle kulkiessa. Myös polun varren rivistö komeamaksaruoho 'Herbstfreudea' näkyy komeasti moneen suuntaan. Ne erottuvat kuvassakin kärhöä selvemmin heti purppuraheisiangervon taustalla. Niiden vaaleanpunainen väri sopii minusta kivasti heisiangervon lehtiin.
'Ville de Lyonin' juurella on monta retkottajaa: syysasteri, kurjenpolvi 'Birch Double' ja jostain syystä myös yksi komeamaksaruohoista.
Ritarinkannuksesta ei juurikaan iloa näin syksyisin ole. Nuo mustat töröt syysasterin oikealla puolella ovat nimittäin sitä. Sen ja asterin väliin siirsin aiemmin syksyllä kaukasiankirahvinkukan, jolla on sentään vielä komeat vihreät lehdet, vaikka kukkavarsi onkin jo mennyt mustaksi. Ehkä kirahvinkukka peittää isommaksi kasvettuaan vähän paremmin ritarinkannusta ja antaa myös tukea asterille. Kurjenpolven aion häätää pois tuolta, sillä se ei ole ollut missään vaiheessa kesää edustavan näköinen. Joko paikka on sille aivan väärä tai sitten sen lajikeominaisuutena on olla retkottavainen. Tässä on talvi aikaa miettiä sen kohtaloa. Hyvällä tuurilla sen poistamisen jäljiltä penkkiin tulee niin paljon tilaa, että Villelle voisi saada ujutettua kärhökaverin. Muistaakseni kellariin on menossa joku uusi valkokukkainen kärhö mutta enpä nyt saa sen nimeä päähäni. Kenties 'First Love'? Suunnittelin sillekin kyllä yhtä toista paikkaa mutta ainahan suunnitelmia voi muuttaa (varsinkin silloin, jos sen seurauksena saa hankkia uuden kärhön...). Villen kaverina se olisi kerrassaan upea.
Päivän kärhönä hieman piilotteleva 'Piilu'.
Hyvää viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Nyt ei ole ollut tuoreita aiheita kirjoittamiseen täälläkään. Jos ei sada, niin tuuli on sellainen, ettei innosta sen enempää ulkopuuhat kuin kuvaaminenkaan. Täälläkin sammalleimut ovat uudella kierroksella, tosin kukinta on ymmärrettävästi harvempaan kuin kesäkuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä kylmällä tai märällä kelillä oikein innostu puutarhatöistä. Näpit ja varpaat jäässä ei ole mukava puuhailla mitään ja märkää maata on raskas kaivaa. Tuleepahan pidettyä välillä taukoa puutarhasta.

      Poista
  2. Aika harmillista tosiaan, jos ruska jää olemattomaksi, teillä on tosiaan lehtipuut jo lehdettömiä! Täällä etelässä näyttää ihan toisenlaiselta. Toisaalta syyskuu oli niin ihanan lämmin, että mieluummin otan sen vaikka joka vuosi, jos täytyy valita.
    Kaunis tuo kärhökaaripenkki kyllä on nytkin, ja kukista tulee kivoja väripilkkuja sinne tänne, vaikka kaukana kesän kukkaloistosta ollaankin.
    Täytyypä joskus kokeilla kivikkotörmäkukkaa uudestaan. Ekat yritykseni ovat olleet yksivuotisia käytännössä, talvi on jostain syystä vienyt. Noin pitkä kukintakausi on harvinainen, ja kukkakin kaunis kuin mikä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin syyskuu oli ihan kiva poikkeus, olisi vain ollut kuivempaa. Sekin olisi ehkä voinut auttaa ruskaan värittymistä. Vähäisetkin kukat ilahduttavat tähän aikaan. Ei mene kauaa, kun viimeinenkin kukka joko paleltuu tai peittyy lumeen, joten ilo pitää ottaa irti niin kauan kuin pystyy.
      Minultakin on yksi kivikkotörmäkukka kuollut ja nyt on enää kaksi jäljellä. Saa nähdä, miten niille käy talven aikana. Lyhytikäiseksi sitä kai usein sanotaankin. Keräsin varuilta siemeniä talteen, vaikka edellisten vuosien siemenkylvöt eivät ole koskaan itäneetkään. Ei sitä kuitenkaan tiedä, jos vaikka tämänvuotinen erä olisikin itämiskykyistä ja ovat nekin joka tapauksessa tyhjää parempi vaihtoehto. En haluaisi kuitenkaan menettää noita kokonaan, sillä harva perenna kukkii noin pitkään yhtäjaksoisesti. Kesäkukatkin kukkivat lyhyemmän ajan, jos paleltuvat ensimmäisissä syyshalloissa.

