sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Väärässä paikassa

Löytyihän se kadonnut himalajanesikko! Hyvin oli piilossa mutta kukat paljastivat.
Nyt on ollut sen verran paljon kasveja, kiviä sun muuta väärässä paikassa, että ei sitä meinaa uskoa itsekään todeksi. Vähän niistä on ylimääräistä työtä tullut mutta talven jäljiltä on energiaa puuhailla. Himalajanesikon kasvupaikan vallanneelle voikukalle en muuten olekaan vielä muistanut tehdä mitään. Esikko oli juuri siellä mihin muistin sen istuttaneeni mutta pienenä ja vaatimattomana jäi huomaamatta, varsinkin kun voikukka kurotteli lehtiään sen päälle.
Toinen kiinanastereista taitaakin olla tatsoi. Olikohan minulla lapset mukana kylvöpuuhissa?
Ilokseni voin kertoa, että talvella väärään paikkaan eksynyt peltomyyrä ja sen kaverit eivät ole saaneet kovin suuria tuhoja aikaiseksi. Syysleimut, sammalleimut ja nukkapähkämöt versovat juuresta uutta oikein reippaasti. Kivikkorinteen rantalaukkaneilikka ja kaksi aurinkopenkissä olevaa tarhakylmänkukkaa taitavat olla lopullisesti mennyttä mutta kivikkorinteen isoimmalle tarhakylmänkukalle ei yksi myyrä mahtanut mitään.
Isompi tarhakylmänkukka on puolet entisestä mutta jaksaa silti pari kukkaakin tehdä. Oikealla sen siementaimi, joka jäi myyrältä huomaamatta.
Hieman myyrää isompi oli luumutarhan istuinkivi. Kaivoin sen takaa viime syksynä kurjenmiekat pois ja samalla totesin, että ei haittaisi, jos kasvutilaa olisi vähän enemmän. Seinäke vie nimittäin oman osansa. Kiven vasemmalla puolella keskellä istutusaluetta on myös tummanpunainen syysleimu 'Starfire', jonka kasvutapa on jämäkästi sivuille sojottava. Mietin jo syksyllä, että leimunhan voisi siirtää seinäkkeen ja kiven väliin, jolloin sen versot saisi sidottua tukevasti pystyyn. Siispä kiveä siirtämään, jotta saa hyvän tilan leimulle.
Lähtötilanne on tässä: kivi on vain parinkymmenen sentin päässä seinäkkeestä. Kuka ihme sen oli tuohon jättänyt?
Kiven siirto oli helpommin ajateltu kuin tehty. Onneksi tajusin aloittaa homman helatorstaina, jolloin oli vain kymmenisen astetta lämmintä. Kävi nimittäin niin, että kivi vei ja minä vikisin. Useampikin välierä päättyi kiven voittoon ennen kuin olin saanut kiven edes lähelle suunnittelemaani kohtaa. Ei se ylämäkeen siirto ollutkaan ihan niin vaivatonta. Seinäke hankaloitti siirto-operaatiota huomattavasti, sillä pyllistelylle ja rautakangelle oli vain vähän tilaa. Lisäksi piti varoa alppiruusua, kukkivaa jouluruusua, nupullisia atsaleoja ja kärhöjen piippoja. Yhden pikkutöyhtöangervon päälle tallasin ennen kuin päätin nostaa sen pois tieltä.
Okei, nyt on vähän kuumottava tilanne. Jos supertarkasti tihrustaa, niin erottaa myös jouluruusun kukissa hääräävän kimalaisen melko tarkalleen keskellä kuvaa. Tolpanjalka näkyy vasemman polveni takana.
Istuinkivi voitti myös rautakangen tukikiven kanssa käydyn kamppailun.
Nyt rupeaa olemaan jo lähellä. Vielä vähän pyörittelyä, jotta saisi kiven paremmin istumiskorkeudelle
Siihen se sitten jäi.
