Kirjeestä paljastui 68 pussia perennansiemeniä ja lisäksi Nilalta "tilaamani" silkkitassun siemenpussi. |
Valitsin lopulta itselleni seuraavia lajeja: alppiasteri, amerikanvuokko, esikko (mahdollisesti siperianesikko), etelänruusuruoho (kahdelta eri osallistujalta, sillä siemenet olivat eri näköisiä keskenään), juurisikuri, karhunlaukka, keltatörmänkukka, kurjenmiekka (tummansininen hienoilla raidallisilla terälehdillä), kuukausimansikka 'Yellow Wonder', kyläneidonkieli, mäkitervakko, omenaminttu, punahattuja ('Delicious Candy' sekä 'Sunseekers Red'), tarhakellukka 'Mai Tai', tarhakylmänkukkia (ripsureunainen lila sekä punainen), tiibetinkatkero (valkoinen), tähkäverbena, tähtilaukka ja valkoinen laukka.
Olin suunnitellut laittavani tähän postaukseen perusteellisen luettelon kaikista mukana olleista lajeista kylvöohjeineen mutta jo nyt tästä tuli niin mammuttimainen juttu, että pitkän luettelon kanssa useampi loppuun saakka kahlaava nuppi olisi jo kumahtanut näppäimistölle sitä lukiessa. Niinpä päätin tehdä "pienen" koosteen perennojen siemenkylvöistä ja toivon, että pääsette loppuun saakka nukahtamatta. Kuvitukseksi laitoin muutamia aiheeseen liittymättömiä kuvia, jotta tulee viikonlopun ja alkuviikon puutarhatapahtumatkin taltioitua samalla vaivalla.
Alelaareista tarttui mukaan hollanninkurjenmiekkaa, nuokkutähdikkiä ja helmililjaa, jotka istutin ruukkuihin ja vein alkuun eteiseen. |
Ensin on varmaan hyödyllistä käydä läpi käsitteet ja yleensäkin itämisen periaatteet. Usein siemenillä on erilaisia mekanismeja, jotka estävät niitä itämästä epäsopivaan aikaan. Kuivat, kylvämistä/kylväytymistä odottelevat siemenet ovat lepotilassa. Ne tarvitsevat vähintään kosteutta itääkseen, jotkut myös kylmän ajanjakson tai jopa useita kylmän ja lämpimän jakson vaihteluita lepotilan purkamiseen. Luonnossa maahan varisseet siemenet saavat talven aikana kylmäkäsittelyn ja keväällä, kun lämpötila on sopiva, ne alkavat itää. Kylmäkäsittely tarkoittaakin sitä, että siemenet pidetään kylmässä tietyn aikaa. Siemenet siis kylvetään viikko-pari ennen kylmäkäsittelyyn laittamista tai syksyllä ulos ennen pysyviä pakkasia (suunnilleen loka-marraskuussa vuodesta ja kasvuvyöhykkeestä riippuen). Kylmäkäsittelyyn sopiva lämpötila on -3 - +5 astetta eikä haittaa, jos lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Kylmäkäsittelyn olisi hyvä olla vähintään 4 viikkoa mutta voi se kestää kuukausiakin, sillä eihän se talvikaan ole tällä pallonpuoliskolla ohi viikoissa.
Kova pakkanen voi palelluttaa arempien kasvien siemenet, joten suosittelen peittämään ulos tehdyn kylvöksen esim. harsolla, kuivilla lehdillä tai styrox-laatikolla, jos ei ole lunta ja elohopea laskee hurjiin lukemiin. Monien luonnokasvien ja Suomen oloihin sopeutuneiden perennojen siemenet kestävät kovempaakin pakkasta helposti, mutta eteläisempien seutujen asukkaille voi tulla vilu. Siksi ne eivät juuri kylväydy itsestään puutarhassa, vaikka selvästi tekisivät siemeniä. Maahan kylvetyt siemenet ovat alttiita ailahteleville säille ja jos sattuu oikein märkä syksy/kevät tai on pitkään kovia pakkasia ilman lunta, kylvökset saattavat mennä pilalle. Suosin siksi itse mieluiten hankikylvöjä, eli kylvän siemenet tammikuussa sisälle ja hautaan ruukut sitten lumihankeen lähelle maanpintaa. Paksun hangen alla lämpötila on yleensä aika lähelle nollaa astetta, vaikka puoli metriä ylempänä paukkuisi 30 asteen pakkanen. Kasvista ja esikasvatusinnosta riippuen otan ruukkuja noin kahdeksan viikon hangessa makoilun jälkeen sisälle tai annan olla lumien sulamiseen saakka ulkona ja vien sitten ulkovarastoon tai seinän varteen suojaan sateilta.
