sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Pihakierros ja uusi perheenjäsen

Kevät on selkeästi jo vaihtunut alkukesään. Kasvu ei ole enää aluillaan, vaan päässyt täyteen vauhtiin. Jopa varjoisimmilla paikoilla alkaa olla rehevää, vaikka edelleen muutama kasvi on vasta herännyt. Kuitenkin vihreää näkyy nyt enemmän kuin paljasta multapintaa, joten on aika tehdä perusteellisempi pihakierros.

Suo ja majapenkin reunaa.
Suon laidalla levittäytyvä tuoksumatara pitää huolen siitä, että suon reunan näkee jo pitkän matkan päästä. Tällä hetkellä tuoksumatara on heleänvihreä mutta aivan pian se muuttuu valkoiseksi, kun kaikki nuput aukeavat. Kuitenkin itse suo pysyy piilossa ja paljastuu vasta kun pääsee lähemmäs. Suolta ja majapenkistä on tulossa ihan oma postauksensa myöhemmin kesällä, joten ei viivytä siellä tämän kauempaa. Kärhökaaripenkissä tuli vähiten tulppaanitappioita kostean viime kesän jäljiltä. Vaikka siellä on hyvin multava, paikoin jopa savensekainen multa, entisen kasvimaan käytävien pohjille jääneet hiekat taisivat toimia sen verran hyvin salaojituksena, että se pelasti tulput. Tai sitten 'Finola'-lajike vain sattuu olemaan kestävämpi kuin monet muut. 'Queen of Night' on tainnut hävitä melkein kokonaan, tosin en ole tehnyt niistä täydennysistutuksiakaan moneen vuoteen.
Osa kärhökaaripenkkiä edessä, majapenkki taaempana.
Edellisestä kuvasta jo pikkuisen saattoi nähdä puutarhaperheemme uusinta jäsentä. Se pilkistää tuolta kärhömajan takaa. Ostimme pari päivää sitten 900-litraisen puutarhakompostorin lahonneen kuormalavavirityksen tilalle. Vaikka yritin kerätä kevään kitkentäjätteitä ja muuta puutarhajätettä mahdollisimman tiukkaan läjään, jotta puutarhakompostorin saisi vain sujautettua siihen päälle, jouduin silti vähän lapiolla kaventamaan kasan reunoja ennen kuin kompostori asettui edes suunnilleen maata vasten. Uuden tilavuus on selvästi vähemmän kuin vanhan kehikon, mutta jospa maatuminen tapahtuisi sen verran vauhdikkaammin, että kaikki tämän kesän kitkentäjätteet mahtuisivat siihen. Ensi vuodesta alkaen vanhalle puolelle kerätään tuoreemmat jätteet ja uuteen kompostoriin siirretään edellisvuoden melkein valmis multa jälkikypsymään.
Uusi kompostori mahtui juuri sopivasti vanhan kehikon ja saksankirvelin väliin.
Aurinkoinen sää haittaa kuvaamista, joten pation suunnalta ei nyt tullut otettua kuvia. Eipä siellä oikein mitään nähtävää juuri nyt olekaan. Siirrymme siis takapihalle luumutarhaan.
Luumutarhassa lainehtii lemmikkimeri. Ja hups, kuvaan unohtui vahingossa myös grillihiilisäkki.
Viime syksynä aloitettu luumutarhan ja takanurkan yhdistävä laajennus on vielä hieman vaiheessa.
Yllä olevassa kuvassa takanurkka jää kuvan vasempaan laitaan. Nyt istutusalue näyttää vihreältä, sillä levitin sinne ennen kuvan ottoa tuoretta ruohosilppua. Talvi tuhosi muutaman pienemmän taimen eivätkä ne isommatkaan kovin kummoisen kokoisia vielä ole. Toistaiseksi näyttää siltä, että ainoastaan sinilemmiö on ehkä kokonaan menetetty mutta kaikista muista sinne istuttamistani kasveista olisi hengissä vähintään yksi kutakin sorttia. Kasvittamisen lisäksi myös kivipolku on kesken. Kivipolun metsän puolelle jää luonnotilainen niittyrinne. Istutusalueen reunaan kylvin syksyllä ketoneilikan siemeniä. Samaa ketoneilikkaa kasvaa luonnostaan tuolla heinikon seassa.