Kivi päätti jäädä vähän eri asentoon, mihin sen olin suunnitellut mutta päätin antaa sen olla. Nykyinen asento on joka tapauksessa tukevampi kuin entinen ja tuskinpa kivellä tullaan kovin montaa kertaa tänäkään kesänä istuskelemaan. Kiven ja polun alla on aika pinnassa todella suuri kivi, jonka olemassaolon kyllä muistin mutta koon aliarvioin. Muistelin, että se olisi loppunut ennen istumakiveä mutta sehän jatkui vielä vähän matkaa istumakiven alle. Niinpä syysleimuille ei tullut kovin paljoa tilaa. Onneksi kiven reuna meni suoraan alaspäin, niin ei ainakaan multatilan syvyys lopu leimuilta kesken. Niiden eteen kasvaa varmaan lemmikkiä, jos en istuta jotain matalassa multatilassa viihtyvää kasvia.
Kivi siirtyi vajaan puoli metriä eteenpäin, syysleimut reilun metrin verran oikealle ja yksi pikkutöyhtöangervo (ei näy kuvassa) puolisen metriä vasemmalle. Pari astinkiveä vievät kohti kärhöjä.
Alueella häärätessäni huomasin, että viime kesänä istuttamani koristeheinätupas on lähtenyt kasvuun. Koristehirssi oli kuollut, niin kuin pitikin mutta heinä B ei selvästi ole yksivuotinen. Heinät C, D ja G ovat myös heränneet talven jäljiltä, joten kaikki minulta niiden siemeniä saaneet muistakaa miettiä, mihin niitä kylvätte tai istutatte. Heinät B ja D olivat myös aloittaneet varovaisen maailmanvalloituksen ja lähettäneet tiedustelijoita jopa parinkymmenen sentin päähän itsestään.
Heinä B:n nostin ruukkuun. Tämä kasvatti viime kesänä kapeat ja rennot lehdet, nyt näyttää epäilyttävän pystykasvuiselta. Ei saa jatkosijaa, jos ei kasvata erityisen hienoja röyhyjä, tähkiä, tms.
Keväisiin puuhiin kuuluu myös puutarhakompostorin tyhjennys. Otin valmiilta puolelta osan mullasta jo viime syksynä käyttöön, joten nyt ei ollut kuin muutama kottikärryllinen tyhjennettävää ennen kuin pääsi siirtämään viimekesäistä kitkentäjätettä toiselle puolelle. Vanhoista kuormalavoista kyhätty puutarhakompostorimme alkaa vedellä jo viimeisiään ja sen toinen puoli pysyi pystyssä enää pyhällä hengellä ja narulla. Niinpä tyhjennyksen loppumetreillä isäntä kävi purkamassa oikeanpuoleisen kehikon pois. Sen tilalle aiomme hankkia jossain vaiheessa tämän kesän aikana Biolanin 900 litran vetoisen puutarhakompostorin. Vasen puoli kyhäelmästä jää paikoilleen niin pitkäksi aikaa kun se vain pysyy kasassa ja aika näyttää, tarvitaanko sen tilalle jotain. Nurmiturpeiden väheneminen näkyy selvästi kompostoitavan tavaran määrässä, joten mahdollisesti yksi kompostori voi riittää, jos vie osan kitkentäjätteistä pikakompostoriin.
Viimekesäisen massan siirto keskeytyi, sillä pohjalla oli vielä jäätä. Oikeassa nurkassa risut ja kuivat perennanvarret, jotka tulevat uuden kasan pohjaksi.
