keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Tontin lounaskulma

Tämän jutun otsikko viittaa kirjaimellisesti moneen asiaan. Alue, jota kurkistelemme, on ilmansuunnissa katsottuna lounaassa mutta sieltä voi saada jo nyt lautaselle lisuketta ja loppukesällä, jos tuuria on matkassa, jopa kokonaisen aterian. Juuri tällä hetkellä tosin lautasen täytteet ovat enemmänkin silmänruokaa kuin vatsantäytettä ja lounasaikakin meni ohi, kun piti käydä välillä puoli päivää muilla asioilla. Tästä tulikin sitten lounasaikaan aloitettu iltapalapostaus.
Toissa syksyn syyskylvöistä tullut orvokki.
Tein kasvimaan ja marjapensasalueen väliin toissa kesänä kapean istutusalueen lähinnä suorakylvöisille kesäkukille tai jos sattuu jäämään esikasvatuksista taimia yli. Paikka on puolivarjoisa, sillä metsä ja marjapensaat varjostavat aamupäivästä ja keskikesästä eteenpäin maa-artisokat loppupäivän. Oikein runsasta kukintaa siis on turha odottaa mutta penkin tarkoituskin oli vain vähentää tylsää kivituhka-aluetta ja naamioida vähän kasvimaan verkkoaitaa. Bonuksena edes pikkuisen vehreyttä ja kukintaa. Siemenkylvöt ovat vasta muutaman sentin korkuisia mutta pari orvokkia oli talvehtinut hyvin ja kukkii nyt.
Samasta kylvöksestä tuli myös sinisemmän sävyinen orvokki. Bellikset ovat löytäneet paikalle ihan omin nokkinensa.
Jätetään muun penkin esittely siihen, kun taimet alkavat kukkia ja siirrytään muutama metri sivummalle ja vielä varjoisammalle metsämustikkamaalle. Mustikat oli typistetty viime syksynä muutaman sentin sängelle jo hyvissä ajoin ennen kuin olin edes ehtinyt miettiä jänisverkkojen virittelyä, joten oman maan mustikoista on turha haaveilla tänä kesänä. Onneksi mustikat ovat versoneet aika hyvin juuresta uutta kasvua ja ainoastaan yhdessä kohdassa on epäilyttävän tyhjää. Tänä vuonna pitää laittaa viimeistään syyskuun alussa edes jonkinlaista aitaa mustikka-alueen ympärille. Metsän reunassa ja muutenkin suojassa oleva alue on selvästi liian iso houkutin talvea varten itseään lihottaville rusakoille.
Noin neliömetrin suuruinen mustikkamaa, jossa kasvaa paljon muutakin kuin metsämustikkaa.
Mustikkaa, ketunleipää (käenkaalia), metsätähteä ja joku hentoinen metsäheinä.
Olen siirtänyt mustikoita isoina mättäinä metsästä (maanomistajan luvalla tietenkin), joten niiden mukana on tullut yhtä sun toista kivaa. Tavoittelemani mahdollisimman monilajinen kasvillisuus kukkii pidempään ja siis houkuttelee jatkuvasti pölyttäjiä, mikä parantaa niin mustikoiden kuin marjapensaidenkin pölytystulosta. Lisäksi se ei ole niin altis taudeille ja tuholaisille kuin yksilajinen kasvusto. Yritän saada kasvit viihtymään ja levittäytymään laajemmallekin, jotta ne aikaa myöten tekisivät varvikon tapaisen aluskasvillisuuden marjapensasalueelle. Toistaiseksi kovin kummoista levittäytymistä ei ole tapahtunut mutta annetaan kasveille aikaa levittää juuriansa.
Metsätähti.
