keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Mustikoiden ruskaa

Pensasmustikat ovat hyvin monikäyttöisiä kasveja. Ne ovat kauniita koristepensaina, tekevät ainakin viihtyessään hyvin satoa ja kuuluvat puutarhan upeimpiin ruskakasveihin. Minä unohdin verkottaa mustikat loppukesällä, joten niiden sadosta nauttivat tänä vuonna lähinnä linnut. Onneksi kuitenkin silmänruoka jäi itselle, kun pensaat ovat nyt alkaneet värittyä upeimpaan syysväriinsä.

Olen ennenkin hehkuttanut 'Ainoa'. Sen leiskuva puna ei näytä pettävän milloinkaan!
Pensasmustikkalajikkeissa näyttää olevan hieman eroa sävyissä ja ruskaan värittymisen ajankohdassa. 'Aino' aloittelee joka vuosi ensimmäisenä ja 'Northblue' värittyy viimeiseksi. 'Aino' on myös ollut minusta aina komeimman värinen. Nyt se on saanut hyvin vakavasti otettavan kilpailijan 'Patriotista'. 'Goldtraube' on ennen jäänyt väriltään oranssinkirjavaksi mutta tänä vuonna sekin on aika punainen. Jännittävää nähdä, nouseeko joku nuoremmista pensaista 'Ainon' ohi vai säilyttääkö se asemansa loistavimman punaisena mustikkapensaana.
Oikealla vihreä pikkupensas on 'Northblue', sen vasemmalla puolella 'Aino'. Rivin jatkeena ovat 'Patriot' ja 'Goldtraube', jotka kumpikin näyttävät saavan oikein hyvän värisen punaisen syysasun.
Etualalla 'Goldtraube', sen vieressä pieni 'Patriot' ja rönsyakankaalien kohdalla aloituskuvan 'Aino'.
Yllä olevassa kuvassa piti olla mustikoiden aluskasvina mesimarjaa. Harmikseni suurin osa taimista taisi hävitä talven aikana ja jäljelle jääneitä vaivasivat kirpat koko alkukesän. Muutama mätäs siellä kituuttaa jollain lailla mutta lienee turha sanoakaan, että satoa emme mesimarjoista saaneet. Juuri ja juuri hengissä olevista yksilöistä kuitenkin näkee, että punaiselta näyttää niidenkin ruska. Viime syksyssä tai talvessa oli ehkä jotain kummallista, vaikka sääolojen puolesta sen piti olla meillä oikein hyvä kasvien talvehtimiselle. Monesta pensasmustikasta nimittäin oli kuivunut oksia. Esimerkiksi 'Northblue' pieneni puoleen, kun leikkasin kesällä kuivat oksat pois. Se oli yksi ensimmäisiä pensasmustikoitamme ja olisi ollut jo aika hyvän kokoinen pensas. Pitää vain toivoa, että ensi talvena mustikat talvehtisivat paremmin.
Etuoikealla petunioiden alla piilottelee toinen 'Aino'. Se on selvästi saanut petunioista suojaa kylmältä kun on noin paljon jäljessä muita. Siitä vasemmalle on kaksi 'Alvaria'.
