torstai 4. toukokuuta 2023

Takatalvi

Ei kevättä ilman takatalvea ja jos sellaista ei ole tullut huhtikuussa, toukokuussa varmasti tulee. Kun eilisaamuna ikkunasta näkyi yön aikana valkoiseksi muuttunut maisema, oli ensimmäinen ajatus se, olenko oikeasti hereillä vai kuvittelenko vain heränneeni ja näen jotain kummallista unta. 

Kevätkurjenmiekat ja krookukset olivat saaneet raskasta räntää niskaansa.
Olo oli aika pöpperöinen, sillä heräsin aamuyöllä kovaan tuulen huminaan. Heti tuli mieleen, että nyt on varmasti kasvimaalla ollut minikasvari harsoineen lähtenyt tuulen teille ja taimiressukat värjöttelevät jäätävässä tuulessa ilman mitään suojaa. En sen mielikuvan jälkeen oikein saanut enää nukuttua ja vain torkahtelin loppuyön herätyskellon soittoon saakka. Koska minun oli joka tapauksessa kolattava enimmät lumet pihalta, jotta pääsen kyyditsemään kesärenkailla muksuja, vetäisin saman tien toppavaatteet niskaan ja lähdin tarkistamaan samalla taimien tilanteen.
Räntä oli tarttunut suojaverkkoihin ja rutannut ne maata vasten. Onneksi rusakoita ei ollut ruuanhaussa.
Onni onnettomuudessa oli se, että ilmeisesti räntää oli alkanut sataa ennen kuin tuuli yltyi liian kovaksi. Tuulensuunta oli nimittäin juuri kadulta suoraan autotallin seinustalle, jossa minikasvari taimineen oli. Kasvarin päällä oli kuitenkin yhtä paksu kerros räntää kuin muuallakin puutarhassa ja harsot olivat pysyneet sen avulla tiukasti paikoillaan. Ravistelin enimmät lumet pois ja laitoin kasvarin päälle vanhan lakanan, jonka avulla sain hökötyksen ankkuroitua tukevasti paikoilleen. Varmuuden vuoksi laitoin taimien päälle kasvarin sisälle vielä yhden kuivan harson, jotta taimet pärjäisivät kahden jäätävän kylmän päivän ja yön yli. En ole käynyt sen jälkeen katsomassa, miltä siellä näyttää, mutta toivon tietysti parasta. Ulkovaraston edustalta olin nostanut isommat taimet varaston puolelle jo edellisenä päivänä.
Aurinkopenkin kevätkurjenmiekat alkoivat paljastua pari tuntia postauksen ensimmäisten kuvien ottamisen jälkeen.

Viime kevään vesimyyrän mylläyksestä selvinnyt mätäs 'Alidaa' näytti hyvin yksinäiseltä, kun ympärillä oli metrien päähän vain valkeaa hankea.
Niin kauniita kuin lumen seasta pilkistelevät sipulikukat ja harvat vihreät versot ovatkin, toivon totisesti, että tämän kevään takatalvet olisivat nyt tässä. Tuulinen ja jäätävän kylmä keli ei ole minun juttuni alkuunkaan. Loppukevennykseksi tulee lyhyt video perheen karvakasasta. Karo ei hereillä ollessaan ole mitenkään kovin innokas haukkuja mutta unissa tulee välillä enemmän asiaa. Ja useimmiten vielä öisin. Päiväsaikaan haukkuhetket ovat yleensä niin lyhyitä ettei niitä saa videolle mutta pari päivää sitten satuin olemaan sopivasti lähellä kun unihaukut lempinurkassa alkoivat.

Juuri tällä hetkellä puheena ollut nelijalkainen pesee itseään melkein kuin kissa: nuolee tassujaan ja pyyhkii niillä naamaansa. Eikä varmaan ymmärrä näyttävänsä hassulta.

19 kommenttia:

 1. Takatalvi on kyllä todella tympeä, toinen puutarhuri kyllä ymmärtää ettei uni meinannut tulla taimien kohtaloa miettiessä. Eläviä unia näkevä koira on kyllä suloinen näky, on pieneen kerään saanutkin itsensä käperrettyä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi varmaan edes miettinyt minikasvarin paikoillaan pysymistä, ellei toinen niistä olisi viime vuonna oikeasti lähtenyt tuulen mukana karkuteille. Muovi repesi ja myös sen päällä olleista harsoista toinen. Onneksi tukikaaret säilyivät ehjinä, niin niitä voi käyttää vielä harsojen tukikaarina. Muovikin suojaa pikkuisen tuulelta mutta ei siitä enää täydellistä suojaa saa. Onneksi tuo toinen oli pysynyt paikoillaan.
   Karon nukkumisasennot näyttävät joskus sangen epämukavilta mutta ilmeisesti se ei haittaa nukkumista.