Marjapensaiden aluset vallanneet vuohenputki ja valvatti näyttävät nääntyneen katteiden alla mutta muutama sitkeä voikukka vielä yrittää puskea pintaan. Käyn kitkemässä niitä aina kun ehdin mutta vanhat, syvälle kaivautuneet juurakot eivät tahtoisi millään luovuttaa. Juuria ei saa kokonaisina ylös ilman isoa kaivuu-urakkaa, johon en haluaisi ryhtyä. Niinpä nypin lehdet ja pätkän juurta mahdollisimman usein ja koetan niin näännyttää voikukat. Aika näyttää, toimiiko konsti. Kylvin keväällä parin valoisammassa reunassa olevan marjapensaan alle lämpäreet veriapilaa viherlannoituskasviksi ja siirtelin niiden kaveriksi myös muutaman kuukausimansikan taimen. Toisen pensaan juurella puolukka 'Otson karkki' on talvehtinut ja toivon mukaan lähtee myös levittäytymään. Pelkän hake- ja kivituhkapeitteisen marjapensasalueen muutos kasvipeitteiseksi on siis alkanut.
Joku luonnon orvokki (aho- tai metsäorvokki ehkä) kukkii myös metsämustikkamaalla.
Ja mitäpä olisi lounaspostaus ilman varsinaista kasvimaa-aluetta? Siirrymme seuraavaksi siis sinne. Taisin tehdä kasvimaan ensimmäiset kylvöt jo hyvissä ajoin huhtikuun puolella ja jännitin, miten mahtavat itäneet kylvökset kestää touko-kesäkuun kylmän jakson. Onneksi salaatit ja retiisit kestävät kylmää. Samoin näyttivät kestävän tilanpuutteessa maahan istutetut sellerit, samettikukat ja kyssäkaalit sekä ihan oma-aloitteisesti siemenestä kylväytyneet taimet, kuten tilli ja kehäkukat. Tillin kylväytymisinnokkuus suorastaan yllätti minut, sillä taimia on noussut yhdestä lavasta siihen tahtiin, että tänä kesänä saadaan syödä uusien perunoiden kanssa tilliä ihan kyllästymiseen saakka. Minä kun vielä kylvin sitä pariin kohtaan lisääkin, sillä viime vuonna satoa tuli hieman liian vähän. Viimevuotiset siemenet itivät tänä keväänä kylvettyjä nopeammin, joten sain jo kerättyä ensimmäisen kerran tilliä ruokapöytään.
Tässä lavassa ei pitänyt kasvaa tänä vuonna tilliä, vaan mm. selleriä, veriapilaa, kehäkukkaa, kyssäkaalia ja ilmasipulia.
Huhtikuussa kylvetyt retiisit olivat salaa kasvaneet salaatinlehtien seassa melkoisen pitkiksi.
Toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa riitti sateita ja silloin kun ei satanut, muistin kastella kylvöksiä, joten retiisit, salaatit ja rucolat ovat kasvaneet oikein meheviksi. Kosteudesta ja viileämmistä keleistä ovat nauttineet myös valkosipulit, jotka ovat hujahtaneet ennätyskorkeiksi. Jouduin ottamaan jo ajat sitten niiden päältä harsonkin pois, sillä valkosipulien latvat nostivat harson reunat niin korkealle, ettei niitä saanut enää pysymään maassa kiinni. Hieman pelkäsin, löytävätkö kirpat tai muut tuholaiset rucolan tai palelluttaako halla ne mutta toistaiseksi näyttää ja maistuu oikein hyvältä. Osa kylvöksistä ei ole ilmeisesti itänyt mutta niidenhän tilalle voi sitten kylvää jotain muuta. Tiedoksi niin itselle kuin muillekin, että palsternakan ja mustajuuren siemenet todella menettävät itävyytensä nopeasti.
Valkosipulit ja rucolaa. Etukulmassa ja valkosipulien takana punajuurta, rucolarivin molemmilla puolilla palsternakkakylvös.
