perjantai 17. syyskuuta 2021

Munkkireissu

Tarha-alppikärhö 'Albina plena' aloittelee syksyistä kukintakierrosta.
Maisemat alkavat pukeutua syksyiseen väriloistoon. Parin viikon takaiset hallayöt saivat selvästi vauhtia ruskan värittymiseen, vaikka muuten onkin ollut melkoisen sateista. Arkipäivät kuluvat niin tiiviisti lasten kuskaamisessa ja töissä, että blogimaailmassa ei ehdi pyöriä. Asia harmittaa välillä aika paljonkin kun tiedän, että mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa olisi vaikka miten paljon. Tänä syksynä toimivaa aikataulua arkirutiineihin ei vain tunnu löytyvän sitten millään. Aivan kuin joku mystinen musta aukko veisi valtaosan vapaa-ajasta joka päivä. Luenkin viikonloppuisin urakalla monen päivän postaukset, joten ihan kokonaan ei pääse teidänkään puutarhatapahtumanne unohtumaan. Kiitos, että käytte jättämässä kommentteja nykyään vähän harvemmin ilmestyviin juttuihini, vaikka itse joudun tyytymään näihin viikonloppuvisiitteihin. Kommenteistanne on aina paljon iloa!

Pensasmustikat, rönsyakankaalit ja taustalla olevat kuunliljat ('Gold Standard') tarjoavat hienoa väriloistoa.
Luumutarhassa alkaa myös näkyä syksyn värejä. Etualan mullokselle istutin kevätkurjenmiekkoja, keskellä kuvaa oleva tyhjä aukko etsii kasveja. Siinä on melko pinnassa iso kivi, joka rajoittaa kasvivalikoimaa.
Varjokujalla ei ruskavärejä vielä juuri näy. Polun päässä metsän reunassa katseen kiinnittävät keltaiset pensashanhikit.
Varjokujan ja pation kasvit ovat nyt etupihalla helposti hallalta suojattavissa. Nurkassa korkeimpana on rungollinen kesäkoiso, joka on vasta nyt tehnyt kaksi kukkaa. Mikä pettymys kesäkukaksi! Ei jatkoon.
Työkaverillani on muutamia hevosia. Olen jo pidempään miettinyt, saisiko heiltä hakea säkillisen tai pari "pollen parasta". Viimein rohkenin kysyä ja lupa heltisi saman tien; lanta kun on heillä ehtymätön luonnonvara. Isäntäkään ei torpannut ajatusta, kunhan käytän hakemiseen ainoastaan kakkosautoamme ja laitan säkit kiinni niin ettei koko auto haise. Siispä tänään aamulla huristelin tallille talikoimaan sitä itseään. Karon takia munkit tulevat puutarhakompostorin vauhdittajaksi eivätkä suoraan kukkapenkkeihin tai kasvimaalle, joten päädyin valitsemaan tuoreen tavaran. Valmiiksi maatunuttakin olisi ollut tarjolla, mutta sitä olisi pitänyt hakea kauempaa ja seassa olisi ollut pilttuiden kuivikkeena ollutta puruakin. Tämänkesäinen komposti kun on käyttökelpoista joka tapauksessa vasta vuoden päästä keväällä, niin lantakin ehtii hyvin siinä ajassa kompostoitua. Osa kikkareista oli aamulla pilttuista kerättyä purun ja oljensekaista tavaraa ja pari säkillistä sain suoraan laitumelta haettua täyttä tavaraa ilman mitään ylimääräistä. Viikonlopun ohjelmaan onkin nyt lisätty puutarhakompostin penkominen, jotta lannan saa haudattua Karon ulottumattomiin.
Kivikkosuopayrtit innostuvat yleensä syksyllä uuteen kukintaan, tosin vähän vaisummin kuin kesällä.
Osa kuvista on napsittu viikolla joko ennen työpäivää tai sen jälkeen. Kuten kuvista selvästi näkee, täällä on ollut useimmiten hyvin pilvistä ja jopa sateista. Parina päivänä tuulikin yltyi melkein myrskylukemiin. Muutama korkeampi kasvi, kuten kolmimetriset maa-artisokat ottivat aika paljon osumaa, mutta pikaisen kierroksen perusteella ainoastaan muutama varsi on katkennut kokonaan poikki. Pation vieressä loistokärhö 'Voluceau' kaatui tukineen nurin mutta senkin varret säilyivät ehjinä. Eipä niissä enää nuppuja ollut, joten vahinkoa ei päässyt tapahtumaan. Muuten puutarha selvisi tuulista hyvin. Tänään on aurinko pilkistellyt ja ehkä samaa laatua olisi luvassa myös viikonlopulle. Mukavaa puutarhasäätä siis tiedossa, kunhan vain se ei samalla ennusta uusia hallaöitä.
Tiukukärhö 'Arabella' ja komeamaksaruoho 'Herbstfreude' ovat kaunis pari. Maksaruoholla kestää vielä pitkään aukaista nuppunsa, mutta pientä punerrusta on jo nähtävissä.
Hyvää viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Pensasmustikat, akankaalit ja kuunliljat.... miten kaunista väriloistoa. Nyt on se aika jolloin harsot on hyvä olla ihan käden ulottuvilla, jos hallaa tai pakkasta on luvassa.
  Kauniisti sinulla vielä kukkivat verenpisarat ja pelargoniat.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo väriyhdistelmä on minustakin todella hieno näin syksyisin. Toivottavasti mustikoissa pysyisi lehdet mahdollisimman pitkään. Harsot on hyvä olla lähettyvillä ja paljon helpottaa sekin kun suojattavat ruukkukasvit ovat ulko-oven lähellä. Ei tarvitse taskulampun valossa lähteä ympäri pihaa kiertelemään.
   Yksi verenpisaroista kukkii edelleen runsaasti, kaksi muuta vähän vähemmän. Pelakuut sen sijaan ovat tosiaan vielä aika hyvässä kukassa.
   Kiitos, samoin!

