perjantai 6. lokakuuta 2023

Ensimmäinen hallayö

Syyssyrikän viimeiset kukinnot saivat kuurasta pitsikoristukset.
Ensimmäinen syyshalla iski tänä vuonna ennätyksellisen myöhään, vasta viime yönä. Lähellä nollaa kävi pari kertaa syyskuussa mutta vielä silloin vaistoni ei käskenyt keräämään kasveja eteiseen turvaan ja harsotkin vedin ainoastaan tomaateille suojaksi. Eilen illalla sen sijaan töistä kotiin tullessa tuntui niin jäätävältä, että vetäisin lämpimämpää vaatetta ylleni ja raahasin hämärtyvässä illassa melkein kaikki kasvit varastoon tai eteiseen ja peittelin harsoilla ulos jääneet. Tunti sen jälkeen muistin unohtaneeni ruukkuporkkanat ja -perunat kasvimaalle ja lähdin pilkkopimeässä vielä niitä raahaamaan ulkovaraston suojiin. Pahuksen pihta estää katuvaloa valaisemasta edes hitusen kasvimaalle, joten hapuilin ruukut käsikopelolla. Onneksi pihan puolella oli riittävästi valoa, niin ei tarvinnut sokkona kuskata ruukkuja ulkovarastoon.
Eteiseen tuli hetkeksi tungosta.
Eteisen uusi kenkäkaappi on todellakin täydellisesti mitoitettu kasvien talvetusta ajatellen. Sen päälle mahtui juuri sopivasti neljä pelakuulaatikkoa, joista kolme on 60cm pitkiä ja yksi 80-senttinen. Neljäs 60-senttinen laatikko menee luultavasti kellariin talveksi, ellei ikkunan eteen jääneessä kukkatelineessä ole sille riittävästi tilaa. Pientä hienosäätöä voisi vielä tehdä laittamalla muutaman laudanpätkän taaempien laatikoiden alle korokkeeksi, niin silloin takarivikin saisi vähästä valosta enemmän irti ja ilma kiertäisi paremmin kasvien väleissä. Chilit lähtevät kompostiin kunhan raakileet ovat kypsiä tai ovat ainakin alkaneet saada väriä. Eteiseen on nimittäin tulossa talvehtimaan vielä viherliljapuu, muratteja ja afrikansinisarja. Sinisarjan vein ulkovarastoon verenpisaroiden seuraksi, liljapuu ja muratit pärjäävät ulkona toistaiseksi. Ne ovat kestäneet aiempinakin syksyinä mainiosti pikkupakkaset, joten niille on turha uhrata vielä lämpöistä eteistilaa.
Purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' on dramaattinen kuuran reunustaessa melkein pikimustia lehtiä.
Vaivannäkö ei mennyt hukkaan, sillä mittari näytti jo puoli kymmenen maissa nollaa ja aamulla alimmaksi lukemaksi oli tallentunut -2,9 astetta. Ja meillähän lämpömittarin anturi on ulkoseinällä ikkunoiden lähellä, joten se näyttää aina jonkun verran lämpimämpiä lukemia kuin todellisuudessa on ollut. Kaunis kuura säilyi maassa monta tuntia ja vasta kun aurinko nousi puiden latvojen yläpuolelle, alkoi varjopaikoista kuura sulaa. Pienellä kukkulalla asumisessa on selvästi etunsa, sillä pari metriä alempana naapureiden tontin pihaliittymässä oli vielä lätäkkö umpijäässä iltapäivällä. Paljonkohan siellä onkaan ollut pakkasta?
Syyshortensia 'Prim White' oli vielä jäisenä kauniin punainen, sulaessaan kukat muuttuivat ruskeiksi.
Jäinen daalia ei ollut sulaessaan enää näin kaunis.
Kasvit kestävät eri tavoin hallaa. Hortensiat ja daaliat suuttuvat yleensä kertaheitolla, joten niillä ei hallanaralla alueella asuvan kannata puutarhaansa täyttää. Meillä etupihalla on yleensä napakampi pakkanen ja takapihalla jopa pari astetta lämpimämpää. Niin kävi viime yönäkin: takapihan mittari näytti alimmillaan olleen vain -1,6 astetta. Sekin riitti hortensioille, joiden kukat ruskettuivat niin etu- kuin takapihallakin. Luumupuille ja muille puuvartisille kasveille hallat ovat tarpeellinen merkki tuleentumiseen. Meilläkin vasta muutama pensasmustikka on ehtinyt punastua, luumupuista ja atsaleoista joka ikinen on vihreänä. Ressukat eivät ole tajunneet, että on jo syksy.
'Patriot' ja 'Jorma' ovat 'Ainon' ohella nopeita punertumaan. Rönsyakankaali tuo kivaa kontrastia.
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' ei ole ihan joka vuosi ehtinyt punastua näin hyvin kuin tänä vuonna, vaikka se ei ensimmäisistä halloista säikähdäkään. Maksaruohot ovat suositeltavia kasveja monessakin mielessä, mutta niiden etuna on myös yleensä hyvä pakkasenkesto. Ei uskoisi niin mehevälehtisestä kasvista. Voisi kuvitella, että niiden vetiset lehdet menisivät umpijäähän ja sulaessaan muuttuisivat lötköiksi. Ehkä maksaruohojen lehdissä onkin veden sijaan pakkasnestettä. Yllä olevan kuvan 'Herbstfreudet' ovat edelleen aivan saman näköisiä kuin eilen, vaikka aamulla olivat aivan kuuraisia. Kärhötkin kestävät aika hyvin pakkasta, mistä olen hyvin iloinen.
Herkkis tarhaviinikärhö 'Krakowiak' aamuauringon noustessa hiljalleen metsän takaa.
Ensi yönä taitaa mennä taas pakkaselle ja varmaan muutama kasvi lisää päättää luovuttaa tältä kesältä. Aikaisin syksyllä hallat tuntuvat epäreiluilta mutta näin myöhään syksyllä hallayö oikeastaan vain kuuluu asiaan. Ja yleensä kylmää yötä seuraa oikein kaunis, valoisa ja kirkas päivä. Niitä kaivataan juuri nyt, kun on ollut pitkään sateisen harmaata säätä ja päivät vain pimenevät entisestään muutaman kuukauden ajan ennen kuin vuodenvaihteen yli päästään.
Päivän kärhöksi valikoitui tänään ihan tavis sininen alppikärhö, joka oli lähtenyt toiselle kukintakierrokselle.
Joko teillä on käyty kunnolla pakkasella?

