tiistai 25. lokakuuta 2022

Viikonlopun kootut kommellukset

Otsikko johtaa vähän harhaan, sillä jutussa on myös joitain loppuviikon tapahtumia. Johonkin nekin piti saada tungettua, joten venytetään hiukkasen käsitettä "viikonloppu". Tarinan höysteeksi sain pitkästä aikaa aurinkoisella säällä räpsittyjä otoksia syksyisestä puutarhasta.
Syysasteri 'Patricia Ballard' kukkii nätisti, vaikkakin oksat retkottavat mikä minnekin.
Jänisverkkojen virittely on minusta syksyn tylsimpiä puutarhapuuhia ja lykkään sitä aina niin pitkään kuin mahdollista. Minään vuonna verkot eivät ole itsekseen madelleet suojattavien kasvien ympärille, joten homma tulee aina jossain vaiheessa eteen. Aloitin urakan loppuviikolla kevyesti verkottamalla tasan yhden atsalean. Sitten tuli vilu ja totaalikyllästyminen, joten muut kasvit jäivät verkottamatta. Lauantaina oli sen verran leppeä ilma, että sain laitettua muutaman verkon lisää muiden puuhien lomassa. Sunnuntaina verkotus jatkui, tosin hommasta tuli entistäkin tympeämpää, kun jo heti ensimmäinen varaston hyllyltä kiskomani verkko päätti räpsähtää reunasta auki ja raapaista minua poskeen samalla kun yritin taistella sitä täpötäyden varaston läpi. Kylmän sään takia olen nimittäin nostellut juuri siihen varastoon kellariin menossa olevia kasveja. Fiksuhan olisi nostanut verkot ensin ulos ja sitten vasta kasvit sisälle. Onneksi poskeen ei tullut näkyvää naarmua, niin ei tarvinnut eilen töissä selitellä mitään vastahankaisista verkoista.
Puistoatsalea 'Satomi' on vielä näin vihreä kun muista ovat jo kaikki lehdet varisseet. Toisilla ei ole näemmä kiire.
Olen yrittänyt istuttaa mahdollisimman paljon talvisuojattavia kasveja samoille alueille, jotta verkottaminen sujuisi edes pikkuisen helpommin. Luumutarhan kaikki kolme atsaleaa mahtuivat samaan pakettiin ja 'Kuntalan' kanssa sai paketoitua nietospensaan, pari pensashanhikkia, pikkujasmikkeen ja syyshortensian. Keväällä samat häkit suojaavat sipulikukkia ja vihreänä talvehtineita perennoja ahneilta talttahampailta, joita myös rusakoiksi kutsutaan. Pation luona toinen nietospensas sujahti samaan kommuuniin hunajamarjojen kanssa. Kaikista helpoin verkotettava alue on kuitenkin kärhökaaripenkin pensasmustikkasektori. Samaan häkkiin mahtui luumupuu, atsalea ja kymmenen pensasmustikkaa ja iso joukko perennoja sekä sipulikukkia siihen lisäksi. Tukikeppejäkään ei tarvinnut puikkelehtia tökkimään kukkapenkin keskelle, vaan kepakot sai upotettua mukavasti poluilla tai nurmikolla seisten ja kärhöportti toimi sekin hyvänä tukena verkolle. Helppojen alueiden vastapainoksi on sitten muutama pienempi piperrys, joille pitää vain alistua tekemään omia yksiöitä.
Kärhökaaripenkin verkkohäkin sisälle paketoitui myös kauniisti kukkivia komeamaksaruohoja ('Herbstfreude').
Suojattavat kasvit ovat kasvaneet sen verran kookkaiksi, että verkot loppuivat kesken. Johan se oli viime syksynä aavisteltavissa, kun yritin saada konstilla millä hyvänsä vedettyä verkkojen päät yhteen ja kuroin rautalankasiksakilla viimeiset sentit edes lähelle toisiaan. Koska 120- ja 150-senttiset verkot ovat ainakin netin mukaan loppuneet jo kaikista lähialueen myymälöistä (kuka käski jättää tämänkin homman roikkumaan talven tuloon saakka?), päätin jättää kolme luumupuista vielä toistaiseksi verkottamatta ja hankkia niille 180-senttistä verkkoa sitten kun seuraavan kerran ajelen sellaisia myyvän liikkeen ohi. Riittääpähän varmasti verkoissa mittaa runsaslumisemmankin talven varalta, tosin varastoon voi silloin iskeä pahemmanlaatuinen tilanpuute. Sitten en tiedä, mitä teen, jos korkeammatkin verkot ovat lopussa. Varmaan rakennan puiden ympärille aidan maa-artisokan varsista...
Maa-artisokan latvoissa näkyy jo keltaista, ainakin näin kun taivuttaa varsia alaspäin.
Täällä eletään jännittäviä hetkiä, sillä ensimmäistä kertaa maa-artisokat ovat ehtineet melkein kukkaan saakka. Tätä kirjoittaessa on ollut melkein kaksi vuorokautta pakkasella ja viime yön alimmaksi lämpötilaksi mittari näyttää -6,5 astetta, eli pakkasta on ollut jopa -7 astetta. Maa-artisokka on yleensä kestänyt hyvin pientä pakkasta mutta nyt ollaan jo senkin riskirajoilla. Kävin varmuuden vuoksi illalla viskaamassa varaston rappusilla hytiseville kärhön- ja pensaantaimille harson päälle, jotta ruukut eivät jämähdä ihan umpijäähän. Pintakohmeisuus tuskin niitä haittaa. Ulkovaraston puolelle en lähtenyt niitä nostelemaan, jotta en samalla palelluttaisi varaston puolella olevia kasveja. Saa nähdä, jääkö puutarhaan pakkasten jälkeen enää mitään kukkivaa ja myöhästyinkö ruusukaalien ja viimeisten purjojen sadonkorjuusta. Olisi ensimmäinen kerta se. Kunhan tästä aamu vähän valostuu, käyn tutkimassa tilanteen ja keräämässä ne pois, jos niissä on mitään pelastettavaa.
