maanantai 26. heinäkuuta 2021

Toivepostaus: Puutarhan musiikkia

Viimesyksyisen kukkasipuliarvonnan kommenteissa Sari kertoi haluavansa lukea puutarhani "musiikista". Sari heitti esimerkiksi kuvagallerian ja siihen sopivat musiikit, jotka voisi kuunnella omalta laitteelta. Koska olen yksinkertaisesti liian laiska selvittelemään, kuinka musiikin tekijänoikeudet näin blogeissa menevät, hylkäsin tämän ajatuksen saman tien. En muutenkaan saa puutarhainspiraatiota musiikista tai yhdistä musiikkia kovin vahvasti puutarhaan. Uskon kyllä, että jollakin ne voivat kulkea käsi kädessä, minä en vain kuulu siihen joukkoon. Yksittäinen näkymä tai hetki puutarhassa saattaa tosin joskus tuoda minulle jonkun kappaleen mieleen. Esimerkiksi silloin kun taivaalta leijuu hiljalleen isoja, pehmoisia lumihiutaleita ja maisema muuttuu puhtaan valkoiseksi, päähäni mönkii usein korvamato nimeltä Talvi Vivaldin Neljästä vuodenajasta, tarkemmin vielä hidas Largo-osa siitä. Jätetään kuitenkin tähän syvällisempi pohdinta musiikkimaustani ja keskitytään enemmän siihen puutarhaan.

Verenpisaran kukkia siististi rivissä kuin putkikellot.
Mietin pitkään, kuinka lähestyisin tätä aihetta puutarhan näkökulmasta. Tästähän olisi voinut vääntää vaikka kuinka syvällisen esitelmän puutarhan rytmistä, toistosta ja erilaisista tunnelmista. Eri kukkia olisi voinut vertailla joko olemuksen tai ulkonäön perusteella eri soittimiin. Olisi voinut kehitellä jokaiselle istutusalueelle oman musiikkityylinsä ja perustella hyvin, miksi tämä kohta on tulinen tango, tuo reipasta rokkia ja kolmas nurkka siro ja viehkeä barokin ajan tanssi. Päädyin kuitenkin vielä työläämpään tapaan toteuttaa Sarin toive. Aikaa postauksen tekemiseen kuluikin sitten melkein vuosi.
Olkaa tarkkaavaisia, niin ymmärrätte, miksi valitsin tämän kuvan mukaan postaukseen.
Minusta parasta puutarhamusiikkia on se, mitä kuulen puutarhassa puuhaillessani, joten päätin kulkea joka vuodenaikana pihalla taltioimassa äänimaailmaa. Valikoin nauhoituksista onnistuneimmat, liitin mukaan muutaman kuvan ja kokosin materiaalin videoksi (menetin myös hermoni muutaman kerran ja jouduin aloittamaan videon vääntämisen kahdesti alusta uudelleen mutta ei niistä sen enempää). Napsauttakaa alla olevasta kuvasta video pyörimään ja kulkekaa mukana kuuntelemassa Hiidenkiven puutarhan äänimaailmaa vuoden ympäri. Videossa on tekstiä ja kuvia, joten pitäkää silmät auki ainakin ensimmäisellä katsomiskerralla. Kannattaa muuten laittaa kuulokkeet korville, sillä osa äänistä ei välttämättä kuulu muuten kaikilla laitteilla selvästi. Laitteiston ja käyttämäni ohjelman rajoituksille en valitettavasti mahtanut mitään (oi Windows Movie Maker, miksi et ole enää olemassa?).

Toivottavasti Sari löydät tämän postauksen, etteivät pienet hermoromahdukseni menneet hukkaan! P.S. Löysittekö videolta selityksen sille, miksi kuva punakosmoksista pääsi mukaan?

12 kommenttia:

 1. Voi mitkä verenpisarat, ihan kateeksi käy. Kauniit värit. Mukava kuunnella samalla sun äänitteitä, kun kirjoitan viestiä. Lumen narina tällä kelillä aika toiveajattelua...keväiset äänet, lirinät ja linnunlaulut, vielä kaukana edessä.
  Ensin mietin voisko nuo kosmokset mallata rumpuja, mutta liittyneekö sittenkin eläinten tuottamiin ääniin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on minustakin todella kaunis verenpisara. Siinä on niin suloiset pisaranmalliset nuputkin. Kiitos! Toivottavasti ei tarvitse vielä pitkään aikaan kuunnella lumen narinaa :D Jaa-a, mahdoitkohan löytää selityksen kosmoksiin videolta? Ei ainakaan noiden kuvassa olevien eläinten ääniin liity millään lailla ;)

   Poista
 2. Ihana <3 Äiti tule katsomaan, pinkki kosmoskukka.
  Minulle puutarhan omat äänet ovat riittävää musiikkia ja eniten pidän juuri siitä, että puutarhassa on muuten hiljaista ja vain luonnon omat äänet kuuluvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltähän se löytyi :) Kun tarpeeksi pitkään nauhoittaa lasten höpinöitä, osuu tallenteeseen helmiäkin. Minullekin riittäisi luonnon omat äänet puutarhassa. Tähän vain kuuluu varsinkin lehdettömään aikaan melko selvästi liikenteen äänet jonkun matkan päässä olevalta tieltä. Aika hyvin ääniä on kuitenkin oppinut suodattamaan ja puutarhassa huomio usein kiinnittyykin paljon pienempiin ääniin, kuten pörriäisten surinaan tai tuulessa kahiseviin lehtiin.

   Poista
 3. Voi valitettavasti en saanut ääntä tulemaan mutta kuvien katselu, kirjoitukset oli ihania joten kuvittelin itse nuo äänet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi :( Kokeilitko kännykällä? Tietokoneilla on usein omat oikkunsa ja varsinkin kannettavissa tietokoneissa (kuten omassani) saattaa olla niin tehottomat kaiuttimet, ettei ääniä oikein kuule.

   Poista
 4. En kokeillut mutta tabletilla kyllä, tietokone on miehen työkäytössä tekee etätöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilepa puhelimella. Ainakin minulla puhelimen kaiuttimesta kuului paremmin kuin tietokoneelta ilman kuulokkeita. Tabletissakin saattaa olla joku asetusjuttu, mikä pitäisi osata erikseen sieltä etsiä, jotta äänet kuuluisivat.

   Poista
 5. Ihana video! Pinkki kosmoskukka tännekin kuului ♥
  Odotin talviäänissä Karon lumiriehaa, mutta se tulikin sitten kesällä. Todella kiva äänikooste! Moponuoret :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Karon lumiriehasta ei oikein saanut tunnistuskelpoisia ääniä talteen. Minuuttitolkulla muutakin etukäteen ajateltuna kivaa materiaalia piti hylätä sen vuoksi ettei nauhoituksesta saanutkaan selvää. Mopot villiintyvät jostain syystä alkukesällä... Lähistöllä on valitettavasti pitkä suora, joka houkuttelee nuoria rälläämään.

   Poista
 6. Kiitos Minna, kuulolla ollaan ja postauksesi oli niinikään musiikkia korvilleni. Vaikka en tällaista alunperin tarkoittanutkaan, olipa ihana herkistyä kuuntelemaan puutarhan ja vuodenaikojen ääniä kanssasi!
  -Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit postauksesta, vaikka lähdinkin eri linjalle, mitä ehkä hait takaa.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!