'Alvar' on myös muuttunut usein aika kivan väriseksi. Se vain tekee ensin tuollaisen epämääräisen oranssihtavan-pinkin-vihreänkirjavan ruskan. Tuon välivaiheen jälkeen se muuttuu tasaisemman punaiseksi, mutta ei minusta pääse aivan yhtä loistavaan väriin kuin 'Aino'. Hehkutankohan nyt aivan liikaa yhtä lajiketta?
Lasten pensaat: oikealla 'Jorma', vasemmalla 'Patriot'. Molemmat 'Patriotit' saavat siis oikein komean ruskavärin.
'Jorman' kellertävän pinkkiä ruskaa.
Lähikuvassa 'Patriot'. Tällä on hieman kookkaammat lehdet kuin 'Ainolla' mutta väri aivan yhtä intensiivisen punainen.
Tähän väliin tuli puolivahingossa blogitaukoa. Aloitin sairastaessa Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan ensimmäisen osan ja se piti tietysti saada luettua loppuun ennen kuin laina-aika päättyy. Lainasin sen jo ajat sitten mutta se vain odotti sopivaa hetkeä lukemiseen. Nyt on tunne, että pitää käydä pian hakemassa pari seuraavaa osaa ahmittavaksi. Olitte oikeassa, kirja koukuttaa lukijansa ja ainakin tuo ensimmäinen osa päättyi hirmuisen kutkuttavasti. Lukemisen ohella olen keittänyt luumuista hilloa ja ketsuppia. Ketsuppi nimettiin lumpsupiksi, sillä osa perheestä oli sitä mieltä, että ketsupiksi ei voi kutsua elintarviketta, joka ei sisällä lainkaan tomaattia. Arvelin aiemmin syksyllä, että luumusatoa saadaan ehkä hyvällä tuurilla jopa 10kg. Olin erittäin väärässä. Tähän mennessä luumuja on nimittäin kerätty peräti 20kg ja vielä on puussa vaikka miten paljon. Enpä olisi keväällä uskonut, että nuoret puut innostuisivat ihan näin valtaviin satomääriin! Vielä pääsee siis testailemaan vaikka mitä luumureseptejä. Mitähän sitten tapahtuu, kun kaikki viisi luumupuuta ovat satoikäisiä? Varmaan hukumme luumuihin!
Atsaleoista vasta tämä aurinkopenkin 'Illusia' on saanut punaista sävyä eikä sekään ole vielä parhaimmillaan. Muuten näyttää vielä suht värikkäältä mutta aidan edessä ritarinkannus on jo mennyt mustaksi.
Säät ovat taas kerran suosineet sisätiloissa tapahtuvia puuhia. Jos ei sada, on niin tajuttoman kylmää, että ei tee mieli lähteä ulos. Kaivoin varastosta jo kevyttoppatakin Karon aamulenkkejä varten ja villasukatkin ovat olleet jo pitkään jalassa. Syksyn vastenmielisimmät kaksi kuukautta ovat edessä ja niistä on vain päivä kerrallaan rämmittävä eteenpäin. Onneksi halla on puraissut toistaiseksi vain niin pienesti, että kasvit ovat edelleen kukassa, vihreitä tai ruskaan värittymässä. Se helpottaa vähän näitä koko ajan pimeneviä päiviä. Värikkäin ruska-aikakin on vasta aluillaan. Toivottavasti lähipäivinä saapuva syysmyrsky ei revi kaikkia lehtiä vielä pois.

