lauantai 21. lokakuuta 2023

Puutarhaflown kyydissä

Loistokärhö 'Ville de Lyon' joutui antamaan pakkaselle periksi, vaikka nuppuja olisi ollut vielä vaikka kuinka.
Lähdin tänään aamupäivällä ulos enimmäkseen pakkasen pakottamana, jotta saisin loput sellerit nostettua ennen kuin maa jäätyy liian syvältä. Kaksinkertainen harso ei paljoa enää auta, jos ympärillä paukkuu melkein yhdeksän asteen pakkanen. Sellereitä nostaessa tulikin mukavan lämmin, joten päätin jatkaa puutarhapuuhien parissa. Aurinkoinen ja tuuleton pakkassää oli juuri sitä, mitä tähän aikaan syksystä kaipasin vapaapäivänä, joten puuha toisensa perään valmistui kuin huomaamatta. Flow vei mennessään ja vasta viisi tuntia myöhemmin vatsan kurniessa maltoin lähteä sisälle. 
Myrskytuulten laannuttua pääsi nostamaan kaatuneen kärhötuen pystyyn. Puistoatsalea 'Illusia' on saanut kivasti väriä.
Yllä oleva kuva on parin päivän takaa, 19.10.-23. Täällä oli melkoiset puhurit aiemmin tällä viikolla ja myös viime viikon aikana. Yläpainoiseen kärhötukeen oli tuulen hyvä tarttua, kun ei ollut kiviäkään jalkojen ankkurina. Ihme, että ainoastaan aurinkopenkin kärhötorni kippasi nurin. Ehkä siihen osuivat kovimmat tuulenpuuskat. Tuulen lisäksi täällä on satanut melkein jatkuvasti. Ei nyt ihan sataa milliä, mitä joissain paikoin, mutta paljon enemmän kuin puolet siitä. Joka paikka oli ihan riittävän läpimärkää eikä kukkapenkkeihin viitsinyt mennä tallomaan satunnaisina sateettomina hetkinä. Nurmikkokin litisi jalan alla. Pakkanen kovetti juuri sopivasti maanpintaa, joten nyt sai huoletta tallustella missä vain. Kaunis auringonpaiste tuli kivana plussana.
Samaa penkkiä 20.10.-23, kun pakkasta oli -6 astetta.
'Illusia' lähikuvassa kuuratimanttien koristamana. Väri ei ehtinyt kunnolla punaiseksi, vaan jäi oranssin ja vihreänkirjavaksi.
Sellerien noston jälkeen keräsin kasvimaalta harsot ja tyhjentyneet tomaattiruukut sun muut sinne unohtuneet pikkutavarat pois. Harsoja varastoon viedessäni päätin "nostaa" ruukkuperunat ja -porkkanat, jotta niiden kookkaat ruukut eivät veisi jo muutenkin vähäistä lattiapinta-alaa. Jänisverkot kun piti saada varaston "takahuoneesta" ulos. Jostain syystä en ikinä opi, että ensin pitää ottaa verkot ulos ennen kuin tuo yhtään kasvia varastoon. Pakkasen takia kasveja ei voinut nostaa väliaikaisesti ulos odottamaan, joten siirtelin ruukut vain mahdollisimman tiiviisti, jotta saisin välioven edes puoliksi auki. Olipahan keinottelua kerrakseen ujutella paksuja ja painavia verkkorullia ulos kapeasta ovenraosta ja sitten vielä mahdollisimman nopeasti ulko-ovesta pihalle, ettei varastoon tulisi liikaa kylmää ilmaa.
Saaripalstan Sailalle kuva pakkasen jäädyttämästä 'Jose Auberginesta'. Tämä oli kyllä kauniimpi sulana...
