sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Rapsakka puutarha

Meillä kävi viime yönä ensimmäistä kertaa pakkasella tänä syksynä. Mittarit näyttivät vielä tunti sitten alle nollaa. Naapureilla oli jo aikaisemmin tällä viikolla ollut maa kuurassa mutta nyt halla hiipi meidänkin kukkulalle. Vaikka kuurainen puutarha onkin kaunis, en silti olisi toivonut sitä ihan näin aikaisin.

Pensasmustikka 'Alvarin' kuuraista tyylinäytettä rönsyakankaalin kanssa.
Purppurakeijunkukka 'Palace Purple' ja nöyrät kosmokset.
Lisää nöyriä kosmoksenkukkia.

Tummalehtiset kasvit, kuten purppuraheisiangervot näyttävät erityisen kauniilta kuuraisina.
Nyt testataan kelloköynnöksen pakkasenkestävyys. Nuppuja nimittäin olisi vaikka miten paljon.
Pasuunakukka ei kestänyt pakkasta, varsinkaan kun oli jo valmiiksi ruukustaan irti revittynä. Taustalla eilen kasvitettua aluetta.
Ten eilen täyden puutarhapäivän, vaikka sää olikin hyytävän kylmä. Tuhosin muutaman kesäkukkaruukun ja siirtelin patiolta ja varjokujalta kasvit lähemmäs ulko-ovea, jotta ne on tarvittaessa helpommin suojattavissa. Edellisen kuvan pasuunakukka sai heinäkuun helteissä vihannespunkkeja riesakseen, joten sen kohtalo oli jäädä tänä vuonna pois talvetettavien joukosta. Sen mullat päätyivät parantamaan luumutarhan maata. Jaoin eilen aurinkopenkin tarhakeijunkukka 'Hansit', sillä ne eivät tänä vuonna enää oikein kukkineet. Syykin selvisi, kun kaivoin kasvit ylös: niiden keskusta oli jo alkanut selvästi lahota. Kahdesta isosta taimesta tuli kaksikymmentä jakopalaa, joita ripottelin uusimpien kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Varjokujan päähän tullut uusin mullos sai keskemmälle väriminttua ja reunaan paljon 'Hansia'. Loput 'Hansit' päätyivät luumutarhaan, josta kaivan ensi keväänä ainakin osan myyntiin, jos puutarhaseura järjestää täällä päin taas taimitoritapahtuman. Eilen sellainen taas oli mutta tarjonta oli huomattavasti keväistä vähäisempää. Löysin mukaan kuitenkin lapinvuokon taimen, jonka istutin myös luumutarhaan. Toivottavasti viihtyy siellä.
Purppurarevonhännät näyttävät aika surkeilta pakkasyön jälkeen. Tuleekohan tästä päivästä kukkapenkkien siivouspäivä?
Todistettavasti yksi alppikärhön taimistani on sininen. Saa nähdä, jaksaako nuppu aueta ollenkaan.