16 kommenttia:

 1. Pensasmustikkka on kyllä upea ruskakasvi. Itsellä on pieni mustikkaviljelmä ja kyllä koristekasvina käyttäisin Ainoa, Spartan myös kaunis mutta on pihaan kovin suuri. Marjat ovat tietysti plussaa mutta omalla pihalla yleensä menevät Ainon marjat eläinten suihin,linnut mutta luulen kyllä että osan syövät jotkut nelijalkaisetkin. Supit,mäyrät tai ketut. Viljelmällä pitää suojata joka puolelta verkoilla. Kevään kukintakin on mielestäni kaunis ja mikä pörinä pensaissa onkaan.
  Hyvää syksyn jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, nyt kun mainitsit asiasta, niin kyllähän mustikat kukkivatkin ihan kauniisti alkukesällä. Ei kovin näyttävästi, mutta pörriäiset tykkäävät kovasti. Talveksi pitää muistaa ehdottomasti verkottaa joka ikinen mustikkapensas etteivät jänikset käy tuhoamassa niitä. Kiitos ja hyvää syksyn jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Pensasmustikoilla on kyllä upea syysväri mutta meillä ei vielä ainakaan niin upea kuin viime vuonna. Me saimme satoa niistä todella paljon vähän yli yhdeksän litraa. Söimme ne melkein kaikki tuoreeltaan ja yhden litran annoin pois. Pakasteeseen laitoin pieniin pusseihin ja syömme ne kerralla hieman kohmeisena. Meillä kuivui myös yhdestä pensaasta oksia en myöskään tiedä miksi. Mesimarjan ruska on myös upea istutin sitä kokeeksi myöskin pitkään penkkiin aluskasvillisuudeksi ajattelin. Muuten lisään sitä keväällä omalle paikalleen. Satoa tuli pienestä alasta hieman yli litran ja minusta se oli upea saavutus. Nyt lisään sitä ainakin kaksi kertaa senverran mitä meillä on saa nähdä miten sitten satoa tulee. Lukea minä en ole kerkinyt yhtään moneen vuoteen mutta katsotaan onhan pitkä talven aika edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä teilläkin väri paranee kun syksy vielä vähän tästä etenee. Olette saaneet valtavasti mustikoita. Meillä viime vuosi oli aika hyvä satovuosi, tänä vuonna marjoja oli jostain syystä tulossa paljon vähemmän, vaikka kukinta-aikaan sää muistaakseni suosi. Ehkä muutaman marjan vuoksi ei tuntunut niin tärkeältä viritellä verkkoja kun ei jotenkin ajatellut, että linnutkaan tulisivat niin vähäisille apajille.
   Minulla lukemisinto tulee aina kausittain. Välillä saattaa olla kuukausia, etten lue mitään ja sitten iskee kerralla inspiraatio ja kirjoja tulee luettua useita lyhyellä aikavälillä. Nyt taitaa olla menossa taas sellainen kausi.

   Poista
 3. Son taas kunnon färipläjäyksen aika. Ainon hehkutukselle on hyvät perusteet, meilläki. Ihan tulipunaasta färiä pukkaa. Toivottavasti ny riahuva myrskysää ei revi kaikkia lehtiä viälä irti. Lintuverkot o aina pakko laittaa ja tänäki kesänä käytihin kovaa tahtojen taistelua mustarastahien kans mustikkasarosta, verkoosta hualimata.
  Selasin postauksia taaksepäi, ku mainittit sairastelusta. Sama meininki tääläki. Toipilaana siitä peliätystä K-taurista. Me ny sitte päästihin suht vähällä, ainaki toistaaseksi. Mulla kolomen päivän kuume, enim. 38.4, iliman buranoota. Periaattees en olisi flunssasta eroottanu iliman testiä. Piäntä arkuutta lihaksistos ja ny ihan kunnon tupakkiyskää. Ruaka on laskenu kokoaijan, mutta jotaki vikaa makuhermoos o, ku kaffi maistuu kissinkuselta ja maustamaton jogurtti koiranpaskalta. Isäntä söi buranaa koko aijan, eikä sen lämpö noussu eres meikälääsen lukemihin. Olin iliman, ku ei tuan ylemmäs noussu ja muutenki oon enemmä luannonmukaasuuren kannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä sitten turhaan 'Ainoa' hehkuta, jos se tekee muillakin komean ruskan. En olisi näitä syysmyrskyjä vielä kaivannut. Olisivat joutaneet odottaa siihen saakka että kaikki ruskalehdet ovat jo muutenkin karisseet.
   Minun oli pakko ottaa särkylääkettä alentamaan kuumetta. Aina kun lääkkeen vaikutus lakkasi, kuume lähti nousemaan nopeaan tahtiin enkä uskaltanut enää seurata sen nousua siinä vaiheessa kun 39 astetta oli reippaasti ylitetty. Tiedä, miten korkealle se olisi noussutkaan. Aavistin kyllä testiä tehdessäni, että plussa voi tulla kun ei ole koskaan ennen mikään tauti tuollaista kuumetta nostanut. Omituinen tauti kun tekee vähän eri oireet itse kullekin. Minulla ei tullut minkäänlaisia maku- tai hajuaistin muutoksia eikä mitään lihasoireita. Pikaista jälkioireista parantumista sinulle!