   Poista
 2. Voi kun siellä on kaunista 🧡 Syksy on tullut ja kiireet sen mukana. Samanlaisia tuntemuksia täälläkin, vaikka lasten kuskaamista ei enää olekaan. Työ vie mehut ihan kokonaan. Mutta onhan ne viikonloput ;)
  Mukavaa ja levollista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Työpäivien jälkeen kyllä tulee uni aika sukkelaan. Onneksi on tosiaan viikonloput. Kiitos, samoin!

   Poista
 3. Upeat värit ekassa kuvassa, toki muutkin ovat kauniita. Aikasyöppö on tuo arki joskus. Meillä alkaa osa kuskailusta helpottaa. Silti viikko hurahtaa erittäin nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pahoin pelkään, että meillä tämä on vasta esimakua ja pahenee vuosi vuodelta siihen saakka että lapset ovat tarpeeksi isoja liikkuakseen itsenäisesti jalan, pyörillä tai linja-autolla. Mahtuuhan tuohon arkeen kuskaamisten ja töiden lisäksi vaikka mitä muitakin aikasyöppöjä, jotka on vain pakko hoitaa. Eläkepäiviä ja seuraavaa kesälomaa odotellessa...

   Poista
 4. Aivan mahtava ajatus laittaa akankaalta mustikoiden alle, syksyllä huikea väriyhdistelmä! Minusta on ihana seurata maksaruohon nuppujen vähittäistä suurenemista ja avautumista. Näin kylmillä se tapahtuu niin hissukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistelmä on minustakin hieno. Akankaaleja vain joutuu repimään muutaman kerran kesässä mustikoiden juurelta pois etteivät tukehduta mustikoita kokonaan. Kevään huimaan vauhtiin verrattuna syksyllä kaikki tapahtuu niin hitaasti, että mitään ei mene ohi, vaikka ehtisi puutarhaan vain viikonloppuisin.

