lauantai 5. marraskuuta 2022

Pyhäinpäivän kukkayllätys

Luulin jo, ettei puutarhasta löydy pakkasten ja jatkuvien vesisateiden jäljiltä yhtään kukkaa. Olin väärässä, vaikka kukkia ei montaa löytynytkään. Joukossa oli kuitenkin yksi superyllätys, jonka nähdessäni meinasin oikeasti pudota pyrstölleni hämmästyksestä. Kävellään kuitenkin pihakierros siinä järjestyksessä kuin sen itsekin aamupäivällä tein ja pidetään jännitystä vielä hetki yllä.
Luulin, että lapset jekuttivat, kun sanoivat satavan lunta. Purppuraheisiangervon lehdille oli kuitenkin jäänyt hyvin hentoinen kuorrute todisteeksi tapahtumasta.
Ranskantulikukka puskee edelleen nuppuja. Senkin lehdillä oli aavistuksenomainen puuterointi.
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' on ällistyttävän sitkeä. Jopa kärhöjen lehdet ovat tässä vaiheessa syksyä mustuneet.
Syyssyrikkä ei hätkähdä pakkasia tai lunta; kuihtuneiden kukintojen seasta nousee aina vaan uusia nuppuja. Ne tuskin jaksavat enää aueta.
Luumutarhan suojaisimmasta kolkasta löytyi nuppuileva lehtosinilatva. Tällä puolen pihaa syysasterissakin on vielä väriä.
Tontin lämpötilaolot kävivät taas hyvin selville. Etupihalla syysasterin kukat olivat ruskettuneet jo sen näköisiksi, ettei niistä ole enää mitään iloa. Myös komeamaksaruohon kukinnoissa näkyi mustaa. Takapihalla luumutarhassa asterit ovat vielä melko hyvän näköisiä ja komeamaksaruohot melkein vahingoittumattomia. Sivupihan lehtosinilatva oli jo mennyt mustaksi kun takapihalla se oli vielä oikein virkeä. Pakkanen osuu kuitenkin myös takapihalle, sillä suklaakosmos oli viimein luovuttanut. Minun piti kaivaa se jo aikaisemmin kellariin talvehtimaan mutta sehän pääsi unohtumaan. Toivottavasti sen juurakolle ei ole käynyt kuinkaan. Onneksi maa ei ole päässyt vielä jäätymään.
Yöllä satanut vesi oli jäädyttänyt myskimalvojen nuput ja avautumassa olleet kukat.
Ja tässä se superyllätys: en edes tiennyt, että syksyllä hankkimani jouluruusu 'Pretty Ellen Spotted' aikoisi kukkia. Nuppu oli piiloutunut kasvin taakse tuuheiden lehtien lomaan.
Ehdin jo kulkea kasvin ohi, kun pieni vilahdus pinkkiä osui näkökentän laidalle. Tarkemmalla tutkimisella löysin toisen nupun puskan keskeltä.
En voi uskoa, miten iloiseksi yksi pieni kukka voi ihmisen tehdä. Tuntui, kuin koko väsyttävän pimeä, harmaa ja kylmä marraskuun päivä olisi kirkastunut yhdessä hetkessä. Alunperin lähdin ulos vain siksi, että halusin etsiä maljakkoon edes muutaman kukan tai pikkuisen vihreää viikon vanhalle leikkoneilikalle kaveriksi. Sen lisäksi, että löysin muutamia maljakkokelpoisia kukkia, pääsin näkemään ihka ensimmäisen punaisen jouluruusun kukan tällä tontilla. Sitä en raskinut ottaa maljakkoon ihasteltavaksi, sillä joskus ulkoa tuodut jouluruusujen kukat ovat kuihtuneet hyvin nopeasti sisätiloissa. Tuleepahan ulkoiltua useammin, kun pitää käydä ihastelemassa jouluruusua.
Keräsin kimppuun kohmeisia maksaruohoja, lehtosinilatvaa, myskimalvaa ja jouluruusun lehtiä. Sitaisin ne yhteen ruskealla ja vanhan roosan sävyisillä paperinaruilla.
Enpä olekaan ennen kerännyt jäisiä leikkokukkia ja vihreitä puutarhasta. Jännä nähdä, kuinka pitkään ne kestävätkään maljakossa ja jaksavatko lehtosinilatvojen nuput aueta. Kasvien sulaessa ne ovat selvästi lähteneet ojentumaan pystympään ja muutenkin ryhdistäytymään. Kuvissa ovat vielä vähän retkallaan, sillä kimppu oli pakko kuvata saman tien sitomisen jälkeen ennen kuin tulisi aivan liian hämärää. Päivän valoisimmalla hetkelläkään valo ei enää meinaa riittää sisällä kuvaamiseen, vaikka olisi kaikki lamput päällä. Sen näkee hyvin edellisestä kuvasta, jossa ikkunan puoleiset maksaruohot ovat sen värisiä kuin pitääkin ja varjon puolella olevat näyttävät mustilta. Ehkä joskus saan perusteellisen keittiöremontin ja tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivan valaistuksen. Kelpaisi sitten kuvata kukkia sisätiloissakin.
Nyt viikon maljakossa kavereita odotellut neilikka ei ole enää yksinäinen.
Hyvää pyhäinpäivän iltaa!