Joka tapauksessa sain verkot pihalle ja kaikki suojattavat puut ja pensaat turvaan talttahampailta. Tukikeppejäkään en ollut upottanut paikoilleen sulan maan aikaan, mutta rautakangella sitä on ennekin ne hommat hoidettu. Eipähän tarvitse varoa, missä astelee, kun on jäinen maa jalkojen alla. Pari päivää sitten takapihalla olikin yksi pienehkö rusakko selvittelemässä talvilaitumien ruokalistaa. Nyt on "ravintolat" suljettu pupujusseilta ja samalla syksyn tärkein askare tehtynä. Lykkäsin sitä hommaa eniten jatkuvien sateiden takia mutta iso syy oli myös se, että odotin luumupuiden karistavan lehtiään. Tänä vuonna oli niin paljon muumiotautia, että olisin halunnut haravoida luumujen lehdet kompostiin ennen verkkojen laittoa. Luonto oli kanssani eri mieltä aikatauluista ja piti luumupuut täydessä lehdessä. En lähtenyt riipimään vihreitä lehtiä oksista, vaan virittelin suosiolla verkot nyt, kun oli hyvä sää ja sopiva meininki päällä. Voihan sitä vaikka marraskuussa raottaa verkkoja sen verran, että saa enimmät lehdet haravoitua puiden alta, jos sattuu sellainen inspiraatio iskemään.
Kärhökaaripenkin 'Herbstfreude' jääkukkaisena.
Syysasteri 'Patricia Ballard' ei ihan päässyt paistattelemaan auringossa.
Takapihan verkotuksista ei tullutkaan otettua kuvaa, sillä totesin yhden kohdan tarvitsevan vielä yhden tukikepin lisää. Kepakkoa ja rautakankea hakiessani unohduin sitten ihan muihin puuhiin, joten kuva jäi odottamaan toista päivää. No, voitte kuvitella mielessänne vihreät luumupuut verkkojen takana. Ottakaa vaikka mallia seuraavan kuvan pensasmustikoista, joista vain puolet ehti saada punaista väriä. Tallottu polku toisen ja kolmannen mustikkapensaan välissä oikealta laskettuna ei muuten ole minun tekosiani. Lapsilta kuulemma "karkasi pallo monta kertaa keskelle penkkiä". Sen vuoksi piti talloa oikein moottoritie, joka kiemurteli ympäri penkkiä. Todellinen selitys lienee se, että jäiset rönsyakankaalit rapisivat kivasti jalkojen alla, minkä lisäksi niiden päällä kulkiessa jäi hienot jäljet. En viitsinyt mokomasta pultteja heittää kun ei ollut mitään arvokasta ruhjottu. Akankaali kestää tuon vertaisen tallomisen vallan mainiosti.
Pensasmustikat, luumu ja revontuliatsalea 'Rosy Lights' poistettu rusakoiden talviruokalistalta.
Viime vuonna harmittelin sitä, että verkot loppuivat kesken. Sitten löysin varastosta vielä yhden aloittamattoman verkkorullan, jolla sainkin paketoitua melkein kaikki suojattavat. Tänä vuonna verkot loppuivat ihan oikeasti kesken. Pari ryhmää sai ilmeisesti väärät verkot, sillä verkot menivät niissä osittain päällekkäin enkä viitsinyt lähteä enää vaihtelemaan niitä oikeille paikoilleen. Moni puska taas oli selvästi kasvanut leveyssuunnassa ja tarvitsi aiempaa pidemmän verkon. Näiden yhteissummana mongolianvaahtera, majapenkin kuutamohortensia ja tarha-alppikärhö 'Albina Plena' jäivät kokonaan ilman verkkoa ja majan alppikärhöiltäkin jäi metrin verran uupumaan takaosasta. No, konstit on monet kun puute on suurin. Naapurin syreeninkarsinnasta tuli paksujen runkojen lisäksi oikein tuuheita latvuksia, joita virittelin kärhöjen tyvialueiden suojaksi. Pääsivät risut kunnolla hyötykäyttöön ennen kuin joutuvat ensi kesänä hakettimen kitaan. Korkeammalla olevia versoja suojailen sitten kun hanki kasvaa.
Rusakoille tiedoksi: täällä ei suinkaan ole 'Albina Plena', vaan pelkästään tiheä syreenipuska. Hus pois!