Sunnuntaiaamuna meillä oli maa valkoisena. Vaaleajouluruusu ei vielä ehtinyt saada nuppuaan täysin auki. |
Kylmäkäsittelyn voi toteuttaa myös niin, että laittaa siemenet sopivassa seosaineessa tai kostean talouspaperin päällä muovipussissa jääkaappiin. Netistä löytyy hyviä ohjeita seosaineessa kylmäkäsittelyyn, joten ei siitä sen enempää. Olen itse pari kertaa kylmäkäsitellyt siemeniä jääkaapissa avonaisessa muovipussissa kostean talouspaperin päällä. Onnistui hyvin niinkin kunhan vain muisti tarkistaa muutaman päivän välein, etteivät siemenet ala itää tai homehtua. Itäneet erottelin heti ruukkuun kun niissä vain näkyi selvä itu ja loput jätin vielä jääkaappiin. Homehtuneet tietysti poistin saman tien. Jääkaapissa kylmäkäsittely on paikallaan erityisesti silloin, jos haluaa kylvää kylmäkäsittelyn vaativia siemeniä kesällä. Näin menetellen voi hieman nopeuttaa taimien kasvua kukintaikään, sillä ne ehtivät kasvaa jo loppukesän aikana talvehtimiskokoon.
Jotkut siemenet vaativat itääkseen myös lämpökäsittelyn ennen kylmäkäsittelyä, eli ne kylvetään maahan heinä-elokuussa tai pidetään huoneenlämmössä ruukuissa lajista riippuen 1-3 kuukautta ja laitetaan sitten kylmäkäsittelyyn. Esimerkiksi pionit, varjolilja, jotkut kurjenmiekkalajit sekä monet puuvartiset kasvit tarvitsevat ensin lämpö- ja sitten kylmäkäsittelyä itääkseen. Jos sattuu kylvämään ensimmäisenä lämpökäsittelyä vaativan lajin myöhään syksyllä tai hankikylvönä, siemen jää odottamaan lämmintä kautta ja sitä seuraavaa kylmäkäsittelyä. Itäminen siis vain myöhästyy, mitään muuta katastrofia ei tapahdu.
Kuten huomaatte (jos tänne saakka jaksoitte lukea), perennat ovat siitä kiitollisia kylvettäviä, että melkein kaikkia voi kylvää joko syksyllä maahan tai talvella lumihankeen haudattaviin ruukkuihin. Osa voi itää aivan mainiosti suoraan lämpimään kylvettynä mutta yleensä niitäkään ei kylmäkäsittely haittaa lainkaan. Sitten, jos joku laji ei idä lainkaan, sille voi pitää vuorotellen 1-3 kuukauden kylmä- ja lämpökäsittelyitä (tai antaa luonnon hoitaa homma maahan kylvettyjen siementen tapauksessa). Jos muutaman sellaisen jälkeenkään ei itämistä tapahdu, siemenissä oli vikaa tai kylvös on päässyt kuivahtamaan jossain kriittisessä vaiheessa.
Muistamattoman tai liian kiireisen kylvösten hoitajan kannattaa suosiolla tehdä kylvöt syksyllä maahan. Silloin luonto huolehtii siemenistä ja taimet ilmestyvät aikanaan. Kylvökset kannattaa myös merkitä hyvin, jotta ei mene mylläämään maata juuri siitä kohdasta, mihin on edellisenä syksynä ripotellut siemeniä. Innokkaalle taimikasvattajalle tai jo tammikuussa kylvöpuuhia ikävöivälle puutarhurille (kuten minulle) hankikylvöt sopivat hyvin. Silloin pystyy myös tekemään tarvittaessa yhden lopputalven ja kevään aikana jopa kaksi kylmä- ja lämpökäsittelyä samoille kylvöksille. Tosin siinä tapauksessa pitää varautua myös siihen, että jo maaliskuussa purkit pullistelevat perennantaimista. Joskus kun siemenet itävätkin odotettua vauhdikkaammin.
Tämä lasten lumiukoista oli kuulemma lumiäiti, sen vieressä vain kuormurista kipattu möykky. Lunta haettiin nimittäin naapurinkin pihasta (luvallisesti toki). |
Ja näiden pitkien alkulöpinöiden jälkeen päästään vihdoin niihin siemenkirjeen lajeihin. Keräsin tähän muutamia mukana olleita kasveja, jotka vaativat jotain erityistä itääkseen. Varmaan joku on jäänyt vielä huomaamatta mutta antakaa armoa. Lopuille voi soveltaa ohjetta "jos ei idä kuukaudessa, laita kylmäkäsittelyyn" tai kylvää loppusyksyllä tai talvella suoraan kylmäkäsiteltäväksi.
