torstai 29. kesäkuuta 2023

Kilpajuoksua sadekuurojen kanssa

Olen erittäin pahoillani joutuessani ilmoittamaan, että meillä satoi taas. Kahtena päivänä. PALJON. Toki jonkinlaisia sateen mahdollisuuksia on ennusteissakin koko ajan, joten eipä tulleet sateet yllätyksenä. Toivon vain koko ajan, että edes osa pilvistä tiputtaisi lastinsa johonkin muualle kuin tähän.

Tuolta lännestä ne myrskypilvet lipuivat vääjäämättä lähemmäs uhkaavan murinan säestämänä.
Eilen minulla oli tarkoitus tehdä kiireesti niin paljon pihahommia kuin ehdin ennen sadetta. Kitkettävää on vähän joka puolella mutta ei onneksi mitään isompaa ongelmaa. Lähinnä voikukkia, rentohaarikkoa ja peltolemmikkiä, joka aloittelee kukintaa juuri nyt kun puistolemmikit ovat kukkineet. Joka tapauksessa loppujen penkkien kitkemisellä alkaa olla jo pienesti kiire, sillä sunnuntaina meille tulee Ylä-Savon puutarhaseura pihakierrokselle. Haluaisin, että vierailijoille jäisi mieleen kukat ja siistit kivipolut eivätkä rikkaruohot. Viimeisille aukkopaikoille en mahda mitään mutta ei minun tarvitsekaan. Jos joku kohta on kesken, niin se sitten on. Kuukauden päästä kaikki näyttäisi paljon rehevämmältä ja varmasti puutarhaharrastajat sen ymmärtävät.
Pation vieressä syyshortensian ja kärhöjen aluskasvillisuus alkaa vihdoin olla rehevä.
Minulla oli tarkoitus laittaa pelkästään yhtä valkokukkaista kurjenpolvea kasvamaan pation luota lähtevän istutusalueen päähän. Kasvatin siemenistä itse tuon ylläolevan kuvan vasemmassa laidassa olevan korkeamman kurjenpolven. Muut sain äidiltäni pieninä taimina. Äidiltäni tulleet taimet eivät kukkineet vielä viime kesänä, joten en sen kummemmin edes tutkinut, ovatko ne samaa vai eri lajia. Pienemmän koon ja hieman eri näköiset lehdet pistin vain keskenkasvuisuuden piikkiin. Nyt, kun kumpikin sortti kukkii, on päivänselvää, että eiväthän ne samaa lajiketta ole. Äidiltäni tullut kurjenpolvi on todennäköisesti peittokurjenpolvi 'Biokovo' mutta mikähän ihme on sitten tuo omani? Sattuuko jollain olemaan samannäköistä omassa puutarhassaan? Korkeutta sillä on 40-45cm kukkien kanssa.
Oma kurjenpolvi vasemmalla, äidiltä tullut oikealla.
Kauaa en kurjenpolvia tutkinut, sillä oli tarkoitus saada edes yksi kivipolku kitkettyä. Kitkin polkujen saumoja edellisen kerran joskus alkukeväästä. Onneksi polut olivat säilyneet melko siisteinä, niin ei mennyt hermot ja koko päivä siinä touhussa. Tuntuu, että rikkaruohot vähenevät sitä mukaa kun sammal valtaa saumoja. Muutama sitkeä voikukkakin puskee ehkä vähemmän innokkaana, kun niistä on säännöllisesti kaivettu lehdet ja osa juuresta pois. Halusin saada muutakin aikaan, joten päätin kitkeä ainoastaan pisimmän, patiolta nuotiopaikalle johtavan polun ja kukkapenkkien reunat polun varrelta. Lyhyempi polku jäi jollekin toiselle päivälle mutta kävin kuitenkin kitkemässä jo senkin reunukset. Patiolla ja etupihalla on myös muutama kiveyksen sauma siistittävänä.
"Vielä vähän jäljellä, jaksaa jaksaa!"
Koko aamupäivän olin tavallaan jatkoajalla, sillä sateen piti alkaa jo aamuyhdeksän tienoilla. Meillä kuitenkin paistoi alkuun aurinko ja vasta lähemmäs kymmentä alkoi lipua ohutta pilveä auringon eteen. Samoihin aikoihin alkoi kuulua ukkosen murahtelua. Kuulosti siltä, että ainakin yksi ukkosrintama meni idän puolelta ohi. Vilkaisin ukkostutkastakin ja sen mukaan salamointia oli tosiaan ollut muutaman kilometrin päässä idän suunnalla. Melko pian sen jälkeen alkoi lännen suunnalta kohota hyvin pahaenteisen näköistä tummaa pilveä. Aamulla sääennusteessa näkynyt parin millin sade oli vaihtunut lähemmäs kymmentä milliä, joten minulle tuli kiire vetäistä halkopinojen päälle pressut. Ei niitä oltu kokonaan pois otettukaan missään vaiheessa mutta olen aina aamuisin yrittänyt muistaa nostella niitä sen verran sivummalle, että yön aikana tullut kosteus pääsisi haihtumaan. Edellinen rankkasade roiskutti sen verran vettä rännistä halkopinon päätyyn, että vedin toisen pressun varuilta päädyn suojaksi. Juuri kun sain halot peiteltyä ja kottikärryllisen rikkaruohoja vietyä kompostiin, ensimmäiset nyrkinkokoiset vesipisarat alkoivat läiskähdellä maahan.