Verkkoja laitellessa silmiin osui syyssyrikkä, joka oli edelleen patiopenkissä. Perunoiden ja porkkanoiden ruukuista tulikin juuri sopivasti sulaa multaa, johon syrikkä oli hyvä istuttaa. Samalla istutin myös kolme jättiverbenan tainta, jotka tulivat syrikän mukana nousseen jäisen multakimpaleen mukana. Ne olivat kasvaneet syrikän takana myskimalvojen seassa, joten en ollut edes huomannut niitä aiemmin. Kuvittelin vain, että jättiverbenoiden siemenpankki olisi jo hävinnyt kokonaan, kun taimia ei alkukesällä alkanut näkyä lainkaan. Ilmiselvästi siellä oli vielä kolme itämiskykyistä siementä, jotka saavat nyt mahdollisuuden selvitä talven yli. Toivottavasti eivät ottaneet nokkiinsa pakkasesta, jäätyneestä mullasta ja kovakouraisesta käsittelystä. Jätin taimet aluksi ulkovarastoon sulamaan ja jos näyttävät vielä elinkelpoisilta, tuon ne talveksi ulkoeteiseen tarkempaan seurantaan.
Jääköntin reunasta piti nakutella irti kolme vähän jo kärsinyttä jättiverbenan tainta. Kaikkea sitä kokeileekin...
Unohdin tarkoituksella ruukkuhortensian nurkan taakse paleltumaan ihan umpijäähän, jotta sitä ei enää tekisi mieli pelastaa kellariin talveksi. Myös daaliat jätin paleltumaan, sillä kaksi märkää kesää on todistanut niiden hyötysuhteen kovin vaatimattomaksi. Gladioluksista otin vain muutaman valkokukkaisen mukulan talteen, sillä niille ei ole ensi kesänä enää juurikaan tilaa kukkapenkeissä. Alennushyllyiltä olen pysynyt poissa, jotta sieltä ei lähtisi mukaan uutta kärhöä, jotain talvetuskelpoista kesäkukkaa tai ruukkuun istutettavia kukkasipuleita. Kaikki hyvät aikomukset uhkaavat romuttua, sillä aiemmin syksyllä pelastin jo yhden leijonankidan talvetettavaksi ja nyt jättiverbenat. Päädyin myös ottamaan nuokkusyreenin pienen pistokastaimen kellariin toiseksi talvekseen. Tässä sitä taas nähdään, että jos ei ole jo valmiiksi tulossa talvetustiloihin aivan poikkeuksellisen mahdotonta tungosta, houkutus haalia sinne yhtä sun toista kasvaa hyvin suureksi.
Syyssyrikkää piti vähän karsia ennen varastoon vientiä. Vieressä vastaistutetut jättiverbenat.
Salkoruusu 'Nigra' oli alkanut tehdä uutta lehteä juuresta.
En ole salkoruusua ennen kasvattanut, joten sen sielunelämä on aivan vierasta minulle. Kuulemma jotkut kestävät useamman vuoden toisten jäädessä vain kaksivuotisiksi. Kuuluukohan 'Nigra' niihin pidempi-ikäisiin vai onko salkoruusuille normaalia kasvattaa uusia lehtiä juuresta kasvukauden päätteeksi? Kova tuuli oli kaatanut sen komeat kukkavarret ikävästi kulkuväylälle, joten nykäisin ne tylysti juuresta poikki. Pisin kukkavarsi olikin huikeat 378cm pitkä. Odotin sen kasvavan maksimissaan parimetriseksi, mitä useimmat nettisivut lupailivat. Jossain taisi lukea 250cm, mutta enpä muista mistään lukeneeni yli kolmen metrin pituuskasvusta. Jos puska on ensi keväänä hengissä, se saa vaihtaa majapaikkaa johonkin näkyvämmälle paikalle pällisteltäväksi. Ehkä etupihalle, niin saavat naapurit taas ihmeteltävää.
Yksi vaaleajouluruusu nuppuilee jo ahkerasti. Tätä yksilöä kevättää joka syksy.
Nyt taitaa meiltä kukinnat olla tältä syksyltä kukittu. Pakkasta on ollut jo melkein pari vuorokautta yhteen menoon ja alimmillaan mittariin on tallentunut -8,9 astetta. Tätä kirjoittaessa on -6,3 astetta mutta eiköhän se taas yön aikana kiristy. Se ei oikeastaan haittaa, kun kaupanpäällisinä on niin kaunista auringonpaistetta. Se on oikein virkistävää pitkän pimeän ja sateisen kauden jälkeen.
Päivän kärhöksi löytyi melkein auki ehtinyt tarha-alppikärhö 'Purple Dream'.
Kivaa viikonlopun jatkoa!

