perjantai 14. lokakuuta 2022

Syksyn ensimmäiset kuurakuvat

Tänne saakka selvittiin ennen kuin meillä oli yön aikana sen verran pitkään pakkasta, että ehdin kuvaamaan kuuraisia kasveja. Kuvat ovat eilisaamulta ja kuten kaikista niistä voi päätellä, ei pakkasta ollut edes kovin paljoa, vain asteen verran. Poikkeuksena syksyn aiempiin hallaöihin lämpötila oli tällä kertaa useamman tunnin pakkasen puolella, joten kuuraakin ehti muodostua edes pikkuisen. Tässäpä valikoituja palasia kuuran kauneimmin koristamista kasveista.

Suklaakosmoksen jo ennestäänkin dramaattisen tummat kukat saivat kuurasta ja jäätyneistä vesipisaroista hyytävän hienon lisäsäväyksen.
Dramatiikkaa ei puutu myöskään kivikkomehitähti 'Dark Beautyn' ruusukkeista.
Kivikkokasveista löytyy paljon pakkasenkestäviä kasveja. Mehitähdet ovat keväällä aivan samannäköisiä kuin syksyllä ennen lumien satamista. Niitä ei hätkäytä mikään. Kuura tuo niiden koristeellisen muodon upeasti esille ja kesällä helposti massaan hukkuva kasvi nouseekin kivikkotarhan tähdeksi. Useimmat kivikon maanpeitekasvit, kuten sammalleimut ja ristikit sekä monet maksaruohotkin kestävät erinomaisesti hallan puraisuja. Myöhään kukkivat törmäkukat kestävät myös hyvin syksyn kylmiä kelejä.
Ristikit ovat kukkineet jo pitkään, nyt kuuran koristamina.
Kivikkotörmäkukka 'Sea Pink' nuokkuu kylmän yön jäljiltä, mutta kuuran sulettua nämäkin kukat nousivat terhakkaasti pystyyn ja nuput jatkavat kehittymistään yhä uusiksi kukiksi.
Vaikka olen tänä vuonna valittanut säistä ehkä jopa ennenkuulumattoman paljon (anteeksi!), on sentään syksyssä ollut se hyvä puoli, että kovat pakkaset eivät ole vielä iskeneet tänne. Jonain vuonna ensimmäinen viiden asteen pakkanen on näpäyttänyt jopa syyskuun alussa ja senhän tietää, ettei silloin ihastella enää lokakuun puolivälissä kaunista ruskaa. No, ei sitä ihastella puiden osalta nytkään, sillä viime viikon mittaan on ollut navakkaakin tuulta, mutta perennoista ja pensaista löytyy vielä hienoja värejä.

Jaloangervojen ruskaa ei yleensä pääse ihastelemaan, sillä halla vetää ne herkästi lötköiksi.

Tuoksumataran kuurainen ulkoasu on kerrassaan valloittava, vaikka se ei kovin värikästä ruskaa ole saanutkaan.

Kanadanatsalea 'Violetta' saa helakan oranssin ruskan. Kelloköynnös on kurotellut yhden versonsa atsalean koristeeksi.

Puistoatsalea 'Illusia' on edelleen suosikkini syysvärisistä atsaleoista ja sen sävy vain paranee syksyn edetessä.
Purppuraheisiangervolla on myös oikein hurmaava ruska.
Loppuun vielä hienoisesti kuurainen kärhökuva.
Minulla alkoi tänään syysloma. Loma tulee tarpeeseen ainakin siinä mielessä, että nyt jää vihdoin aikaa lukea kirjojen lisäksi myös blogeja ja saattaa puutarhatyöt ajan tasalle. Sääennusteita kun katsoo, niin kuurakuvia voi olla pian enemmänkin tulossa ja se tietää myös sitä, että on saatava viimeiset puutarhapuuhat tehdyksi. Iloista syyslomaa niille, jotka sitä saavat viettää! Muille aurinkoisia lokakuun päiviä!

22 kommenttia:

 1. Voi, miten kauniisti kuura olikaan koristellut kukat etenkin! Hienoja värejä ja yksityiskohtia. Täälläkin liippasi läheltä toissa yönä, pari-kolme astetta plussalla oli yön alin.
  Mukavaa ja rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teille ei varmaan tule hallaa kovin aikaisin kun meri lämmittää ympärillä. Se on aremmille kasveille eduksi, niin ehtivät kunnolla tuleentua ennen talvea. Kiitos!

