torstai 8. kesäkuuta 2023

Purkkirumbaa vähemmäksi

Tulppaani 'Finola' yrittää kurkotella kurjenpolvien seasta päivänvaloon.
Ei se tämäkään kevät ja alkukesä ole sujunut ihan toiveideni mukaan. Tuulta ja jäätävän kylmää säätä on riittänyt, joten kevään mittaan vaivalla esikasvatetut taimet ovat saaneet värjötellä ties minkä harsoviritelmän alla tai sitten joutuneet kärsimään valon puutteesta ulkovarastossa. Eteiseen siirretyt kasvit sentään saavat vähän enemmän valoa mutta niillä taas on välillä jopa liiankin lämmin auringon kuumentaessa pienen eteisen suunnilleen saunalämpötiloihin. Viimeisen pisaran purkkiarmeijan hoivaamiseen kyllästynyt puutarhuri sai toissapäivänä, jolloin tuuli repi huomaamattani minikasvarin pois perennantaimien päältä ja sade pääsi kastelemaan purkit lilluvan märiksi. Koska sadetta oli edelleen luvassa eikä kolea sää juuri kuivata ruukkuja, piti taimet saada äkkiä istutetuksi maahan. Sain suunnilleen puolet istutettua eilisen aikana ja loput tänään aamupäivällä tihkusateessa.
Riippapelargoni saa olla sään salliessa ulkona kun taas tomaatit, kurkku ja kesäkurpitsa joutuvat kurkkimaan eteisen ikkunoiden takaa.
Osalle taimista olin jo miettinyt sopivat paikat mutta aika monta kasvia lykin vain sinne, missä sattui juuri sillä hetkellä olemaan tyhjää. Osalle taas raivasin tilaa kitkemällä ylimääräisiä lemmikkejä ja myskimalvan taimia pois tieltä. Aika näyttää, kuinka karmeita väriyhdistelmiä sainkaan aikaiseksi. Itselleni uusia kasveja, kuten keltatörmänkukkia, istutin kolmeen eri paikkaan, jotta edes joku taimi selviäisi. Amerikanvuokkoja ripottelin myös niin etu- kuin takapihalle ja vielä kivikkorinteeseenkin. Tarhakellukka 'Mai Tain' kaikki kolme tainta menivät toistaiseksi kärhökaaripenkkiin jouluruusujen väliin, mutta niille paikka käy todennäköisesti liian ahtaaksi parin vuoden sisällä. Olen suunnitellut jossain vaiheessa siirtäväni kärhökaaripenkistä kuukausimansikat lasten leikkialueen viereen luumupuun juurelle ahomansikoiden korvaajaksi. Silloin kärhökaaripenkistä vapautuisi tilaa sekä kellukoille että muutamalle siemenestä kasvatetulle keijunkukkaristeymälle eivätkä ahomansikat valtaisi rönsyillään leikkialuetta.