20 kommenttia:

  1. Onpas siellä ollut jo kireitä pakkasia❄️ Vaan totta, kylmällä ilmalla sitä sitten yleensä saa nauttia valosta, jota tosiaan nyt tarvitaan. Loppuvuotena kun aurinko pilkistää niin se on oikein tapahtuma☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli pikkuisen kylmempää mitä oli ennusteissa. Nyt on vain asteen verran pakkasta eikä aurinko paista. Loppuvuoden aurinkoiset päivät ovat erittäin toivottuja. Niiden voimin jaksaa monta harmaata päivää eteenpäin.

      Poista
  2. Talven tulon siivittämiä kuulumisia <3 Täällä on tänä aamuna -7 astetta pakkasta. Nämä ensimmäiset pakkaspäivät tuntuvat aina niin kylmiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkaset siirtyivät sitten teille, sillä täällä on vain asteen verran. Lauhtui yön aikana. Ihme kyllä eilen ei tuntunut yhtään niin kylmältä mitä mittarin lukemasta olisi voinut päätellä.

      Poista
  3. Hyvä, että sait nauttia flown kyydissä, minulta se on lentänyt tuulen mukana ties minne. Meillä on ollut jo monen monta pakkasyötä peräkkäin, eikä päivälämpökään juuri ole kummoinen. Onneksi lenkkeily maistuu nyt eli olen vaihtanut aktiviteetin kävelylenkkeihin, lähes joka päivä on kertynyt 10 km (tai joskus enemmän) mittariin.
    Kummasti verkot kutistuvat kasvukauden aikana varastossa, minä huomasin saman. Keväällä ajattelin muistavani, missä hevostallin karsinassa olivat eri alueiden tai kasviryhmien verkot, mutta päätä sai raapia ihan tosissaan, kun yritin etsiä oikeat ryhmäkarsinat atsaleoille tai muille. Ehkä pitää ainakin osiin näistä pidemmistä rullista ensi keväänä laittaa lappu kiinni ja teksti kenelle kuuluu suojaksi.
    Eipä löydy täälläkään enää kukkivia kasveja, jutun juuret täytyy nyt kiskoa jostain muusta ;).
    Hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin jo, että jatkuvat sateet huuhtoivat minultakin kaikki puutarhainspiraation rippeet, mutta niinpä vain innostus löytyi, kun sattui sopiva sää vapaapäivälle. Oli paljon mukavampi urakoida verkot paikoilleen, kun sitä ei tarvinnut tehdä väkisin. Ehkä sinullekin vielä iskee joku inspiraatio ennen talvea. Pakkasta on ollut täälläkin jo useamman päivän putkeen. Välillä mittari on näyttänyt melkein asteen verran plussaa mutta ei sitä ole ulkona huomannut, kuurakin on pysynyt koko ajan sulamatta.
      Vai kutistuvat verkot teilläkin kesän aikana :D Itselläkin kävi mielessä, että pitäisi laittaa keväällä nimilappu kuhunkin verkkorullaan, niin niiden paikoilleen laitto sujuisi syksyllä sukkelampaan. Useammin se verkkojen laittaminen on ollut pakkopullaa sormet kohmeessa tai vaatteet märkänä kuin kivaa puuhastelua mukavassa poutasäässä.
      Pian tulee aika, jolloin pitää kaivella jutun juurta julkaisematta jääneistä kesäkuvista. Hyvää viikkoa!

      Poista
  4. Kyllä aikaseen pakkasia rupes pitämään. Miulla on vielä puuhia puutarhassa ja muutama kukkasipuli pussikin vuottaa istutusta. Verkotukset on alotettu, mustikat saivat verkkoaidan ympärilleen, muita verkotetaan tällä viikolla. Myyristä ei oo nyt havaintoja, jospa ei tuliskaan. Ne on kaikkein hankalimmat miusta. Kuura on kauniisti kuoruttanu kasvejasi, ja täyvessä lehessä on tiälläkin puita ja pensaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä näin napakkaa pakkasta ilman, että päivisinkään lauhtuu plussan puolelle. Täällä oli viime yönäkin melkein kymmenen asteen pakkanen ja nytkin vielä seitsemän astetta. Sen verran jo tuntuu maa olevan jäässä, että näinköhän se enää sulaa ennen talvea. Omat puutarhatyöt on onneksi jo melko lailla tehtyinä, mitä nyt muutama ruukussa kasvanut pensas piti ottaa kellariin talveksi kun ei enää saanut niitä ruukuissaan maahan kaivettua. Jos maa vielä sulaa, upotan ne kasvimaalle talveksi.
      Toivottavasti ei ole minkäänlaisia myyriä talvella kukkapenkeissä riesana. Olen seuraillut, ilmestyykö aurinkopenkkiin vielä vesimyyrän tunneleita, mutta ei ole näkynyt. Jospa niitä ei olisikaan enempää kuin se yksi loukkuun jäänyt.