Kasvimaalla ei näytä kovin rapsakalta. Etualalla palsternakat roikkuivat aivan rentoina laatikkonsa reunojen yli.
Kivikkorinteen alkupää koki eilen pienen muutoksen.
Kivikkorinteessä puutarhan nimikkokiven edessä kituliaasti kasvaneet isorikot saivat eilen häädön. Ajattelin niitä kaivaessani, että kivikkokasvi ja kuivuutta sietävä kasvi tarkoittavat varmastikin eri asiaa. Osa isorikon pienemmistä taimista nimittäin heitti henkensä heinäkuun aikana ja loputkin näyttivät hyvin nuutuneilta. Nyt kaikki henkiin jääneet näyttivät kuitenkin virkeiltä. Siirsin taimet edellisessä postauksessa vilahtaneen luumutarhan oikopolun viereen. Jospa viihtyisivät siellä paremmin. Mietin pitkään, mitä laittaisin isorikkojen tilalle ja viimein päädyin siirtämään kivikkotörmäkukka 'Pink Mistin'. Se kun viihtyi erinomaisesti muutaman metrin päässä alempana kivikkorinteessä ja kukkii runsaasti melkein koko kesän. Edelleenkin siinä on paljon kukkia ja nuppuja. Taimi oli tuuheutunut jo sen verran kookkaaksi, että sain sen jaettua kolmeen osaan. Niillä saikin täytettyä hyvin isorikoilta jääneen alueen.
Pensasryhmässä hanhikit kukkivat valkoisenaan. Mustilanhortensiakin näyttää kukkivan, vaikka sen kukinta onkin jo ohi. Talon nurkassa harsomörkö. Pari pelakuulaatikkoa jäi tosin suojaamatta.
Olipa muuten oikein mukava yllätys huomata harsoja varaston kaapista kaivellessa, että ne ovat hapertuneet pölyksi. Kaksi harsoa meni suoraan roskiin ja kolmas heti sen jälkeen kun leväytin sen nurmikolle auki. Harsosilppu vain pöllysi pitkin puutarhaa, sillä harso ei kestänyt edes omaa painoaan. Tyhmyyttäni kiroten aloin kerätä parin neliösentin kokoisia harsonpalasia nurmikolta ja varovasti rullasin harson mytyksi muovisäkkiin. Vanhoista harsoista ehjin oli jo tomaattien suojana kasvimaalla. Toiseksi ehjin ja samalla ainoa jäljelle jäänyt tapaus meni kuistin nurkkaan. Olin etukäteen ajatellut, että säästäisin lavakauluksiin sopiviksi mittaamani harsot ainoastaan kasvimaakäyttöön, mutta nyt piti laittaa yksi kuistin toisella puolella olevien ruukkujen päälle. Hortensiat joutuivat jäämään tällä kertaa ilman harsoja.
Pasuunakukan ruukku pääsi murateille ja jouluatsalealle. Vieressä varjokujalla ollut viherliljapuu sekä pelakuu patiolta.
Harvoin olen tehnyt syysasetelmia mutta tänä vuonna sellainen syntyi ihan omista tarpeista. En ottanut kasveja pois omista ruukuistaan, joten ne on helppo nostaa sitä mukaa sisälle kun lämpötilat käyvät liian kylmiksi. Pitää lähteä myöhemmin päivällä tarkistamaan, mitkä kasvit ovat selvinneet pakkasesta. Ainakin aurinkopenkin kosmokset ja kivikkorinteen törmäkukat ovat alkaneet nousta pystympään sitä mukaa kun auringon lämpö  on sulattanut niitä. Toivottavasti myös muut kasvit virkistyvät, jotta ei tarvitse ihan vielä alkaa siistiä lötköjä varsia virkeämpien kasvien päältä kompostiin. Onko teillä ollut jo hallaöitä?

30 kommenttia:

 1. Täällä viiden aikaan pakkasta 3 astetta. Kasvihuoneessa ollut jo useana yönä auton lämpöpuhallin lämmittämässä. Pitääkin lähteä pakkastuhoja tarkistamaan....
  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, teilläpä on ollut kylmä! Kiitos! Leppoisaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 2. Onneksi ei, mutta yällä oli likellä. Nostin varuuksi sisälle verenpisaran ja nokkooset. Pualenyän aikoohin mittari näytti 2.3. Isäntä ajeli illalla aukialla ja auton mittari oli näyttäny vaan yhtä astetta, joten likellä pakkaaslukemia käytihin tääläki. Toivottavasti ei tullu lopullista vahinkua. Kelloköynnös kestää aika hyvin ensimmääset kylymät yät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähellä hallaa oli sitten teilläkin käynyt. Kelloköynnös näytti tosiaan kestävän pakkasen ihan hyvin. Kosmokset ja purppurarevonhännät taisivat mennä tai ainakin latvukset paleltuivat.