Keltatörmänkukan taimia kivikkorinteessä. Niille piti laittaa kiviä suojaamaan maanpintaa auringolta ja toisaalta myös estämään veden valumista rinteessä alaspäin.
Perennojen lisäksi istutin loput leijonankidat ja sellerit maahan. Aiemmin istutetut selvisivät edellisistä hallaöistä riittävän hyvin, joten päätin loppujenkin pärjäävän parin seuraavan kylmän yön yli maassa. Seuraavana päätin myös gladiolusten ja viimeisten koristeheinienkin pärjäävän jo maassa. Ja tottahan toki vanha daaliakin selviäisi, se kun on vasta lähtenyt kasvuun ja on hädin tuskin parin sentin korkuinen. Eikä tule isoa haittaa, jos se henkensä heittää, sillä eteisessä on jo kaksi korvaajaa sen tilalle. Kumpikin niistä kaipaisi isompia ruukkuja tai maahan istutusta, mutta säiden takia ovat joutuneet odottelemaan eteisessä. Istutuspuuhien tuoksinassa sekosin laskuissani mutta olen parin päivän aikana kaivanut jo yli sata kasvia maahan. Purkkeja onneksi oli vähemmän, sillä monessa oli pari tainta samassa, joissain enemmänkin. Vielä jäi muutama kylmänarka kasvi odottelemaan lämpimämpää säätä.
Sain jo aiemmin keväällä tällaisen matalan, melko isokukkaisen daalian.
Viikonloppuna sain tämän korkeamman daalian, jolla on vaikeuksia pysyä pystyssä pienessä ruukussaan.
Jokakeväinen jännitysnäytelmä ja kärsivällisyysharjoitus on kärhöjen kasvuunlähtö. En ole perusteellista kärhökierrosta edelleenkään tehnyt mutta tähänastisten laskujeni mukaan melkein kaikki kärhöt ovat hereillä. Osa alkoi versoa jo viikkoja sitten, toiset vasta nyt kesäkuun aikana. Heränneistä pisimpään odotuttivat loistokärhöt 'Elsa Späth' ja 'Ville de Lyon', jotka ilmestyivät näkyviin vasta pari päivää sitten. Ainoastaan tarhaviinikärhö PERNILLESSÄ ('Zo09113') ei näy mitään elonmerkkiä mutta onhan sillä vielä aikaa. Vieressä 'Etoile Violette' on lähtenyt useamman verson voimin reippaaseen kasvuun, joten kärhötuki ei tule jäämään tyhjäksi tänäkään vuonna. Viime vuoden maan uumenissa piilotellut loistokärhö 'Warszawska Nike' on lähtenyt topakasti kasvuun kahden verson voimin.

'Warszawska Niken' toinen verso on kasvanut jo kuvan ulkopuolelle, toinen on noin viidentoista sentin mittainen.
Omia tarhakylmänkukan siemenkasvatuksia. Toisesta tuli valkoinen, toisesta liila. 'Warszawska Nike' pilkistää näiden keskellä takana, liilan takana on loistokärhö 'Proteus'.
Kärhöjen kohdalla ei passaa olla liian hätäinen, sillä yhden vuoden unet eivät ole temppu eikä mikään niille. Onpa joku uinunut jopa kolmekin vuotta ja lähtenyt sen jälkeen hyvin kasvuun. Mitään jokavuotista riesaa kärhöjen välivuodet eivät sentään ole; 'Warszawska Nike' oli nimittäin ensimmäinen välivuoden pitänyt kärhö omassa puutarhassani ja minulla on sentään ollut maassa kärhöjä vuodesta 2016 saakka. Saa nähdä, meinaako PERNILLE ottaa Nikesta mallia vai heräilisikö hän juhannukseen tai edes elokuuhun mennessä.
Loistokärhö 'Voluceau' lähti keväällä ensimmäisten joukossa kasvuun ja huitelee jo yli puolen metrin korkeudella. Oikeassa reunassa on valkokirjava oregano 'White Spreckled'.
Kärhöjen lisäksi jännitän joka kevät atsaleojen talvehtimista. Etupihan vanhemmat puistoatsalea 'Illusiat' talvehtivat aika varmasti joka vuosi ja kukkivat hyvin mutta luumutarhan ja kärhökaaripenkin nuoremmat atsaleat pitävät jännitystä yllä. Viime vuonna yksikään atsaleoistani ei kukkinut kunnolla, tosin moni muukin puuvartinen juroi. Ilmeisesti edeltäneessä syksyssä ja talvessa oli jotain niille epämieluista. Tänä keväänä lumien sulettua atsaleoissa oli lupaavan pulleita silmuja, jotka ovat alkaneet vihdoin saada väriäkin. Näyttäisi siltä, että joka ikinen atsalea kukkii pian vähintään melko runsaasti, ellei jopa ylenpalttisesti.
Kanadanatsalea 'Violetta' aloitti ensimmäisenä ja näyttää vielä toistaiseksi nupullisille kavereilleen kukinnan mallia.
Sateisessa ja koleassa säässä on mukava haaveilla pian alkavasta atsaleojen kukinnasta. Ja siitä kesäisestä lämmöstä, jonka pitäisi olla enää muutaman päivän päässä. Jokohan sitten vihdoin loppuisi harsojen kanssa tappelu ja taimien kuskaaminen sisään ja ulos?

