torstai 8. heinäkuuta 2021

Ensimmäinen kärhöpostaus

Nyt on jo sen verran loistokärhöjä kukassa, että on syytä tehdä kesän ensimmäinen kunnollinen kärhöpostaus. Joukossa on niin vanhoja kuin aivan uusiakin tuttavuuksia. Lähdetään liikkeelle pation luota, jossa 'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue' ovat kasvaneet komeasti kokoa vuosi vuodelta.

'Multi Blue' on kiivennyt tänä vuonna jo melkein seinäkkeen huipulle saakka, 'Hagley Hybrid' meni jo ylikin. Tuoksuherneitäkin joukossa on, mutta ne eivät ole aivan vielä päässeet kunnolla vauhtiin. Tarkkasilmäiset löytävät kuvasta pari tummanpinkkiä kukkaa.
'Hagley Hybrid' on kasvanut joka vuosi kursailematta niin korkealle kuin vain pääsee ja jatkanut siitä matkaa takaisin alas, mutta 'Multi Blue' on ollut vähän ujompi kasvussaan. Eipä sillä niin väliä minulle ole, pääasia, että ilmestyy joka vuosi ja ilahduttaa kauniilla kukillaan. Versojakin on ollut joka vuosi muutama enemmän kuin edellisenä vuonna.
'Multi Bluen' kukkien keskusta on kuin merisiili.
'Hagley Hybrid' aloitti viime vuonnakin kukinnan huipulta ja aukoi vasta kesän edetessä kukkia myös versojen alaosista.
Tässä vielä koko seinäke. Etualalla kukkii jo jättiverbena. Katsokaapa seuraavaksi kuvan oikeaa reunaa, siellä on 'Voluceau'.

Tämä näin. Miksi muuten kärhöjen väriä on niin vaikea kuvata? Tässä kuvassa aidoimman värinen kukka näkyy melko tarkalleen kuvan keskellä. Tuo, jonka terälehdet ovat taipuneet taaksepäin. Melkein kaikki muut ovat liian violetteja.
Tähän kuvaan väri tuli melko luonnollisena. Upea ja aika kookaskin kukka.