Esikot: Älä peitä (ainakin useimmat lajit).
Isoinkarvillea: Itää lämpimässä.
Kaukasiantörmäkukka: Itää lämpimässä (ohjeiden mukaan 24-30 astetta mutta olen itse saanut ne itämään 21 asteessakin). Ei kärsi kylmäkäsittelystäkään.
Keltatörmäkukka: lienee sama ohje tälle kuin edelliselle.
Kivikkotörmäkukka: En saanut edellisellä yrityksellä itämään, mutta enpä tajunnut kokeilla reilusti huoneenlämpöä lämpimämpää tilaa (kts. kaukasiantörmäkukka).
Kuolanpioni: Ensin lämpökäsittely, sitten kylmäkäsittely. Toista, jos ei muuten idä.
Kurjenmiekka: Siemeniä voi halutessaan karhentaa ja/tai liottaa vuorokauden. Edellisellä kerralla kylvin suoraan kylmäkäsiteltäväksi ilman liotuksia tai karhennuksia ja hyvin itivät niinkin.
Purppurapunalatva: Älä peitä.
Tiibetinkatkero: Älä peitä.
Vaaleajouluruusu: Siemenet kylvettävä mieluusti tuoreeltaan. Jos ei idä kuukaudessa, laita kylmäkäsittelyyn.
Varjolilja: Tarvitsee ensin 2-3kk lämpökäsittelyn, sitten kylmäkäsittelyn ja lopuksi puolilämpimän ajanjakson.
Vuorijumaltenkukka: Älä peitä.
Sieltä se pinkki söpöliini kurkkii lumiviitta harteillaan. |
Vein siemenkirjeen eilen seuraavalle mukana olevalle osallistujalle. Ihan kaikki eivät toiselle kierrokselle osallistu, joten tarkastelkaapa sähköpostejanne. Jos minulta ei tule viestiä, lähetä kirje samaan osoitteeseen kuin ensimmäiselläkin kierroksella. Ja nyt tällä kierroksella on sitten lupa ottaa siemeniä reilummalla kädellä, ettei minulle iske hirmuinen kylvömania ensi keväänä. Tyhjentäkää kirje, joohan! Jos joku jäi vielä katumaan, ettei tullut osallistuneeksi, niin lähettämällä pikaisesti minulle sähköpostia voi päästä kierroksen loppuun ottamaan aarteita talteen ennen kuin loput palautuvat minulle.
Huh, näyttääpä kuvissasi talviselta! On ollut jännää seurata säätietoja eri puolilta Suomea, kun meillä on pysytty noin kymmenessä asteessa, tai ylikin, yötä päivää viime päivät. Ihanat jouluruusunnuput!
VastaaPoistaHyvä satsi siemenkirjeessä, melkoinen määrä! Mahtavaa, että tuolla konstilla löytyy kylvettäviä laatuja ihan eri lailla kuin kaupan hyllystä. Paljon on erikoisempaa kasvia, jota ei tavallisista siemenvalikoimista löydykään.
Aamupäivän ajan olikin mukavan talvisen näköistä, sitten iltapäivän aikana vesisateet sulattivat melkein kaiken pois. Viimeiset jämät sulivat eilisen aikana ja kaikkialla on taas inhottavan mustaa ja märkää.
PoistaTällaiselle kirjeelle oli näemmä tilausta kun siihen näin paljon eri lajeja kertyi ja tosiaan paljon löytyi erikoisempiakin kasveja. Mukavasti myös ainakin minulta lähteneitä siemeniä oli jäänyt matkan varrelle. Nila jo kertoikin, että viidessä minun laittamassani pussissa oli ollut niin vähän siemeniä jäljellä, että hän otti ne kokonaan pois kirjeestä. Kierroksen viimeinen kun oli. Ehkä toisella kierroksella tyhjenee lisää.
Talviselta todella teillä näyttää meillä saa kuulemma vielä lunta odottaa. Minun piti laskea nämä siemenpussit mutta unohtui hyvä kun laskit ja minulle jäi vielä ne viisi pussia . Nyt varmaan ymmärrät että kaikkia en voinut laittaa mitä minulla oli mukaan. Pelkäsin että käytetty pussi hajoaa joten teippiä kului 🤗😁
VastaaPoistaHyvä kun sait auki. Minäkin jouduin poistamaan joitakin pusseja kun olin valinnut ensin niin valtavasti. Kuukausi mansikat muunmuassa kiinnosti ja monet muut. Hyvät ohjeet olit kirjoittanut mukaan. Kuten Saila kirjoitti näitä kaikkia ei tavallisen kaupan hyllystä edes löydä. Minä istutan nämä kaikki nyt ensi viikolla suoraan maahan kasvulavaan. Kasvaa mitä kasvaa pitää kuitenkin varmaan jotain hyötykasveja esikasvattaa ja se riittää minulle. Kiva kuulla keväällä miten ollaan onnistuttu. Minä en ole mikään taitava tässä lajissa mutta jotain kuitenkin onnistuu aina. Hyviä kylvöjä 🤗
Näytti puoli päivää talviselta, nyt on taas maa mustaa ja märkää kun on vettä satanut melkein tauotta. Inhottavaa ajella töistä illalla kotiin kun kaikki valo häviää.