Unohtui ottaa kuva tämän iltapäivän tilanteesta, jolloin kyhäelmän oikea puoli oli purettu pois ja puolet jäljelle jääneestä mullasta siirretty vasemmalle puolelle. Sen verran valmiilta näytti tuoreella hevosenlannalla viime kesänä vauhditettu kompostimassa, että siitä voi varmasti taas syksyllä ripotella kasvimaalle tai kukkapenkkeihin täydennystä. Muutama kohmeinen lehtokotilo löytyi kompostia tyhjennettäessä ja ne on asianmukaisesti liiskattu ja haudattu alppikärhön juureen. Lisäksi lapset ovat löytäneet tänä keväänä kadulta yhden lehtokotilon ja minä yhden liiterin takaa. Kunhan saan puutarhakompostista loput tyhjennettyä ja uuden kasan pohjat aloiteltua, ripottelen alueelle ferramolia mahdollisille löytämättä jääneille välipalaksi. Lapsille on luvattu pakastimesta tai keittiön kaapista herkkuja palkkioksi lehtokotiloiden löytämisestä, jotta pitäisivät silmänsä auki ulkoillessaan.
Meinasin istuttaa kärhön mutta tuli heti pinnassa liian iso kivi vastaan. Mullat takaisin ja tilalle tuoksuhernettä ja pari leijonankitaa.
Viime kesän aikana päätin, että kärhökaaripenkistä pitää saada jalopähkämöt pois. Ne levittäytyvät liian innokkaasti ja riitelevät väriltään muiden samaan aikaan kukkivien kasvien kanssa. Syysalesta ostettu isomaksaruoho 'Jose Aubergine' oli talvehtinut erinomaisesti ja sain jaettua sen viime viikonloppuna kahteen isoon palaseen. Lisäksi siitä irtosi yksi pieni jakopala ja kaksi versoa, jossa oli ihan pienet pätkät juurta. Ne ruukutin saman tien ja laitoin varastoon suojaan tuulelta ja auringolta. Maksaruohon jakopuuhien jälkeen laitoin toriin ilmoituksen jalopähkämöstä ja sain pikaisesti niistä yhteydenoton. Viikolla kolme isoa kassillista jalopähkämöä vaihtoivat omistajaa ja minä sain pari killinkiä taskurahaa ja tyhjää tilaa kukkapenkkiin.
Jalopähkämöiltä vapautunut tila.
Olen muutaman päivän pyöritellyt mielessäni, mitä istuttaisin pähkämöiltä vapautuneeseen tilaan maksaruohojen lisäksi. Punahatun taimet olivat ennen epäonnistumiseen päättynyttä kärhön istutusta ensimmäisenä istutusjärjestyksessä mutta nyt etusijalle kiilasi kärhö. Aloin mallailla mielessäni, miltä näyttäisi, jos montun takaosasta poistaisi pari syysleimua ja istuttaisi niiden tilalle kärhöjä. Tällä kertaa testasin ensin rautakangella kivitilanteen ja ihme kyllä kolme koeporausta näyttivät, että 60cm:n syvyisen kuopan kaivaisi helposti. Nostin ensin syysleimut ylös ja naputtelin niistäkin ilmoituksen toriin. Parin tunnin päästä leimujen tilalla oli kaksi kärhöä ja kaupat sovittu syysleimuista. Kasvit näyttävät menevän nopeasti tähän aikaan vuodesta kaupaksi! Monttua kaivaessani totesin, että ilmankos syysleimut ja pähkämöt rehottivat, kun alla on 60cm melkein kivetöntä ja kuohkeaa multaa. Nyt on moinen kasvualusta oikeassa käytössä! Jotta kärhöillä olisi varmasti hyvä olla, kippasin monttuun myös reilun annoksen pari vuotta palanutta hevosenlantaa. Hain sitä ja laitumelta kerättyä tuoreempaa tavaraa eilen työkaverin tallilta. Tuoreempi lanta päätyy puutarhakompostiin vauhdittamaan tämän kesän kitkentäjätteitä, palanutta laitan puhtia tai maanparannusta kaipaaville kasveille.
Kepakoiden kohdalla kärhöt, keltaisella ympyröitynä maksaruohoja, sinisellä kaukasiantörmäkukka ja punaisella kaunopunahattu. Toinen punahattu on edellisestä oikealle tulppaanien keskellä.