Toinen hankala kuvattava on 'The President', joka oli tänä vuonna ensimmäinen kärhökaaripenkin kukkaan ehtinyt. Tämä aloitti 'Hagley Hybridistä' poiketen kukinnan alhaalta.
Vielä on yksi vanha kukinnan aloittanut tuttavuus katsomatta. Tiukukärhö 'Arabellan' tukeminen puhuttaa joka vuosi blogeissa. Tämä kärhö kun ei viitsi kiertyä itse tukeensa. Metalliverkkolieriö on ihan kelpo tuki, mutta esittelenpä taas oman ratkaisuni. Minulla 'Arabella kasvaa melkein maanpeitekasvina. Jos sen versot jättää oman onnensa nojaan, keskelle jää minusta vähän tylsä "aukko". Olen ratkaissut ongelman laittamalla alkukesällä kärhön tyvialueen ympärille oksaisia risuja pystyyn ja kun kärhön oksat lähtevät taipumaan alaspäin, ne nojaavat sievästi risuihin. Näin kärhö on keskeltä korkeammalla ja leviää siitä kauniisti ympärilleen. Risujen tilalla voisi varmasti käyttää myös metallista perennatukea tai harjateräksestä taivutettua kaarta.
Kesän mittaan 'Arabellan' versot kasvavat pituutta ja levittäytyvät sinisenä pilvenä ympäristöönsä. Keskikohtaankin puhkeaa lisää kukkia.
Kurkataanpa seuraavaksi uusien kärhöjen kukintaa. 'Warszawska Nike' löytyi viime syksynä ensimmäisten hallaöiden jälkeen eurolla erään myymälän oven ulkopuolelta. Versot olivat menneet jo mustiksi, mutta pohjarei'istä näkyi terveen näköisiä juuria ja kärhö oli peräti 5 litran ruukussa. Tietysti se oli pelastettava mukaan. Kellarissa talvetus sujui hyvin muiden kärhöjen mukana ja alkukesällä istutin kasvuun lähteneen kärhön maahan. Nyt ensimmäiset kukat ovat auki ja lisää on tulossa, vaikka kärhö ei vielä kovin suuri olekaan. Tätä sanoisin loistolöydöksi.
Ensimmäiset kukat ovat melko pieniä, hyvinkin alle kymmensenttisiä, mutta väri näyttäisi olevan oikea. Tämäkin on hyvin vaikea kuvata oikean sävyisenä. Melkein kymmenestä kuvasta tähän tuli lähinnä oikea sävy.
Kärhöostoksilla saa minusta vähän liian usein jotain muuta kuin sitä mitä oli hakemassa. Varsinkin halvat taimet pikkuruukuissa saattavat olla ihan mitä sattuu. Eniten se harmittaa silloin kun on hakenut jotain tiettyä väriä ja saakin tilalle jotain, mikä ei ehkä sovi alkuunkaan sille suunniteltuun paikkaan. Toiseksi eniten silloin, jos saa sellaisen kärhön, jonka jo omistaa. Pidän useimmiten pieniä kärhöjä ensimmäisen vuoden suuremmassa ruukussa ja istutan vasta seuraavana keväänä maahan. Silloin kukan väri saattaa paljastua jo hyvissä ajoin ruukkukasvatuksen aikana eikä pääse tulemaan harkitsemattomia väriyhdistelmiä. Oma lukunsa ovat sitten nämä, jotka päättävätkin ruukussa kasvattaa vain juuria ja versoja eivätkä kuki ollenkaan. Nuotiopaikalle oli tarkoitus istuttaa portin toiselle puolelle 'Ville de Lyon' ja toiselle puolelle 'Blue Angel'. Viime kesänä hankittu Ville ei ole kukkinut vielä kertaakaan ja tänä kesänä hankittu enkeli onkin 'Justa'. Päätin istuttaa sen suoraan maahan kun tiesin 'Blue Angelin' olevan sitkeä ja taimi oli poikkeuksellisen hyvä ollakseen halpa pikkutaimi. Alkukesän sateinen sääkin oli mahdottoman hyvä taimien istuttamiselle. No, on 'Justakin' hyvä kärhö. Väriyhdistelmä ei ole ihan mahdoton mutta ei täydellinenkään. Nyt pitää vain odottaa ja katsoa, onko Villekään sitä mitä sen pitäisi olla.
Tämän piti olla 'Blue Angel' ('Blekitny Aniol'), mutta taitaapa olla 'Justa'. Kaunis ja reipas tämäkin on mutta ei sitä mitä olin suunnitellut.
Pitänee jatkossa hankkia kärhöt kukkivina, jos haluan jotain tiettyä lajiketta tai väriä. Tuplakappaleita on jo pari tai jopa enemmän, jos viime kesänä ruukkukasvatuksessa olleet kolme kärhöä osoittautuvat vääriksi. Onneksi kärhöissä ei sentään ole oransseja ja aika harvoin keltaisiakaan, niin ei tule ihan kammottavia väriyhdistelmiä. Pinkit, siniset ja valkoiset sentään sointuvat useimmiten hyvin yhteen keskenään. Nyt vain odotellaan, milloin seuraava setti kärhökaunottaria alkaa kukkia. 'Elsa Späth' on tehnyt jo aika isoja nuppuja, samoin 'Piilu', 'Princess Kate' ja vanha 'Justa'. Lopuissa nuput ovat vähän pienempiä, mutta nekin aloittavat varmasti ennen elokuuta. Upeita hetkiä siis odotettavissa.

