perjantai 19. toukokuuta 2023

Koska kukkii? -haasteen loppuyhteenveto

Koska kukkii? -haaste on nyt edennyt siihen pisteeseen, että on aika tarkastella, kuinka veikkaukset osuivat kohdilleen. En osunut tänäkään vuonna täysin napakymppiin yhdenkään kasvin kohdalla mutta pari liippasi melko läheltä. Laitan mukaan kuvia tämän hetken kukkijoista, niin pääsevät nekin esille. Vanhat kun on jo pääsääntöisesti esitelty silloin kun niiden kukinta oli ajankohtainen.

Tässä piti olla pelkästään 'Persian Pearlia' mutta seassa on myös muutama helakamman värinen. Kumpikin on lisääntynyt viime keväästä.
Otetaan ensimmäiseksi tylsin osuus, eli tuoksuorvokki, jonka istutin viime keväänä. Se kukki aika pian istuttamisen jälkeen, vaikka en sitä pienistä jakotaimista uskonutkaan. Niissä taisikin olla nuppuaiheet valmiina ja päättivät kukkia jakamisesta ja asuinpaikan vaihdoksesta huolimatta. Veikkasin sen aloittavan 16.5. mutta eipä näy vieläkään edes pientä nupun kärkeä. Saa nähdä, kukkiiko ollenkaan.
Tylsä osuus oli myös tämä viime kesän lomareissulta hankittu tarhakylmänkukka, jonka piti olla 'Rubra'. Eipä siltä näytä.
Sitten se mielenkiintoisempi osuus. Veikkasin kevättähden aloittavan kukinnan 1.5. Ensimmäinen niistä aukaisikin kukkansa jo 21.4. Pieleen meni ja reilusti! Puolustuksekseni sanottakoon, etten enää muistanut siirtäneeni niitä viime keväänä patiopenkkiin aika lähelle talon eteläseinää, josta lumet häviävät ensimmäisten joukossa. Kuinka nerokas silloin olinkaan! Muualla ensimmäinen kevättähti aukaisi kukkansa 28.4, mikä meni myös muutamalla päivällä pieleen. Taisin mielessäni povata myöhäistä kevättä.

Isokevättähdet ja pystykiurunkannukset kukkivat yhtä aikaa sillä seurauksella, että kevättähdet hautautuvat isompien alle. Olen nyt siirrellyt niitä erilleen.
Seuraava veikkaukseni oli pystykiurunkannus, 5.5. Lämpimän ja aurinkoisen huhtikuun alkupuoliskon ansiosta lumet lähtivät sulamaan takapihalta hyvin vauhdikkaasti. Vaikka kuun puolivälissä tulikin pilvisempi ja koleampi jakso, pystykiurunkannuksia alkoi ilmestyä lumen seasta jo 23.4. Koleus vähän hidasti niiden etenemistä, joten ensimmäinen niistä aukaisi kukkansa 7.5. Pari päivää ohi meni.
Idänsinililjat jo loppupuolella kukintaa 13.5.
Idänsinililjojen kukinnan veikkasin alkavan 8.5. Aika hyvin arvattu, sillä ensimmäinen kukka aukesi 7.5. Kukinta olisi alkanut paljon aiemmin, jos väliin ei olisi sattunut muutamaa hyytävän kylmää päivää. Säät siis suosivat tätä arvausta.

Viime keväänä hankittu kerrannainen valkovuokko kukkii jo aika runsaasti. Näiden ensimmäinen kukka aukesi eilen illalla.
Valkovuokoista povasin äitienpäiväkukkasia (14.5.). Näiden kohdalla oli riskit vaikka miten suureen epäonnistumiseen, sillä olen levittänyt valkovuokkoja vähän sinne sun tänne. Lämpimänä keväänä ensimmäiset valkovuokot saattaisivat olla kukassa jo kaksi viikkoa ennen arvausta. Toisaalta, jos olisi ollut oikein kylmä kevät, samat valkovuokot olisivat saattaneet olla kukassa juuri oikeaan aikaan. Riski vai onnistumisen maksimointia? Joka tapauksessa ensimmäinen yksinkertaiskukkainen valkovuokko kukki tänä vuonna 10.5, eli neljä päivää etuajassa. Kerrannaiset vasta aloittelevat, samoin tavalliset valkovuokot siellä, mistä lumet sulavat viimeisenä.
Tässä vielä se kerrottu lähempää. Yritin googlailla lajiketta mutta eipä noista ota selvää, onko 'Vestal', 'Alba plena' tai jotain aivan muuta.
Täysin arpapeliä oli sen sijaan sinivuokko, jonka veikkasin kukkivan 15.5. Se olikin bonuslajina, sillä viime kesänä istutettu yksilö ei välttämättä vielä tänä vuonna kukkisi. Ja koska kyseessä olisi joka tapauksessa ensimmäinen sinivuokon kukka tällä tontilla, ei kokemusta sen normaalista kukinta-ajasta oikein ollut. Ainoa vihje oli vain arvioida, milloin lumet sen kohdalta häviävät ja laittaa siihen jonkun verran päiviä päälle. Tästä tuli todella jännittävää, sillä kaksi nuppua ilmestyi ilmestyi näkyviin vajaa viikko ennen h-hetkeä ja oli lämmintä säätä luvassa. Vaikka miten pitkään venytin hetkeä, jolloin tulkitsin kukan olevan täysin auki, niin 14. päivään se silti osui. Päivällä huti kasvista, joka ei ole koskaan ennen kukkinut meillä. Tästä veikkauksesta olen ylpeä (vaikka tuuriahan se oli eikä taitoa)!
15.5 kumpikin kukka oli jo auki, alempi kukista aukesi jo edellisenä päivänä.
Veikkauksista siis kaksi meni päivällä huti, kaksi muutamalla päivällä, yksi pari viikkoa ohi ja viimeisestä ei tiedä, aikooko edes kukkia. Ihan tyytyväinen olen arvauksiin, jotka tein jo helmikuun puolivälissä. Kevääseen tulee tämän haasteen myötä mukavaa odotettavaa ja jännittäviä hetkiä, vaikka arvaukset eivät täysin kohdille osuisikaan. Siispä taidan laittaa tämän kiertämään taas ensi talvena.