Nyt siis kärhökaaripenkissä on kaksi kärhöä lisää: loistokärhöt 'Beautiful Bride' ja 'Evijohill' (JOSEPHINE). Tässä kun vähän aikaa vielä pohdiskelen, saatan siirtää kaikki maksaruohot lähemmäs kärhöjä ja istuttaa jotain matalampaa niiden tilalle. Jos varastossa olevat maksaruohot juurtuvat, niistä tulisi yhteensä viiden ryhmä, mikä näyttäisi jo vallan mainiolta kärhöjen vaaleita kukkia vasten. Punahattujen lähelle mahtuisi useampikin tänä keväänä kasvatettu siementaimi kun kerta punahatuille näyttäisi olevan tuossa mieluisa kasvupaikka. Kaksi vanhempaa yksilöä on talvehtinut onnistuneesti jo pari talvea, joten niiden kaveriksi uskaltaa selvästi istuttaa lisää. Onpa innostavaa tämä kukkapenkin uudistaminen pitkän talven jälkeen!
Huhtasieni (?) oli ilmestynyt kukkapenkkiin. Näiden kehutaan olevan erinomaisia ruokasieniä, mikä varmaan testataan, jos uskalletaan.
Kuten huomaatte, väärästä paikasta on löytynyt yhtä sun toista ja varmaan löytyy vielä lisääkin kesän mittaan. Myös uusia kukkia on ilmestynyt vaikka kuinka paljon mutta laitetaan niitä vaikka sitten seuraavaan postaukseen, kun ei työviikolla ehdi hirveästi kukkapenkeissä möyrimään. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Kylläpä on vääriä paikkoja - ja puhtia! Nyt on pakko sanoa, että onneksi himalajanesikolla on kirkuvan pinkit kukat, jotta huomasit sen.
  Hahaa kiinanasteri-tatsoi!
  Upea järkäle tuo istumakivi, mutta todella hankala paikka sitä kammeta! Minua aina huvittavat nämä kiviähellysjuttusi, kun olen toinen samanlainen. Joku niissä koukuttaa. Vai pitäisiko sanoa kangetuttaa (tarttuu rautakankeen). Enpä olekaan vielä ottanut kuvaa pari viikkoa sitten äheltämästäni, johon haluaisin vähän apua, jotta saan sen hienosti vaakatasoon kivipengermän päälliskiveksi. Oikein vaateriin, niin sen päälle voi laittaa vaikka ruukkuja!
  Myös kompostihommissa olemme olleet samoissa hommissa. Tyhjensin ja siirsin kompostiani vähän, sillä se oli kaatumassa ojaan. Samalla sen kokoa tuli kasvatettua, jotta saan isomman massan - toivon, että silloin kuivuus ei niin haittaa. Kompostimassa tuppaa ihan hirveästi kuivumaan reunoiltaan täällä, vain syksy-talvi on hyvää kompostoitumisaikaa.
  Toinen koukuttava juttu ovat kaikki nuo istutusten parantelut, kasvisiirrot sun muut. Mahtava homma, että taimillesi oli innokkaita ottajia.
  Huhtasieni on kaunis, toivottavasti herkullinen. Ihanaa oman pihan sienisatoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuinen himalajanesikko oikein huutaa apua tuolta voikukan alta. Kuinkahan kovasti se minuun suuttuu, kun on edelleen samassa pinteessä? Pitää huomenna pelastaa se.
   Hetki meni miettiessä, että mikä ihme asterin kanssa kasvaa. Varovainen maistelu varmisti tunnistuksen tatsoiksi.