Kylmän jakson takia minun piti siirtää tomaatit, chilit ja basilikat väliaikaisesti ulkovarastoon. Pari pienempää tomaattiruukkua sain mahdutettua ulkoeteiseen mutta sinne olisi kannattanut tomaattien sijaan ahtaa basilikat. Niille oli varastossa liian kylmää ja ne mokomat menivät sitten paleltumaan. Kylvin niiden viereen uudet siemenet mutta jätin vanhat varret vielä pystyyn, jos vaikka alimpien lehtihankojen kohdalta lähtisi versomaan uutta. Heti kun tuli lämpimämpää säätä, siirsin kaikki ruukut lopullisille paikoilleen nauttimaan auringosta ja lämmöstä. Istutin myös avomaankurkun ja kesäkurpitsan sekä pari salkopapua jälkikompostoriin ja loput pavut kasvimaalle.
Puutarhavahti tykkää kytätä kadun tapahtumia tomaattilaatikon vierestä.
Hernelaatikon reunassa samettikukat 'Alumia Vanilla Cream' jo kukkivat.
Lounaaseen (tai nyt kun tähän aikaan illasta tätä osaa postauksesta naputtelen, niin iltapalaan) sopii yhdistää juttua myös puutarhan eläinmaailman sapuskatavoista. Jatkan tällä Saaripalstan Sailan aloittamia juttuja (klikkaa eka auki tästä ja toinen täältä) puutarhan hyötyhyönteisistä. Tutkikaapa seuraavan kuvan otusta ja miettikää, onko se puutarhurin kannalta apulainen, tuholainen vai täysin hyödytön mutta ei haitallinenkaan. 
Joku sylkikuoriaislaji ilmeisesti.
Äkkiseltään saattaisi luulla, että noin värikkään otuksen on pakko olla pahakin puutarhan tuholainen. Totuus on kuitenkin toinen, sillä Ötökkätieto-sivuston mukaan sylkikuoriaiset väijyvät pienempiä hyönteisiä saaliikseen (joidenkin lajien aikuiset syövät lisäksi myös kukkien siitepölyä). Niiden toukat saalistavat kirvoja ja muita pieniä hyönteisiä. Lämpimästi toivotin otuksen lajitovereineen tervetulleeksi puutarhaani pitämään tuholaiskannat kurissa. Linnuistakin on paljon apua. Olen nimittäin nähnyt aiempina kesinä monta kertaa tiaisten popsivan luumupuista kirvoja hyvällä ruokahalulla. Kuusitiaisen pöntössä on äänistä ja lentoliikenteestä päätellen taas tänä kesänä kasvamassa poikue uusia hyönteisten kauhuja. Koska kuusitiaiset ovat aiempina kesinä pesineet pöntössä, hankin keväällä toisen pikkutiaisten mitoilla tehdyn pöntön, jotta joku sinitiainenkin pääsisi pesimään. Pöntön valtasikin 28 millin lentoaukosta huolimatta kirjosieppo. Luulin pitkään, että joku kokematon sieppopoitsu yrittää turhaan houkutella pesimäkumppania miniyksiöön, kun ei tyttöä näkynyt. Vähän jo kävi sääliksi ressukkaa, joka kurkku suorana sirkutti pöntön lähettyvillä. Nyt ei tarvitse sääliä, sillä kova sirkutus kuuluu jo siitäkin pöntöstä, kun sieppopariskunta rahtaa nokkien täydeltä evästä nälkäisille poikasille. Ehkä pitää hommata ensi kesäksi pönttöjä myös kirjosiepon mitoilla, ettei tarvitse linnun vetää vatsaa sisään mahtuakseen kotiinsa.
Säikäytin vahingossa voikukansiemeniä keräävän punatulkkupariskunnan. Toinen pyrähti purppuraheisiangervolle, toinen luumupuun oksalle.
Punatulkkuja näkee harvemmin pihalla kesäaikaan. Voikukan siemenet kuitenkin saavat tulkut tulemaan metsän suojista nurmikoille ruokailemaan. Eipä näkisi kesällä punatulkkuja, jos olisi hävittänyt kaikki voikukat tai ehtisi leikkaamaan nurmikon ennen kuin voikukansiemenet kypsyvät. Kaikilla kolikoilla on siis kääntöpuolensa, joita jokainen voi miettiä, kun tekee puutarhassaan valintoja hävittämisen ja säilyttämisen suhteen. Sellaiset lounaat (ja iltapalat) tänään.

