lauantai 11. syyskuuta 2021

Minipuutarhan minisadonkorjuuta

Omassa puutarhassa sää on juuri nyt sellainen, ettei innosta lähteä kameran kanssa kiertelemään. Onneksi olohuoneen kaapissa asuu edelleen pikkuinen ukkeli, jonka puutarhaa eivät säät, tuholaiset tai mikään muukaan vitsaus haittaa ja täydellistä satoa tulee juuri silloin kun nälkä alkaa vaivata. Kotitonttu Nestori Naavaparta muutti meille viime joulukuussa ja on viihtynyt ilmeisen hyvin kun on kerta sisustanut kämppäänsä, hankkinut erilaisia tavaroita ja jopa aloittanut pihan laittamisen. Kesällä hän kävi muutaman viikon mittaisella lomareissulla ja olisi varmasti viihtynyt matkoilla pidempäänkin elleivät lapset olisi alkaneet jo kaivata häntä.

Seinän vierellä kasvulaatikot pursuavat satoa. Porkkanoiden nostaminen näyttää olevan juuri menossa mutta mihin on hävinnyt tarhuri?
Jahas, taitaakin huilata penkillä. Aika raskastahan se sadonkorjuu voi joskus ollakin. Minni on näemmä vallannut pärekorin.
Nestori oli hankkinut lomareissultaan uuden paidan ja kesäisen lierihatun. Portaan vieressä sinkkikopassa oli keväällä narsisseja ja helmililjoja, nyt jotain petunian tapaista kesäkukkaa.
Talitintti pesii talon seinällä pöntössä. Nestorilla on myös joku kukkiva pensas, jonka lajista minulla ei ole aavistustakaan. Varmaan joku hyvin eksoottinen kasvi kun näyttää vähän kituliaalta täällä pohjolassa.
Tässä vielä koko hyötytarha-aluetta. Etualan kapea kukkapenkki vihertyi kesän aikana rikkaruohoista mutta kärhön alusen Nestori on kitkenyt puhtaaksi. Ehkä hän ensi kesänä istuttaa kärhön kaveriksi muitakin kasveja.
Keittiössä sato jatkojalostetaan mehuiksi ja hilloiksi. Nestori taitaa hyödyntää myös taloaan ympäröivän metsän antimet, sillä pöydällä on kulhollinen kantarelleja ja ämpärillinen mustikoita.
Takapihalla olevalta lammelta hän käy välillä kalastamassa ahvenia.
Nestorin kämppä on niin pieni, ettei matkalaukulle ole vielä löytynyt sopivaa säilytystilaa. Se onkin jäänyt sängyn viereen lojumaan. Laukku on muuten oikeasti aukaistava ja "vyöt" menevät ihan oikeasti kiinni.
Edellinen kuva on muutaman päivän vanha. Nestori nimittäin laudoitti kuvan oton jälkeen saunan ulkopuolella olevan pukuhuoneen lattian samanlaiseksi kuin muuallakin asunnossa. Samalla eräs kesäprojekti tuli valmiiksi. Nestori teki pukuhuoneen lattiaan lattialuukun, sillä loppukesän ja syksyn runsas sato ei olisi millään mahtunut keittiön kaappeihin eikä Nestorinkaan puutarha ole sentään sellaista mallia, josta saisi talvella syötävää. Tarvittiin siis kellari. Lattialuukku lyhensikin Nestorin matkaa kellariin huomattavasti, sillä ennen luukun valmistumista hän joutui kiertämään ulkokautta köysitikkaitaan pitkin kirjahyllyn pohjalle ja sieltä hyllyn toiseen päähän lasten legoista rakentamilleen portaille. Viimeiset askeleet kellariin hän kiipesi kirjojen päällä. Vaikka kellari ei olekaan keittiön alapuolella, ei matka pukuhuoneen kautta ole liian pitkä edes Nestorin pienille jaloille.
Nestori valtasi lupia kyselemättä oman hyllynsä alapuolelta lasten kirjahyllystä pienen nurkan. Mihinkäs muuallekaan kellari olisi sopinut? Kellarin alapuolelle jäi vielä tilaa pienemmille kirjoille, joten päätimme sallia tällaisen omatoimisuuden.
Hyllyillä on vielä paljon tilaa, vaikka kellari onkin melkoisen pieni. Kiviseinät ja lattia pitävät lämpötilan varmasti tasaisena ja sato säilyy hyvänä ensi kesään saakka. Tukevia tikapuita pitkin on turvallista kiivetä hakemaan syötävää kellarista.
Ylähyllyllä on pari hillopurkkia ja liemeen säilöttyjä kanttarellejä. Mehua on vain yksi pullollinen. Puulaatikossa on pari kesäkurpitsaa, paprikoita ja joku kaalinsukuinen vihannes, sen alla komeita talvikurpitsoita.
Lattialla isompi puulaatikko on täynnä perunoita, porkkanoita ja punajuuria. Päällä muutama porkkana on vielä naatteineen. Hyllyllä jatkokäsittelyä odottamassa on ämpärillinen puolukoita ja kulhoissa kanttarelleja ja tatteja.
On se vaan ahkera kaveri tuo meidän kirjahyllyasukki!

14 kommenttia:

 1. No on kyllä aikaansaava Nestori! Ja ihana Minni <3
  Tuo on aivan ihastuttava minimaailma, ja juuri tuo, että kaikenlaista tapahtuu. Täytyy pitää silmät auki, kun aamulla herää, Nestorin uusien kujeiden varalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nestori on puuhakas tonttu ja Minni keksii vaikka mitä hassuja juttuja :)

   Poista
 2. Nyt kelpaa Nestorin talvea viettää herkkujensa keskellä..:)
  Hieno koti hällä.

  VastaaPoista
 3. Olet käsittämättömän näppärä ja kekseliäs, Nestorin miljöö on niin hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan kaikki ei kyllä onnistu kerralla vaan vaatii pähkäilemistä :D

   Poista
 4. Ihana postaus. Tutkin jokaisen kuvan tarkasti ja luin tarinaa innolla. Olet todella taitava ja kekseliäs. Tuollaisen minimaailman luominen ei ole ihan helppo tehtävä. Toivottavasti pidät meidät ajan tasalla Nestorin touhuista. Hän ansaitsee pian jo ihan oman bloginsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että pidät. Harkitsin sitäkin kyllä hetken tai Nestorin omaa Instagram-tiliä mutta totesin, että minulla tuskin riittäisi aikaa kummankaan ylläpitoon. Se aika olisi pois puutarhablogien lukemiselta enkä halua luopua siitä. Laitan siis Nestorin kuulumisia muutaman kerran vuodessa tänne puutarhajuttujen sekaan.

   Poista
 5. On kyllä hieno minimaailama Nestorilla! Satoakin on talavenvaralle kiitettävästi. Kekseliäs oot ja lapset varmaan mielellään seurovaa tekemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapsille Nestorin puuhat ovat todella mieluista seurattavaa. Joka aamu käyvät herättyään heti ensimmäisenä kurkkimassa, mitä uutta kaappiin on ilmestynyt.

   Poista
 6. Voi miten kiva postaus! On kyllä hieno koti Nestorilla ja Minnillä.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!