   Istuinkivi oli muistaakseni suht helppo vieritellä alamäkeen, vaikka taisin tarvita silloin isäntää sen lopulliseen asentoon saamiseksi. Nyt ähelsin itse ja täytyy sanoa, että isäntä olisi varmaan saanut sen täsmälleen haluamaani asentoon ja paikkaan kolmasosassa siitä ajasta, minkä itse käytin. Tulipahan kuntoiltua. Minäkin luen sinun kivitaisteluitasi suurella mielenkiinnolla. Jos ruudun läpi pystyisi matkaamaan rautakangen kanssa avuksi, niin olisin varmaan jo monta kertaa tullut ottamaan mittaa Saaripalstan järkäleistä. Vai on siellä sinulla ihan ruukkutasannetta tulossa? Nyt on fiiniä! Laitahan piakkoin kuvia.
   Komposti ojan pohjalla ei ehkä ole se helpoin vaihtoehto, tosin siellä saattaisi kosteus pysyä paremmin kuin maanpinnalla :D Täällä ei talvella kompostoidu mitään, jos jäisestä kompostista on mitään pääteltävissä.
   Tutkin itsekin ahkerasti torin kasvi-ilmoituksia ja monta kasvia olen muilta ostanut. Puutarhassa kasvaneet taimet lähtevät paljon paremmin kasvuun kuin taimistolta ostetut, sillä pienelläkin jakopalalla voi olla valtava juuristo. Tänä keväänä en pääse puutarhaseuran taimitorille myymään itselle ylimääräisiä kasveja, joten ihan hyvä, että menevät netissä kaupaksi. Eikä tarvitse ruukutella, kun taimet haetaan melkein suoraan maasta.
   Jos huhtasieni osoittautuu maukkaaksi, en panisi pahakseni, vaikka niitä alkaisi putkahdella joka kevät kukkapenkeistä. Pitää nyt vähän vielä odotella, jos tuo kasvaisi pikkuisen kookkaammaksi. Hädin tuskin viisisenttisestä sienestä ei varmaan paistamisen jälkeen jää kuin murunen maisteltavaksi. Ja tietysti pitää vielä googlailla, että tunnistus on varmasti oikein eikä tuo ole mikään myrkkysieni.

   Poista
 2. Hauska kirjoitus, vaikka punnertamistakin piisasi. Koeporaukset eritoten huvittivat, meillä pitäisi tai olisi pitänyt tehdä tuota samaa. Miksei olla tajuttu? Kärhöt viihtyvät varmasti hyvin tuossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipahan kuntoiltua. En minäkään tajunnut kokeilla rautakangella siitä ensimmäisestä paikasta, vaan kuskasin kaikki hepankakat, kärhön, vesiämpärin, lapion ja muut tykötarpeet paikalle ennen kaivamista. Vähemmällä olisi selvinnyt, kun olisi ensin raahannut vain kangen. Ihmettelen, jos kärhöt eivät viihdy. Ei varmaan ole meillä missään muualla ollut noin hyvää kasvualustaa. Nyt pitää vain hommata niille arvoisensa tuki. Ehkä tämän kesän pärjäävät noilla kepakoilla, jos vaikka päättävät keskittyä juuriston tekemiseen.

   Poista
 3. Huhtasieniä on ilmestynyt meillekin, jostain luin, että tykkäävät kuorikatteesta. Olipas kiven siirto, minulla olisi saattanut jäädä tekemättä. Netti on hyvä paikka laittaa itselleen tarpeetonta kiertoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin saman ja tuossa kohdassa on vähän haketta. Siellä, missä haketta olisi enemmän, ei ole huhtasieniä näkynyt lainkaan. Saa nähdä, onko tulevina vuosina sieniä enemmän. Jos kiveä ei olisi siirtänyt, syysleimut eivät olisi mahtuneet kunnolla sen taakse. Kuvittelin kyllä, että siirto kävisi helpommin kun matkaakaan ei ollut kovin paljoa.