      Poista
  5. Jep. Täällä vähän talvi yllätti :D Nimittäin sain tyhjennettyä isommat kesäkukkaruukut. Pienemmät ovat ihan jäässä. Olisin toivonut että sen verran olisi plussan puolella että nekin saisi tyhjäksi. Saattavat särkyä. En viitsisi raahata sisätiloihin sulamaan. Ehkä vaan kannan ne johonkin tontin nurkkaan ylösalaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin jäi muutama ruukku odottamaan tyhjennystä. Pitäisi varmaan tosiaan kääntää ne nurinpäin, niin saattaisivat multaköntit irrota itsekseen jonkun suojasään sattuessa kohdalle. Luulisi tässä vielä sellaisiakin tulevan, kun on vasta lokakuu. Johan se olisi kummallista, jos jo nyt tulisi pysyvät pakkaset!

      Poista
  6. No on teillä ollut jo kovia pakkasia . Mies on onneksi kiikuttanut loputkin kellariin viime viikonloppuna. Ja kyllä se niin on että sitä äkkiä haalii sinne kokeilu mielessä vaikka mitä .
    Mies nosti laatikoista viimeiset perunat myös sunnuntaina porkkanoita jäi vielä mutta nehän voi olla siellä vaikka koko talven kevääseen . Pitää katsoa kyllä kai me osan ainakin yritämme nostaa viikonloppuna .
    Itse on aika väsynyt puutarhan hoitoon tähän aikaan vuodesta . Yksi rungolliseksi kasvattamani hortensija pitäisi verkottaa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tosiaan kylmää. Viime yönäkin oli käynyt melkein kymmenessä asteessa ja näyttää ensi yöstäkin tulevan kylmä, kun nyt on jo kahdeksan astetta pakkasta.
      Minulla jäi maa-artisokat nostamatta mutta niidenkin pitäisi pärjätä hyvinä kevääseen. Ei sitä tässä vaiheessa vuotta enää niin hirveästi inspiroi puuhailla.

      Poista
  7. Mulla meni into pihahommiin täysin kun pakkaset alkoivat. No, keväällä löytyy taas, toivottavasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tuota ole itsekään lauantain jälkeen oikein mitään ulkona tehnyt. Keväällä intoa riittää.