   Poista
 5. Hienoja syysvärejä, mustikat ovat ehdottomasti niin näyttäviä syksyllä. Minä toimin hevosen kakan kanssa samaan tapaan, ei voi ajatellakaan pitävänsä pihassa avointa kasaa palamassa koiran vuoksi. Napostelun lisäksi Rita haluaisi ehkä myös parfymoida itseään. Hyvää tuotetta on tulossa, kunhan se käy kääntymässä kompostorissa.
  Muistan vieläkin, miten aikataulutettua elämä oli työn ja lasten kanssa. Meillä kaikki kolme harrastivat omasta halustaan useampaa lajia ja kuskaamista oli paljon, täällä sivussa asuessa ei voinut laittaa lapsia itse suoriutumaan harrastuksiin, aina piti viedä ja hakea. Tsemppiä sinulle ja nyt on vain arvioitava tärkeysjärjestys asioissa. Toki kommentit jutuissa ovat niin mukavia ja sinunkin kommentit ovat mieltä piristäviä :). Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikoiden huikealle väritykselle on vaikea vetää vertoja, varsinkin kun syysvärin lisäksi saa vielä marjojakin.
   Karolla ei ole onneksi ollut tapana tuo itsensä parfymointi. Hänellä on liian kiire syödä kaikki haisevat herkut ennen kuin kukaan ehtii väliin :D Sain tallin tuliaiset haudattua mukavasti kerroksittain puutarhakompostin uumeniin, joten nyt ei pitäisi Karonkaan päästä apajille. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, kuinka pian komposti alkaa lämmetä.
   Kiitos tsempeistä! Tärkeysjärjestys on pysynyt kyllä samana, mutta vapaa-ajan määrä on selvästi vähentynyt. Se taas näkyy ensimmäisenä täällä blogimaailmassa. Meillä elämä ei ehkä mene niin hankalaksi mitä se on teillä pahimmillaan ollut. Täällä kulkee kuitenkin hyvin julkinenkin liikenne, jolla lapset aikanaan pääsevät hyvin liikkumaan itsenäisesti eivätkä etäisyydet ole ihan niin pitkiä kuin maaseudulla. Nyt on vain vielä muutama vuosi, jolloin heitä pitää kuskata enemmän.

   Poista
 6. Akankaali tuollaisena isona mattona on upean näköinen. Minulla se on levinnyt nurmikollekin, mutta siellä kasvusto on matalaa ja hajanaista. Joutuu ilmeisesti liikaa kilpailemaan nurmikon kanssa. Ehkä kannattaisi kaivaa taimia sijoitettavaksi jonnekin paremmalle paikalle.
  Kiva, että sait pollenpotkua. Puutarha tulee siitä tykkäämään. Olen hakenut ystävän tallilta jonkun verran kikkareita. Siellä joudun itse sen keräämään laitumelta, mikä ei ole kovin nopeaa hommaa. Lavalta saisi lapioida suoraan säkkiin. Siinä on taasen joukossa runsaasti purua.
  Syksy toi väkisinkin muut kiireet haittaamaan blogitoimintaa. Ei sinua unohdeta, vaikka juttuja tulisi harvemminkin. Sama ongelma kun on useimmilla. Julkaistaan juttuja ja kommentoidaan kukin aikamme ja voimiemme mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akankaali hoitaa leviämisen hyvin itsenäisesti. Meilläkin se yrittää levitä nurmikon puolelle ja tukahduttaa mustikat. Pitää vain olla valppaana ja käydä repimässä rönsyjä vähemmäksi ennen kuin ehtivät juurtua kunnolla.
   Mielenkiinnolla odotan, kuinka nopeasti puutarhakomposti alkaa lämmetä lannan lisäyksen jälkeen. Tänään aamupäivällä sain haudattua kikkareet sopivasti kerroksittain tämän kesän puutarhajätteen kanssa. Olisin voinut käydä itsekin keräämässä laitumelta mutta työkaveri lähti säkin kanssa sinne siinä vaiheessa kun huomasi, että kottikärrystä alkaa tavara loppua.
   Näinhän se menee. Harmittaa vain kun arkisin ei ehdi lukemaan postauksia ja viikonloppuisin kommentit tulevat sitten pahasti myöhässä.

   Poista
 7. Mustikoissa on upea syysväri, vähän harmittaa omassa puutarhassa upottaa niitä jo nyt verkkojen alle. Hevosen lanta on mahtavaa ainetta puutarhassa. Siskollani on hevosia mutta meillä on välimatkaa yli 300km, ihan sitä ei viitsi ajaa takakontti täynnä luonnontuoksuja. Lähempää löytyy mutta olen ollut vähän laiska hakemaan viimeiset pari vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä verkottanut kasveja. Luotan siihen, että rusakot pupeltavat vielä nurmea ja apilaa eivätkä puuvartisia. Tuskinpa itsekään 300 kilometrin päästä hakisin hepan lantaa :D Työkaverin tallille on vajaan kymmenen minuutin ajomatka, joten pitkään ei ehdi auto "hajustua", vaikka olisi takakontti täynnä ehtaa tavaraa.