Pakitetaan tuolta valon ja varjon rajamailta talon nurkalle.
Varjokuja etupihan puolelta kuvattuna. Esikot kukkivat edelleen ja onpa tänne levinnyt lemmikkiäkin.
Varjokujan porttiakin esittelen myöhemmin kunhan tarha-alppikärhö 'Pink Dream' alkaa kukkia. Se on nyt nupullaan, kuten kaikki muutkin alppikärhöt. Leudon viime talven ansiosta myös köynnöskuusama talvehti erittäin hyvin. Siitä tarvitsi napsia ainoastaan pikkuisen ohuimpia versonkärkiä pois, vaikka jätin koko köynnöksen niille sijoilleen, mihin se viime kesänä kiipesi. Taisi olla toinen kerta, kun sen talvehtiminen onnistui kunnolla lumirajan yläpuolella. Nyt odotan siltä kunnon kukintaa.
Aurinkopenkki näyttää täydessä auringonpaisteessa kameran läpi vähän rähjäiseltä. Todellisuus on kauniimpi, vaikka penkin reuna kaipaisi kieltämättä pientä siistimistä.
Ja vielä lopuksi näkymä, jonka meille tulijat kohtaavat ensimmäisenä: kivikkorinne.
Loppukevennyksenä pieni tarina. Kävin loppuviikolla auttelemassa äitiäni erään kukkapenkin peruskorjaamisessa. Homma sujui muuten hyvin mutta vanhalle talikolle se taisi olla viimeinen pisara. En edes vääntänyt sillä kunnolla, vaan löysäsin vain pikkuisen magnolian juurelta multaa, jotta saisin kitkettyä rikkaruohot helpommin pois. Puisen varren lisäksi myös rautaosat katkesivat.
En olekaan ennen hajottanut talikkoa.
Kaikkea sitä voikin sattua.

12 kommenttia:

  1. Oi kuinka kaunis puutarha teillä on!

    VastaaPoista
  2. En kyllä huomannut grillihiilisäkkiä, kun yritin ahmia yksityiskohtia kuva toisensa perään. Suoalue on onnistunut. Kivet, puunrungot ja kasvien erilaiset värit ja muodot houkuttelevat tutkimaan aluetta. Olet tehnyt puutarhasi eteen valtavasti töitä ja nyt tulokset ovat jo selkeästi nähtävissä. Yllättävän iso nurmialuekin puutarhastasi löytyy. Lapsille pitääkin olla joku temmellysalue, ettei kaiken aikaa tarvitse varoa ja kieltää.
    Onnea uudesta puutarhaperheenjäsenestä! Uskon, että se kypsyttää tuottoisasti multaa teille. meillä on samanlainen, mutta aivan liian aurinkoisessa ja kuivassa paikassa.
    Harmi, että hyvän näköinen viisipiikkinen talikko hajosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suoalue on kehittynyt minustakin yllättävän hyvin. Nyt kun saisi pidettyä tuoksumataran kurissa, ettei se valtaisi koko suon pohjaa. Ylöspäin sillä olisi vielä tilaa levitä. Kyllä meillä nurmikkoakin on lasten pelailla ja juoksennella. Pakkohan sitä on olla niin kauan kun muksut ylipäätään kotona viihtyvät. Enkä ehkä muutenkaan luopuisi kokonaan nurmialueista, sillä ne tuovat kuitenkin avaruutta ja nostavat istutukset esille.
      Meidän puutarhakompostorille ei aurinko paista kuin ihan illasta eikä silloinkaan kovin kauaa. Siinä mielessä sen sijainti on oikein hyvä. Keväällä sulaminen vain on hidasta mutta eipä se routa kukkapenkeistäkään heti ensimmäisenä sula. Ei tule ainakaan kärrättyä hiki hatussa koko sisältöä yhtenä päivänä, kun ei lapiolla saa kuin pikkuisen kerrallaan irti. Nyt onkin mielenkiintoista seurata, eroaako uudessa kompostorissa kompostoituminen mitenkään lautarakenteiseen kompostoriin verrattuna.
      Talikko oli ikivanha ja metalliosatkin jo melkein ruostuneet puhki. Oli siis vain ajan kysymys, milloin varsi napsahtaisi poikki. Eikä se onneksi ollut vanhempieni ainoa talikko.