      Poista
  3. Sama "vika" täälläkin. Jos on jäänyt aikaa puutarhalle, niin takuulla siellä sataa vettä tai myrskyää niin ettei hommiin voi mennä. Ah miten muistan tuon lasten vaaterumban neljän lapsen kanssa. Kyllä se vielä helpottaa, lupaan sen. Olematonta ruskaa on täälläkin mikä on harmi, tulee talvi ilman väriloistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyllä on jo muutenkin niin kylmää, että pienikin sade tai pohjoistuuli vähentää roimasti intoa mennä puutarhaan. Nostan hattua korkealle kaikille, joilla on kahta useampia lapsia. Jo pelkästään sen vaatemäärän hallinta vaatii melkein yliopistotasoisen koulutuksen saati sitten kaikki harrastusaikataulut yms :D Odotan innolla sitä aikaa, ettei tarvitse eri vaatteita kotirymyämiseen ja ihmisten ilmoilla olemiseen. Siinä jo vaatemäärä puolittuu.
      Olisihan se ollut kiva, että ennen talvea olisi saanut vielä räiskyvää väriterapiaa ruskan muodossa.

      Poista
  4. Ruska jää nyt kyllä tältä syksyltä hyvin vaatimattomaksi.
    Eilen täällä meillä oli tosi hyvä ja aurinkoinen päivä ja mittari nousi jopa yli kymmeneen asteeseen varjossa. Sainkin siivottua ja pestyä ulkovaraston hyllyt ja laitettua sinne kuuluvat tavarat järjestykseen. Myös kaikki ruukut ja muovisaavit on nyt pestyinä paikoillaan.
    Nyt on sitten taas vuorostaan sateinen päivä ja pihatyöt odottavat parempia kelejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli eilen melko poutaista mutta todella kylmää. Tänään on sitten satanut taas vettä melkein koko päivän. En ole vielä itse saanut edes kaikkia tomaattiruukkuja tyhjennettyä mutta jospa tässä vielä tulisi poutapäiviä, jolloin saisi urakoitua puutarhatöitä loppuun.

      Poista
  5. Jos ei sada, niin ainakin tuulee älyttömästi. Siinä menneen viikon sää...Torstaina tyhjensin sademittarista vuorokauden sateen, mittari oli ihan piripinnassa ja lukematkin olivat loppuneet jo aikaa sitten. Ja lisää tulee. Viikossa yli 100mm.
    Mutta onneksi tekemistä on sisätiloissakin, siis puutarhalehtien ja -blogien lukeminen ja villasukkien kutominen;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyssäätä kerrakseen. Näitä kelejä ei kyllä tule talvella ikävä! Meillä ei ole onneksi ihan noin paljoa satanut mutta 50mm on kuitenkin ylitetty jo ajat sitten tämänkin viikon osalta. Mistä ihmeestä sitä vettä oikein riittää taas tänä vuonna? Sisätiloissa todellakin riittää tekemistä, kun käy läpi kesän ja syksyn aikana sekaisin menneitä kaappeja ja lasten vaatevarastoja :D

      Poista
  6. Tämän syksyn vaikeutena on ollut mahduttaa puutarhatyöt jatkuvien sateiden ja tuulimyräköiden väleihin. Poutahetket ovat olleet kortilla. Positiivisesti ajateltuna: "hyvä, että tulee vetenä eikä lumena".
    Ruska jää vähäiseksi, kun suurin osa lehdistä putoaa ennen värittymistä. Juuri nyt kyllä vastapäisen naapurin pihalla aronia hehkuu punaisena ja pieni vaahtera keltaisena.
    Muksujen keväinen ja syksyinen vaate- ja kenkärumba onneksi unohtuu pian. Isäni rakensi meille varastoon isot kaapit, joiden kätköihin sai kamaa uppoamaan. Sisäänkäynnin tuulikaappi olisi taatusti muurautunut umpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säät eivät ole todellakaan suosineet puutarhatöitä tänä syksynä. Tässä vaiheessa alkaa jo tuntua siltä, että saisi sataa mieluummin lumena. Kevyt pakkaslumi ei kastelisi maata (ja vaatteita) niin paljoa kuin tällainen jatkuva vesisade.
      Täällä naapureiden aroniat ovat epämääräisen rusehtavanvihreitä mutta lehdet sentään ovat kiinni oksissa. Ehkä ne ovatkin vasta värittymässä.
      Meillä ei ole oikein tilaa missään isoille kaapeille, joissa kaikki olisi yhdessä paikassa, vaan kausivaatteet ovat viikattuina vähän siellä sun täällä kaappien ylähyllyillä. Ehkä siksi niiden läpikäyminen onkin aina niin tympeää, kun jokaista vaatekappaletta joutuu etsimään eri suunnalta.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!