Kivikkotörmäkukat ovat selvinneet tähän saakka olleista pakkasista. Toivottavasti selviävät vielä näistäkin.
Kivikkorinteessä komeamaksaruoho 'Herbstfreude' oli vielä toissapäivänä näin kauniina.
Sinikatanat aukovat vielä yksittäisiä kukkia, samoin loistosalviat (ei kuvassa). Mitäs ruusukkeita tuolla taustalla näkyy?
Jouduin odottamaan monta vuotta, että tähtilevisia tekisi siemeniä saati sitten siementaimia. Talvella aina jännitti, mahtaako ainoa yksilö selvitä kevääseen saakka. Sitten vihdoin kun sain siitä kerättyä siemeniä talteen ja niistä jopa muutama iti ja kaksi selvisi maahan istutettavaksi saakka, alkoi kivien väleistä löytyä pikkuruisia levisian taimia. Viime kesänä esikasvatetut siementaimet eivät vielä kukkineet tänä kesänä, mutta ensi vuonna varmasti näkyy jo kukkia, sillä ne ovat jo melkein saman kokoisia kuin emokasvi. Tähän saakka yhtenä ruusukkeena pysynet emokasvi sen sijaan on päättänyt jakautua monen ruusukkeen mättääksi. Jos kaikki taimet selviävät ensi talvesta, ei tarvitse enää jännittää niin kovasti talvia ja varmaan siementuotantokin paranee, kun kukkivia yksilöitä on useampia.
Tähtilevisiat ovat kasvaneet hyvin. Oikeanpuoleiset ovat siementaimia, vasemmanpuoleinen alkuperäinen yksilö.
Viikonlopun puuhiin kuului myös leipomista. Isäntä bongasi jokunen viikko sitten ruokakaupassa käydessään ruisjauhoa puoleen hintaan ja toi useamman pussillisen sitä. Edellisellä kerralla ostetusta viiden kilon säkistäkin oli vielä puolet jäljellä, joten päätin kokeilla syyslomaviikolla ruisleivän tekoa. Ensimmäinen erä meni harjoittelun piikkiin mutta maistui kuitenkin hyvältä ja tuli syötyä. Onneksi kokeilin alkuun pienempää annosta, niin ei tarvinnut melkein kivikovia harjoitteluleipiä jyrsiä montaa päivää. Toinen erä onnistui paremmin, vaikka viimeinen nostatusvaihe jäikin vähän lyhyeksi. Sain nimittäin juuri ruisleivän leivontapäivän aamuna inspiraation kokeilla ensimmäistä kertaa karjalanpiirakoiden tekemistä. Olen tehnyt niitä aiemmin tasan yhden kerran äitini kanssa ja siitäkin on vuosikausia aikaa. Koska leivonnassa oli myös lapset mukana, piirakoiden tekemisessä kesti huomattavasti kauemmin aikaa kuin olin suunnitellut. Niinpä uunikin ehti jäähtyä arvioitua viileämmäksi siinä vaiheessa kun ruisleipien piti jo olla siellä. Varmaan sen vuoksi leivät vähän repeilivät mutta tällä kertaa rakenne oli muuten oikein hyvä.
Haarukka oli ensimmäinen astalo, joka käteen sattui reikien pistelyä varten. Siistimmät olisi tullut vaikka grillitikulla. Syviä repeämiä ja haarukan reikiä lukuunottamatta ulknäkö kelpaa minulle.
Ja sitten siihen varsinaiseen kommellukseen. Maisteluvaiheessa selvisi, että ruisleipätaikinasta oli unohtunut suola. Sen lisäämisestä ei ollut ohjeessa mitään mainintaa ja kun taikinan alustusvaiheessa oli kaksi jauhopussia mätkivää tenavaa mukana, oli ensimmäinen ajatus saada taikina äkkiä kohoamaan eikä suinkaan tarkistaa ohjeen johdonmukaisuutta. Tuli huomattua oikein konkreettisesti, että ruisjauhot pölisevät paljon enemmän kuin vehnäjauhot. Epäilen jauhoja olevan katossa saakka! Karjalanpiirakoiden tekeminen sujui huomattavasti paremmin, vaikka olihan se lasten kanssa melkoisen hidasta. Pohjien tekeminen oli nopeaa ja hauskaa pastakoneella mutta täyttäminen ja rypyttäminen veivät aikaa.
Ihan siistejä niistä piirakoista lopulta tuli ja maku oli oikein hyvä.
Tarhaviinikärhö 'Polish Spirit' jaksoi vielä viikonloppuna kukkia. Nyt saattaa olla kukat vähissä pakkasen takia, vaikka takapihalla suojaisampaa onkin.
Tänään pitäisi olla iltapäivästä osittainen auringonpimennys. Taitaa jäädä näkemättä, sillä taivas on aivan pilvessä. En olisi muutenkaan katsonut sitä suoraan kun ei ole sopivia suojaimia silmille, mutta olin suunnitellut kokeilevani, saako siitä kameralla minkäänlaisia kuvia. Katsotaan, kuinka käy.

