maanantai 29. toukokuuta 2023

Kuvaa kimalainen -haaste

Vihjaisin jo aiemmin, että alkakaahan etsiä kuvattavaksi kukkien sijaan pöriseviä karvapalloja, sillä Kuvaa kimalainen -haaste on lähdössä liikkeelle pian. Nyt on sen aika ja haaste on voimassa koko kesän! Tämä ei ole mikään helppo tehtävä, sillä kimalaisilla tuntuu olevan hirmuinen hoppu koko ajan eikä tuulinen sää helpota niiden kuvaamista. Lisäksi tähän aikaan vuodesta ei ainakaan täällä taida vielä olla kuningattarien lisäksi juurikaan työläisiä liikkeellä, joten kimalaisia on määrällisesti aika vähän. Sinnikkään etsimisen tuloksena löysin kuitenkin muutamia erilaisia kimalaisia ja huomasin, että saman lajin edustajiakin löytyi useita. Tässä tulevat omat kimalaisotokseni.
Tuntemattomaksi jäänyt melko kookas kimalainen viihtyi luumunkukilla. Ehkä mantukimalainen?
Sama kaveri vähän eri kulmasta. Moni kimalainen on samannäköinen, joten tunnistamiseen tarvitaan ammattilaista.
Eri päivänä otettu kuva samasta/saman lajin yksilöstä. Tai ihan eri lajia. Näin siinä käy, kun tekee postausta useampana päivänä ja lisäilee kuvia sitä mukaa kun niitä tulee.
Tämä saattaa olla pensaskimalainen. Kuvaan tuli vähän vanhahtava tunnelma ajalta, jolloin kamerat olivat nykyistä alkeellisempia ja kuvaajat kehnompia.
Tämä lehtoimikän kukasta nauttiva punaniska tunnistettiin peltokimalaiseksi.
Kartano- tai peltokimalainen, kukka on vähän kulahtanut vaaleajouluruusu.
Tämä on ilmeisesti tarhakimalainen. Lehtoimikkä on keväisin pörriäisten suursuosikki.
Tässä pöristellään kohti valkotäpläimikän kukkaa.
Pikkusydän 'Alba' kelpaa ainakin pitkäkielisille kimalaisille. Tämä yksilö lienee tarhakimalainen.
Kuvien kimalaisille lajeja selvitellessäni opin, että tarhakimalaiskuningattarella voi olla jopa 20mm:n pituinen kieli. Siis samanmittainen kuin itse kuningatar on! Ei siis ihme, ettei sille tuota vaikeuksia saada mettä ja siitepölyä pikkusydämen kukista.
Ettäs tiedätte!
Haasteen säännöt:
1. Kuvaa kimalaisia työn touhussa ja laita niistä kuvia haastepostaukseesi.
2. Kimalaisten lajeja tai roolia kimalaisyhteisössä (kuningatar, työläinen...) ei tarvitse tietää. Halutessasi voit etsiä kimalaisille lajit.
3. Haasta blogikavereitasi mukaan.
4. Halutessasi voit käydä laittamassa haasteen aloituspostaukseen Hiidenkiven puutarhassa -blogiin kommentin, kun olet osallistunut.

Haastan mukaan:

12 kommenttia:

 1. Hei, hyvä haaste. Pörriäiset hyörivät ympärillä (kukissa), mutta ne jäävät huomiotta. Ja kun niitä seurailee vähän lähempää, on niissä söpöä pörheys ja surina. Joskus kimalaiset uinuvat kukissa ☺️ Täytyypä ottaa kuvia 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monta hetkeä on tullut itsekin vietettyä ihan vain seuraamalla jonkun kimalaisen tai muun pörriäisen hääräämistä. Kiva, jos innostuit osallistumaan haasteeseen!

   Poista
 2. Pörriäisiä on liikkeellä todella vähän ja nyt kun olisi paljon pölytettävää . Kiva haaste jälleen ja hyvät kuvat .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut niin kylmääkin, ettei ihme, jos pörriäiset eivät halua lähteä lentoon. Kimalaiset sentään lentävät koleammallakin säällä ja jopa pienessä tihkusateessa. Kiitos!

   Poista
 3. Ihanaa, kiitos haasteesta! Joitakin jo ehdin kuvata, ja joitakin olin kuvannut jo aiemmin keväällä, kimalaiset ovat kivoja ja niitä tulee kuvattua. Kuningattaria täälläkin on vasta liikkeellä, mutta ne ovatkin hienoja ja kookkaita. Lisäksi minulla on sopivasti toinenkin pölyttäjäuutinen sitten kerrottavana samaan postaukseen :-)
  Niin että kiitos vain haasteesta, ihanasta aiheesta ja tunnelmallisista, toiminnallisista, ihanista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Olemme samaa mieltä kimalaisista. Ne vaan ovat niin symppiksiä puuhaillessaan kukissa. Minkähän erikoisuuden olet bongannut?
   Kiitos kehuista! Ne lämmittävät mieltä, sillä suurin osa kuvista epäonnistui ja näistäkin melkein kaikkia piti rajata, minkä vuoksi osa meinaa olla suttuisia. Ei vain pääse niin lähelle kimalaisia, että saisi näillä välineillä aina tarkkoja kuvia.

   Poista
 4. Sait hienoja kuvia kimalaisista kukkapilvien keskellä. Olen itse huono saamaan onnistuneita kuvia, jollei vahingossa ole pörriäistä kukan kimpussa kun kuva napsahtaa. Yleensä kuvaan tavoiteltu kimalainen on jo siirtynyt eteenpäin ennen kameran tarkennusta ja laukaisua. Hyvä haaste joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Et usko, kuinka monta kuvaa meni minultakin roskakoriin. Suurin osa oli epätarkkoja ja lopuista monessa oli vain osa kimalaisesta tai sitten pelkkiä kukkia, kun kimalainen ehti poistua kuva-alueelta. Helpoiten kuvaaminen onnistui, kun säädin manuaalisesti etäisyyden ja yritin kuvatessa lykätä vain kameran suunnilleen sen matkan päähän kohteesta (säädin tarkkuuden niin, että kamerasta kimalaiseen oli suunnilleen 20cm). Sittenkin piti vielä rajata kuvia, jotta kimalainenkin näkyisi selvästi blogikuvassa. Ei siis mikään helppo haaste.

   Poista
 5. Täytyypä alkaa katselemaan, löytyisikö meiltä kimalaisia. Ja saako niistä yhtään hyvää kuvaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti teiltäkin löytyy kimalaisia mutta niiden kuvaaminen onkin sitten ihan eri asia. Sinä olet kuitenkin sen verran taitavampi kuvaamaan, kuin minä, että eiköhän tämä haaste sinulta onnistu.

   Poista
 6. Haastepostaus viimein tehty :-)
  http://saaripalsta.blogspot.com/2023/06/kuvaa-kimalainen-ja-muutkin-porriaiset.html

  VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!