PoistaKirje oli hyvin ansiokkaasti teipattu kasaan, ei paljoa sadekaan haitannut sen ehjänä pysymistä :D Paperiveitsellä jouduin sen sitten avaamaan kun aikani pähkäilin. Olisin laittanut uuden kirjekuoren mutta tuli niin kiire lähtö töihin, etten enää ehtinyt etsiä sellaista varastosta enkä halunnut viivyttää kirjeen liikkeelle laittamista tälle päivälle.
Kirje oli kyllä täynnä niin monenmoista aarretta, että harmitti joutua karsimaan lajeja pois. Pitäisi varmaan vuokrata jostain pieni peltolohko, että voisi laittaa sinne kasvamaan kaikki mitkä eivät omalle tontille mahdu. Googlekin oli ahkerassa käytössä kun piti etsiä tietoa itselle tuntemattomista kasveista.
Minulla syyskylvöt ovat onnistuneet hyvin vaihtelevasti, joten olen siirtynyt hankikylvöihin. Kyllähän siinä tulee ruukkuja pyöriteltäväksi mutta minulla tuota intoa aina näyttää keväisin riittävän siihen puuhaan. Mutta ainakin nuo laukan siemenet ripottelen suoraan kukkapenkkeihin sopiviin paikkoihin. Tulevat sitten aikanaan sieltä. Hyviä kylvöjä sinullekin!
Kiitos ohjeesta! Ne ovat tarpeen. Onpa siellä muhkea pussi liikkeellä. Innolla odotan toistakin kierrosta, vaikka ehkä ekan kierroksen satsi olisi ollut jo ihan riittävästi.
VastaaPoistaMukava kuulla, että ohjeista on hyötyä. Kirje on todellakin jo muhkeissa mitoissa ja täynnä ihanuuksia. Melkein tässä jo toivoisi, että ensi talvena kaikki vähemmän mieluisat kasvit häviäisivät kukkapenkeistä kokonaan, jotta vapautuisi tilaa näille uusille aarteille.
PoistaVau! On siinä siemiä kerrakseen 😊
VastaaPoistaHyvän ohjeistuksen laadit, siitä on varmasti apua monelle 😄 mukaanlukien minullekin 🤭
No oli aikamoinen paketti. Kiitos! Hyvä, jos ohjeista on apua :)
PoistaMieletön joululahja jo hieman etukäteen :) Oli varmasti vaikea valita, kaikkea ei kuitenkaan ehkä pysty kasvattamaan eikä kaikki sovellu välttämättä omaan pihaan. Perennojen siemenistä kasvattaminen on hauskaa puuhaa ja miten edullisesti saa isotkin määrät uusia kasveja. Muutamia niksejä kuitenkin on, juurikin tuo kylmäkäsittely, mutta siitäkin selviää, koska tapoja on useampia. Jokaiselle löytyy se itselle sopiva vaihtoehto. Itse olen suosinut jääkaappikylvöjä.
VastaaPoistaSinäpä sen sanoit! Johan se alkaa olla pikkujoulukausikin lähellä :D En tiedä, onko hyvä vai huono juttu se, että tällä tontilla on melkoisen monenlaista kasvupaikkaa. Valikoimaakin siis on kasveissa valtavasti. Näissä siemenkasvatuksissa kyllä tulee melkoinen säästö verrattuna ostotaimiin. Toki kukintaa joutuu odottelemaan vähän pidempään mutta väliäkös hällä.
PoistaSiinä on siemen poikineen! Noistahan saisi jo mahtavan joulukalenterin aikaiseksi. Tai kevätkalenterin?
VastaaPoistaSinäpä sen keksit! Onkohan kukaan vielä tehnyt kevätkalenteria?
PoistaVoi mikä siemenaarre! Tulevan kevään lupaus suorastaan leijuu ilmassa. :-)
VastaaPoistaMelkein jo sormet syyhysi päästä kylvöhommiin siemeniä tutkiessa. Onneksi ei ole enää pitkään tammikuun alkupuolelle, jolloin aloitan hankikylvöt.
Poista