   Poista
 3. Hyvin hilkulla oli, mutta ilmeisemmin ei lämpö pudonnut ihan nollaan tai alle. Aamuyöllä kolmelta oli +1,4 astetta, mutta kaikki min/max lämpömittarit unohtuivat kasvihuoneeseen, joten ihan fakta puuttuu auringon nousun ajalta. Nyt pitäisi lähteä jatkamaan hommia, vielä on puskia istuttamatta ja sitä ennen maanparannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä syksyn ensimmäiset kylmät yöt ovat aina yhtä pelottavia. Toivottavasti sait kaikki suunnittelemasi työt tehtyä.

   Poista
 4. En ole ehtinyt kasvarin minimimaximi-mittaria kasomaan, mutta mitä ilmeisimmin alapihalla on mennyt pakkasen puolelle. Yläpihan mittarissa oli aamulla 7.30 +0.8, nurmikko valkoisena ja autojen ikkunat jäässä. Turhan aikaisin näin kylmää, mutta viikolle on sentään luvassa mukavan kesäisiä säitä.
  Olen kuullut muiltakin juttua hapertuvista harsoista. Onko niistä tehnyt niin ekologisia, etteivät kestä enää säilytystä? Toivon mukaan siitä ei ole kysymys. Omani olen hankkinut jo useampi vuosi sitten ja ainakin toistaiseksi ne ovat pysyneet hyvin kuosissaan.
  Onhan tuollainen kuurainen puutarha kaunis, mutta vielä kauniimpi ilman kuuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen hallayö oli minustakin liian aikaisin. Toivottavasti kesäiset säät vielä jatkuisivat ennen kuin syyssateet, pimeys ja koleus iskevät täydellä voimalla.
   Varmaan harsovalmistajat haluavat lisätä myyntiä ja voittoa ja siksi teettävät harsot mahdollisimman halvalla. Ei ole hyvä se puutarhaharrastajan kannalta.
   Kosmokset ja purppurarevonhännät taisivat saada liikaa kylmää. Samoin hortensioiden kukinnot ja daalia. Onneksi hortensioiden lehdet sentään pysyivät vielä vihreinä. Saa nähdä, kuinka käy ensi yönä.

   Poista
 5. Kuura tosiaan kävi. Minulla meni daaliat.

  VastaaPoista
 6. Aika lähellä on varmasti viime yönä käynyt, vain muutamia plussa asteita ollut. Varuilta toin minäkin mehikasvit jo sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallanarat kasvit onkin hyvä tuoda sisälle. Minä toin isomman karjalanneidon ja riippapelargonin. Pienempi karjalanneidoista oli ulkona ja siitä paleltui kahdesta oksasta kärjet kun olivat jääneet vahingossa harson reunan ulkopuolelle. Muuten kasvi oli kunnossa.

   Poista
 7. Näyttääpä huurteiseltä. Hrrr! Meillä selvittii +4:llä asteella. Onneksi hetkeksi lämpenee. Olet ollut ahkerana siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää oli jo illalla kun kävin peittelemässä kasveja. Nyt ei onneksi ole ihan niin kylmää kuin eilisiltana samaan aikaan.

   Poista
 8. Kuvat ovat kauniita, vaikka lämpimämpää olisi voinut olla. Onneksi osasit varautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi vielä halunnut hallayötä vieraaksi. Eilen oli muutenkin niin jäätävä ilma ja taivas kirkastui yötä kohden, joten ei ollut vaikea ennustaa kylmää yötä. Sääennusteet tosin lupasivat, että olisi pitänyt jäädä asteen verran plussalle.

   Poista
 9. Olipa ikävä vierailija puutarhassanne. Onneksi meillä ei vielä käynyt kyseinen kylmää kylvävä vieras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitenkään harvinainen tapahtuma täällä, tosin ei niin toivottukaan. Hyvä vain, että teillä on vielä pysynyt plussan puolella.

   Poista
 10. Meillä säästyttiin mutta ensi yö vähän jännittää, en edes suojannut mitään, jos menee hallassa niin sitten menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillä ei menisi mitään kasveja hallan takia. Meillä tuli toinen yhtä kylmä yö putkeen, joten tiedossa on jonkun verran siistimishommia.