14 kommenttia:

 1. No voi sentään, sadetta! Sataisipa täälläkin... taas alkaa sama valitus :-D
  No kun tänään piti sataa aamu- ja iltapäivällä. Aamupäivän sateet kiisivät liian pohjoisesta ohi, aurinko tuskin edes peittyi. Iltapäivällä satoi viiden minuutin ajan hyvin kevyesti. Ja aurinko taas paistaa. Tuulee kyllä niin kovaa, että vähäinen kosteus haihtui jo. Eikä harmaa, pölisevä maa edes muuttanut väriään tummemmaksi sateenkaan aikana, niin vähän vettä tuli. Voi itku.
  Joten lähden tästä kastelemaan...
  Aivan liikkikset nuo törmäkukan taimet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan vain ei olisi taas koko kesää sitä samaa, että minä valitan jatkuvia sateita ja sinä sateettomuutta. Saisi vähän tasaisemmin jakautua nämä puutarhan kastelupalvelut tänä vuonna. Meillä on tänään satanut kymmenisen milliä ja pilvistä päätellen sataa vielä pikkuisen lisää ennen kuin poutaantuu. Toisaalta ihan hyvä, että nyt satoi kun on toivon mukaan poutaa tulossa. Toivottavasti joku kunnon sadekuuro osuisi teillekin.

   Poista
 2. Meillä satoi tänään yhteensä 1,5 mm vaikka ennuste lupaili yli 3 mm sadetta. Olisin ottanut vastaan tuon ennusteen mukaisen, koska täällä on satanut niin vähän. Kylmää on ollut taas tänään, huh. Ja pari seuraavaa yötä jännitetään hallaa. Kävin taas virittelemässä harsoja (alkaa tympiä niiden laitto), mutta en jaksanut kaikkia suojata, saa nähdä miten käy. Toivottavasti tykkäät keltatörmänkukasta, minä vähän petyin siihen. Kasvatin taimia siemenestä pari vuotta sitten ja ne kukkivat hyvin .. ja pörriäiset tykkäsivät ihan hulluna, mutta minusta muut törmänkukat ovat olleet kauniimpia kuin nuo tai sitten minulla oli vaan huonot siemenet. Kärhöjä olen käynyt kiertelemässä ja pari vielä odotuttaa, muuten ovat kaikki lähteneet kasvamaan ainakin jossain määrin. Nyt on kyllä eroja siinä, miten paljon ovat maasta ponnistaneet.
  Ehkä kylmä haittaa kärhöjäkin, tai sitten muuten vaan vitkastelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi suunnilleen 10mm. Meillä pitäisi jäädä viiteen asteeseen mutta voihan se lähellä nollaa käydä. En jaksanut lähteä harsoja laittelemaan, eiköhän sateesta märkä maa pidä kasvit turvassa.
   Toivottavasti nuo minun keltatörmänkukkani osoittautuisivat kauniiksi. Tosin pääseehän niistäkin sitten eroon, jos eivät miellytä. Siemenet olivat onneksi ilmaisia, kun siemenkirjeestä niitä sain.
   Kärhöillä on selvästi eroja kasvuunlähdössä ja muutenkin reippaudessa. Kai se liittyy jotenkin myös talvenkestoon. Onneksi moni ehtii kukkia hyvin, vaikka nousisikin vähän muita myöhemmin.

