sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Laiskamadon syyspuuhat

Minuun on iskenyt pahimmanlaatuinen syyslaiskotus. Osittain olotila johtuu varmasti säistä, sillä pakkasöiden puuttuessa puutarha on pysynyt jotakuinkin katseltavassa kunnossa ja toisaalta sadepäivinä ei ole tehnyt mieli edes yrittää ulos. Niinpä olen vapaahetkinä vain nököttänyt kirjan kanssa sohvalla tai puuhaillut jotain muuta neljän seinän sisällä. Olen erittäin iloinen siitä, että lämpötila on nyt pysynyt plussan puolella. Mitä pidempään kunnon pakkaset pysyvät poissa, sitä lyhyemmän aikaa kestää musta ja pimeä loppusyksy ennen talvea.
Näin lähelle maa-artisokan kukintaa meillä ei ole taidettu koskaan päästä. Jokohan tänä vuonna ehtisi edes yksi kukka aueta?
Tänään paistoi hetkittäin kauniisti aurinko mutta navakka tuuli sai puutarhakärpäset pysymään piilossa. Liiteriä sentään täytimme koko perheen voimin. Vielä olisi pari mottia puuta pätkittävä haloiksi ja ladottava katon alle ennen talven tuloa. Viimeiset pari pussia kukkasipuleita istutin viikko sitten, joten nekään eivät pakota ulos. Valkosipulien istuttamisessa olen edennyt jo niin pitkälle, että olen päättänyt, mihin kohtaan kasvimaata kynnet lykkään. Tänään sain aikaiseksi erotella istutettavat kynnet ruokakäyttöön tulevista, joten nyt homma olisi vain istuttamista vaille valmis. Kasvimaan talviteloille laitto sen sijaan tyssää siihen, että osa satokasveista on nostamatta ja toisissa lavoissa kukkii iloisesti kehäkukkia, joita en raski vielä nyhtää pois. Niinpä seinustalla odottaa edelleen tyhjentämistä pitkä rivi kesäkukka-, tomaatti- ja paprikaruukkuja.
Kuka näitä raskisi vielä kitkeä pois?
Onko muilla samaa ongelmaa kuin minulla, että suosikkikasvikset kuuluvat pitkän kasvukauden vaativiin lajeihin? Sellerit, palsternakat ja purjot kasvavat vielä ensimmäisten hallaöiden jälkeen hyvinkin kokoa, samoin maa-artisokat ja ruusukaalit. Vaikka mm. porkkanat, herneet, pavut, salaatit ja valkosipulit on kerätty talteen tai syöty ajat sitten, ei kasvimaalla ole vielä yhtään kokonaan tyhjää lavaa. Tyhjiä nurkkia sen sijaan löytyy kun nopeammin satoa tekevät kasvit on kerätty pois hitaiden tieltä. Aukkopaikat pitää vain etsiä ruusukaalien ja sellereiden leveälle levittäytyvien lehtien alta.
Sellerien maanpäälliset osat näyttävät lupaavan muhkeilta.
Ensimmäistä kertaa olen saanut mustajuuret kasvattamaan ainakin kohtuullisen kokoiset lehtitupsut, juurten koosta tai laadusta ei ole mitään tietoa. Mustajuurikin kuuluu syksyllä viimeisten joukossa nostettaviin juureksiin. Sen voisi nostaa maa-artisokan tapaan myös keväällä, mutta enpä taida siihen saakka malttaa odotella. Näin harvinainen herkku pitää nautiskella jo ennen talvea, ettei juureksille vain tapahdu mitään talven aikana. Mustajuurien lehdet ovat alkaneet kaatuilla laatikon reunan yli ja mietin, onko se sadonkorjuun merkki.
Jokohan mustajuuret olisivat kasvunsa kasvaneet vai vieläkö juurille tulee pituutta tai paksuutta?
7,5 litran taikinakulhoon mahtuu kuutisen kiloa luumuja. Tämä setti on jo syöty ja jatkojalostettu.