20 kommenttia:

  1. Huomaa hyvin, että Multi Bluen ja Hagley Hybridin yhdistelmä on kasvanut kokoa. Minulla Habley Hybrid on venynyt niin paljon, että tehtyä tukea on korotettava ensi vuodeksi muutamalla ruudulla, tätä kyllä arvelinkin, mutta tämä vuosi näin. Minua ei haittaa, että versot kääntyvät tuesta rennosti alaspäin. Samalla tavalla minunkin Hagley kukkii ensin ylhäältä.
    Näyttää kauniilta kun samalla silmällä näkee sekä tämän seinäkkeen kärhöt että Voluceaun ja upeasti kukkii samoissa sävyissä jättiverbena!
    En siis ole ihan ainoa, joka tuskailee värien kuvaamisen vaikeutta. Otin kuvan Mme Julia Correvonista ja asiaa tuntematon näkee kuvassa kirkkaan punaisen kärhön, vaikka viininpunainenhan se on.
    Ratkaisusi Arabellan suhteen on oikein toimiva, se sopii tuolla tavalla maanpeitekasviksi kiven kupeessa.
    Väärät nimilaput ovat harmillisia. Toki haluaisi suunnitella itse väriyhdistelmät.
    Anyway, ihan loistavaa kärhökukintaa on siellä luvassa, näitä postauksia on niin kiva lukea ja katsoa kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seinäke alkaa jo varjostaa kivasti ruokaryhmää myöhäisen iltapäivän ja illan auringonpaahteelta. Ei minuakaan haittaa se, että kärhöt jatkavat kasvuaan takaisin alaspäin. Kukat tulevat silloin sopivasti katselukorkeudelle. Hauskasti jotkut kärhöt aloittavat kukkimisen latvasta ja toiset alempaa. Pian Hagleyn ja 'Multi Bluen' kanssa alkaa kukkia syyssyrikkä. Nuput ovat jo aika isoja.
      Kärhöjä kuvatessa saa olla kyllä tarkkana kameran säätöjen kanssa. Lisävaikeutta tuo se, että kameran näytöllä värit saattavat näyttää hyviltä mutta tietokoneella todellisuus sitten paljastuu ikävästi. Pitää vain ottaa paljon kuvia eri asetuksilla ja valita niistä paras. Minulla kaikki tummanvioletit ovat järjestään liian sinisiä. Viininpunaiset taas muuttuvat milloin miksikin.
      Kiitos! Minäkin roikun pitkät tovit muiden kärhöpostauksia ihastelemassa.

      Poista
  2. Joidenkin kasvien kuvaaminen on haastavaa. Sain entisellä kamerallani usein aika oikean värisiä kuvia. Nyt uudemmalla en osaa samalla tavalla säätää kaikkia asetuksia ja tuskailen värien kanssa. Lila voi muuttua liian siniseksi.

    Hyvin alkaa kärhöt siellä kukkia. Kukkivana kärhön ostaminen olisi ihan viisasta. Harva kärhö on niin ihana, että samaa kärhöä haluaa kymmeneen eri paikkaan, jos puutarhan neliöt ovat rajalliset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kameroissa on paljon eroja. Minun vanha kamerani onnistui paremmin tummanviolettien sävyjen kuvaamisessa, mutta siinä oli sitten niin paljon muita heikkouksia, että tyydyn suosiolla tähän uudempaan. Violetit muuttuvat tällä useimmiten sähkönsinisiksi ja muutenkin tuntuu usein siltä, että kamerani mielellään laittaa liikaa sinistä sekaan. Onneksi värilämpötilaa saa muutettua jälkikäteenkin vaikka aikaahan se vie.
      Pienessä puutarhassa ei tosiaan haluaisi montaa samaa kärhöä. Lajikkeita kun on niin valtavasti ja kaikki toinen toistaan kauniimpia.

      Poista
  3. Sinulla onkin paljon kauniita kärhöjä. Minä ostin alesta kolme toivottavasti ovat sitä mitä pitää. Nämä kolme onkin ensimmäiset kärhöt mökille niistä postaan myöhemmin. Pitää tutustua niiden istukseen että ei mene heti mönkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin! Se kärhökuume alkaa jo tarttua sinuunkin ;) Muistat vaan istuttaa ne tarpeeksi syvälle, niin sillä olet jo päässyt hyvään alkuun. Kruunuvuokolla on hyvät ohjeet, joita noudattamalla varmasti onnistuu. Pitääpä käydä myöhemmin kurkkaamassa, mitkä kärhöt olet löytänyt mukaasi.