   Poista
 4. Ikäviä nuo kivet kun pilaavat hyvät suunnitelmat istutuksista. Onneksi keksit kärhöille uuden paikan jonka luulisi kyllä kelpaavan. Tuo tori ei ole tullut itselle jostain syystä kasvien myyntipaikkana edes mieleen vaikka kuulostaa toimivan erinomaisesti. Pitääpä hyödyntää seuraavan kerran jos/kun tarvitsee päästä jostain kasvista/ jakopaakusta eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Kiviä kasvaa juuri siinä kohdassa, mihin on aikonut kaivaa syvän montun. Luulen, että uusi paikka toimii lopulta ihan hyvin. Ainakaan maan laadussa ei ollut moitteen sijaa. Olen ennenkin myynyt (ja myös ostanut) kasveja torista. Varsinkin isoille juurakoille löytyy hyvin helposti ottajia niin keväällä kuin syksymmälläkin. Paljon parempi niin kuin että joutuisi täyttämään kompostia hyväkuntoisilla kasveilla.

   Poista
 5. Aikamoinen kivijumppa on ollut sinulla. Teidän tontilla on aarre löytää noin suuri istustuspaikka ilman kivien kaivamista.Onneksi löysit kärhöille sopivat paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istumakiven siirto oli kyllä melkoinen punnerrus ja tuntui lihaksissa pitkään.
   Olen tainnut poistaa juuri tuosta leimujen kohdalta kaikki kivet ja kun kasvualustaa on muutenkin korotettu, niin se selittää helpon kaivamisen. Tosin joistain kohdista voisin vannoa poistaneeni kiviä mutta silti niitä vain aina jostain sikiää uudelleen. Onneksi ei ollut tuohon noussut maan uumenista uusia kiviä.

   Poista
 6. Kummasti niitä vääriä paikkoja löytyy. Onneksi jokku o keviempiä korijattavia, ettei tartte aina käyrä kunnon rautakankijumppaa. Mullolis kans kärhöjen istutusta. Pitääs vaan siihenki aika jostaki kaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No löytyy! Ja sitten kun vielä itse on tehnyt sijoittelumokia, niin joutuu siirtelemään kahdesti (tai jopa useammin) samoja asioita paikasta toiseen. No, tuskinpa edes etevä pihasuunnittelija voisi tietää, kuinka mieli muuttuu muutamassa vuodessa. Kärhöt kannattaa istuttaa ennen kuin ovat kasvaneet hirmuisen isoksi. Ei tarvitse varoa pitkiä versoja.

   Poista
 7. Jestas, millainen kuntosalisessio sinulla on ollut. Hihastasi löytyy taatusti enemmän kuin pikkuinen herne. On muuten hienon mallinen kivi. Ihan noin kantikkaita harvemmin mullasta löytyy. Eiköhän ne useimmiten ole muodoltaan pyöreämpiä. Hyvä, että puutarhastasi löytyi noinkin iso kivetön alue. Varmasti kärhöt tykkäävät.
  Tykkään tavastasi tarttua toimeen ihan itse. Sinulta sujuu pihahommat laidasta laitaan, etkä selvästi kaihda raskaitakaan tehtäviä. Kiva, että löydät ylimääräisille kasveille ottajia. Saat sitten muutaman kolikon vaikka uuden kärhön hankintaan.
  Jalopähkämöä en enää pihaan istuttaisi. Aikanaan sitä saadessani en tiennyt sen valtaisaa leviämisintoa. Kaunis kasvi, jolle pitäisi heti alkuun sanella asumisen ehdot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niinhän sitä voisi kuvitella, vaan peili näyttää aivan muuta. Ehkä lihakset ovatkin minulla piilottelevaa sorttia. Ehkä loppukesästä voi havaita jonkinlaista kiinteytymistä tapahtuneen. Tuo kivi nousi patiotyömaalta ja oli itsestään selvää, että istumakiveksihän se päätyy. Harmillisen hankala pyöriteltävä se vain oli: kun se jämähti leveimmälle kyljelleen, ei sitä ihan noin vain siitä pystyyn nosteltukaan.