   Poista
 4. Kaunia on Ainon väri mutta kyllä Jormakin näyttää tosi sievältä😊 Samoja kirjoja olen minäkin nyt ahminut jo neljä perätysten. Nyt tuli itselle neljännen jälkeen sellainen olo, että pidän pienen tauon. Lopulta kuitenkin hieman samantyylisiä ovat kirjat keskenään vaikka hyviä ja kouluttavia kyllä ovatkin olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat ne kaikki sieviä. Räiskyville ruskaväreille on tähän aikaan vuodesta tilausta. Minulla on nyt kirjasarjan toinen osa aloitettu. Voi olla, että tulee itsellekin lukuähky jossain vaiheessa mutta eipähän niitä ole pakko yhteen menoon kaikkia lukea.

   Poista
 5. Mustikat ovat ehdottomasti upeita ruskaväreissään. Minäkin olen seurannut, että eri lajit värittyvät hieman eri tahtiin.
  Hyvä, että olet jo jaksanut taudin jälkeen vähän puuhailla.
  Meillä on isoja luumupuita 5 ja satoa tuli hienosti, mutta ihan joka luumu syötiin tuoreena. Isäntä jo hätäili, milloin nuoremmat luumupuut tulevat satoikään, että saisi enemmän luumuja 😅. En tiedä ketään toista, joka voi syödä niin paljon hedelmiä ja marjoja päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi osunut korona kovin pahasti meihin, vaikka muutamaan päivään ei mitään kyennyt tekemään.
   Teillä on kyllä varsinainen herkkusuu mitä hedelmiin tulee :D Kyllä meilläkin syödään luumuja suunnilleen joka aterialla mutta ei tuo kulhollinen tunnu silti kovin nopeaan tahtiin vajuvan.

   Poista
 6. Kauniit ruskan värit ylleen saaneet pensasmustikat. Metsämustikatkin ovat tänä syksynä loistaneet upean punaisina.
  Luumusato onkin ollut tänä vuonna hyvä ja hilloakin on päässyt keittämään useampaan kertaan.
  Kiva kuulla, että vointisi alkaa olla jo parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna taitaa olla hyvä ruskasyksy. Minun pitäisi taas tehdä uusi satsi hilloa tai keksiä jotain muuta luumuista ennen kuin tulee aika kerätä loput sadosta.

   Poista
 7. Meille hankittiin pensasmustikoita alun perin ihan vain syysvärin takia, ja olin iloinen, kun bonuksena saimme menneenä kesänä jo marjojakin maistella. Alvar ja Aino kasvavat meillä ja kivasti on väriä molemmissa. Upea luumusato, tuota menoa saatkin varautua ulosmyyntiin tulevaisuudessa :) Hyvä, kun ikävä tauti on hellittänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Aino' ja 'Alvar' tekevät kumpikin oikein hyvän makuisia marjoja, joten hyvät lajikkeet olette valinneet. Jännä nähdä, kuinka paljon luumusatoa tulevina vuosina tuleekaan.

   Poista
 8. Mustikoiden yksi hyviä puolia on upea syysväritys. Onpa mahtava luumusato. Omat puuni olen pitänyt tarkoituksella pieninä säännöllisellä leikkaamisella ettemme huku luumuihin, mutta silti taidamme hukkua kun joku vuosi kaikki neljä puuta tekevät hyvän sadon yhtäaikaa. Töihin vein nytkin kahvipöytään luumuja ja sieltä ne hävisivät heti. Onneksi on ihmisiä jotka auttavat ylimääräisen sadon syömisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikka käy vallan mainiosti koristepensaaksi. Harva satokasvi tekee yhtä komean syysvärin kuin mustikat. Minä en ole vielä vienyt töihin yhtään luumuja mutta vanhemmilleni ja naapurille on mennyt muutamia pikkupussillisia maistiaisiksi. Ehkä tulevina vuosina pitää harkita sitäkin mahdollisuutta, jos kaikki viisi puuta tekevät mahtisadon.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!