sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Tulppaaneita ja vähän muutakin

Tulppaanijuhlat ovat täällä aluillaan. Koleiden säiden takia suurin osa on vielä tiukalla nupulla, mutta ensimmäiset ovat jo hyvin vauhdissa.
'Hakuun' on viime syksynä löytämäni ihanuus. Olen iloinen, että ostin niitä yhden sijaan kaksi pussillista. Pian niiden taustalla ja seassa välkkyy lemmikkimeri.
Luumutarhassa 'Pink Impressionit' alkavat värittyä. Taustalla edellisen kuvan 'Hakuun''-tulppaanit, muutama 'Delnashaugh'-narsissi, tuomi ja aavistus lemmikkien sinistä.
Ihanan hempeää värimaailmaa odotettavissa. Jostain syystä sivummalla olevat lemmikit aloittivat kukinnan aikaisemmin.
Etupihan pensasryhmässä alkavat aivan pian kukkia 'Carnaval de Rio' -narsissit, joilla on hauskat valkoreunaiset lehdet ja vihreänkirjavat nuput.
Kimppu 'Exotic Emperor, tulppaaneja kukkii kärhökaaripenkissä helmililjojen ja valkovuokkojen kanssa yhtä aikaa. Niiden jälkeen kohoavat korkeuksiin kuvan oikeassa alanurkassa näkyvät 'Queen of Night' -tulppaanit.
Kärhökaaressa 'White Parrot' -tulppaanit alkavat raotella nuppujaan. Saa nähdä, kuinka pitkäikäisiksi nämä jäävät, mutta ainakin ne kukkivat tämän yhden kerran.
Sirkustelttatulppaanit ('Peppermint Stick') ovat voimissaan. Nyt onneksi kaukana hempeän pehmoisista pastelliunelmistani.
Vihdoin täällä oli sateeton päivä ja saimme patiotyömaan kunnolla edistymään. Tänään siirsimme noin 8 tonnia mursketta pation pohjaksi. Onneksi ei ollut tuon pidempi matka, niin urakka sujui joutuisasti. Seuraava vaihe on täryttäminen, joka tehdään myöhemmin tulevalla viikolla, kun vanhempani pääsevät avuksi. Täryttämisen jälkeen laitetaan suodatinkangas ja kerros kivituhkaa, minkä jälkeen päästäänkin jo laatoittamaan. Toivottavasti sää suosisi silloinkin.
Ensimmäinen urakka valmis. Mursketta jäi pikkuisen varalle, jotta voi täyttää täryttämisessä painuneita kohtia.
Nyt saadaankin pitää muutama lepopäivä kevyempien töiden parissa. Rakenteluhommat ovat kesken ja nurmikko pitäisi leikata ensimmäistä kertaa. Monen monta ruukkua kesäkukan taimiakin odottaa istuttamista, mutta ehkä odottelen vielä hetken säiden lämpenemistä. Tulppaanijuhlan lisäksi meillä vietetään nyt umemia, eli luumunkukan katselujuhlaa. 'Laatokan Helmi' on aukaissut suurimman osan kukistaan. Saa nähdä, onko näillä keleillä tarpeeksi pölyttäjiä liikkeellä, jotta saisimme syksyllä ensimmäiset maistiaisluumut. Nyt siis taas vaihteeksi sataa vettä.
'Laatokan Helmi' kukkii.
Miten odotankaan sitä, että luumupuut kasvavat isommiksi ja kukkivat valtoimenaan vaaleanpunaisten ja valkoisten tulppaanien sekä sinisten lemmikkien kanssa yhtäaikaa. Olohuoneen sohvalta avautuvat näkymät antavat jo pienen aavistuksen tulevasta ja kertovat, että oikeilla jäljillä ollaan. Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

24 kommenttia:

 1. Ihanan hempeä tuo vaaleankeltainen Hakuun. Hommat edistyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Hakuunin' pehmeä väri sopii kauniisti muihin nyt kukkiviin kasveihin. Hommat edistyvät vihdoinkin!

   Poista
 2. Kevään sipulikukat on syksyn ponnistusten satoa. Yhtenäkään keväänä en ole manannut syksyistä työurakkaa kylmässä ja pimeässä syksyssä sipuleita kuopatessa. Päinvastoin - tämä kukkaloisto saa miettimään minne muualle saisi upotettua kevään lupauksia.

  Puutarhurointi on kestävyyslaji, jossa visionäärit pärjäävät. Sulla on hyvin pullat uunissa, kun unelmat jo kajastavat varhaista vaihettaan. Puiden kanssa joutuu olemaan kärsivällinen.

  Iloista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä parempi olisi, että kevätkukkasipulit voisikin istuttaa jo kesän aikana eikä vasta syksyn koleudessa ja märkyydessä. Pitäisi vain satsata monivuotisiin kukkasipuleihin, jotta istutusrääkki pikku hiljaa vähenisi. Moni paikka huutaa vielä surkeuttaan ja vaatii parempaa suunnitelmaa, mutta onneksi on edes pari paikkaa, jonka kehittymiseen olen tyytyväinen.

   Poista
 3. Nyt hedelmäpuut ovatkin kukkineet runsaasti. Harmi vain, kun sateet ja viileys karkottaa pölyttäjät.
  Kauniita tulppaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lämpimämpää on onneksi luvassa. Toivottavasti osa luumunkukista avautuisi vasta sitten.