22 kommenttia:

 1. Hatunnosto verkotusurakalle! Tutulta kuulostaa, kesän mittaan verkot painuvat liiterin perälle kaiken muun taakse. Toisaalta niitä on niin paljon ja ovat niin isoja, että ne täyttävät puolet yksiön kokoisesta liiteristäni. Nyt se näyttää typötyhjältä. Verkon osto on minullakin edessä, toivottavasti jostain löydän.
  Vai auringonpimennys, edes osittainen. Täällä on aivan sadepäivä, ehkä sitä ei tarvitse edes yrittää tihrustella.
  Komeasti siellä löytyy vielä kukkia pakkasöistä huolimatta, ja ihana ylläri nuo lewisian siementaimet.
  Leipä ja karjalanpiirakat nostavat veden kielelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta vielä on kesken. Tosin sain tänään aikaiseksi ostaa lisää verkkoa, 150- ja 180-senttiset olivat loppu, mutta yllätys yllätys, 120-senttistä löytyi, vaikka netti väitti muuta. Pitää keväällä yrittää rullata verkot paljon tiiviimmälle rullalle, jotta mahtuisivat varastoon ja olisivat helpompia käsitellä.
   Pilvistä oli täälläkin mutta pakkasen takia ei sentään vettä satanut. Jäi siis näkemättä minultakin.
   Kovia pakkasia ei ollut vielä noiden kuvien ottoaikaan ollut. Vähän kauhulla odotan, miltä kukkapenkit näyttävät sitten kun nämä pakkaset menevät ohi. Pahoin pelkään, että ruskettunutta lötköä on tiedossa.
   Vesi nousee kielelle minullakin, kun näen muiden leipomuksia. Nyt laitoin vahingon kiertämään :D