   Poista
 2. Voi Karo <3 <3 <3 <3 <3 Pusut hänelle!
  Mutta siis voi itku, mikä keli! Kevätkukat! Kesärenkaat! Äääääääh. Kurjenmiekat ovat kyllä ihailtavan sitkeitä, kukkiin ei tunnu tulevan edes vaurioita lumesta. Toivottavasti ei tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet onneksi hävisivät päivän mittaan mutta tilalle tuli jäätävä sää, lämpötila ei tainnut eilen nousta koko päivän aikana kuin muutamaan asteeseen ja töihin ajaessa kävi hetkellisesti nollassakin. Sattui pieni lumikuuro kohdalle. Vielä pari päivää kylmää mutta sitten ehkä pitäisi lämmetä.
   Lumesta ei minusta tullut vaurioita kukkiin. Kevätkukat ottavat tyynesti vastaan mitä tahansa säikähtämättä.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Nyt näitä kylmiä päiviä näyttää riittävän, mutta että noin paljon luntakin vielä heitti sinne teille.
  Lohdutukseksi voisi sanoa, että kevätkurjenmiekat kyllä näyttävät hyvin kauniilta valkoisen lumen keskellä.
  Kivan videon saitkin Karon unihaukunnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin, miten paljon lunta tuli yhden yön aikana. Onneksi suurin osa suli aika nopeasti pois, viimeisiä vielä odotellaan. On ollut niin kylmää, että ovat tainneet jäätyä niille sijoilleen. Mieluummin ihastelen kurjenmiekkoja ja muita kevätkukkia ilman lunta.

   Poista
 5. Kurjenmiekat kukkivat kauniisti lumesta huolimatta. Meille tupsahti lunta vielä parikymmentä senttiä ja entistäkin oli saman verran. No,sanonta kuuluu,uusi lumi on vanhan surma. Aurinkoisia kelejä odotellessa,hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi, teillä on vielä paljon lunta. Toivotaan, että uudet lumet antaisivat vanhoille kyytiä ja kevät alkaisi edistyä vauhdilla teilläkin. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Voi suloista Karoa!! Hurjan söpöä.
  Ei enää haluaisi lunta maahan, vaikkei tilanne niin harvinainen Suomen toukokuussa ole. Tämä usean päivän kylmyys tuntuu nyt tylsältä, ehkä ensi viikolla voi jo hieman huokaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskimmillaan Karo saattaa nukkuessaan heilutella tassujaan samalla kun haukkuu. Tällä kertaa asento ei oikein antanut myöten juoksennella unissaan. Rillakin on varmasti söpö uneksiessaan.
   Takatalvi on joka kevään vakiotapahtuma. Eri asia vain on, mihin aikaan kevättä se ajoittuu. Toivottavasti näiden jälkeen ei enää tulisi kylmää.

   Poista
 7. Mainio video Karosta! Taisi olla jännittävä uni menossa.
  Teille sitten tuli lunta vielä enemmän kuin tänne. Meillä ei sentään tarvinnut lunta kolata, mutta auton ikkunat piti rapsuttaa lumesta ja jäästä. Moista näkymää en kyllä toivoisi toukokuussa näkeväni. Kunpa takatalvet olisivat nyt tässä ja suunta kohti lämpöä ja aurinkoa pysyvä.
  Hyvää ja etenkin lämpimämpää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain jännittävää unessa selvästi oli. Kunpa vain tietäisi, mitä lemmikin päässä milloinkin liikkuu.
   Meillä taas ei tarvinnut raapata jäätä auton laseista, sillä lumi oli aivan vetistä. Kolaaminen oli todella raskasta. Jospa sää nyt alkaisi lämmetä.
   Kiitos, samoin!

   Poista
 8. Meilläkin oli lunta. Ei niin paljon kuin teillä. Onneksi kasvari ei lähtenyt lentoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Olisi kyllä harmittanut, jos pienet taimet olisi pitänyt kaivaa loskan seasta ja etsiä minikasvarin riekaleita pitkin maita ja mantuja.

   Poista
 9. Voi apua tuota lumisadetta! Täällä etelässäkin on hieman hiutaleita sadellut, mutta maahan asti mitään ei ole päätynyt. Ihana video Karosta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki satoi yöllä, niin ei tarvinnut tuijotella räntäsadetta puolta päivää ikkunasta. Parina viime päivänä sataneista lumista ei ole meilläkään jäänyt maahan yhtään.

   Poista
 10. Paljon on teille lunta satanu. Onneks kasvari ei lähteny tuulen mukaan. Huolta näistä kasveista kyllä on näin keväällä. Kauniit on kyllä siniset kevätkurjenmiekat, valakosen lumen keskellä ja kaunnit on iliman luntakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin satoi ja vain muutaman tunnin aikana. Onneksi melkein kaikki sulivat päivän mittaan pois. Vähän näkyy vielä isommissa kinoksissa kun on ollut niin kylmää, mutta kevätkurjenmiekkoja ja muita saa taas ihailla ilman lumipeitettä.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!