tiistai 7. toukokuuta 2019

Ideoita puutarhaan ulkomailta

Sain Reuna-kustantamolta arvosteltavaksi Merja Naroman uutuuskirjan Puutarhatuliaisia - Ulkomailta ideoita omaan pihaan. Kirjassa on kuvia mm. Euroopasta ja Afrikasta, ja vinkkejä, kuinka niistä otettuja ideoita voi soveltaa suomalaisissa oloissa. Merja Naroma on viheraluemestari ja kuvataiteilija, joka on erikoistunut hieman eksoottisempien puutarhaideoiden suunnitteluun ja toteutukseen, joten vinkit tulevat oikeasti asiantuntijalta ja ovat hyvin toteutettavissa.
Jo kirjan kannet johdattavat matkailuteemaan: ilmiselvä postikortti!
Takakansi vain vahvistaa ensivaikutelmaa.
Kirja itsessään on kuin valokuva-albumi, johon on liitetty tarinaa kuvien sisällöstä. Asiaakin on paljon, mutta tästä kirjasta on turha etsiä tietoa siitä, kuinka kukkapenkki perustetaan tai millaisissa olosuhteissa mitkäkin kasvit viihtyvät. Pääpaino on selvästi ideoiden tuomisessa ja mielikuvituksen herättämisessä ja siinä Naroma on onnistunut mielestäni hyvin.
Kuvatuliaisia Iso-Britanniasta.
Tässä kappaleessa muistutetaan, että välillä kannattaa katsoa pihaansa myös ylhäältä, esimerkiksi katolta. Eikä sovi unohtaa ikkunanäkymiäkään.
Saaressa sijaitsevan asunnon ikkunanäkymä puuston raivauksen jälkeen eri vuodenaikoina.
Ideoita haetaan myös kadunvarsilta, toreilta ja aukioilta.
Pienet ideat -osioita löytyy kirjasta useita: niissä on esitelty jokin helposti toteutettava yksityiskohta. Itselleni tämä oli aika koukuttava osa kirjasta ja aina kun käänsin sivua, piti katsoa, löytyykö sieltä uusi idea.
Kirjassa käydään tutkailemassa mm. Italian, Iso-Britannian ja Kenian puutarhatunnelmia ja tuodaan ideoita kotimaassa toteutettavaksi. Pihojen muutoksia on esitelty havainnollisin vaihekuvin ja joistain on kuvia myös valmistumisen jälkeisiltä vuosilta ja eri vuodenaikoina. Minusta erityisesti työvaihekuvat ovat mielenkiintoisia ja kertovat paljon enemmän kuin pelkät ennen ja jälkeen -kuvat.
Tästä pihan muutoksesta pidän erityisesti. Pihan ennen-kuva ja työvaihekuvat eivät näy tässä, ainoastaan valmis lopputulos.
Muutoskohteena olevalle terassille tuli eurooppalaista tunnelmaa.
Miten ihmeessä afrikkalaista tunnelmaa voi saada Suomeen? Kirjasta selviää, kuinka se onnistuu.
Tässä on menossa rinteen muutos Afrikka-tyyliseksi.
Pieni yksityiskohta edellisen kuvan muutoksesta.
Itse en kokenut saavani kirjasta suoraan ideoita omalle pihalle, mutta olihan tämä todella mielenkiintoinen tutkittava. Kuvat ovat myös kauniita ja kerronta mukaansatempaavaa. Eikä sitä tiedä, pulpahtaako kirjan innoittamana mielen syövereistä kuitenkin jotain, minkä voisikin toteuttaa itse. Erityisen positiivista kirjassa on minusta se, että jokaiselle löytyy jotain: on kivipihaa, hyötytarhaa, terassia, polkuja, portaikkoja, rehevän kukkaisaa ja hillitympää. Ja kaikki ideat ovat oikeasti toteutettavissa Suomessa, myös pohjoisemmassa, sillä esimerkiksi puksipuille oli annettu talvenkestävämpiä vaihtoehtoja. Tämä oli minulle ehdottomasti positiivinen lukukokemus.
Perinteisempään makuun.
Suuret kiitokset Reuna-kustantamolle mielenkiintoisesta kirjasta!

Naroma, Merja 2019. Puutarhatuliaisia - Ulkomailta ideoita omaan pihaan. Reuna Oy.

8 kommenttia:

 1. Nyt uteliaisuus heräsi... mitä talvenkestäviä vaihtoehtoja puksipuulle oli annettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainavihreitä lehtipensaita ei tainnut olla, mutta angervot ja pienet havut jäivät mieleen muotoilua kestävinä ja talvenkestävinä vaihtoehtoina. Nyt en ole kirjan ääressä, niin en pääse tarkistamaan. Vähän jäi kiinnostamaan itseäni pensaan muotoilu, kun olisi tuolla vähän hassusti kasvava koivuangervo, joka kaipaisi saksintaa... :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen kirja. Pääsee samalla puutarhamatkailemaan ihan kotisohvalta.

   Poista
 3. Ajoitus sattui sopivasti, kun samaan aikaan laitoimme arvostelut esille, vähän erilaisin kuvin. Nythän kirja onkin vielä monipuolisemmin näkyvissä. Mukava lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Esittelyt täydentävät hyvin toisiaan, kun teksteissäkin nostimme osittain eri asioita esille. Lukukokemuksena kirja oli mukava minustakin.

   Poista
 4. Täytyy tutustua, hauskanoloinen kirja! :) Postikorttikansi on kiva oivallus!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!