      Poista
  8. Teillä onkin ollut ihan kunnon pakkaset. Kylmiä öitä on ollut täälläkin, mutta max. -3. Telkun meteorologin mukaan lämpötilat ovat 5 astetta ajankohdan normaalilukemia matalampia. Lehdet eivät irtoa puista millään. Tässä saa jännätä, tuleeko lumi maahan ennen kaikkien lehtien putoamista. Omenapuut ja syreenit ovat muutenkin siinä asiassa varsin myöhäisiä.
    Verkot loppuvat joka vuosi kesken. Olen yrittänyt uusia verkkoja siten, että suurin osa olisi pienisilmäisiä ja korkeita. Silti joutuu pakon edessä käyttämään surkeita rimpuloita, kun näin syksyllä kaupoissa myydään ei-oota. Ostin keväällä kaukonäköisenä pari ylimääräistä 5 metrin rullaa. Olisi pitänyt ostaa enemmän, mutta kukkaro ei antanut myöten. Oma ongelmansa on, mihin verkot sijoittaa kesäkaudeksi. Verkkoshow on tylsää niin keväällä kuin syksylläkin, mutta väliin sitä ei kannata jättää. Seurauksia joutuu yleensä katumaan.
    Kärhösi ovat kukkineet koko kesän hienosti ja tosi pitkään. Eiköhän niille nyt jo salli kohmeisen väsymisen. Jouluruususi kevät näyttää toiveikkaalta. Kääntelin omien jouluruusujeni lehtiä, mutta ei niistä löytynyt nupun nuppua. Harvinaisen vaisu jouluruusuvuosi meidän tontilla.
    Salkoruusu Nigrasta minulla ei ole kummoisiakaan kokemuksia. Pinkki salkoruusu kukki monta vuotta, kunnes vuosi sitten se katosi. Ja ilmestyi tänä kesänä uudelleen. Leikkasin salkoruusuista kukkavarret pois kukinnan päätyttyä. Muistaakseni Kruunuvuokko kirjoitti blogissaan, että tämä toimenpide parantaa niiden talvehtimista. Ainakin ne innostuivat leikkaamisen jälkeen pukkaamaan uusia lehtiä tyvestä.
    Toivotaan aurinkoa ja hivenen enemmän lämpöäkin. Ei tässä vielä ole mikään kiire talvelle.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut jo monta vuorokautta putkeen pakkasella ja öiksi vain kiristyy. Viime yönä oli ollut melkein kymmenen astetta ja nytkin jo kahdeksan. Vähän alkaa jo huolettaa kasvien puolesta, kun ei ole yhtään lunta maassa hidastamassa roudan etenemistä. Olisi pitänyt viikonloppuna vaikka haravoida vähän lehtiä arimpien juurelle mutta se nyt jäi tekemättä. Pitää vain toivoa, että kaikki selviävät.
      Pitkiä ja tarpeeksi korkeita verkkoja saisi olla enemmän. Muutama isompi verkkohäkki on koottu useammasta 2,5 metrin palasesta ja aina saa tarkistaa huolella niiden saumat, että pysyvät varmasti toisissaan kiinni. Ei vain oikein ole meilläkään tilaa lisäverkkojen säilytykseen, joten näillä mennään.
      Kärhöjen kausi oli tänäkin vuonna ihailtavan pitkä. Ei taida enää mikään muukaan kasvi näiden pakkasten jälkeen jatkaa kukintaa. Varmaan jouluruusukin pitää nuppunsa maanrajassa kevääseen saakka. Muissa jouluruusuissa ei ollut täälläkään minkäänlaista merkkiä nupuista.
      Olisin varmaan itsekin leikannut 'Nigran' kukkavarret pois kukinnan jälkeen mutta sepä ketale työnsi latvasta koko ajan uutta nuppua samaa tahtia kun varren alaosasta ensimmäisenä auenneet alkoivat kuihtua. Jännä nähdä, onko se vielä keväällä hengissä.
      Aurinko paistoi täällä tänään mutta jäätävä viima sai ilman tuntumaan todella paljon kylmemmältä mitä se todellisuudessa oli. Vähän voisi lämmetä.
      Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
    2. En ole aiempina vuosina leikannut salkoruusuja kukinnan hiipuessa. Silti ovat kukkineet hyvin seuraavanakin kesänä. Nyt sateet hiivuttivat kukinnan ja mädättivät nuppuja, joten kokeilin Kruunuvuokon vinkkiä.
      Viikonloppuna voisi haravoida lehtiä kasveille talvisuojaksi, jos vain sää sallii. Pahasti näyttää lupaavan sadetta.

      Poista
    3. Pidetäänpä sitten peukkuja salkoruusulle. Omani ei näyttänyt kärsivän lainkaan vesisateista. Näyttää siltä, että täällä on tulossa jo talvi, joten ei tarvitsekaan enää lähteä haravaa etsimään. Pakkasen lisäksi ennusteissa näkyy nimittäin lumisadetta. Kerrassaan eriskummallista.

      Poista
  9. Kylläpä kylmältä näyttää! Kuura kyllä kaunistaa monen kasvin. Kiitos José Auberginen kuvasta, on se vain n iin kaunis, että pakko ensi vuonna hankkia. Maksaruohot ovat pitkään olleet sellaisia, joita en ole halunnut hankkia, kun peurat tulevat syömään ne alkusyksystä juuri, kun alkaisivat kukkia. Mutta tämän syksyn peurattomuus saa aikaan ajatusten kääntymistä.
    Minulla salkoruusut kukkivat monena vuonna peräkkäin, osittain sen vuoksi, että peurat söivät kukkavarret. Sitten tuli se parin vuoden takainen jääkausi-kevättalvi, eivätkä ne enää nousseet. Voisipa sitä tosiaan hankkia uusia tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmää täällä on ollutkin. Nyt on onneksi vain pari astetta pakkasta. Pitää jossain vaiheessa kaivella näytille joku kuva Josesta ennen kuin pakkanen tuli pureskelemaan. Näkyisi sekä lehtien että kukkien väri paremmin. Se on todella hieno. Toivotaan, etteivät peurat enää pääse tontillesi, niin pääset sinäkin hankkimaan enemmän maksaruohoja.
      Ehkäpä tuo 'Nigra' siis tosiaan aikoo lähteä ensi vuonnakin kasvuun. Ellei sitten heitä henkeään nyt, kun läpimärkä maa jäätyi. Olisi ehkä pitänyt laittaa sille(kin) jotain suojausta mutta enpä arvannut, että siitä ennusteissa alunperin näkyneistä parin päivän pakkasesta tulisi tällainen jääkausi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!