   Poista
 2. Kauniisti kuura koristaa kasveja. Hienot kuvat :)

  VastaaPoista
 3. Tännekin nyt sitten halla viimein tuli ja daliatkin meni viikolla. Jotenkin se aina vaan iskee, vaikka kuinka yrittää valmistautua niiden lähtöön😕 No ainakin kasvien kantaminen sisälle suojaan sai vauhtia, jokunen sisäkasvi otti jo vähän osumaakin mutta toipuvat kyllä. Ihanaa syyslomaa sinne🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väistämättä se halla jossain vaiheessa osuu kohdalle. Minulla oli vielä suurin osa kasveista ulkona, tosin harson alla ja näyttävät toistaiseksi selvinneen hyvin. Ei ollut liian kylmää vielä. Kaikki hallanarat talvetettavat olivat kuitenkin jo varaston suojassa. Kiitos!

   Poista
 4. Kiva, että ehdit ottaa kauniita ruskakuvia. Tuo tuoksumatara on tosiaan söpö kuurapinnassaan.
  Oikein erinomaista syyslomaa ja muista myös rentoutua, vaikka onhan leppoisalla aikataululla puutarhassa puuhaaminen varsin rentouttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran monta tuntia oli ollut pakkasta, jotta kuurakin pysyi maassa pitkään. Kiitos! Kun ei ole töitä eikä lasten kuskaamista, jää päivästä monta tuntia aikaa puuhailla yhtä sun toista. Ehkä välissä ehtii rentoutuakin :D

   Poista
  2. Blogissani on sinulle haaste. Vastaamisella ei ole kiire, tee kun ehdit 😊.

   Poista
  3. Ahaa, pitääpä käydä katsomassa. Kiitos haasteesta! :)

   Poista
 5. Kauniita kuurakuvia. Suklaakosmos on tosi viehättävä myös kuuraisena. Ihmeen pitkälle on päästy ilman pakkasasteita. Torstaivastainen yö oli käytännössä ensimmäinen kunnon pakkasyö. En vain ehtinyt aamulla kameran kanssa pihalle. Kiva, että sinä tarjoat näitä kuurakuvia. Meillä kuivuus kuritti jaloangervoja niin, ettei niissä ole enää montaakaan lehteä ja nekin vähät aivan ruskeita. Ei siis mitään, mikä kuurautuisi.
  Mukavia puutarhapäiviä ja antoisaa syyslomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihteeksi on sitten tällainen syksy. Ihan hyvä, että sateisen kesän vastapainoksi on edes jotain hyvää. Olisi mieli yhtä mustana kuin puutarhakin, jos ensimmäiset napakat hallayöt olisivat olleet jo syyskuun alussa. On myös vaihteeksi mukava nähdä parempi puoli syksystä.
   Kiitos!

   Poista
 6. Mukavaa ja rentouttavaa lomaa. Minullakin on lomasuunnitelmissa kirjojen lukua, en olekana pariin vuoteen ollut vapaalla syysloman aikoihin. Todella kauniita kuurakuvia.

  VastaaPoista
 7. Oletpa saanut kauniita kuurakuvia! Luonto näyttää parhaansa vielä näin syksylläkun, kun äkkää sinne kurkkia. Julkaisin tänään Siemenkirje-postauksen ja laitan huomenna kirjeen eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, ei pidä antaa ankean yleisilmeen hämätä, vaan lähteä etsimään kauniita yksityiskohtia. Kiva, että siemenkirje on edennyt reipasta vauhtia. Pitääpä käydä kurkkaamassa postauksesi.

   Poista
 8. Mukavaa lomaa sinulle! Kauniita kuurakuvia ja teillä tosiaan pakkanen on kiertänyt ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä vuonna sattui näin onnellisesti, ettei ole kovia pakkasia vielä ollut.

   Poista
 9. Mukavia kuura kuvia olet napsinut minä en ole kerkinyt ottamaan yhtäkään. Minulla ristikit lopetti kukinnan jo aikoja sitten. Pitäisi minunkin lopetella puutarha työt mutta kun en ole kerkinyt paljon siellä edes olemaan.
  Mukavia lomapäiviä. 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpahan tässä vielä aikaa saada viimeiset puutarhatyöt tehtyä ennen talvea.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!