   Poista
 2. Verkotus onkin yksi syksyn tärkeimpiä töitä, jota ei passaa unohtaa. Onneksi mies hoitaa sen meillä puolestani. Onpa tosi herkullisen näköiset leipomukset. Tuskin suolan jääminen pois leipätaikinasta vaikutti kovinkaan paljon leivän herkullisuuteen.
  Mukavia lokakuun viimeisiä päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella harmittaisi, jos olisi laiskuuttaan jättänyt verkot laittamatta. Meilläkin rusakot pomppivat arkailematta ympäri pihamaata etsimässä syötävää ja mieluusti vielä mahdollisimman arvokasta sellaista.
   Minua ja lapsia leivän suolattomuus ei haitannut, kun olemme tottuneet paljon vähäsuolaisempaan ruokaan kuin moni muu. Päällisten kanssa maistui hyvin.
   Kiitos! Mukavaa lokakuun loppua sinullekin!

   Poista
 3. Etenin loppua kohti tekstiin paneutuen, mutta sitten laitoit kuvat ruisleivistä ja karjalanpiirakoista. Nam, mitä herkkua ja miten tehokkaasti kielelle noussut sylki pyyhki puutarha-asiat pois mielestä. Pois jäänyt suola ei niin suuri synti ole. Leivän päälle vaikka tavallista tuhdimpaa rasvaa. Eikä kyllä haarukalla pistellyt reiät haittaa millään tavoin. En olisi edes huomannut, mutta enpä ole mikään leipämestari.
  Verkot on kaikista kaupoista loppu. Kiersin eilen taas useamman rautakaupan. Korkein verkko oli 100-senttinen ja sitä ostin, kun muuta ei ennen kevättä ole edes luvassa. Pitää olla keväällä vikkelämpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuore ruisleipä onkin todella hyvää, itse leivotuista karjalanpiirakoista puhumattakaan. Ei saa kaupasta yhtä hyviä. Suolattomuuskaan ei minua ja lapsia haitannut, kun muutenkin olemme tottuneet vähäsuolaiseen ruokaan. Olipahan ainakin terveellistä leipää. Piti haarukasta mainita, kun täälläkin pyörii oikeita leipämestareita, joista joku olisi varmasti asian huomannut.
   Täältä löytyikin 120-senttistä verkkoa, vaikka netin mukaan olivat loppu. Korkeampia ei sen sijaan löytynyt eikä ollut 100-senttistäkään. Seuraava koko oli 60-senttinen ja sehän on liian matala mille tahansa kasville. Mieluiten olisin sen 150-senttisen ottanut mutta kelpaa tuokin.

   Poista
 4. Nyt alkoi tehdä mieli karjalanpiirakoita ja nimenomaan itse tehtyjä. Tänään keitin riisipuuroa, ehkä siitä lohkeaa vähän piirakoille, ruisjauhoakin löytyy. Minä myös jouduin käyttämään liian matalaa verkkoa. Pistin toisen kerroksen päälle ja kiinnitin muutamasta kohdasta nippusiteellä = sain oikein korkuista verkkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielihalut tarttuvat kuvista helposti. Sinähän saat piirakat helposti tehtyä, jos puurokin on jo valmiina! Minun piti keitellä ensin puuro ja jäähdyttää se ulkoeteisessä. Ehti kuitenkin jäähtyä ennen piirakoiden tekoa.
   Onneksi täältä löytyi sittenkin 120-senttistä verkkoa, niin ei tarvinnut minun nippusiteiden kanssa alkaa taistelemaan. Mieluiten olisin ostanut 150-senttistä mutta sitä ei ollut tarjolla.