   Poista
 4. Eiköhän luumuja tule, meillä oli Laatokan Helmen kukinnan aikaan paljon pölyttäjiä joten uskon hyvään luumusatoon. Voi olla että ollaan sadon kanssa vielä pulassa. Hienoja tulppaaneja, taas huomaan omassa pihassa valkoisten tulppaanien puutteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on nyt niin koleaa, ettei paljoa pölyttäjiä näy. Pari pientä kovakuoriaista puuhasteli luumunkukissa, mutta en tiedä, olivatko pölyttäjän vai tuholaisen roolissa. Minä taas huomasin, että aikaisimmat tulppaanini ovat kaikki valkoisia. Mitenkähän lie sattunut niin.

   Poista
 5. Kauniita tulppaaneja! Meilläkin luumupuut ovat kukassa, nyt ensimmäistä kertaa. Hyvin etenevät projektinne! Mukavaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä ainoastaan 'Laatokan Helmi' teki kukkia ja sekin pääsi vähän yllättämään, kun ei ole ollut kuin pari vuotta meillä. Mukavaa toukokuun loppua!

   Poista
 6. Työ tekijäänsä kiittää, sanotaan.
  Huomaan itsekin, kuinka omaa puutarhaani on tehty sisänäkymiä ajatellen. Kuten sinäkin olet tehnyt. Mikä on parempi taulu, kuin hieno ikkunanäkymä omaan puutarhaan. Eri vuodenaikoina ja eri säissä aina eri näköinen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne sisänäkymät ovat tärkeitä, sillä aina ei pääse ulos katselemaan puutarhaa. Sadesäälläkin on paljon mukavampaa katsella ikkunasta kuin lähteä ulos kastumaan.

   Poista
 7. Upeita tulppaaneja! Vaikka en viileästä säästä pidäkään, on siinä se hyvä puoli, että tulppaanit kukkivat pidempään :) Minä istutin jo kesäkukkien ja esikasvatettujen perennojen taimet ulos. Kieltämättä vähän jännitti, mutta hyvin näyttävät kaikki pärjänneen. Hyvää vauhtia edistyy patiotyömaanne. Siitä tulee hieno! Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olen joitain istuttanut ulos, mutta osa on edelleen sisällä. Pitäisi pian alkaa niidenkin ulkoiluttaminen. Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 8. Suloisia tulppaanien kukkanuppuja. 'Hakuun' on oikein ihana, juuri täydellisen vaaleankermainen sävy! Oho mikä työmaa teillä, siinä piisaa varmasti hommaa! Mutta nyt kun perusteet ovat tehty, niin olette jo hyvin pitkällä :)
  Kaunis 'Laatokan Helmi'! Meillä on toinen luumuista tätä samaa lajiketta, se tuli meille läksiäislahjana viisi vuotta sitten ja on kasvanut oikein hyvää vauhtia - ja kukkinut joka kevät todella runsaasti. Eli toivomiasi kukkajuhlia on varmasti pian luvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Hakuun' oli sipulipussin kuvassa ihan puhtaan valkea, mutta tuo hieman kellertävään päin taitettu sävy on paljon luonnollisemman näköinen ja se seopii niin hyvin yhteen kaikkien muiden kanssa. Onhan tuossa työmaata, mutta valmis patio häämöttää jo lähitulevaisuudessa. Kesäkuussa pääsee varmasti jo istuskelemaan patiolla pöydän ääressä ja nautiskelemaan grilliherkkuja. Meidän 'Laatokan Helmi' on istutettu keväällä 2017 ja tämä on sen ensimmäinen kukinta. Ehkä täällä talvi verottaa kukkanuppuja tai sitten puu on vasta nyt kunnolla kotiutunut. Muissa luumuissa ei ole yhtään nuppuja, mutta ne ovatkin vähän pienempiä kuin Helmi.

   Poista
 9. Kukkien keskellä näyttää nousevan huima työmaa, josta tulee varmasti upea, kunhan homma on valmis! Minä odottelen vielä kesäkuun puolelle, ennen kuin rohkenen kesäkukkien taimia ulos maahan laittaa, muuten ovat olleet harjoittelemassa jo monena päivänä. Ihania tulppaaneja ja runsas lajikirjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Noo, tiedä upeasta, mutta ainakin patiosta tulee selvästi parempi oleskelupaikka mitä entinen rikkaruohoinen ja epätasainen nurmikko oli. Minun oli pakko saada osa taimista jo maahan, sillä ruukkuja oli niin valtavasti. Maahan on päässyt vasta sellaisia kasveja, jotka ovat olleet suojaamatta ulkona seinän varressa. Pitää vain muistaa vetäistä harsoa päälle, jos tuleekin vielä hallaöitä.

   Poista
 10. Kauniit tulppaanit, ihania väriläiskiä näin kevväällä. On teillä homma tuossa patiossa, lopputulos on vaivan väärti! Tiälläkin luumupuut kukkii hyvin. Tykkeisin puuna kasvattoo, vaan juurelta vesoja puskoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä ei ole vielä luumut vesoja alkaneet kasvattaa. Ovat varmaan liian nuoria sellaiseen. Jos alkaa näkyä juurivesoja, käyn nyppimässä ne irti, sillä visioissani luumujen kohdalla kasvaa kaunismuotoiset pikkupuut, ei pensaita.

   Poista
 11. Kauniita tulppuja!
  Aika kova urakka siellä ollut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olihan tuossa muutamaksi tunniksi lapioitavaa. Vielä samanverran lisää ja laatat.

   Poista
 12. Spring is a spectacular season.
  Wonderful tulips.
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Maria! Spring and all the colours are wonderful after a long winter.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!