      Poista
  4. Kauniita kärhöjä ja hyvin ovat kasvaneet.
    Joskus kasvien ostaminen on kuin se kuuluisa "sika säkissä" sanonta. Ei tiedä mitä saa ja harmittaahan se. Varsinkin jos odottaa vuosia kukintaa, kuten esim pionien kanssa menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin näyttää olevan. Eikä aina viitsisi ostaa niitä isoja kukkivia taimiakaan, sillä ne ovat usein paljon kalliimpia. Onneksi pienetkin kärhöt kukkivat usein jo istutuskesänä tai viimeistään seuraavana toisin kuin pionit.

      Poista
  5. Aivan ihana kärhöseinäke! Sun kärhöt pinkaasoovat het keväällä kunnolla vauhtihin, vaikka lumet lähtööväkki palio myähemmi ku täältä. Ihanasti on kukinta alakanu. Harmittavia nua lajikesekoolut. Mullaki muutamia ollu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä ei ollut viime talvena kovin paksulti routaa, joten kärhöt olivat jo hyvinkin valmiina kasvuun lähdössä heti kun lumet sulivat. Osa lähti vanhoista versoista kasvuun. Toivottavasti nämä jotka eivät ole vielä kukkineet, olisivat sitä mitä pitikin tai ainakin erilaisia kuin minulla ennestään olevat kärhöt.

      Poista
  6. En miä kestä💛 UPEAA, huh huh. Minä vielä odottelen Taiga vauvelini nuppujen avautumista. Tänä keväänä sen istutin ja jännityksellä odottelen "satoa"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'Taiga' onkin todella kaunis. Toivottavasti avaa nuppunsa pian ja kukkii runsaasti.

      Poista
  7. Vau, miten ihanasti kukkiva seinäke ja sen oikealla puolella vielä upea 'Voluceau omassa penkissään.
    Kukkien oikean värin saaminen kuvaan on todella hankalaa, mutta kuvatessa sopivien valo-olosuhteiden osuessa kohdalle se joskus onnistuu.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei tuo seinäke ihan vielä vedä vertoja sinun kärhöillesi, mutta kelpaa minulle hyvinkin. Täällä on ollut valittavana joko aurinkoinen tai aurinkoinen sää kuvaamiseen, jos ei halua myöhään illalla kuvata :D Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  8. Kärhöjen kanssa ei aina saa sitä mitä piti. Ja olen jopa niin epäluuloinen, että halpojen aletaimien kohdalla myymälöissä lykätään vaan joku kyltti tippuneen tilalle eikä ole väliä onko oikea vai ei.
    Upeaa kukintaa jo ja lisää luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei saa ei. Onneksi kaikki ovat kuitenkin kauniita. Lisää on todellakin luvassa. Tänä vuonna kärhöt tulevat pistämään parastaan.

      Poista
  9. Upeita on sinun kärhösi 😊
    Itsekin muistin, että ostin keväällä blu angelin, mutta se ei ole vielä kukkinut, joten nyt jäänkin vielä odottelemaan ja jännäämään onko se oikea 😄 samoin warszawska nike ei ole kukkinut.... saapa nähdä 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti sinun kärhösi ovat sitä mitä pitääkin.

      Poista
  10. Upeita kärhöjä ja hieno tuo kärhöseinäke. Se on ärsyttävää, kun kasvi paljastuu joksikin muuksi kuin mitä on ostanut. Itsellä on käynyt niin pionien suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisi kyllä kiva tietää jo ostovaiheessa saavansa sitä mitä on etsimässä eikä jotain aivan muuta. Pioneissa ja kärhöissä tuntuu olevan ihan eniten sekaannuksia.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!