tiistai 13. heinäkuuta 2021

Kukkia yläilmoista

Pitkän aurinkoisen jakson keskelle tuli yksi puolipilvinen päivä sopivasti juuri silloin kun isännälläkin oli vapaata, joten drone kaivettiin kaapista ja otettiin uudet ilmakuvat. Samalla tuli päivitettyä tuonne kasviluettelot-välilehdelle uusi pihakartta. Viimekesäinen ilmakuva alkoi näyttää omissa silmissä jo niin vanhentuneelta, että uusi kartta oli jo tarpeen laatia. Kukahan täällä oikein on kaivellut vuodessa vähän joka nurkalla? Pidemmittä puheitta: siivet selkään ja menoksi!

Patiopenkin kärhöseinäke näyttää hienolta yläilmoista. Kopterin kamera muuten osaa taltioida 'Multi Bluen' sävyn paremmin kuin oma kamerani.
'Voluceau' kukkii myös jo oikein kauniisti. Luumutarhan alkupäässä kukkii petunioita ja purppurarevonhäntää.

Pensasryhmä on rehevöitynyt kummasti kolmessa vuodessa. Keskellä oleva mustilanhortensia on pian komeassa kukassa. Violetit ovat karpaattienkelloa ja loistosalviaa, valkoiset pikkusydäntä ja keltaiset päivänlilja 'Stella d'Oroa'
Kivikkorinne ja aurinkopenkkiä ylhäältä. Täältä erottuvat erityisen hyvin siniset ritarinkannukset ja lasten katuliiduilla piirtämä puro.
Aurinkopenkissä on paljon pieniä perennantaimia, joten sen keskikohta näyttää vielä kovin tyhjältä. Kukassa erottuu ritarinkannusten lisäksi tiukukärhö 'Arabella', maksaruohot ja isotähtiputket.
Siinä oli osa "vanhoista" alueista, kurkataan seuraavaksi viime ja tämän kesän työmaita. Vanhan kasvimaan merkit on nyt hävitetty (muutamaa yllärinä puskenutta maa-artisokan vartta lukuunottamatta) ja muutettu alue majapenkiksi ja suoksi. Kärhökaaripenkkikin sai samalla pikkuisen laajennusta.
Kuvassa on kärhökaaripenkki, majapenkki, suo ja marjapensasaluetta. Suo ei vielä kovin vehreä ole, mutta eiköhän sinne viimeistään syyssateissa ala sammalta ilmestymään.
Marjapensasalueen kattaminen kivituhkalla on edistynyt hyvin, tosin nyt homma tyssäsi siihen, että olen käyttänyt kaikki sanomalehdet, pahvit ja rikkinäiset lakanat. Kivituhkaa olisi vielä sen verran kärrättäväksi, että loputkin alueesta saisi kyllä peitettyä. Suopuutarhan jatkeeksi autotallia kohti jäi sen verran iso alue kivituhkalla peitettäväksi, että päätin tehdä siihen pienen kivillä korotetun penkinsuikaleen mansikalle. Nythän ne ovat olleet altakastelulaatikoissa autotallin seinällä, mikä on ollut siinä mielessä hyvä, että mansikat ovat olleet sateelta, etanoilta ja linnuilta suojassa. Huonoa ratkaisussa on se, että mansikat eivät oikein tunnu viihtyvän niin kuumassa paikassa ja jäävät mauttomiksi ja pieniksi. Maassa juuret pääsevät syvemmälle ja saavat paremmin vettä myös helteellä.
Tässä paremmin marjapensasaluetta. Olen kärrännyt osan kivituhkasta kasoihin odottelemaan levitystä, jos ihmettelitte noita kumpareita. Kastelukannu oli unohtunut kuvaan. Uuden mansikkapenkin reunasta puuttuu vielä muutama kivi.
Luumutarha koki suuria myllerryksiä viime syksynä ja sen kasvittaminen on vielä vähän kesken. Luumupuut näyttävät sentään jo puilta. Kivipolut ovat valmiita, mutta unohdin harjata saumaushiekan jämät nuotiopaikalle johtavan polun päästä.
Laitoin seuraavan kuvan kasviluettelot-välilehdelle ja kirjoitin siihen entiseen tapaan eri istutusalueiden nimet. Korjasin myös kasviluetteloihin kaikki muutokset, mitkä vain muistin. Koska luumutarha ja metsänreunapenkki laajenivat yhteen syksyllä eivätkä alueilla ollut enää selvää rajaa, päätin nimetä koko alueen pelkästään luumutarhaksi. Vanhoissa postauksissa vilahtelevaa metsänreunapenkkiä ei siis ole jatkossa enää nimenä olemassa. Mietin myös, olisiko suo osa majapenkkiä, mutta ne rajautuvat maasta katsottuna niin selvästi omiksi kokonaisuuksikseen, että saavat omat nimet. Ehkä jossain vaiheessa käy ilmi, että suo ei täytä oikean suon määritelmää, mutta toistaiseksi annan olla tavoitenimen voimassa.
Vielä yksi kuva koko tontista. Keskellä pihaa on vielä suuren suuri kasa hiekkaa, mutta ainoastaan pieni jämä kivituhkaa. Kauankohan menee, että nurmikko kasvaa takaisin kuolleeseen kohtaan?
Nyt saa laskeutua alas. Toivottavasti teitä ei huimannut yläilmoissa!