'Viipurin punaluumun' satokausi jatkuu edelleen. Kävin tänään keräämässä puolisentoista kiloa luumuja, sillä viimeiset tuosta edellisen kuvan kulhollisesta pyöräytettiin paistokseksi. Olisin kerännyt enemmän mutta varasin mukaan liian pienen astian. Isäntä pääsee keräämään huomenna lasten kanssa loput ja sitten pitää miettiä, mitä tekisi sadon painosta revenneelle oksalle. Ainakin repeämä pitää siistiä, jotta puu pääsee paremmin parantamaan haavapintaa, mutta kannattaisiko haavapintaan laittaa jotain suojaksi vai antaa olla paljaaltaan? Ihme, että revenneen oksan vieressä rungon toisella puolella kasvanut oksa säilyi ehjänä. Sen oksakulma oli nimittäin minusta jyrkempi kuin tuon revenneen oksan. Taidan varmuuden vuoksi lyhentää ja keventää sitä jo kevättalvella, jos vain sattuisi sopivaa säätä ja hankiaiset (kantohanki) kohdalle. Uusimpien ohjeiden mukaan luumunsukuisia puita saisi leikata aikaisin kevättalvella tammi-helmikuussa, jolloin nestevirtaukset eivät ole vielä alkaneet. Luulen, että näillä korkeuksilla ehtisi leikata vielä maaliskuun alkupuolellakin. En laskisi tammikuuta vielä lähellekään kevätkuukaudeksi kun helmikuussakin saattaa olla vielä lähes -30 asteen pakkasia.
Latvassa on vielä ehkä pari kiloa tummanpunaisiksi kypsyneitä herkkuja. Revennyt oksakin näkyy kuvassa. Muovipussin suikaleet ovat pitäneet linnut hyvin poissa.
Osa talvetettavista kasveista odottelee seinän vieressä joko eteiseen tai kellariin vientiä.
Tässä vaiheessa syksyä ihmettelen aina, mihin ihmeeseen mahdutan kaikki talvisäilytykseen tulevat kasvit. Määrä tuntuu taas todella suurelta, vaikka olen hävittänyt jo kaksi ruukkuhortensiaa, kaksi daaliaa ja yhden ison verenpisaran. Yhden murateista istutin alkukesällä maahan ja sinne se saa talveksi jäädäkin. Talvehtii, jos talvehtii. Alppiruusun taimista puolet on myös istutettu maahan. Yllä olevassa kuvassa on muuten vain puolet talvetettavista kasveista. Loput, eli pieni kärhöarmeija (pikaisesti laskettuna niitä on jo kymmenen) ja sekalainen joukko muita lähinnä kellariin meneviä kasveja odottelee talven tuloa autotallin seinustalla tai maassa. Nyt toivon vain, että pakkaset pysyvät edelleen loitolla, jotta minun ei tarvitse kiikuttaa koko kasviarsenaalia talviteloille ihan vielä. Mitä lyhyemmäksi talvetuskausi jää, sitä paremmin kasvit ovat minusta talvehtineet.
Etualan suklaakosmos on myös menossa kellariin talveksi. Sopii kivasti komeamaksaruohoon, eikös vain?
Pientä leipomisinspiraatiota on alkanut tulla, kun leivinuunia on nyt lämmitetty tiheämpään. Viime talvena tekemäni vaalea leipäjuuri on ollut valitettavan huonolla hoidolla kesäaikaan ja arvelin sen olevan jo menetetty tapaus. Alkukesästä muistin vielä ruokkia sitä reilun viikon välein mutta avoimien puutarhojen lähestyessä sekin unohtui kokonaan. Niinpä Fanniksi nimeämäni juuriressukka joutui olemaan jääkaapin ylähyllyllä varmaan kaksi kuukautta ilman tuoreita jauhoja. Otin juuren huoneenlämpöön muutama päivä sitten ja ruokin sen, jotta saisin nyt viikonloppuna kokeiltua taas juurileivän leipomista. Varuilta laitoin keväällä kuivaamaani juurta toiseen astiaan heräilemään, jos laiminlyöty juuri ei ole enää elossa. Ihme kuitenkin tapahtui ja jääkaappijuuri heräsi jopa nopeammin kuin kuivattu juuri. Taikina kohosi oikein mallikkaasti ja vaikka leivän muotoilu oli yhtä epätoivoista sähellystä kuin ensimmäisellä kerralla, sain aikaiseksi kaksi hyvin rumaa, mutta maukasta ja yllättävän hyvin kohonnutta leipää. Osan muotoiluongelmista laitan kyllä leipomisalustan syyksi. Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa leivonta-alustaa/leivinlautaa. Olen niin monesta paikasta lukenut ja kuullut ylistystä siitä, että piti ihan itsekin testata, mikä siinä nyt on niin ihmeellistä. Meillä on sellainen ihan keittiön kaapistoon rakennettuna mutta en ole koskaan tullut sitä käyttäneeksi. Nyt kun sitä kokeilin, en edelleenkään tiedä, miksi se olisi sen parempi kuin ruokapöytä. Puhdistaminen oli hankalaa eikä alusta pysynyt tukevasti paikoillaan pöydän päällä. Kertokaa leivonta-alustojen puolestapuhujat, mikä leivonta-alustasta tekee niin ylivertaisen pöytään verrattuna. Mikä on sen idea?
'Ville de Lyon' kukkii edelleen. Takapihalle ei ole pakkanen osunut senkään vertaa kuin etupihalle.
Konnanyrtti kukkii ilahduttavan runsaasti tänä vuonna. Seuranaan sillä on viimeisiä syyshortensian kukintoja ja kelloköynnöstä.
Näin syksyllä sitä katselee puutarhaa sillä silmällä, mitkä kasvit pysyvät edustavan näköisinä mahdollisimman pitkään. Moni keväällä aikaisin heräävistä kasveista ränsistyy nopeasti syksyllä ja toisaalta ne, joiden luulee jo kuolleen edellisen talven aikana kun ei mitään elonmerkkiä näy toukokuun lopussa, ilahduttavat vielä ensilumien sataessa. Esimerkiksi ritarinkannus ja saksankurjenmiekat ovat olleet pitkän aikaa mustia kun taas kivikkotörmäkukat näyttävät aivan samalta kuin kaksi kuukautta sitten ja kukkivat edelleen täyttä päätä. Tähän aikaan vuodesta taidan olla sitä mieltä, että nukkukoon joku kasvi vaikka juhannukseen saakka kunhan pysyy talven tuloon saakka kauniina. Keväällä on kuitenkin niin paljon sipulikukkia ja kaikkea muuta ihasteltavaa, että yksittäiset hitaammin heräilevät kasvit hukkuvat massaan. Syksyllä, kun päivät pimenevät ja osa kasveista on suuttunut hallan puraisuista, nousevat kestävämmät kasvit entistä suurempaan rooliin. Pitäisikin tehdä aiheesta ihan oma postauksensa. Ehkäpä sitten kun syksy vielä vähän tästä etenee ja yhä useampi kasvi on valmiina ottamaan talven vastaan.
Aurinkopenkin tämä pää ja kivikkorinne ovat edustavan näköisiä pitkälle syksyyn. Maksaruohoista jos olisi vielä käynyt leikkaamassa kuihtuneet kukat pois...
Edellisen kuvan yläosassa näkyi tämä silmänilo: puistoatsalea 'Illusia', jota ihastelen joka syksy. Ei pettänyt tänäkään vuonna!
Perennasiemenkirjeeseen osallistuneille sen verran väliaikatiedotusta tässä vaiheessa, että kirje on matkalla keskimmäiselle osallistujalle ellei ole jo perjantaina päässyt kohteeseensa on saavuttanut puolivälin ja lähtee tänään eteenpäin. Marjukka blogista Tutkimusmetsän puutarha laittoi loppuviikolla pientä maistiaista siitä, mitä siemeniä kirjeessä on nyt mukana. Onpa jännittävää odotella kirjeen etenemistä ja nähdä, millaisia ihanuuksia sieltä yltää tänne saakka ja toisaalta, ovatko itse laittamani siemenet kelvanneet kellekään.