18 kommenttia:

  1. Mahtavan monipuoliset ja herkulliset lounaat (ja iltapalat). Tämän kattauksen äärellä viihtyy.

    VastaaPoista
  2. Meillä ei punatulkkuja ole koskaan näkynyt kesäaikaan, voikukan siemeniä kyllä riittäisi :D Jänikset tuhoavat mustikat tehokkaasti. Tosin meilä joko kuivuus tai pakkanen verotti pensaita, oli tosi paljon kuivia oksia eikä tänä vuonna saada kukinnan perusteella kuin muutama pensasmustikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan teillä sitten punatulkkumetsien laitamillakin niin paljon voikukkaevästä, etteivät tulkut viitsi lentää pihapiiriin saakka aterioimaan? Meilläkin punatulkut tulevat nimittäin herkuttelemaan voikukilla paljon useammin suojaisen takapihan puolelle kuin etupihalle avoimempaan maastoon.
      Metsämustikat näyttivät kelpaavan rusakoille vielä paremmin kuin pensasmustikat. Harmi tämän vuoden mustikkasatoa niin teillä kuin meilläkin. Voi olla, että teillä kuiva kesä heikensi pensaita niin paljon, että talvehtiminen meni siksi pieleen. Täällä pensasmustikat talvehtivat oikein hyvin mutta jostain syystä minusta niissä näkyy epäilyttävän vähän nuppuja. Tai sitten eivät ole vielä ehtineet työntää niitä esille.

      Poista
  3. Meilläkin punatulkkuja näkyy kesäisin pihassa tosi harvoin. Västäräkkejä, kirjosieppoja, pikkuvarpusia ja mustarastaita on eniten näin kesällä.
    Todella kaunis tuo alin kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas ei ole tänä kesänä näkynyt yhden yhtä västäräkkiä. Nyt vasta tajusin asian. Noita muita kyllä pyörii jatkuvasti. Kiitos! Punatulkku jäi niin sopivasti näkösälle ja vielä tarpeeksi lähellekin kuvaamista varten, että oli ihan pakko napata edes yksi kuva ennen kuin jätin pariskunnan jatkamaan herkkuhetkeä.

      Poista
  4. Sielläpä sinulla onkin jo kaikennäköistä kasvamassa 🤭 varsinainen lounaskulma 😄
    Meillä ei ole punatulkkuja näkynyt, varsinkaan kesällä 😊 aika kiva ikuistaa harvinaisempi kesävieras! Meillä on västäräkkipariskunta, joista ainakin toinen tulee tarkkailemaan puuhiani ihan parin metrin päähän 😅 siinäpä sitten jutellaan keskenämme silloin tällöin 🤭 vaan veikkaampa ettei kauheasti ymmärretä toisiamme 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on! Eilen kiinnitin huomiota siihen, että mansikatkin jo kukkivat, joten lounaan lisäksi alkaa pian saada välipaloja.
      Meillä taas ei västäräkkejä ole näkynyt tänä kesänä. Ne ovatkin yleensä aika kesyjä toisin kuin punatulkut, jotka tuppaavat pyrähtämään lentoon jo ennen kuin niitä näkee.

      Poista
  5. Hauskaa luettavaa, luulin jo kommentoineeni, mutta jäi näköjään kuvittelun asteelle.
    Nuo retiisit ovat aika hauskoja malliltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tulit sitten tarkistamaan tilanteen. Blogger syö joskus kommentteja tai sitten sulkee vahingossa sivun ennen kuin on painanut julkaise-nappia. Olen tykästynyt tuon retiisilajikkeen makuun. Se ei ole niin väkevä kuin tavallisilla pyöreillä retiiseillä.