   Poista
 5. Oho no onpas vähissä nyt verkot😮 Vaikuttaakohan niihinkin tämä maailman tilanne... Minulle näyttäisi nyt jäävän verkkoa jopa metri tolkulla varastoon kun päätin suojata säleikköpuut vain runkosuojilla. Sain mielestäni hyvin kieputeltua rungot ja oksat piiloon niin ehkäpä verkko olisi tarpeeton. Ja myyrät kun syö kuitenkin niiden juuriston niin turhalta tuntuu...
  Vaan ihan mahtavia leipomuksia siellä syntynyt, eikös nuo repeämät kuulukin leipään tulla👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että joka vuosi tähän aikaan verkot loppuvat kesken. Jotkut hankkivat ajoissa oikean kokoisia, toiset (=minä) lähtevät ostoksille sitten kun tajuavat, että vanhat eivät riitä. Onneksi kaupasta löytyi vielä 120-senttisiä verkkoja, vaikka netti muuta väittikin. Toivottavasti Saimi pitää teillä myyrät kurissa.
   Kuuluu ruisleipään tulla pintaan pieniä repeämiä mutta noihin tuli oikein syviä halkeamia. Noissa kahdessa taaemmassa näkyykin reunasta keskelle yksi syvempi railo, päällimmäisen repeämä oli lyhyempi ja aikalailla alareunassa, niin jäi hyvin piiloon.

   Poista
 6. Oih onpas herkkuja, pitäisiköhän itsekin uudistaa leipomisintoani 🤭 Suolaton leipä on varmasti oikein hyvää, itse jouduin heittämään juureni roskiin jokunen vuosi sitten 🙈 leivoin lasten kanssa silloin ruisleipää ja esikoinen oli silloin noin 3 vuoden ikäinen, esikoinen päätti huolehtia suolasta puolestani ja kaatoi kilon paketin suolaa raskiin, josta en ollut ottanut juurta vielä talteen 😅😂 hieman itketti, mutta kyllä se siitä nauruks vaihtui!
  Karjalanpiirakat on aivan ihania itsetehtynä! Minä teen ne leivinuunissa ja meidän uudessa talossa pysyy lämpö sen verran hyvin, että jätän niiden leipomisen aina talvelle pakkaspäiviin 🤭
  Verkotukset jää usein viimeisten tehtävien joukkoon 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoisesi halusi ilmeisesti tehdä taikataikinaa :D Voi juuri-parkaa! Meillä meni edellinen juuri roskiin muutama vuosi sitten, kun pakastin oli mennyt pois päältä ja kaikki sisältö suli. Ei tullut silloin perehdyttyä tarkemmin juuren ruokkimiseen eikä ollut aikaa laittaa samantien taikinaa tulemaan, joten juuri meni jääkaapissa sitten lopullisesti pilalle.
   Minullakin leipomisinspiraatio iskee yleensä vasta syksyllä tai talvella, kun lämmitetään leivinuunia. Vielä nyt syksyllä riittää sen verran pienet tulet talon lämpimänä pitämiseen, että ei passaa kovin isoa erää leipoa paistettavaa. 20 karjalanpiirakkaa ja kolme ruisleipää sai paistettua hyvin mutta puolet piirakoista joutuivat olemaan vähän ohjetta viileämmässä lämmössä. Jälkilämpöihin olisi saanut vielä uunipuuron tulemaan mutta ruokapuolelle ei tarvittu juuri silloin täydennystä.
   Verkot ovat niin rumia katsella, että sillä niiden laittamista varmaan lykkääkin mahdollisimman pitkälle. Mukavampi ne kyllä olisi laittaa lämpimän sään aikana paikoilleen.

   Poista
 7. Verkkojen virittäminen on tylsää hommaa minustakin ja niiden kanssa saa olla varovainen. Hyvin siellä on vielä kukkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalotovereita löytyy. Yllättävän hyvin vielä viikonloppuna löytyi kukintaa. Nyt voi olla tilanne toinen, kun oli pari vuorokautta pakkasella ja vielä napakkaa pakkastakin. Ei ole tullut tehtyä tarkistuskierrosta, kun on satanut vettä ja ollut töitä.

   Poista
 8. Oi että, tuoretta leipää! Mitähän sitä leipoisi ensi viikonloppuna? Puskatkin on verkottamatta, lehtiä haravoin menneenä viikonloppuna pois nurmikoilta, mutta niissäkin vielä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunituore ruisleipä on herkkua. Minä en ole haravoinut muualta kuin patiolta ja marjapensaiden välistä kivituhkalta. Jätän kaikki muut lehdet tänäkin vuonna matojen syötäväksi. Aika hyvin ovat jo vetäneet lehtiä koloihinsa.