20 kommenttia:

  1. Minulla on vielä porkkanat ja ruusukaalit maassa, en ole pitänyt kiirettä kun ei ole ollut pakkasia. Ruusukaalit ovat vielä liian pieniä syötäväksi. Illusiassa on joka syksy kaunis punainen väri. Minä sahaisin oksan pois ja laittaisin vahaa repeämään enkä tekisi muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin ruusukaalit saavat vielä kasvaa hyvinkin kokoa. Isoimmat kerät näyttivät olevan vasta peukalonpään kokoluokkaa. Onneksi ruusukaali kestää mainiosti pientä pakkastakin.
      Mietin itsekin, pitäisikö repeämään laittaa vahaa suojaksi vai hautaako vaha sitten alleen bakteereja ja kosteutta?

      Poista
  2. Kyllä se syksyllä luonnostaan jo sohva vettää puoleensa. Mie oon leiponu hapanjuurella ruisleipee ja kovasti kiinnostas tuo hiivaleivän juuri leipominen. Sen ruokkiminen vuan kuulostaa työläältä, hapanjuuren laitan pakkaseen ja sulatan sen tarvittaessa. Leivinlauta miusta on hyvä, ihan vanerinen on miulla. En pie tyäläänä sen puhistamista ja muuhun en käytä kuin leipomiseen.
    Meilläkin repes luumusta oksa ja hauskasti varmaan alimmat luumut supi ol käyny syömässä, kun kypsyivät. Kannan ol puuhun jättäny. Sahattiin murtuma pois. En oo käsitelly murtumiskohtoo mitenkään.
    Meilläkään ei oo vielä miinukselle männy ja porkkanat on vielä nostamatta. Eikä pakkasii oo näköpiirissäkään. Vielä on penkeissä kukkivia ja sipulikukkien mukuloita on istuttamatta miulla.
    Kaunis ruska on 'Illuusiassa', atsaleat on kauniita ruskassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaleaa juurta voi myös säilyttää pakastimessa. Laitoin itsekin sinne kolmannen "varmuuskopion", jos onnistun tappamaan jääkaapissa säilytettävän juuren ja kuivatulle tapahtuu jotain. Vaneria meilläkin on leivinlaudan pohjaosa ja reunat jotain kalustelevyä. Minusta siihen vaneripohjaan vain tarttui taikina paljon tiukemmin kiinni kuin sileään ruokapöydän pintaan. En nähnyt ainakaan ensimmäisellä kokeilukerralla, mitä hyötyä leivinlaudasta olisi.
      Varmasti luumut maistuvat supille. Luulen, että meilläkin joku otus oli käynyt maasta keräämässä luumut suihinsa. Muutamana päivänä tuuli sen verran navakasti, että kuvittelin maassa olevan paljonkin luumuja. Eipä vain löytynyt yhtään kun lähdin keräämään. Vahan käytöstäkin löytyy kommentteja puolesta ja vastaan. Sen kun tietäisi, onko siitä varmasti hyötyä vai peräti haittaa.
      Takapihan atsaleat vasta aloittelevat ruskaan värittymistä. Siellä on selvästi muutaman asteen lämpimämpää kuin etupihalla, johon osui syyskuussa ensimmäiset hallayöt. Onneksi ei ollut kuin pikkuisen pakkasen puolella, niin melkein kaikki kasvit säilyivät vahingoittumattomina. Hyvä vain, että pysyy lämpimänä.