      Poista
  6. Johan tuli vatsa täyteen lounastarjoilussasi. Metkat retiisit. Kylvin huhtikuussa noita pitkulaisia ja pyöreää Cherry Belleä. Pitkulaiset eivät kasvaneet juuri laisinkaan. Cherry Belle vaikuttaa takuuvarmalta retiisiltä - ja nopealta.
    Meillä punatulkkuja näkee hyvällä tuurilla vain talvikaudella. Nyt tienoon melukynnyksen ylittävät varikset ja naakat sekä harakka, joka menetti kolmesta poikasestaan yhden. Ukkokulta kävi löytämänsä raadon hautaamassa.
    Puutarhaharrastus tuo myös kaikenlaiset ötökät vähitellen tutuiksi. Toisinaan istun nenä kiinni netin Luontoportissa tai oman kirjaston luontokirjoissa. On kiva löytää nimi näkemilleen ötököille. Joka kesä niitä riittää, enkä ole enää aikoihin käyttänyt aikaa sen pohtimiseen, miten jostain pääsisin eroon. Olkoon, hyvikset ja pahikset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisellä kerralla ihmettelin noita retiisejä, kun kasvoivatkin ylöspäin. Nyt niiden kummalliseen kasvutapaan on jo tottunut. Pitää laittaa 'Cherry Belle' muistiin. Noiden pitkulaisten siemeniä ei nimittäin enää jäänyt ja loppukesälläkin olisi kiva saada tuoretta retiisisatoa. Toinen erä pitkulaisia on pian syöntikelpoista, joten pieni tauko tulee retiiseihin.
      Harakoita ja variksia on täälläkin. Ja räkättirastaita! Joka päivä pari räkättejä ajaa joko oravan, variksen tai harakan tiehensä kovalla metakalla.
      Itsellänikin on mennyt varmasti useampi tunti jonkun ötökän lajia etsiessä ja vain muutamalle olen löytänyt nimen. Suurin osa on jäänyt "joku kukkakärpänen" tai "joku mehiläinen" -asteelle. Kyllä luonto hoitaa tasapainoon pääsemisen, jos ei itse mene liikaa väliin sörkkimään.

      Poista
  7. Olipa monen sorttista syätävää. Oon kerran kylyväny retiisiä ja olivat nii vätkiä, etten sen koomin oo kylyväny. Kitkeröötyyvät kait kuivuuttaan. Vois kokeella joskus uurella onnella, varsinki nuata pitkulaasia, jos ovat kerran miarompiaki.
    Monen näkööstä ötökkää vipeltää puutarhas ja lintuaki. Kaikille ei olla eres nimiä keksitty. Kaaripenkin runkotuijas ja kolomiopenkin yhyres tuijas pesii ainaki pikkulintuja. Kirijosiapollon vaki pönttöö kuusikolomios. Punatulukkupariskunta pesii vuasi sitte leimupenkin rungollises katajas, vaan muutaman metrin pääs terassista. Tänä kesänä on muutamia kertoja käyny pihas. Meillon muutenki täälä maalla palio lintuja ja näin puskikkooses pihas varsinki. Tallis on ennätysmäärä pääskyysiä, ei meinaa sekahan mahtua ku käy karsinat tyhyjäämäs. Eipähän oo kasvien tuholaasiista ollu palio haittaa, ku menöövät parempihin nokkihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin paljon jo nyt ja koko ajan määrä ja valikoima vain lisääntyy. Retiiseissä tuntuu olevan lajike-erojakin väkevyyden suhteen. Kuivuus nyt tietysti terästää makua entisestään. Tuo pitkulainen lajike on kuitenkin sopivan lempeä maultaan.
      Meillä on vielä sen verran pieniä puita ja pensaita, ettei niihin ole mikään lintu keksinyt pesäänsä rakentaa. Pöntöillekään ei ole kovin montaa ripustuspaikkaa mutta naapurilla onneksi on monta pönttöä, niin ei lopu tirpoilta pesäpaikat. Ja metsässä on tiheitä kuusia, joista kuuluu välillä kova sirkutus. Otan linnut hyvin kiitollisena vastaan. Ne popsivat valtavan määrän hyönteisiä kesän mittaan, vaikka eivät aina valikoikaan pelkästään niitä tuhoötököitä ruokalistalleen.

      Poista
  8. Aivan ihana metsäluontokasvillisuus pikkuisine kukkineen!
    Retiisit ovat mahtavan kokoisia, ohhoh.
    Ihana Karo vahtimassa <3
    Minulta olikin jäänyt monta juttuasi väliin. Hurmaava keijupuutarha menninkäisovineen ja sinivaleunikko!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sinulla olikin sitten paljon luettavaa kun sattui tällaisia maratonpostauksia väliin. Kiva, että jaksoit kahlata niitä läpi.
      Muut retiisit olivat suunnilleen normaalin kokoisia mutta nuo pari pääsivät vaivihkaa vähän venähtämään.
      Karo kyttää mielellään kadulle, vaikka ei siellä koskaan juuri kukaan liiku. Useimmin ehkä harakoita ja rastaita.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!