   Poista
 9. Olen itse todennut muutaman viime vuoden aikana, että verkkojen laiton ajankohta kannattaa valita riittävän mukaville ja aurinkoisille syyspäiville, silloin se on aika kivaa hyvän äänikirjan kanssa. Toki ymmärrän, ettei taajamapihaan ehkä halua laittaa verkkoja niin aikaisin. Koska minulla on verkotettavia kasveja yli 100 (en taaskaan jaksanut laskea kokonaismäärää), niin on paras tehdä homma niin, ettei musta savu nouse korvista 🙂.
  Meillä oli enimmillään -8 asteen pakkasyö, tuolloin oli pakkasen puolella vielä puolen päivän aikaan. Komeamaksaruohot näyttävät ihan mukavilta edelleen, vaikka on ollut monenlaista syyssäätä.
  Ihanan herkulliset kuvat leivistä ja piirakoista. Miksiköhän karjalanpiirakoita tulee tehtyä niin harvoin - ehkä aloittamisen kynnys on jotenkin korkeampi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitäisi. Mainitsin asiasta auringolle, joka on pysynyt melkoisen tehokkaasti poissa näiltä mailta :D Minulla on usein lapset mukana silloin kun olen puutarhatöissä, joten äänikirjojen kuuntelusta ei tule samaan aikaan mitään. Verkot ovat niin rumia, etten halua laittaa niitä vielä syyskuussa pilaamaan ikkunanäkymiä. Kaikki verkotettavat kasvit kun näkyvät aina jostain ikkunasta. Ymmärrän hyvin kyllä senkin, että isolla tontilla, jossa on paljon suojattavia kasveja, verkotus pitää aloittaa hyvissä ajoin, jos sen meinaa ehtiä tehdä ennen talvea. Jos minulla olisi vastaavan kokoinen urakka kuin vaikkapa sinulla puuvartisten suojaamisen kanssa, antaisin varmaan olla osan verkoista paikoillaan ympäri vuoden :D
   Komeamaksaruohot kestävät kyllä yllättävän hyvin pakkasta ja myös sateita. Meilläkin näyttävät olevan vielä ihan hyvässä kunnossa, ainakin kauempaa katsottuna.
   En tiedä, miksen ole itsekään tehnyt aiemmin karjalanpiirakoita. Ehkä niiden on kuvitellut olevan haastavampia tehdä. Menihän niissä toki kauemmin aikaa kuin leivän pyöräyttämisessä mutta en nyt tiedä, oliko se sen hitaampaa kuin vaikkapa korvapuustien tekeminen. Jos ilman lapsia olisi tehnyt ja jos olisi ollut isäntä kotona vahtimassa paiston, homma olisi käynyt paljon nopsempaan.

   Poista
 10. Verkot vielä odottavat laittamistaan omalla pihalla. Kävin sentään ne jo ostamassa etukäteen. Maksaruohosi ovat tosiaan vielä komeassa kukassa. Siemenkirje saapui postilaatikkooni eilen. Sydämentykytyksiä tosin aiheutti aukinainen kirjekuori. Kaksi pussia siemenineen sieltä kuitenkin löytyi joten uskoisin sisällön olevan tallessa. Yritän saada maanantaiksi kirjeen taas matkaansa jatkamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että edes joku on muistanut käydä ostamassa verkkoja valmiiksi hyvissä ajoin. Kiva, että siemenkirje on tullut jo perille. Voin kuvitella, miltä tuntuu huomata kirjeen olevan auki. Joskus kirjekuorien liimaukset eivät pysy kunnolla kiinni eikä kostea syysilma auta asiaa lainkaan. Onneksi tuli laitettua vielä ne isommat pussit mukaan, niin ei ole ainakaan yksittäisiä pusseja päässyt tipahtelemaan matkan varrelle.

   Poista
  2. Ilman niitä isompia pusseja ei saattaisi montaa siemenpussia ollakaan jäljellä. Toinen pussi oli sentään jaksanut tarttua kirjekuoren liimaukseen, muuta se ei liima jaksanutkaan kiinnittää. Ei ole kirjekuorien liimaan siis luottamista. Taidan varmistaa oman kuoreni lähtemään vielä lisäteippauksin matkaan.

   Poista
  3. Lisäteippaukset eivät taida olla pahitteeksi. Pitää muistaa sama kun itse laitan kirjettä toiselle kierrokselle, vaikka omissa kirjekuorissani tuntuukin olevan aika hyvä liima.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!