      Poista
  3. Mukavan näköistä, vaikka syksy onkin vähän ikävää ränsistymisen aikaa. Talven tulokin ahdistaa. Olisipa kevät. Mutta onneksi on vielä ruska-aika ja jotain kukassakin!
    Päivien lyhetessä vähenee kyllä ulkonaliikkumisinto. Sohva ja kirja houkuttaa täälläkin. Sain kuunneltua keväällä aloittamani äänikirjan loppuun vasta syyskuussa, hyvä, että enää muistinkaan, mitä sen alussa tapahtui. Kesällä on niin ihanan pitkät puutarhapäivät!
    Piti vielä valittaa siitäkin, että muuttolintujen myötä iskee kamala ahdistus siitä, että tänne ympärivuorokautiseen pimeyteen ja pakkaseen pitää jäädä, mutta eilen sentään tapasin pihalla parven pyrstötiaisia ja puukiipijän! Ihania pikkuisia, joita ei normaalisti ikinä näe, olenkohan ikinä nähnyt puukiipijää... ehkä kerran aiemmin. Niin että on tässä jotain hyvääkin. Ruskavärien lisäksi.
    Mukavia sohvapäiviä, hyvällä mallilla kuulostavat puutarhan syystoimet olevan! Komea mukulaselleri. Tykkään siitä kovin, yhtenä vuonna ostin taimet ja kasvattelin kesän laatikossa, mutta mitään mukuloita ei ikinä niihin taimiin tullut. Jätin jokusen taimista maahan talveksi, jos tulisi seuraavana vuonna - tuli kukkia, mutta ei vieläkään mitään mukulaa. Ehkäpä ostan ne jatkossakin kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua talvi ei ahdista mutta se pilkkopimeä, märkä ja kylmä jakso ennen lumentuloa vetää mielen matalaksi joka ikinen vuosi. Nyt on sentään vielä värejä jäljellä eikä tarvitse pimeässä ajella töistä kotiin, mutta kuukauden päästä on vitsit vähissä. Hyvä, että on muitakin sohvannurkkaan käpertyjiä. Äänikirjoihin en ole vielä eksynyt, sillä minusta on mukavampi lukea tarinat itse. Töissä ja kotona lasten kanssa joutuu välillä korvat niin koville, että hiljaisuus tekee hyvää. Lasten nukkumaan menon jälkeen on suorastaan nautinnollista lukea kirjaa ihan täydessä hiljaisuudessa.
      Puukiipijöitä ja pyrstötiaisia ei ihan joka päivä näekään. Kumpikin lajeja, joita täällä näkee enimmäkseen juuri talvisin. Kesät viettävät jossain metsien kätköissä. Hieno havainto!
      Kiitos! Mukulaselleri taitaa tarvita runsaasti kosteutta kasvattaakseen kunnon mukulan. Luin myös viime keväänä jostain vanhasta puutarhalehdestä, että kun katkoo kesällä varovasti osan sivuille suuntautuvista hiusjuurista istutuslapiolla, mukulasta kasvaa kookkaampi ja sileämpi. Testasin osalla taimista ja kyllä se taitaa pitää paikkansa. Ja pitkän kasvukauden se tietysti myös vaatii. Mukulat ovat alkaneet vasta viimeisen kuukauden aikana pullistua selvemmin.
      Mukavia sohvapäiviä sinullekin!

      Poista
  4. On hyvä välillä vain laiskotella ja onhan sitä vastapainoksi aiko jolloin tulee touhuttua aamusta iltaan 😊 Itselläni oli motivaatio hukassa hetken aikaa, kun pakkaset veivät kaikki kukat ja lakastutti suunnilleen kaiken pihasta. Ajattelin, että minun hommat oli nyt tässä, mutta kyllä sitä sitten mieli virkistyi ja minullahan on tuota uuden rakentamista vielä paljon, niin nyt joutaa sitten olla lapion varressa! 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee. Höh, teillähän oli sitten napakkaa pakkasta. Meillä ei ole onneksi ollut kuin pari kertaa ihan pientä hallaa ja muutaman kerran on käynyt nollassa. Suurin osa kesäkukista meni mutta perennoille ja pensaille ei vielä käynyt oikeastaan mitenkään. Alkavat kyllä muuten vain jo ränsistyä. Nuorella pihalla onkin paljon puuhailtavaa ja uutta aluettahan voi tosiaan valmistella vaikka talven tuloon saakka.

      Poista
  5. Tähän aikaan vuodesta alkaa väkisinkin laiskotuttaa. Sinä olet ahkeroinut koko kasvukauden varsin paljon, joten ei ihme, jos välillä sohva kutsuu.
    Täällä on ollut pitkään lämmintä, eikä puutarha ole kovin halukas vielä talviunille. Sen sijaan kesän kuivuus kuritti kasvimaata, minkä vuoksi minulla laatikot ovat jo tyhjinä. Mustajuuri on suurta herkkua. Ehkä itsekin ryhtyisin sitä jo nyt syömään.
    Vanhassa keittiössä oli isokokoinen puinen leivinlauta, jonka säästin remontin yhteydessä. Tosin en ole sitä sen jälkeen kertaakaan käyttänyt. Aiemmin käytin leivinlautaa lähinnä joulupipareita tehdessä. Muussa leivonnassa tykkään käyttää vuosia sitten Tupperwarelta hankittua muovista leivinalustaa, joka menee kätevästi rullalle kaappiin. Sen putsaaminen on myös huomattavasti helpompaa, kuin jäykän puualustan. Puisen leivinalustan hyvä puoli oli korotetut sivut kolmella laidalla. Pysyi jauhot paremmin hallussa.
    Itse laivottu hiivaleipä maistuu jo ajatuksena herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tuli puuhailtua liian paljon avoimia varten ja puutarhakiintiö tuli täyteen.
      Voi olla, että seuraavana vapaapäivänä käynkin kaivelemassa mustajuuria herkuteltavaksi. Jännittävää nähdä, ovatko ne kasvattaneet syötävän kokoisia juuria vai pelkästään lehdet.
      Mietinkin sitä, että ovatko leivinlaudan laidat juuri se syy, miksi niin moni siitä tykkää. Itse en kokenut niitä tarpeellisiksi kun en muutenkaan tapaa pölistellä jauhoja ympäri keittiötä. Hyvin ovat tähän saakka pysyneet pöydänkin päällä. Juureen leivotussa leivässä, olipa se tummaa tai vaaleaa, on oma viehätyksensä. Pidän sen mausta todella paljon, vaikka leivän leipominen juurella onkin monimutkaisempaa kuin hiivalla kohotettujen leipien.