   Poista
 3. Alkaa kyllä kärsivällisyys olla koetuksella, kun suurinta osaa taimista ei uskalla vieläkään istuttaa ulos hallan vaaran vuoksi, vaan niitä joutuu edelleen pitämään kasvihuoneessa.
  Meilläkin kärhöt ovat lähteneet hyvin kasvuun, mutta suureksi harmikseni kasvimaalla vuosikaudet hyvin menestynyt mantsuriankärhöni on mitä todennäköisemmin kuollut. Kyllä harmittaa, sillä sen kukinta oli aina todella runsasta.
  Ihanasti kukkiva atsalea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tämä tästä pian lämpenisi, niin saisi kasvit lopullisille paikoilleen. Voi ei, se sinun mantsuriankärhösi oli niin komea! Toivottavasti se olisi vain herännyt myöhään.

   Poista
 4. Minäkin taisin menettää mantsuriankärhöni kuten Kruunuvuokko. Ostin jo uuden tilalle ja istutin sen toiseen kohtaan. Kaikki muut kärhöt ovat nousseet, osa paremmin kuin toiset ja osa heikommin mutta hengissä ovat. Meillä on jo niin lämmintä, että kaikki taimet ovat ulkona ja ilman suojaa tosin maahan pitäisi saada vielä yhtä sun toista. Kovan urakan teit ja eiköhän taimet pärjää, puut ja pensaat antavat suojaa sekä ympäröivät kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mantsuriankärhöä väitetään helpoksi ja kestäväksi, mutta se on minullakin ainoa kärhö, joka on kuollut. Toivottavasti sinunkin mantsurialaisesi vain vetelisi vähän normaalia pidempiä talviunia ja heräisi pian.
   Minä en uskaltanut vielä laittaa kylmänarimpia ulos, sillä parin yön alimmat lämpötilat ovat vain muutamia asteita plussalla. Perjantain ja lauantain välinen yö kai on täällä kylmin ja sen jälkeen pitäisi sään lämmetä. Uskon, että nuo maahan istutetut taimet pärjäävät, vaikka kävisi nollassa.

   Poista
 5. Meillä satoi 4mm. ja mielellään enemmänkin ois vastaan otettu. On kaunis tuo kanadanatsalea 'Violette'. Miullkin ensimmäiset kanadanatsaleat virittellöö kukintoonsa. Hyvä kun kärhösi ovat heränneet, meillä muutama on vielä nousematta, tai on jopa kuollu. Kukkiko 'Princess Kate' ihtensä viimekesänä hengiltä, suapi nähä. Mie rupesin jo kesäkukkien taimia istuttelemaan, halla ei tähän järvenrantaa todennäkösesti tule. Leivänpaistopäivän järjestin tänään, vielä leivinuunin voip lämmittee ja on senverran koleeta, jotta lämpimän vuoksikin on mukava, suapi sitten uuniruokookin sinne laitettuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa teillekin tulisi jossain välissä tarpeeksi sadetta. Antaa kärhöjen heräillä omaan tahtiinsa, eihän tässä vielä liian myöhäistä ole. Pääasia, että olisivat kuitenkin hengissä.
   Toivon mukaan ei meillekään tulisi enää hallaa. Ensi yöksi näyttää ennusteen mukaan tulevan viisi astetta mutta voihan se lähelle nollaa mennä. Ei varmaan haittaisi leivinuunin lämmitys meilläkään.

   Poista
 6. Samojen ongelmien kanssa täällä painetaan . Siemen kylvökset ei sujunut niin hyvin kuin oletin ja jurottavat ne mitkä on itänyt . Kaikki eivät ole vielä edes itäneet mutta odotan vielä kun lämmöt saapuvat .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole kaikki perennakylvöksistä itäneet. Yksi taimi putkahti esille vasta pari päivää sitten, joten kannattaa vain sinnikkäästi odotella.

   Poista
 7. Ei tarvittaisi kesäkuun alkuun enää tällaisia kelejä. Jouduin jättämään ulkomaanreissun ajaksi siemenkasvatukseni tylysti ulos mutta näyttäisivät kuitenkin pääosin selvinneen koettelemuksistaan. Toivottavasti Pernillesi vielä maan uumenista nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nyt taitaa olla lämpimämpää tulossa. Onneksi perennantaimet kestävät hyvin kylmyyttä.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!