   Leimujen kohdasta on myllätty monesti ja korotettu maanpintaa mutta silti en odottanut siinä olevan ihan noin syvälti kasvualustaa. Ei ihme, että kasvit viihtyvät. Toisaalta joskus tuntuu, että kiviä vain nousee joka vuosi lisää, vaikka niitä olisi poistanut jo monta samasta kohdasta. Ehkä tuossa ei sitten vain ollut "lisääntymiskykyisiä" kivenmurikoita.
   Kiitos! Olen enemmän kotona kuin isäntä ja työkin on minulla fyysisesti kevyempää, joten jos haluaa saada jotain saman tien tehdyksi, on parempi tarttua toimeen itse kuin jäädä odottelemaan isännän vapaapäiviä. Konehommat ja rakentaminen meillä on kuitenkin pääsääntöisesti isännän tehtäviä. En tiedä, osaisinko edes käyttää mm. moottorisahaa, ruohonleikkuria tai naulapyssyä.
   Minä tulin vielä kohtuullisesti toimeen jalopähkämön kanssa mutta viime syksynä poistamaani helminukkajäkkärää en ottaisi mistään hinnasta. Se se vasta levisi! Jalopähkämö sentään malttoi muutaman vuoden pysytellä siivosti aloillaan. Monella torin kautta kasveja hankkivalla kuuluu olevan suuri piha, johon mahtuu myös reippaammin leviäviä kasveja kuin pienelle kaupunkitontille. Sen verran edullisesti nuo tavisperennat ovat maailmalle lähteneet, että kovin kummoista kärhöä niillä kolikoilla ei vielä hankita. Onpahan kuitenkin pesämunaa vaikka alelaariostoksia varten tai jonkun toisen harrastajan jakotaimiin sijoitettavaksi.

   Poista
 8. Melkoisen hieno kivi, oikein sopiva istumiseen, jos sellaiseen toimeen päättäisi ryhtyä. Uskon, että tuon liikuttelu oli tuskan takana.
  Tiedän tunteen, kun kasveja on kummasti ilmaantunut vääriin paikkoihin. Tämä ilmiö on välillä itse aiheutettu ja välillä syynä on elinvoimaisten rikkaruohoksi kutsuttujen kasvien hyökkäys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hieno ja aika hyvän korkuinenkin istumakiveksi. Viitisen senttiä korkeampi olisi vielä parempi tällaiselle pitkäkoipiselle mutta kyllä tuollakin kelpaisi istuskella vähän useammin.
   Rikkaruohoja nyt ilmaantuu jatkuvasti kutsumatta ja aivan muualle kuin olisi sopivaa. Itse aiheutetut vääriin paikkoihin joutuneet asiat kun saisi karsittua jo etukäteen, niin helpottuisi puutarhaelämä!

   Poista
 9. Aikamoisia kiviä siellä teillä. Olen ehkä vähän kateellinen, sillä itse joudun raahaamaan kiviä puutarhaan. :D Minulle onkin syntynyt hyvä silmä bongata kiviä, mutta harvoin kuitenkaan jaksan kantaa. Ja poikaystävä ei ole kovinkaan ilahtunut kivilöydöistäni. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kivistä seutua. Joskus olen vähän kateellinen niille, joilla on vain kuohkeaa multaa lapioitavana. Toisaalta tilanne voisi olla pahempikin ja koko kasvualusta olla tiukkaa savea tai pelkkää hiekkaa. Kummassakin olisi haasteellista kasvattaa mitään, joten täytyy olla iloinen tästä kivisestä sekamaasta, joka vaatii vain pientä ravinne- ja humuslisää kelvatakseen kasvualustaksi. Voin kuvitella, että poikaystäväsi ei ilahdu kivien löytämisestä, jos hänen pitää siirtää ne puutarhaan! Pienikin kivi voi painaa melkoisesti ja isothan ne kaikkein hienoimpia ovat.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!