Sisälle mennessä kuvasin nopeasti kivikkotörmäkukka 'Pink Mistin'. Kolmas ei selvinnyt talvesta, joten sen tilalla on nyt kivenmurikoita.
Ehdin juuri sisälle, kun taivas aukeni. Samalla hetkellä alkoi tuulla rajusti ja näkyi ensimmäinen salamakin. Kaupunkialueella ei kai välttämättä tarvitsisi nykyään enää vedellä sähköjohtoja irti seinästä mutta meillä on ollut tapana varmuuden vuoksi nykiä kaikki arempien sähkölaitteiden pistokkeet pois ukkosen lähestyessä. Johtoja irrotellessani alkoi kuulua kummaa kopinaa. Tietysti juuri nyt piti tulla rajun rankkasateen ja tuulen seassa myös sentin kokoisia rakeita. Rännit eivät vetäneet vettä lähellekään sitä tahtia, mitä taivaalta tuli. Suurin osa katolta valuvasta vedestä ei tainnut edes osua ränneihin, vaan lensi pitkässä kaaressa rännien yli. Keittiön ikkunasta ei nähnyt välillä mitään, sillä tuuli suoraan kadulta. Talon seinä kastui ikkunoiden yläpuoleltakin, mitä ei kovin usein tapahdu. Toisaalta takapihan puoleinen seinä säilyi täysin kuivana.