15 kommenttia:

  1. On käynyt jo syyskuussa sen verran että vei kesäkukkia mennessään. Samoin oli viime yönä jotain - 3° tai - 4° ja maa kuurassa.
    Luin ja mietin samalla eikö sinulla ole otsalamppua😉 Pimeässä hapuilu voi olla vaarallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin, että mainitsit siitä. Silloin taisivat meilläkin olla ne syyskuun kylmimmät yöt mutta vain auton laseihin oli tullut hieman kuuraa, kasveille ei käynyt kuinkaan.
      Ei ole otsalamppua :D Monesti on käynyt mielessä, että olisi hyvin tarpeellinen kapistus mutta ei vain ole silti tullut hankittua. Hyvin hitaasti ja varovasti hain ruukut.

      Poista
  2. Meilläkin oli perjantain vastaisena yönä kunnon pakkanen, ensimmäinen tänä syksynä. Valkoinen riite on aika suloinen eri kasvien lehdillä ja kukissa kuten kuvasi osoittavat. Hyvä, että uusi eteisen kaappi osoittautui mitoiltaan sellaiseksi kuin sen suunnittelitte, on sinulla aika määrä kasveja eteisessä.
    Ihastun maksaruohoihin aina vain enemmän ja nämä komeat korkeammat maksaruohot ovat ihan huippuja kestävyydeltään ja näyttävät myös kivoilta. Tänä vuonna Herbstfreude on päässyt kunnolla värittymään täällä meilläkin.
    Tänään aamuyöstä on satanut siihen tahtiin, ettei ollut uutta pakkasyötä perään. Koko lauantaille on luvassa vettä aika lailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain vaiheessa heräsi epäilys, mahtuuko kaapin päälle sittenkään pelakuita kahteen riviin, mutta onneksi tilaa oli juuri ja juuri tarpeeksi. Korotuslaudat takalaidalla tulevat helpottamaan tilannetta vielä vähän, kun laatikoiden leveimmät kohdat tulevat eri korkeuksille.
      Lähellä nollaa kävi alkuyöstä mutta sitten sadealue hiipi tännekin ja lämpötila alkoi kohota. Ennusteen mukaan iltapäivällä pitäisi sataa räntää. Saa nähdä, pitääkö paikkaansa. Olisin mieluummin ottanut uuden pakkasyön ja kauniin poutapäivän kuin taas tätä vesisadetta.