10 kommenttia:

 1. Hyvin lähelle menivät veikkaukset. Harmi, että et saanut oikeaa kylmäkukkaa. Onneksi tuo valkoinenkin on kaunis. Joitain kasveja pitäisi ostaa kukkivana juuri tuon erehtymisen vaaran takia, mutta ei sitäkään oikein voi tehdä monienkaan kasvien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoista tarhakylmänkukkaa vain oli itsellä jo ennestään, samoin sinistä. Punainen puuttui ja puuttuu edelleenkin. Ostimme äitini kanssa kumpikin samasta hyllystä tarhakylmänkukat ja kummallekin sattui valkoinen, vaikka 'Rubra' luki taimilapussa. Siinä on ollut varmaan koko erä väärää lajiketta. Seuraavan kyllä hankin kukkivana!

   Poista
 2. Tämä on kyllä kiva haaste! Voi hitsi, minulla taas piti olla valkoinen kulmänkukka, mutta tuli punainen, oikein upea. Hassusti meni meidän kylmänkukat ristiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sinun tarhakylmänkukkasi on todella upea, melkein kateeksi käy. On tuo valkoinenkin kaunis ja sopii vierellä kasvaviin sinisiin paremmin kuin punainen olisi sopinut mutta silti olisin mieluummin sen punaisen ottanut. Harmi kun taimet ovat taimistoilla niin usein sekaisin.

   Poista
 3. Tuoksuorvokki on aika oikukas kukkimisessaan. Taimet 'harkitsevat' asettumistaan ensin vuoden tai pari. Sinun kukkiesi äitikasvi kukki runsaammin kuin koskaan. Pienet siemenestä kasvaneet poikaset eivät juuri ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että satuit olemaan kuulolla! Taimet ovat kyllä lähteneet oikein hienosti kasvuun ja ovat selvästi kookkaampia kuin viime kesänä. Pitää vain malttaa odotella vielä kukintaa. Samoin ne luhtaesikon taimet näyttävät olevan kaikki hengissä.

   Poista
 4. Kaikkinensa hauska haaste, vaikka kukinnan arvioiminen tuntui tänäkin keväänä tosi vaikealta. Minusta tämän kevään sää tuotti lisäkiemuroita arvaamiseen. Oikeastaan sillä lopputuloksella ei ole edes kovin suurta merkitystä. Enemmän iloa syntyy siinä "matkalla", kun vahtii valitsemiaan kasveja. Ehkä siinä ohessa myös oppii jotain uutta - tai sitten ei.
  Persian Pearl -pöheikkösi näyttää samanlaiselta kuin omani. Minulla on tosiaan enemmän noita helakanpunaisia tulppuja. Pakkaajalla on mennyt sipulit sekaisin. Istutin omani syksyllä 2021. Muistaakseni tilasin pussin Viherpeukaloilta, mutta en ole siitä aivan varma. Tsekkaan jossain välissä istutuslistat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät eteni keikkuen ja kasvu sen myötä joko kiihtyi tai hidastui. Välillä sai tuskailla, kun kylmä sää hidasti lupaavasti edennyttä kasvua tai lämpöaalto nopeutti sitä liikaa. Kuka se sanoikaan, että matka on päämäärää tärkeämpi? Se tuntuu pätevän tässäkin haasteessa.
   Minä olen varmaan ostanut nuo tulppaanit paikallisesta Viherrinki-ketjuun kuuluvasta myymälästä. Sama pakkaajahan noita sipuleita Suomeen tuo, joten varmaan johonkin erään on sattunut sipuleita myös viereisestä rivistä. Onneksi kumpikin väri on nätti eikä toinen vaikka joku aivan karmea ilmestys.

   Poista
 5. Ei ollenkaan huonommin veikattu vaikka napakymppi jäikin puuttumaan. Tarhakylmänkukka yllätti sitten värillään, oletettavasti vielä onnistut kukkivana ostamaan sen toivotun punaisenkin ja saat nauttia molemmista väreistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tyytyväinen olen arvauksiini. Tarhakylmänkukan väri kyllä harmitti, sillä olin toivonut nimenomaan punaista. Valkoisia ja sinisiä löytyy jo monta mutta punaisen sävyt puuttuvat. Pitänee käydä taimistoilla tutkimassa, löytyisikö kukkivia punaisia.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!