28.6.2023 oli melkoisen rajut näkymät. Katsokaapa tuota luumupuuressukkaa aurinkovarjon vasemmalla puolella.
Patiolle tulvinut vesi valutti sulamatta jääneet rakeet kukkapenkin reunaan.
Reilussa tunnissa sademittariin kertyi hitusen vajaat 20 milliä vettä. Meni muutama tunti ennen kuin uskalsin lähteä kiertämään, miten puutarhan oli käynyt. Keltaisessa nurkassa yli tulvinut ränni oli tehnyt kymmenen sentin syvyisen kuopan kukkapenkkiin ja lähtenyt valumaan siitä leveänä purona kohti varjokujalle menevää porttia. Multaa (tai siinä vaiheessa litimärkää mutaa) oli kertynyt kolmisen senttiä portin alla olevalle kiveykselle. Siivoilin niitä vasta tänä aamuna takaisin kukkapenkkiin, johon tein vastaisuuden varalta kapean uoman nurmikon suuntaan. En tule varmaan ikänään saamaan kiveyksen saumoihin jäänyttä multaa pois!
Sieltä sun täältä löytyi reikiä. Köynnöskuusaman lehteen oli tullut sen verran raju osuma, että oksanpätkä oli mennyt lehden läpi.
Kuunliljat näyttävät kauempaa katsottuna suht hyviltä mutta lähempää reikäinen totuus paljastuu. Sormivaleangervot eivät edes yritä peitellä osumia, vaan lurpottavat mikä minnekin. Kärhöjen latvoja oli katkeillut mutta raparperi oli ottanut ihan pahiten siipeensä. Itikoita oli illasta niin paljon, etten tehnyt muuta kuin otin muutaman kuvan ja ravistelin pioninkukista vedet pois (onneksi muuten olin viritellyt niille tuet edellisenä päivänä!). Jos tälle päivälle olisi ollut koko päivän poutasäätä, olisin varmaan malttanut kerätä varsia ja tekaista vaikka kiisselin tai piirakan. Nyt leikkasin vain nopeasti muutaman pahiten repeilleen lehden pois ja jätin tarkemman siistimisen johonkin toiseen hetkeen. Sadetta kun oli tällekin päivälle luvassa jo heti aamusta alkaen.
Ukkostutkan mukaan ukkoskuuroja oli tullut muuallakin kuin meillä. Sanokaa, että teillekin tuli vedenpaisumus!
Tästä tuli siis toinen peräkkäinen päivä, kun yritin saada mahdollisimman paljon aikaiseksi ennen kuin sade kastelee kaiken. Kävi melkein samoin kuin eilen, että aamupäivän sää pysyi poutaisena, vaikka ukkonen jymähteli vähän väliä. Iltapäivällä alkoi ropista. Onneksi vain vettä tällä kertaa ja paljon vähemmän kuin eilen. Sademittariin ei kertynyt kuin vaivaiset viisi milliä. Liikaa sekin, sillä viikon sademäärä alkaa jo lähennellä sataa milliä. Nyt ihan totta voisin kokeilla kuukauden sateetonta jaksoa!
Ensimmäinen hajulaukka alkoi aueta. Vasemmanpuoleisessa kukassa kimmelsi niin söpösti aamukaste mutta eihän se kuvaan onnistunut.
Tätä kirjoittaessani paistaa taas aurinko mutta lännen suunnalta on tulossa sadepilven näköistä rintamaa, joka ei varmaan ehdi sataa kaikkea matkan varrelle ennen kuin osuu tähän. Mutta keskitytäänpä vihdoin sateesta napisemisen sijaan johonkin muuhun. Esimerkiksi puutarhaessuun. Nyt kun käyttökokemusta on kertynyt sille pari kuukautta, siitä on paljastunut merkittävä puute. Ihan tavallisia yleissaksia olisi tarvinnut monta kertaa mutta niitä vain ei ollut koskaan mukana. Aina tarvitsee katkoa jotain narua, kuihtuneita kukkia tai muita pehmeitä kasvinosia ja sen sellaista, mihin sekatöörit eivät ole optimaalisin työväline. Kävin siis ostamassa halvat sakset, joilla raskisi saksia vaikka multapusseja auki ja yritin sujauttaa niitä taskuihin. Yrittipä miten päin tahansa, sakset eivät menneet näppärästi mihinkään taskuun. Terä alaspäin ne puhkaisisivat pian reiän taskun pohjaan, terä ylöspäin ne osuvat ikävästi käsivarteen. Sivuttain ne eivät mahtuneet mihinkään taskuista. Kotoa löytyi joutilas pikalukko, jonka napsautin essun vyölenkkiin taakse oikean käden puolelle. Siinäpä sakset roikkuvat näppärästi mukana ilman, että haittaavat menoa. Tarvittaessa pikalukkoon saa muutakin roikkumaan.
Oman ahteripuolen kuvaaminen osoittautui yllättävän haasteelliseksi mutta osui sentään yksi kuva kohdilleen.
Löysin varastojen kätköistä myös pienen muistivihkon, jossa oli paikka lyhyelle lyijykynälle. Vihkoon on ollut näppärä merkitä asioita muistiin, kun kynä on ollut vihon mukana koko ajan eikä pyörinyt jossain eri taskussa tai unohtunut vaikkapa sisälle. Kuten takataskun yläreunasta voi nähdä, multaiset hanskatkin ovat sujahtaneet melko usein takataskuun. Puutarhatöitä on siis tehty ja essu ollut kovassa käytössä. Pian sen voisi pestäkin. Vaikka ensi viikolla. Tai viimeistään talven tullessa.
Tarha-alppikärhö 'Purple Dream' on vihdoin alkanut aukoa nuppujaan.
Seuraan juuri sadepilviä ja mietin, pitäisikö käydä ravistelemassa pioneista taas vedet pois vai kävisikö vasta seuraavan sateen jälkeen. Vaikeita valintoja...