18 kommenttia:

 1. Ihan näytti, että olet käynyt sirottelemassa tomusokeria lehtien päälle 😊.
  Minä hämmästyin myös tosi paljon, kun löysin oman punalilan jouluruusuni kukkivan kolmella kukalla pari kolme viikkoa sitten. Jäin miettimään, onko kevään kukinta kyseisen jouluruusun osalta taputeltu, kun se päätti kukkia jo loppusyksystä. Tämä kyseinen jouluruusu oli se yksilö, jonka ostin viime jouluna kukkivana ja istutin keväällä puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, piti vähän lavastaa blogikuvia varten :D No ei, ihan oli oikeaa lunta. Ja tänään sitä oli ihan maa valkeanaan, lapset pääsivät tekemään syksyn ensimmäiset lumiukotkin.
   En usko, että syyskukinta on kevään kukinnasta pois. Siellä on tyvellä kuitenkin lisää nuppuaihioita tulossa ja valmiit nuputkin säilyvät usein kevääseen saakka hangen alla. Ehkä jotkut yksilöt tai lajikkeet ovat vain herkempiä kukkimaan syksylläkin.

   Poista
 2. Ihan aiheesta olet iloinen, kun jouluruusu noin kauniilla kukalla kukkii. Enkä kyllä itsekään olisi tuota raaskinut maljakkoon poimia. Mieluummin kävisin vaikka kahdesti päivässä taivastelemassa kukan äärellä.
  Kaunis kukkakimppu. Maksaruohot kestävät tolkuttoman kauan maljakossa. Poimin ennen peurojen vierailua muutaman komeamaksaruohon maljakkoon. Vaihdan välillä veden ja niin vain pysyvät tanakoina ja kauniina. Taitaa juuri nyt alkaa neljäs viikko niiden maljakkoelämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankea marraskuu muuttui kertaheitolla siedettävämmäksi. Pidempään jouluruusun kukka ulkona säilyy kuin sisällä maljakossa ja nyt ainakin tietää uloslähtiessään, että vähintään yksi kukka löytyy puutarhasta.
   Syksyllä kannattaa kerätä maksaruohoja ahkerasti maljakkoon. Harva leikkokukka on yhtä pitkäikäinen kuin ne. Ei tainnut pieni pakastaminen haitata keräämiäni kasveja, sillä kaikki ovat edelleen hyvin virkeän näköisiä. Vielä kun lehtosinilatvan nuput jaksaisivat aueta.

   Poista
 3. Ihana ja kauniin värinen yllätys. Neilikka sopii hienosti maksaruohon kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu oli juuri sen näköinen kuin pitikin. Toivon, että se tekee jossain vaiheessa siementaimia.

   Poista
 4. Onpas kaunis jouluruusu ❤️
  Pieni lumikerros kasvien päällä on somaa 😊 ja niin lupaus taöven tulosta 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö olekin! Olen aivan ihastunut siihen. Tänään meillä oli lunta jo selvästi enemmän; lapsetkin pääsivät tekemään ensimmäiset lumiukot. Nyt on tosin jo melkein kaikki lumi muuttunut vetiseksi loskaksi, mutta pääsi edes hetken verran fiilistelemään valoisammissa maisemissa.

   Poista
 5. Ihana jouluruusuyllätys! Nii makian färine. Ens viikolle o meillekki hiutaleeren kuvia. En ny viälä kaipaa, mutta kyllä nämä suumuuset ja tihkuuset päiväkki jo piisaas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu järjesti todella ihanan yllätyksen minulle. Olen käynyt jo monta kertaa ihastelemassa sen kukkaa. Lumi valaisisi kummasti maisemia. On ikävää ajaa pimeällä töistä kotiin, kun maa on musta ja tihuttaa vettä.

   Poista
 6. Mukavan yllärin jouluruususi järjesti. Kaunis on. Kaunis on myös kimppu, minkä oot pöyvälle tehny. Maksaruohot on kestäviä maljakossakin ja syksyllä alesta ostin kookkaita ruukussa olevia maksaruohoja. Jäi harmittamaan kun en kaikkia ostanu, ois ollu mukavan kokoinen määrä kukkapenkissä. Meillekkin satoi lunta useamman sentin, nyt vesisade on ne sulattanu pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkayllätykset ovat tähän aikaan vuodesta harvassa. Kiitos! Meillä oli eilen aamusta maa ihan valkoisena mutta nyt ei ole kuin pikkuisen jämiä jäljellä niissä kohdissa, mihin lapset tekivät lumiukkoja tai lumikasoja.

   Poista
 7. Todella kaunis jouluruusu. Kelpaa tuota esitellä. Täällä tuli jopa muutama sentti lunta, suli kyllä jo seuraavana yönä pois. Poika ehti kuitenkin liukurilaskuista nauttimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätti se on minustakin, tosin mikä jouluruusu ei olisi :D Täälläkin oli eilen aamupäivällä hyvinkin talvisen näköistä, illasta jo aika mustaa ja tämän päivän vesisateissa on viimeisetkin rippeet sulaneet pois. Meillä eivät laskeneet mäkeä mutta lumiukkoja tuli pari.

   Poista
 8. Jouluruusuyllätys on kyllä ainakin yhden blogipostauksen arvoinen! Toivotaan, että saa kukkia rauhassa vielä pitkään, etteivät pakkaset häiritse kaunokaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta on, varsinkin ensimmäistä kertaa kukkivalle yksilölle. Tänne ei olekaan nyt luvattu kovia pakkasia, joten jouluruususta on varmasti pitkäaikainen ilo.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!