   Poista
 11. Kaksi pakkasyötä takana,oli peräti -1,5 astetta pakkasta eilen ja tänä aamuna. Kauniita kuura kuvia tuli itsekin kuvattua. Daaliat paleltu,en viitsinyt nostaa kasvihuoneeseen ,siellä on pelakuut odottamassa sisälle siirtoa. Osa yksivuotisista kukista on paleltunut ,kompostiin kärräykset alkavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan samoissa lukemissa oli meilläkin käynyt kukkapenkeissä. Mittarit kun ovat heti ikkunoiden lähellä, niin niihin oli tallentunut vain asteen verran pakkasta alimmillaan. Minullakin daalia meni saman tien, samoin hortensioiden niin kauniit valkoiset ja vaaleanpunaiset kukat ovat nyt eri sävyisiä ruskeita. Ihan kaikkea en vielä edes ehtinyt käymään läpi. Toivottavasti tulisi pidempi leuto jakso, ettei tarvitsisi ihan vielä kaikesta luopua ja kärrätä talvetettavia kasveja talviteloille.

   Poista
 12. Onpas teillä tapahtunut paljon. Minulla tullut taas kuukauden katko täältä blogien maailmasta.
  Apua, jokos se syksy alkaa olla niin pitkällä, että hallaöitäkin jo. Meillä oli viime yönä n.3 astetta, mutta en ole vielä älynnyt tehnyt varautumissuunnitelmia kylmien varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukiri ennen talven tuloa :) Kyllä täällä on jo syksy niin pitkällä. Peräti kaksi hallayötä oli nyt putkeen. Tulevasta yöstä näyttää onneksi tulevan lämpimämpi.

   Poista
 13. Oi ompas siellä ollut pakkasta. Meillä tuo kaunis kuura on vielä edessä päin. Olis syytä olla vielä lämmintä kun niin monet kasvit ovat vielä nupulla. Kysyit hortennsian talvettamisesta, niin olen kokeillut talvettaa myös ulkona jalohortenssiaa, mutta eihan se vielä ehtinyt kukkia. Postauksessa Jalohortenssiat löytyy lisää mun kokemuksia. Kaunis syysasetelma sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman asteen verran oli liian kylmää. Kävinkin lukemassa postauksesi mutta en vain ole ehtinyt kommentoida mitään. Nyt ovat ruukkuhortensiani saaneet myös maistaa kylmää, sillä ne olivat ilman harsoja talon seinustalla. Niiden kukille ei kyllä käynyt kuinkaan, joten niillä taisi ollakin suojaisa paikka. Kiitos!

   Poista
 14. Meilläkin on muutamana yönä jo ollut pakkasta, ainakin asteen verran. Suurin osa kasveista on vielä päivän mittaan toipunut. Daalioiden avoimet kukat ovat ränsistyneet, mutta muuten ne nököttävät tyytyväisesti pystyssä, titoniat siivosin jo pois. Kosmokset ovat nuokkuneet minullakin aamuisin, mutta hyvin ovat päivällä pystyssä 🙂 ainakin vielä 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli sitten käynyt kylmempänä, sillä kosmokset päättivät kuitenkin mustua, vaikka alkuun näytti lupaavalta. Daaliasta puolet mustui, mutta paleltuneiden oksien alle jääneet osat olivat vihreitä. Hyvä tuuri jos käy ja nyt tulee pitkä lämmin jakso, niin ehkä se vielä ehtii tehdä uusia kukkiakin. Naapuri sanoi eilen, että heidän pihallaan oli käynyt vähintään -5 asteessa. Kosmokset olivat juuri sillä puolella, joten niiden kohdalla on voinut olla alimmillaan jopa -3 astetta.

   Poista
 15. Voi ei, tulipa halla sinne tylsän aikaisin. Täällä Helsingissä ei ole vielä ollut noin kylmää, mutta olen jo alkanut varustautua talven tuloon tuomalla kasveja kotiin säilöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä ensimmäiset hallat tulivat meille tänä vuonna aivan liian aikaisin. Toivottavasti nyt tulisi pidempi lämmin jakso ennen kuin loppusyksyn jäätävät säät puskevat päälle.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!