29 kommenttia:

  1. Ei totisesti tasan käy onnen lahjat. Kunpa edes osa teidän sateista osuisi tänne. Tänään ukkonen pyöri koko päivän kylän päällä, mutta pisaran pisaraa ei maahan pudottanut. Viime päiville on luvattu sadetta ja ukkosta, vaan vain ukkonen toteutuu. Että jaksaakin sää meitä kiusata.
    On muuten kauniin muotoinen kuusi pihapiirissänne. Tuo kelpaisi vaikka Senaatintorille joulukuuseksi, jos joskus kyllästytte sitä katsomaan.
    Sinun puutarhasi on kuvissa niin esittelykelpoinen, että vieraat tuskin rikkoja edes löytävät. Olet varmaan itsekin kiertänyt Avoimissa sellaisia puutarhoja, joissa "luonnonmukaisuus" on jo varsin venytetty käsite kaikkine voikukkineen ja pujoineen. Puutarhasi painii aivan eri luokassa. Kaunista, huoliteltua ja vielä runsas määrä mielenkiintoisia kasveja. Ei todellakaan tarvitse hävetä eikä pyydellä anteeksi.
    Muutenkin näppärä essusi sai kivan lisäsilauksen. Tavallisille saksille on yllättävän usein käyttöä myös puutarhahommissa. Ostin vuosia sitten Ikeasta useamman kolmen saksen paketin, kun eivät maksaneet montaa euroa. Niitä pienikokoisia saksia on nyt ripoteltu kasvihuoneeseen, puuvajaan, terassillekin. Ei tarvitse kauas kävellä saksia tarvitessaan, mutta parhaat kulkisivat tietenkin mukana.
    Eiköhän joku fiksu tuon kurjenpolven tunnista, toivon niin.
    Mukavaa tulevaa puutarhavierailupäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei! Ja vielä toista kesää putkeen sama homma! Kyllä alkaa jo vähän sapettaa niin itseni kun teidän kuivuudesta kärsivien alueiden puolesta. Ottaisin paljon mieluummin pelkän ukkosen kuin jatkuvat sateet. Ukkonen ei sentään saa kasveja homehtumaan tai kastele kitkijän vaatteita.
      Kyllä saa minun puolestani ihan kuka tahansa sopivaa maksua vastaan hakea tuon pihdan pois. Onhan tuo komea, peittävä näkösuoja naapuriin, tuuhea ja valtavan hyvä pesäpaikka linnuille, mutta varjopuolena on hirmuinen määrä neulasia alituiseen pihalaatoituksella, pihkaa auton tuulilasilla ja kiveyksellä lämpiminä kesäpäivinä, kasvimaalle tunkevat juuret ja aina naamalle tulevat alaoksat, vaikka niitä on karsittu. Liian lähellä autotalliakin se on ja muutamaa katolle tunkevaa oksaa pitäisi jo lyhentää. Pienempikin puu kelpaisi tuohon kohtaan.
      Kiitos kehuista! Olen toki nähnyt puutarhoja, joista on tullut mieleen, että enpä itse ilkeäisi sellaista esitellä omanani. Silti sitä haluaa, että kaikki on tiptop, kun tulee varta vasten ihmisiä pihakierrokselle. Tosin näistä sateista riippuu, saanko kaikkea kuntoon. Tärkeysjärjestyksessä kärjessä olevat paikat olen jo melko tarkkaan kitkenyt.
      Saksia tarvitaan yllättävän paljon puutarhassa. Minullekin asia kirkastui kunnolla vasta nyt, kun oli mahdollisuus kuljettaa niitä mukana. Ennen on vain harmitellut, ettei ole saksia juuri sillä hetkellä kun niitä tarvittaisiin.
      Kiitos! Jos vain sää on poutainen, niin eiköhän päivä ole ihan mukava. Tai oikeastaan pelkkä aamupäivä, kun lähtevät meiltä seuraavaan kohteeseen.

      Poista
    2. Tulin kurkkaamaan kurjenpolvivihjeitä, joita saitkin muutamia varteenotettavia. Olen huomannut kurjenpolvien pärjäävän aika hyvin kuivuudessa, joten niiden lisääminen on suunnitelmissa.
      Ihan varmasti noin suuresta havusta on haittojakin. Vastapäisten naapurien pihoilla on lukemattomia mäntyjä. Joutuvat siivoamaan kattojaan ja rännejään monta kertaa vuodessa neulasista. Käpyjä kopsahtelee välillä niin tiheästi, että toinen naapuri joutuu siirtämään autonsa tuulisilla ilmoilla kauemmaksi. Ainakin Hesan Senaatintorin joulukuusi on monena vuotena ollut jonkun yksityishenkilön pihasta. En tiedä, maksavatko kuusesta jotain, kun kuljetukseenkin kuluu jokunen euro. Hoitavat kuitenkin kaadon ja vievät mennessään, mikä helpottaa kuusenomistajan työsarkaa.