20 kommenttia:

 1. Vautsi, olipa kiva nähdä pihaa yläilmoista! Näyttää tosi hienolta ja kiinnostavalta, ja siltä, että on kaivettu ja kärrätty hyvin paljon.

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva katsella puutarhaasi lintuperspektiivistä. En edes huomannut mitään kivituhkakasoja ihmetellessäni, miten valtavasti olet lyhyessä ajassa saanut aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yllättävän nopeasti sitä saakin muutoksia aikaan kun ryhtyy tekemään. Nyt kyllä tämä helle hidastaa hommia eikä kyllä tee mieli juuri kaivellakaan.

   Poista
 3. Ilmakuvat ovat erittäin havainnollisia ja kiva, että esittelet ne meille. Kukahan lie kaivanut ja kärrännyt ;). Näistä kuvista näkee hyvin, että olet ollut valtavan ahkera!
  Iso muutos tuo majapenkin ja kärhökaaripenkin aluekokonaisuus ja hyvä sellainen. Minua onnisti, kun sain taas isältäni hyvän määrän sanomalehtiä katetarpeiksi. Hänelle tulee vielä Hesari.
  Voi sentään noita luumutarhan kivipolkuja, olen niihin aivan lääpälläni! Ja nuotiopaikan alue ympäristöineen tulee olemaan myös oikea helmi.
  Loppu hiekka painuu nurmikkoon, enkä usko, että kestää kauan vihreään nurmeen pääsemiseen.
  Hieno toteus! Mistähän noita droneja lentäisi meillekin kuvailemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvimaan siirto oli todella hyvä ratkaisu, sillä nyt sain loistavan paikan jaloangervoille ja muille varjoisammassa ja kosteammassa maassa viihtyville kasveille. Minä olen raahannut vanhemmiltani lehtiä monta pahvilaatikollista, mutta iso on aluekin. Yksi laatikollinen ei kovin pitkälle riitä, kun lehtiä pitää laittaa useampaan kerrokseen vahvojen rikkaruohojen takia. Hesari olisikin loistavaa katemateriaalia verrattuna pieniin paikallislehtiin.
   Pahoin pelkään, että monen tonnin painoisten hiekka- ja kivituhkakasojen alta nurmikko on kuollut kokonaan. Maa on tiivistynyt kivikovaksi ja tuossa ei ennestäänkään ollut kovin muhevaa multaa. Voi olla, että joudun taas kaivamaan alueen lapiolla auki, möyhentämään mullan pehmoiseksi ja kylvämään uudet nurmensiemenet, kuten kävi pation rakennuksen aikaan. Sen kanssa odotellaan kuitenkin viileämpiä ja sateisempia kelejä.
   Sinun pitää alkaa vihjailla miehellesi, että kopteri olisi aika kiva ja hyödyllinen lelu ;)