      Poista
  3. Täällä etelässä vasta odotellaan ensimmäistä hallayötä, ei varmasti ole enä kaukana. Toin jo viime viikonloppuna ison osan kasveista sisälle talvehtimaan. Vain ne pelargonit, joissa epäilen olevan juurikirvoja jäivät mökkiin sisälle provado-tikkujen kanssa vielä evakkoon. Talvetuspaikkoja on taas vähemmän kuin kasveja, mutta jotain pitää keksiä, sillä en pysty luopumaan mistään aarteesta. :) Olet saanut mukavasti lisätilaa eteisen kaapista, hienoa, että siihen mahtuu suunnittelemasi kasvit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etelässä ja rannikkoseudulla muutenkin meri pitää hallat pitkään loitolla. Toivottavasti saat juurikirvat hävitettyä ennen kuin loputkin pelakuut on pakko tuoda talvehtimaan. Talvetuspaikkojen vähäisyys on tuttu ongelma mutta aina ne ovat johonkin loppuviimein mahtuneet. Uusi kaappi ratkaisi sekä kenkäsäilytystilan että kasvien talvetuspaikkojen puutteet.

      Poista
  4. Meillä oli kans perijantaita vasten pakkaasyä. Daaliat meni ja muutama muuki. Ny myrskyää ja sataa koko päivän. Just ny taitaa heittää RÄNTÄÄ! KÄÄK! Pihalla alle kolome astetta, joten ei ihime. Pelargonit kans kiikutin sisälle. Muut o terassilla katon alla, ettei ruukut kastu enempää. Kenkäkaapin päällystä on tehokkahas käytös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesisadetta ja navakkaa tuulta oli täälläkin tänään. Pari kertaa näytti siltä, että veden seassa tuli vähän räntääkin. Nyt näyttäisi siltä, että on hiukan enemmän rännän kuin veden puolella tuo satava aines mutta ihan varmuutta ei pimeässä asiasta saa. Räystäiden alle seinänvierustoille kokosin itsekin kaikki ulkona olevat ruukut, jotta eivät kastuisi liian märiksi.

      Poista
  5. Onpahan upeita kuurakuvia, puutarha oikein sokerikuorrutettu! Ihanalta näyttää, vaikka tuo pimeässä myräkässä ruukkujen hapuilu onkin sitten sitä inhorealismia ja osa totuudesta.
    Kunpa olisikin kirkas päivä, mutta sade piiskaa ikkunaan ja tuuli riepottelee. Tänään keskellä päivää mittari näytti vain 4 astetta! Meille ei kyllä pakkasta ole luvassa, ja mereltä puhaltava kova tuuli varmaan pitääkin sen loitolla. Ei voi silti sanoa, että olisi lämmin :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuraisista kasveista saa kauniita kuvia, vielä kun olisi aurinko vähän tuonut "timanttien" säihkettä mukaan. Vähän kyllä mietin pimeässä ruukkuja etsiessäni, että kaikenlaiseen sitä ryhtyykin :D Sain kuitenkin ruukut turvallisesti ulkovaraston suojiin.
      Sadetta ja navakkaa tuulta oli täälläkin tänään eikä neljää astetta enempää tainnut meilläkään mittarissa olla koko päivänä. Eilen illalla lupaavan kirkas taivas olikin mennyt pilveen yön aikana. Nyt näyttäisi satavan räntää.

      Poista
  6. Puutarhasi on tosi kaunis kuuralla kuorrutettuna. Eteisessäsi alkoi ruuhkaviikot.
    Ihmeen pitkään kesti ennen kuin tuli ensimmäinen pakkasyö. Meilläkin perjantaivastainen yö meni miinukselle, tosin vain asteen verran. Asumme Kehä III:n ulkopuolella, merelle on matkaa n. 50 km. Usein täällä on parin asteen ero pääkaupunkiseutuun.
    Jälleen tänään aamulla oli pakkasta -1,5 ja ensimmäisen kerran pääsin auton ikkunoita skrapaamaan.
    Olemme saaneet nauttia poikkeuksellisen lämpimästä ja pitkästä syksystä. Siinä mielessä ei harmita, vaikka siirryimme kylmempiin säihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuura kaunistaa puutarhan hetkellisesti.
      Harvoinpa päästään lokakuulle ennen ensimmäisiä hallaöitä. Nyt saa jo kylmä tullakin, puutarha ja puutarhuri ovat siihen valmiita.

      Poista
  7. On käyty pakkasella pari yötä sitten. Hortensoista suurin osa ruskettui, pari kärhöä jotka kukkivat vielä kestivät hyvin, samoin syyskimikit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä siis Päivänpesän Katjan kommentti, en näköjään ollut kirjautunut.

      Poista
    2. Onneksi ei tullut kerralla niin kovaa pakkasta, että olisi kaikki mennyt.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!