      Poista
    3. Näin olen kuullut, että kurjenpolvet pärjäisivät myös kuivassa. En ole sattuneesta syystä päässyt sitä vielä testaamaan.
      Käpyjä tuosta pihdasta ei sentään kopsahtele auton katolle. Sen kävyt kun murenevat paikoilleen. Käpysuomuja sen sijaan karisee paksut kerrokset talven aikana neulasten lisäksi. Joulukuuseksi tuo ei muuten ehkä käy, sillä se haarautuu jo alhaalta kahdeksi ja ylempää ties kuinka moneksi rungoksi. Latvoja on ainakin viisi. Ellei sitten jossain tarvita erittäin toispuoleista joulukuusta johonkin seinänvarteen. Sellaisia tuosta nimittäin saisi pari kappaletta.

      Poista
  2. Mä voisin ottaa eres yhyren kunnon kuuron, het kiitos, eikä sitte ku pioonit kukkii. Tänäänki meillä jylisi ja oli mustia piliviä, MUTTA naapurikylän päällä. On teille osunu ja melekee kaikki muut kippuroottoo kuivuuren kans. Ja että oikee raekuuroki, ei hyvä. Mutta essu on näköjään ollu hyvä ku on käytettyki. Tua onki näppärä keino saksien kulijettamiselle. Nehän ei yleensä mihinkää maharu ja ovat tarvittaes sitte aina vääräs paikas. Ihana tua 'Purple Dream'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä antaisin vaikka kaikki, jos pystyisin. En kyllä ihan saman tien, kun juuri nyt ei sada, mutta heti seuraavan. Huomiselle sitä märkää on taas luvattu.
      Essu on lunastanut monin verroin sen tekemiseen käytetyn ajan ja vaivan. Olisi pitänyt tehdä se jo aiemmin! Varsinkin kesällä, kun ei ole takkia, jonka taskuissa voisi tavaraa kuljettaa, essu on ollut todella näppärä.

      Poista
  3. Meidän suunnalla sateet ovat olleet maltilliset. Minä olen ollut liikkeellä (kävästiin Kuopiossa). Kotipuolessa oli ollut samaan aikaan kova ukkoskuuro. Eipä sattunut kohdalle kuin yksi pieni sadekuuro. Laitettiin sadeveden keräyssysteemi rännin syöksyputkeen. Ei tartte kastella vesijohtovedellä puutarhan kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta hyvä, että edes jossain muuallakin on satanut kuin meillä. Olettekin sitten käyneet aika lähellä meitä. Hyvä, että ei sattunut teidän reissun aikaan satamaan. Ne sateet ovat varmaan lipuneet Kuopion ohi tänne.
      Sadevesien keräyssysteemi kannattaa olla, niin saa hyvät kasteluvedet talteen. Minä joudun juoksuttamaan vettä jorpakkoon aina kun säiliöt ovat täynnä ja tulee uusi sade.