   Poista
 8. Blogimaailma ei katoa, vaikkemme täällä niin usein ehdikään viivähtää. Itsellä postaamisväli tuntuu venyvän koko ajan pidemmäksi, vaikkei ole enää ainoaakaan kuskattavaa kotona :)Elämässä on niin paljon muutakin ja työpäivät vievät yllättävän hyvin mehut kropasta! Mustkoiden syysväri on upea! Olin suunnitellut ostavani uusia pensasmustikoita syysalesta, mutta niin oli moni muukin ja olivat kaikki jo loppuneet. Jäi ensi kevääseen. Nyt eletään kriittisiä aikoja, kun mittari alkaa painua nolliin. Oletkin keksinyt hyvän keinon saada kesäkukat nopeasti harsojen suojiin. Arabella-maksaruoho kombo on kaunis katsella! Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikat ovat suosittuja eikä ihmekään. Ne on oikeastaan ostettava silloin kun niitä näkee, sillä alelaareista niitä ei enää saa. Tuossa nurkassa on suojaisa paikka pitää kesäkukkia ja kun ovat lähellä ulko-ovea, ne tulee helpommin peiteltyä hallaöiltä. Onneksi hallaa ei ole nyt ollut niiden parin viikon takaisten öiden jälkeen kertaakaan. Kiitos! Mukavia syyspäiviä sinullekin!

   Poista
 9. Tuo akankaalin ja pensasmustikoiden yhditäminen on kiva idea, se ehkä pitää varastaa, sillä tänä kesänä istutettujen mustikoiden eteen kaipaan jotain matalaa kasvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varasta pois, se on oikein säväyttävä yhdistelmä oikeastaan koko kesän ajan ja paranee vain syksyä kohti. Akankaalia joutuu kyllä vähän pitämään kurissa ettei tukahduta mustikoita.

   Poista
 10. Hienot ruskavärit ja niin kauniissa kunnossa oleva syyspiha! Pensasmustikat ovat kyllä upean näköisiä juuri nyt, tänään juuri pihaan tuli iso lasti kuorikatetta, osa menee mustikoiden juurille sillä viheliäinen peltokierto yrittää luikerrella mustikkatarhaan jostain aidan välistä. Revin säännöllisesti peltokiertoa vähemmäksi ja yritän tukehduttaa sen katteella.
  Älä suotta stressaa blogimaailmasta. Kukin jaksamisensa rajoissa, tämänhän on tarkoitus olla hauska hengähdyspaikka, ei niin totisen suorittamisen paikka. Jokaisesta postauksestasi ilahdun -ja kommentoin kun ehdin. Nyt on niin paljon kiirusta muilla rintamilla, ettei ehdi hosua blogistaniassa.
  Elämänriemua ruuhkavuosiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kuvat eivät kyllä kerro ihan koko totuutta; paljon on rikkaruohojakin vielä kitkettäväksi. Mustikoiden ruska on vertaansa vailla. Toivottavasti saat peltokierron kuriin.
   Sehän tässä eniten korpeaakin kun aika ei meinaa riittää hauskanpitoon blogimaailmassa! En stressaa siitä että pitäisi saada tehtyä postauksia tai kommentoitava siksi että saa kommentteja omaan blogiin. Sellainen ei vain ole minun tyylistäni. Lukeminen ja kommentoiminen on minusta mukavaa, samoin postauksien vääntäminen, ja mieluusti tekisin kumpaakin nykyistä enemmän. Kai se on vain hyväksyttävä nykyinen asiaintila kun en saa vuorokauteen taiottua lisää tuntejakaan :D

   Poista
 11. Itse olen paininut ajanpuutteen kanssa myös, mutta sehän on vain elämää ja helpottaa ajallaan 😊
  Syysvärit puutarhassasi on aivan upeat! En ole itse kauheasti akankaalista välittänyt, mutta täytyy kyllä myöntää, että upean näköinen se on mustikoiden kanssa! Ja kauniin runsaana mattona kasvaa! Ei se ehkä olekaan niin huono kuin olen sen aiemmin mieltänyt 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveikkaana odotan sitä aikaa, että kiire ei väritä jokaista arkipäivää. Rönsyakankaali tekee kyllä sen verran tuuhean maton, ettei sekaan kovin helposti rikkaruohoja pääse tunkemaan. Akankaaleja pitää tosin myös repiä pari kertaa kesässä pois mustikoiden tyviltä, sillä ne hyvin mieluusti ottaisivat oman osansa myös mustikoiden lannoitteista ja vedestä. Kesäkuinen kukinta on akankaalilla todella näyttävä ja lehtien väri muutenkin läpi kasvukauden tuo mukavasti kontrastia muihin kasveihin. Ei siis ollenkaan hullumpi kasvi kunhan varaa sille reippaasti tilaa levittäytyä. Sen se nimittäin tekee hyvin mielellään! :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!