      Poista
  3. Voi sentään kaunista vanhaa talikkoa! Sinulla on hauikset kohdillaan ;-)
    Tuo on niin totta, että auringossa näyttää todella kauniilta, joka puolella hohtavat kukkavärit, lehtimuodot erottuvat, hyönteisetkin pörräävät ja silmä lepää, mutta otapas kuva, niin se näyttä ihan p***lta.
    Minusta kuvasi ovat kyllä todella kauniita, etenkin kyllä nuo varjoisempien kohtien näkymät, onnistuivat ihanasti kuviin. Niin kaunista! Suo on niin ihana.
    Vähän kyllä ajattelin, onko teille tullut toinen koira... tai peräti kissa! Mutta Nestorin Minni onkin sitten yhä ainoa sen lajin edustaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhaa talikkoa nimenomaan! Metalliosat olivat melkein puhkiruostuneet, joten eipä sen katkaisemiseen paljoa voimaa vaadittu. Muutenkin piti olla varovainen, ettei vahingoita magnolian juuria.
      Kameralle on hirmuisesti haastetta täydessä auringonpaisteessa, saati sitten silloin, jos osa alueesta kylpee auringossa ja osa jää varjoon. Pitäisi kuvata vain pilvipoudalla mutta eipä sitä ole joka päivä tarjolla. Yöllä taas on niin hirveästi itikoita, ettei huvita käydä kuvauskierroksella. Kiitos kehuista!
      Tarkoituksella laitoin vähän vihjailevan otsikon. En usko, että meille tulee Karon ja akvaarion asukeiden lisäksi muita kotieläimiä. Tai en tiedä, tulisiko Nestorin ja Inkerin huusholliin joskus lisää eläimiä vai saako Minni olla ainokaisena huomion kohteena.

      Poista
  4. Mahtavat voimat sinulla! Minäkin ajattelin, että teillä on joku uusi eläinlapsi, mutta kompostoriin kyllä oikein hyödyllinen. On tosi vaikea saada kuviin tunnelma ja näkymä, minkä silmillä näkee. Mutta tuosta pääsee kyllä ihan hyvin käsitykseen. Suo näyttää onnistuneelta minunkin silmiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, iänikuinen ja ruosteinen talikko ei paljoa vääntöä vaatinut katkeamiseen. En tosin etukäteen arvannut, että se ihan noin herkästi olisi katkennut.
      Onneksi me kaikki tiedämme kameroiden rajoitteet, niin osaamme tulkita omien kuvien lisäksi myös toistemme kuvia siten kuin silmä maisemat näkisi. Kiitos! Suosta on kehittynyt minustakin yllättävän onnistunut yksityiskohta.

      Poista
  5. Vahva olet, kun talikko hajoaa. Kompostori on mukava uusi perheenjäsen, tekee mahtavaa työtä. Hyvältä näyttää myös keskeneräiset projektit.Grillihiilisäkit eivät haittaa kuvissa, ne ovat vain elämää. Tietää, että pihaa käytetään. Ja ihanaa, että pihaa voi taas käyttää ilman pystyyn jäätymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa talikko oli vain vanha ja väsynyt eikä kestänyt edes kevyttä puutarhatyötä. Onneksi ei ollut vanhempieni ainoa talikko. Uusi kompostori tulikin tarpeeseen, kun vanha lahonnut puolikas purettiin pois. Paljon siistimpi puutarhajätteet on jonkinlaisessa kehikossa kompostoida kuin pelkässä läjässä ja onhan se kompostoituminenkin tehokkaampaa kun ei tuuli pääse kuivattamaan. Tänään olikin jo ihanan lämmin päivä eikä tarvinnut palella. Jossain vaiheessa piti peräti käydä vilvoittelemassa sisällä.

      Poista
  6. Talikko päätti sitten jäädä eläkkeelle, työsuhde kerrasta katki :) haaveilen tuosta kompostorista mutta en ole raaskinut hankkia, ehkä sitten kun nykyisistä kuormalavakehikoista aika jättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjaimellisesti! Kyllähän tuo talikko jo eläkeiässä olikin. Samasta syystä meillekin tehtiin ensin vanhoista kuormalavoista puutarhakompostori. Nyt oli hyvä hetki hankkia kunnollinen laitos.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!