      Poista
  4. Voi apua, mikä keli! Ei voi olla totta, oli spontaani reaktio kaatosadekuvaasi katsoessa. Voi hyvät hyssykät.
    Ukkosia on kyllä kehittynyt iltapäivisin juu, niitä on näkynyt useimmin idässä Turun suunnalla, joskus niinkin lähellä kuin Rymättylässä (meiltä vain 20 km), jyrinääkin on kuulunut, ja sitten tuon karttasi mukaisesti pohjoisempana Kustavissa ja Taivassalossa (se, missä salaman kuva on Turku-sanan K:n päällä, josta olen puolisen senttimetriä etelämpänä). Mutta kun eivät ne lähde tänne merelle, eivät millään. Murina on kuulostanut lupaavalta, mutta on ollut turha puntaroida, mihin suuntaan ukkonen liikkuu. Lauantaiaamun matalapainerintamalle on kovat odotukset, mutta nyt sekin sade-ennuste on kutistunut 1,2 mm:iin! ÄÄÄÄÄH.
    Mutta sade- tai sateettomuusvalituksista esiliinaan. Onpa upea ja näppärä! Kiva, kun esittelet sen ominaisuuksia ja kehitysideoitakin, jos joskus onnistuisin tekemään tuollaisen itsekin. Luulen kyllä, että en. En ole alkuunkaan noin taitava ompelija.
    Kurjenpolvesi näyttää minusta aika samalta kuin oma valkokukkainen tuoksukurjenpolveni Geranium macrorrhizum 'Album'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin parkaista juuri samoin, kun tajusin veden seassa tulevat rakeet.
      Voi pahus! Se lauantain sadealue on varmaan sitten pihtaamassa vesiään tänne. Jossain välissä näytti vielä siltä, että viikonloppuna olisi poutaa mutta nyt on ilmestynyt nollaa-pilkku-jotain millejä pitkin päivää. Niin kuin jokaiselle muullekin päivälle. Kunpa eivät nyt ainakaan lisääntyisi.
      Esiliinan teko sujuisi varmasti sinultakin. Otat vain jotkut vanhat farkut, jotka voivat olla vyötäisiltä aika napakat. Sitten vain leikkaat haarasauman kohdalta lahkeet pois ja purat vetoketjuosan irti niin, että essu pysyy pelkällä farkkujen napilla päällä. Ei tarvittu ompelutaitoja lainkaan ja tässä vaiheessa essu on jo täysin käyttökelpoinen mutta halutessaan etupuolta ja helmaa voi vähän siistiä, taskuja lisätä tai muuten koristella sitä.
      Kiitos kurjenpolven tunnistuksesta! Näyttää kuvissa kyllä ihan samalta, vaikka omani on vähän korkeampi. Johtunee runsaasta kosteudesta... En muuten edes muistanut koko tuoksukurjenpolven olemassaoloa, googlailin vain kylä-, peitto-, tarha- ja verikurjenpolvia löytämättä yhtään osumaa.

      Poista
  5. No johan on kelit teillä ollut, rakeet tekevät melkoisen ikävää jälkeä lehtiä pommittaessaan.
    Ei tarvitse varmasti sinun hävetä puutarhaasi esitellä, hienolta näyttää. Mutta essusi vaikuttaa näppärältä. Välillä huonotaskuisten shortsien ja housujen kanssa pihalla kulkiessa kaipaisi lisätaskuja. Voisi tuollaista itseltäkin taipua ommella jos lomalla vaikka saisi inspiraation, pääsisi ompelukone välillä töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei paljoa naurattanut, kun jäitä rupesi ropisemaan. Navakan tuulen kanssa niillä oli hirmuisesti vauhtiakin.
      Kiitos! Sitä vaan itse haluaa, että kaikki on niin viimeisen päälle kuin mahdollista. Essu on todella näppärä ja myös helppo tehdä. Nyt ei tarvitse juosta milloin mistäkin hakemassa pikkutavaraa, kun kaikki on mukana. Yhdessä taskussa on rulla juuttinarua ja nyt kun sakset ovat aina mukana, ei ole tarvinnut nirhiä narua poikki milloin mihinkin kivensärmään tai istutuslapion terään. En keksi mitään moitittavaa essusta.

      Poista
  6. Voi sentään tuota sateen määrää siellä! Kuivaa taas on edelleen Turussakin, ainakin meidän puutarhassa. Juhannuksesta asti on mustia pilviä kierrellyt joka puolella ja kovastikin on jyrissyt, mutta sadetta on kertynyt vain juuri ja juuri kymmenen milliä. Edellisen kerran satoi toukokuun alkupuolella.
    Biokovoa on täälläkin ja kerran ostin myös samantapaista, mutta kookkaampaa kurjenpolvea "St Ola". Aika samannäköistä sekin kuin kuvassasi oleva. Omat St Olani menetin viimeksi olleena "jäätalvena".
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sentään teidän kuivuuttakin! Ihmeesti jotkut alueet oikein keräävät vettä samaan aikaan kun toisissa kärsitään kuivuudesta. Meillä on kuitenkin satanut harva se päivä ja pisin kuiva jakso ennen näitä hirmusateita oli peräti 12 päivää. Ei ehtinyt edes lumien sulamisvedet kuivua maasta!
      Pitääpä tutustua tuohon 'St Olaan' ja vertailla tuntomerkkejä. Kiitos vinkistä!