      Poista
  6. Minuakin on jo kovasti laiskottanut puutarhatyöt, teen kyllä verkotuksia aina kun on sopiva aika (vielä muutama verkko puuttuu). Lavat odottavat minullakin vielä loppuhuoltoa, sillä minullakin on vielä eri laatikoissa juureksia nostamatta. Pakkasen puraisu on saanut niihin oikein maukkaan makean maun. Ei niillä vielä mikään hätä ole, nostan käytön mukaan aina tarpeellisen määrän.
    En osaa sanoa luumupuun haavan hoitoon ohjetta. Haavanhoitoaineet taitavat viimeisen tutkimusten mukaan olla enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä (ainakin jos biologi Leena Luodon ryhmän artikkeleja seuraa). Syksyn kosteilla säillä on riski lahottajasieniin, mutta en tiedä laitetaanko syksyllä enää kelmua haavan päälle. Itsekin aina pohdin näitä samoja juttuja.
    Oi, että - juureen leivottu hiivaleipä maistuu tosi herkulliselta, eikä ulkonäkö ole niin tärkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, ne verkottamiset! Homma, jota inhoan jopa vielä enemmän kuin kukkasipulien istuttamista. Syksy näyttää olevan täynnä toinen toistaan vastenmielisempiä töitä :D Juurekset säilyvätkin maassa parhaiten, jos ei vain ole pakkasta.
      Muistelin kuulleeni myös tuon saman väitteen haavanhoitoaineista. En ehkä itse laittaisi kelmua syksyllä. Luulisi, että siinä ainakin jäisi kosteutta ja lahottajasienten itiöitä hautumaan haavapintaan.
      Juurileipä on todella hyvää eikä ulkonäölläkään ole väliä enää siinä vaiheessa kun leipä on viipaleina ja suuhun matkalla. Ehkä leipien ulkonäkö alkaa taas parantua, kun tulee talven mittaan leivottua säännöllisemmin.

      Poista
  7. Auttamatta into puutarhatöihin alkaa tähän aikaan syksystä jo hieman laimeta. Paljon vaikuttaa myös millainen sää ulkona kulloinkin vallitsee. Hyvällä säällä kun työtkin tuntuvat sujuvan huomattavasti paremmin.
    Melkoinen kasvimäärä sinulla onkin talvetettavana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on muuten totta. Keväällä ei niin haittaa, jos on vähän koleaa tai tuulee mutta syksyllä kynnys lähteä ulos puuhastelemaan nousee huomattavasti korkeammalle. Talvetettavia tuntuu olevan joka vuosi entistä enemmän, vaikka miten yrittäisi niitä vähentää. Kummallista.

      Poista
  8. Minulla aina syksyllä into puutarhapuuhiin on kuin laskeva käyrä. Aina joku homma uhkaa jäädä tekemättä. Vaikka puutarhakalusteiden suojaan kantaminen tai joku muu. Seuraavaksi verkotan puita ja pensaita. Ja olisihan vielä kasvimaalla hommia ja kitkemistäkin voisi tehdä vaikka kuinka paljon vielä. Kitkeminen saattaa olla tänä vuonna se, jonka kanssa on helpoin luistaa ja jättää kevääseen. Muutama penkki on kuitenkin kitketty jo, joka on enemmän kuin joinakin muina syksyinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että minullakin jää kitkemiset tekemättä. Into todellakin lopahtaa syksyä kohti, varsinkin jos sää ei houkuttele ulkoilemaan. Kasvien verkottamisesta ei voi luistella, ettei keväällä harmita pahasti.

      Poista
  9. Oi, Illusia on erittäin komea!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!