   Poista
 4. Oli taas valaasevat kuvat! Kyllä teirän pihas riittää katteltavaa ja ihimeteltävää. Niitä avoomia täs tuumaan :) Ens vuanna uusimmat istutuksekki o jo tuuhiampia. Kuallu kohtaki toipuu siihe mennes. Totian taas, ihania nua sun kivipoluukki.......ja kärhöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että avoimiakin ajatellen täällä olisi nähtävää. Pahoin pelkään, että kuollut kohta nurmikosta toipuu vain kunnon möyhentämisellä ja uusilla siemenillä. Maa oli jo ennestään tiivistä ja nyt suorastaan kuopalla sen lisäksi, ettei kasan alta paljastuvista kohdista löydy edes eläviä heinänjuuria. Katsotaan, miltä syksymmällä näyttää.

   Poista
 5. Nurmikko palautuu tosi nopeasti, etenkin jos sitä kastelee. Joka kesä meillä palaa nurmikko jostain kohtaa mutta aina sieltä nousee uutta. Ai että ihailen tekemiäsi kivipolkuja, näyttävät ihanilta myös yläilmoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palanut nurmikko uusiutuukin, mutta kuinkahan monen tonnin painoisten hiekkakasojen alta kuoleentunut kohta? No, sen näkee syksymmällä. Kiitos! Kivipolut ovat mieluisia minullekin.

   Poista
 6. Puutarha ylhäältä kuvattuna antaa hyvän kokonaiskuvan kauniista ja viihtyisästä pihasta.
  Noita kivipolkuja minäkin täällä ihailen. Niin siististi ja huolella toteutettu. ❤️😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivipolkuihin onkin käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Kiva saada niistä positiivista palautetta.

   Poista
 7. Oli mukavaa katsella yläilmoista ahkeran käden jälkiä. Kivipolut on minustakin aivan ihania. Jouduin oikein etsimään sinun kastelukannuasi 😁 ja meillä kun itsellä on vaikka mitä kasoja siellä täällä. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kumma, miten tavaroita vain jää lojumaan puutarhaan ja ne kun huomaa vasta kuvasta eikä silloin kun niitä etsii :D

   Poista
 8. Vau, onpas kivan näköinen myös yläilmoista! Hyvin näkee puutarhasi muodot 😊 Nuo polut näyttävät tosi kivoilta myös yläilmoista 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ilmakuvasta näkee monia asioita paremmin kuin maan pinnalta. Pienempiä kasveja ja yksityiskohtia on kyllä mukavampi katsella ihan lähietäisyydeltä.

   Poista
 9. Eipä huimannut kun tässä sängyllä pötkötellen lueskelin. Mukavan näköistä on yläilmoista käsin, niin paljon selkeämpiä kuvia kuin mitä googlemapsin sateliittikuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Googlen satelliittikuvasta ei saa ainakaan meillä mitään selvää. Se oli otettu aurinkoisena päivänä, joten jyrkät metsän varjot sotkevat puoli pihaa.

   Poista
 10. Tosi hienoja kuvia! Vertailukuvista näkee myös muutokset. Toivottavasti itsekin huomaat, kuinka paljon olet puutarhassa ahkeroinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmaan teen taas talvella postauksen, jossa näkyy muutokset rinnakkain. Huomaan kyllä, kuinka paljon puutarha on tänäkin vuonna muuttunut ja olen iloinen siitä, että muutoksia on tapahtunut. Puutarha paranee koko ajan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!