      Poista
  7. Meitäkin sateet onkiertäny ja kasteltu on kukkapenkkejä. Hurja raekuuro on piksäny teitä, rakeet suap aikaan tuhoa. Kauniit on molemmat kurjenpolvesi ja essu on näppärä saksineen, puutarhassa töitä tehessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja teilläkin kuivaa! Muutamia vuosia sitten satoi muistaakseni heinäkuussa rakeita. Ne saivat enemmän tuhoa aikaiseksi, sillä moni kesäkukkakin oli jo silloin nupullaan tai avannut kukkiaan. Nyt kasvu ei ollut sentään ihan niin pitkällä, niin tuhotkin jäivät hieman vähäisemmiksi. Ei noita raekuuroja silti haluaisi keskelle kesää eikä varsinkaan tällaisena hetkenä, kun on muutaman päivän päästä tulossa ihmisiä katsomaan puutarhaa. Onneksi ei tullut kovin pahoja tuhoja.

      Poista
  8. Voisiko olla mahdollista, että matala on peittokurjenpolvea ja korkeampi valkokukkainen tuoksukurjenpolvi? Näiden lehdissä on eroa ja tietysti myös korkeudessa.
    Voi mahdoton tuota sateiden keskittymää sinne teille!! 20 mm tunnissa rakeinen kera on melkoinen myräkkä. Meille on luvattu huomiselle täysi sadepäivä, saa nähdä toteutuuko. On tosi kurjaa, että multa valuu kivetyille poluille, minullakin on siitä kokemusta.
    Anyway, teillä on ihan varmasti kaunista katsottavaa puutarhavierailun aikana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan se onkin juuri niin. Sailakin sitä ehdotti jo tuossa aiemmin ja nyt kun olen ehtinyt vertailla netistä kuvia, niin kyllä tuo korkeampi näyttäisi juuri tuoksukurjenpolvea olevan. Kannatti kysyä asiaa täällä blogissa, sillä itselleni ei tullut koko tuoksukurjenpolvi edes mieleen.
      Se oli tosiaan melkoinen vedenpaisumus. Tuli mieleen, että onneksi meillä oli tiili- eikä peltikatto. Meteli oli näinkin hirmuinen saati sitten, jos rakeet olisivat paukuttaneet peltikattoa. Muualla ei onneksi tullut valumatuhoja.
      Jos ei tule uusia rankkasateita, niin ainakin pionit ovat kukassa huomenna. Ennusteissa on iltapäivälle ukkoskuurojen mahdollisuus, joten mitä tahansa voi vielä tapahtua. Toivottavasti teille tulisi luvatut sateet sopivaan tahtiin eikä kerralla monen päivän lasti, niin kuin meillä.

      Poista
  9. Täällä onneksi satoi hieman keskiviikkona ja torstaina, mutta paljon vettä vielä tarvittaisiin.
    Kaikki sade näyttää rantautuvan edelleen sinne teille. No sinulla ei ainakaan ole kasteluongelmia, vaikkei se varmasti paljoa lohduta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kasteluongelmia, ei. Sen sijaan alkaa olla ongelmia peltoetanoista ja siitä, mihin tunkisi vesisäiliöihin kertyvät ylimääräiset sadevedet. Seuraavan viikon ajalle näyttää melkein joka päivälle jonkinlaista sateen mahdollisuutta. Tänäänkin satoi. Kyllä nyt minusta riittäisi tämä vedentulo.

      Poista
  10. Uskomatonta. Sinne ovat tainneet kertyä meidänkin sateet. Jos sadetta on täällä saatu, on se jäänyt maksimissaan kahteen milliin ja senkin aurinko on kuivattanut heti pois. Minäkin veikkaisin pienempi lehtistä peittokurjenpolveksi ja toista tuoksukurjenpolveksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskomatonta tosiaan. Eilisillan ja viime yön aikana kertyi 24mm. Onneksi sentään tälle päivälle ennustetut sateet jäivät tulematta. Pidempi aurinkoinen poutajakso olisi kyllä toivottua vaihtelua. Kyllä nuo kurjenpolvet varmaankin ovat juuri nuo. Kannatti kysyä blogissa vinkkejä.

      Poista
  11. Hurjat sateet teillä. Meillä alkoivat kunnon sateet eilen. Meillä ei ole sademittaria (täytyy käydä ostamassa uusi), niin en tiedä, paljon on satanut. Ei kuitenkaan tuollaisia määriä. Monet kuurosateet ohittavat meidät juuri loppuviikosta, jyrisi muualla kyllä ja satoi toisella puolella kaupunkia. Meillä on vesisateiden myötä lehtokotilot se ilmiö, joka alkaa pian reikiinnttymään kuunliljoja. Kuivuuden takia kuunliljat olivatkin todella ehjiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että nyt sataa muuallakin. Meilläkin lehtokotilot ja muut etanat ovat alkaneet selvästi levittäytyä laajemmin pihamaalle. Vielä ei ole pahoja tuhoja näkyvissä mutta pian on, jos ei tule kuivempaa ja nilviäiset jatkavat maailmanvalloitusta.

      Poista
  12. En taida tohtia sanoakaan, että samaan aikaan, kun teillä kärvisteltiin rakeiden alla, minä paistattelin kaakon kulmalla pilvettömässä auringossa -päiväkausia! Mutta samalla odotin jo vimmaisesti sadetta kasveilleni. No nyt on kyllä saatu vettä tännekin kaatamalla ja sen näkee mm. pionipenkistä; eihän siellä siis ole yhtään kukkavanaa pystyssä, kaikki joko poikki tai pitkin maata kurassa, terälehdet irronneina. On meille annettu epätasaiset kasvuolosuhteet lyhyeen kesäämme! Toivottavasti sade nyt siellä on jo helpottanut ja sait puutarhaseuralaiset nauttimaan vierailustaan. Sinun puutarhassasi onkin paljon nähtävää! Oletkin jo saanut vastauksen kurjenpolvimysteeriin, olisin ehdottanut samoin tuoksukurjenpolvea. Minulla se kukkii juuri valtavasti, mutta kukinto on paljon pinkimpi. Hyvä idea saada sakset kulkemaan mukana, tänäänkin kaipasin monta kertaa joko saksia tai sekatöörejä, kummatkin aina jossain muualla päin puutarhaa. Minulta kun puuttuu essukin :) Hyvää poutaisempaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon tiesinkin jo ennestään. Kuivaa on ollut ihan tässä lähempänäkin samaan aikaan kun meille on osunut kuuro toisensa jälkeen. Hyvä, että nyt on sadealueet tasoittuneet laajemmalle alueelle. Ei ole kuitenkaan hyvä, jos sade tulee kaatosateena ja vielä juuri silloin kun pionit kukkivat.
      Ihme kyllä, eilen ei satanut lainkaan. Oli kylmää ja pilvistä mutta kuitenkin poutaista. Tänään on sitten taas satanut eikä seuraavan viikon ennusteet näytä yhtään sen lupaavammilta.
      Tuoksukurjenpolviakin taitaa olla eri värisiä. Tuntuu vähän hölmöltä kun en itse tullut hetkeäkään ajatelleeksi tuoksukurjenpolvea. No, nyt tiedän ja olen iloinen siitä, että sain tavallaan ihan uuden kasvin puutarhaani.
      Sakset ovat yllättävän tarpeelliset puutarhassa. Nyt sen vasta huomaa, kun ne kulkevat koko ajan mukana. Päivittäin niitä tulee käytettyä.

      Poista
  13. Huh mutta kyllä meilläkin on satanut rankasti muutaman kerran .Sademittaria ei meillä vielä ole mutta pionit on saanut kyytiä ja muutkin siinä perässä. Rakeita saatiin mekin tässä aiemmin ja reikää syntyi . Nyt täällä on ollut 15 astetta ja koleaa tihkua . Laitoin tupaan tulen kun tuntui niin kostealle . Rikkaruohoja olen käynyt katsomassa mutta siihen on nyt jäänyt .Ensin oli todella kuumaa ja nyt on satanut. Voi tätä puutarhurin onnea . Kerkiääpä nyt keskittyä vähän blogeihinkin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaatosade ja rakeet ovat kumpikin yhtä epätoivottuja kesällä. Pionien lisäksi moni muu kasvi retkottaa pitkään kaatosateen jälkeen. Samoissa lämpötiloissa ollaan meillä, tihkua ja kaatosadetta tuli aamupäivällä mutta ihan kuin nyt vähän alkaisi kirkastua. Ei varmaan aurinko paista koko päivänä mutta olisin tyytyväinen, jos edes muutaman tunnin olisi satamatta. Tulet on meilläkin puuhellassa kun alkoi tuntua vähän kolealta sisällä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!